Tarihi Yedikule Bostanları | "İstanbul'un ortasında bir cennet"

Tarihi İstanbul Surları'ndaki bostancı aileler İstanbul'a günlük taze meyve ve sebze üretiyor. İstanbul'a hem tarım arazisi hem yeşil alan sunan Yedikule Bostanları'na gereken önem gösterilmediği gibi bostancılar birçok yasal engellemeyle karşı karşıya.
Tüm dünyada artan gıda krizi ile beraber kent tarımcılığı önem kazandı. Dünya şehirleri, kent merkezlerinde yeni tarım alanları yaratmaya çalışıyor. İstanbul'un merkezindeyse Bizans döneminden beri devam eden 1.500 yıllık bir bostancılık geleneği var. Ancak Yedikule Bostanları, bostanların turizme açılması ve soylulaştırma gibi kentsel dönüşüm mekanizmaları yüzünden yok olma tehlikesi ile karşı karşıyalar.
Bostancılar, çiftçi kayıt sistemine üye olamadıkları için işgalci olarak görülüyorlar. Kent tarımının korunması ve teşvik edilmesi gerekirken onlarca yıldır burada çalışan bostancıların topraklarını terk etmesi, böylelikle bostanların yapılaşmaya açılarak turizm merkezi hâline gelmeleri isteniyor. Oysa yerel halk bostanlardan alışveriş yapabildikleri için mutlular. Şehrin içinde yemyeşil bir alan yarattığı için "Burada nefes alabiliyoruz" diyorlar.
Bostancılar, imar planlarında bostanların tarım alanı olarak görülmesini, kültür varlığı olarak tescil edilmesini ve bostancıların işgalci statüsünden çıkıp yasal güvenceye kavuştukları bir düzene geçilmesini istiyorlar. Böylece hem bostanların surlarla birlikte oluşturduğu tarihi devamlılık güvence altına alınmış olacak hem de bostancılar ileriye dönük yatırımlar yapabilecek.
Bu hafta, UNESCO Dünya Mirası içinde yer alan İstanbul Surları'nı yeşile boyayan Yedikule Bostanları'nı gezdik. Bostancıların ve aktivistlerin mücadelesini dinledik.
#İstanbulSurları #YedikuleBostanları #Yeşilİstanbul

Пікірлер: 129

  • @plus90
    @plus902 жыл бұрын

    Yeşilden sonra betona bakmak ister misin? İnşaat sektöründe kriz alarmı🎥kzread.info/dash/bejne/dqSrltCqd8TPgcY.html "Yok, ben yeşille iç içe olayım" diyorsan "Şehirden kaçanlar" playlistimiz🏃👇 kzread.info/head/PLLsTnmMgfDpKikX3Uy5jbDeYWbwMklIg8

  • @yasindemirtas9252
    @yasindemirtas92522 жыл бұрын

    Surlara paralel olarak yürürken bu bostanları, yeşillikleri izlemek harika oluyor.

  • @inanckiran

    @inanckiran

    2 жыл бұрын

    Evet, kesinlikle. Sur bostan birlikteliği ilelebet korunmasını gönlümden geçiriyorum. Insallah bizler ve sonraki nesil kıymetini bilir.

  • @emre-fv6eh
    @emre-fv6eh2 жыл бұрын

    güzel her şeyi mahvediyorlar resmen

  • @keremcanturk8615

    @keremcanturk8615

    2 жыл бұрын

    yedikule de oturuyorum ve buranın yapılması ve yenilenmesi için nerdeyse herkes uğraşıyor sadece bostanları yıkmıyolar üstten görüntüsüne bakın kirliliği fark edersiniz yeniliyolar bence boş duyar kasmanıza gerek yok buranın insanı yapılsın diyor devlet yapılsın diyor cidden duyar kasmayın

  • @emreemre9775
    @emreemre97752 жыл бұрын

    Benim rahmetli dedem hep buraları ekiyormus ve 1955 li yıllarda ve bakırköy pazarına gidermiş ve koskoca bir apartman yaptirmisy burası sayesinde

  • @inciba2361

    @inciba2361

    2 жыл бұрын

    Hayırlı işler kardeş. Bedava vatan toprağından güzel pata kazanmış. Haksız kazancı alkışlayalım

  • @georgecostanza5749

    @georgecostanza5749

    2 жыл бұрын

    @@inciba2361 bostancilara gelene kadar.. anadolu koylerine git, devletin arazilerine mis gibi cöküyorlar. Akp de oy icin bunlara tapu dagitiyor.. sehirlerdeki milyoner olmus gecekondu sahiplerini saymiyorum bile..

  • @inciba2361

    @inciba2361

    2 жыл бұрын

    @@georgecostanza5749 kardeşim boş araziye gidip cöksünler. Oraya cökmeseler boş boş kalcak. Lakin o surlara daha güzel şeyler yapılabilir. Bostan ne ya o kadar pis hava nın icinde ? Saçmalık ve haksızlık. Oraya hangi hakla cöküyorlar orası bu milletin hazinesi değil mi ? Orası bir tarihi eser..

  • @georgecostanza5749

    @georgecostanza5749

    2 жыл бұрын

    @@inciba2361 bostancilik orada gelenek, uygun bir sekilde kullanilabilir tabii avm - gokdelen - restoran haricinde..rant icin oradakileri atmak istiyorlar..

  • @johnkasgarsen5612

    @johnkasgarsen5612

    2 жыл бұрын

    @@georgecostanza5749 Bu Inci ba hanim sanki babasi mutahitmis ve oraya gozunu dikmis ve AVM yapabilmek icin savasiyor. Yazik.......

  • @alphanutku
    @alphanutku2 жыл бұрын

    ben bu bölgeden araçla geçerken sebepsizce mutlu oluyordum çocukken, bunu sağlayan unsurlardan biri de burada surların kıyısının bu insanlar tarafından korunmuş ve halen yeşil alan olarak muhafaza ediliyor olmasıymış meğersem. İstanbul'un en önemli noktalarından biri burası. Her şeyin merkezinde ve halen çoğu kişi bilmiyor :)

  • @fatmaar7078

    @fatmaar7078

    Жыл бұрын

    Cuma günü geçtim hayran kaldım.tehlikeden şimdi haberim oldu yazık

  • @omersaygl5294
    @omersaygl52942 жыл бұрын

    surların dibinde yeşillikler görmek oldukça istanbul’a has ve iç açıcı fakat bostanların yanında bu kadar işlek bir yolun olması yetiştirilen gıdaları nasıl etkiliyor, keşke buna da değinseydiniz.

  • @leylayasar86

    @leylayasar86

    2 жыл бұрын

    surların dibinde yaşıyorum, gayet tazecik ve tertemizler :)

  • @inciba2361

    @inciba2361

    2 жыл бұрын

    @@leylayasar86 hahah hava cok temiz dimi. Bir günde binlerce araba geçiyo. Onların hava kirliliği topraga düşüyor. Orada yetişen sebze mi daha sağlıklıdır yoksa anadoluda Allahın dağında olan mı ?

  • @inanckiran

    @inanckiran

    2 жыл бұрын

    Anadolu'daki bir tarla ile bostanı karşılaştırabilirsiniz. Bu durum kesinlikle bostanların olmaması ve kentte tarım yapılamaz dayatmasını pekiştirmemeli. Ustelik kentlerde tarım dünyanın her yerinde yapiliyor. Kentte tarım ile doğrudan üreticiden alırız. Tohumdan gubreye sulamaya kadar yediğimiz gıda hakkında bilgi sahibi oluruz. Ustelik bostanlar gıda maliyetini dusurur ve aracilari ortadan kaldırır. Bostanlar işlek bir yolun kenarında. Unutmayalım ki bostanlar o yoldan çok daha eski. Bugun yolu kaldıramayacağımiza göre bir takim bitkilendirmeler ile önlemler alınabilir. Ustelik sur duvarları da biraz daha korunaklı bir alan sağlıyor. Bunları geçtim, bostanlardan bitki ve su numuneleri alinmisti. Herhangi bir sorun ile karsilasilmadi. Istanbulun bir avuç bostanini geçtim Anadolu'dan çeşitli yerlerden getirilip yoğun pestisit çıkanlar için ne diyeceksiniz? Kirlilik ve baskı her yerde var. Ergene'deki başka yerlerdeki sulardan ve kullanılan tarım ilaçlarına varıncaya kadar o kadar çok tehlike var ki .

  • @inanckiran

    @inanckiran

    2 жыл бұрын

    Güneş altında marketlerin sokak ve yol kenarindaki tezgahlarından alıyoruz. Onlar da o esnada gecen araçların ve havanın kirliliğine maruz kalmıyor mu? Bu tezgahlardakiler ozel bir fanus içinde satılmıyor. Bostanlardan alınan numuneler analiz edildi. Hiçbir sıkıntı ile karsilasilmadi. Eger bir sıkıntı çıkmış olsaydı 2013'te bostanlari moloza gomen Fatih Belediyesi bunu tepe tepe kullanırdı. Ustelik bostanlar ile gündemi takip eden bir yurttaş olarak hep ifade ediyorum. Duzenli olarak buradan ilgili ve yetkili kurumlar analizlerini yapsınlar. Kentteki asırlık bu alanların korunması ve yeni kentsel tarım alanlarının oluşturulması için politikalar oluştursun. Kentte tarımı ve ureticiligi destekleyen ve teşvik eden adımlar atılsın. Kırdaki üretici dahi kente geliyorsa o zaman kentte tarımı ve üreticiyi koruyan kollayan kararlar geliştirilsin

  • @bizimbahcecik5106
    @bizimbahcecik51062 жыл бұрын

    Turist çekmek için masraf yapıp yapısal öğelerle alanı doldurmaya gerek yokki. Yedikule bostanlarının tanıtımı yapılıp bostan oluşumlarını bir sistematiğe sokacak tasarımsal kararlar getirilerek turist için gayet ilgi çekici bir mekan oluşturulabilir. Hatta olduğu gibi kalsa da olur. Artık insanlar bildiğimiz klasit tatil anlayışından başka şeyler arıyorlar. Başka ülkeden gelen turistlerde istanbul gibi metropolde şehrin göbeğinde tarım yapıyorlar, hatta bunu bizim atalarımızdan ele geçirdikleri surların dibinde dedirmek. İşte ozaman kendimizle övünürsek daha yerinde olur diye düşünüyorum.

  • @johnkasgarsen5612

    @johnkasgarsen5612

    2 жыл бұрын

    Harika bir fikir.Ayni benim yasadigim Danimarkadaki ornekleri gibi olsun.Benim 3 metre kare yerim var Belediye biz yasli insanlara hobi yapin diye verdi.Yasim 72..Ne keyifli vakt geciriyoruz bilemessiniz. hemde Nanem, Fren soganim samsagim, Bir tane ufacik incir agacim sus icin ..bir tanede zeytin agacim sus icin hemde VATANIMIN OZLEMINI GIDERMEK ICIN.var......baska ne var? fesliyanim,,,kekik,,Rosmari....... yani diyecegim......Ellerini ceksinler bu vahsi kapitalisler YEDIKULE BOSTANLARINDAN.......BOYLE DOGAL DURURSA INANIN BINLERCE TURISTI CEKEBILIRSINIZ DUNYANIN HER TARAFINDAN.......INSANLAR BETONDAN BIKTILAR NEFRET EDIYORLAR HERKES DOGAYA KOSUYOR........DAMLARDA CATILARDA (ki, 20. 30. KATLARDA.) Sebze ufak bodur meyve agaclari hatta aricilik Bal uretiyorlar hemde New york'ta (Amerika yani.).....Bizdede bu vandal vahsi kapitalis zihniyet her yeri maf ediyor UTAC VERICI...........Sizleride butun kalbimle destekliyorum guzel insanlar guzel doslar.

  • @nezahatcanpolat2698
    @nezahatcanpolat26982 жыл бұрын

    Küçükken marul yedikten sonra annem elimi ağzımı sabunlardı büyüyünce anladım yağlıydı şimdi tatsız tuzsuz yedikule bostanından gelirdi ve manavlar yedikule diye satarlardı

  • @ugurrr
    @ugurrr2 жыл бұрын

    Yine tarım yapılsın ama bir düzenleme de yapılmalı. Gecekondu gibi barakalar, çanak antenler, bin yıllık sura çakılmış korkuluk, vs olmasın

  • @inanckiran

    @inanckiran

    2 жыл бұрын

    Barakalar olmazsa bostancilik yapılamaz. Barakalar, tarihi çevreye uygun olarak tasarlanmalıdır ve düzenlenmelidir. Bunun için bostancılar ilgili ve yetkili her kurumla iletişime açık olduklarını ifade ediyorlar. Surlar için bir yönetim ve işletim modeli gerekiyor. Bostancılar da bunun bir parçası olmalılar. Bunun için ilgili ve yetkili her kurumun planlama ve koruma süreci için gerekli adımları atması, kamuoyunu bilgilendirmesi ve katılıma açık olacak şekilde çalışmalarını yürütmesi gerekiyor.

  • @kuregen8122
    @kuregen81222 жыл бұрын

    Haklı buluyorum oraya kafe ,restorant istemiyorum ben de hiç değilse bari burası böyle kalsin

  • @necipkoraycetinay4666
    @necipkoraycetinay46662 жыл бұрын

    Sizi destekliyorum ve haklı mücadelenizin devamını diliyorum. Suların etrafındaki bu güzel doğanın ve bostancıların yok edilmesini istemiyorum

  • @mehmetalisargin180
    @mehmetalisargin1802 жыл бұрын

    Teşekkür ediyoruz, ağzınıza ve ayaklarınıza sağlık.

  • @peykgroup2364
    @peykgroup23642 жыл бұрын

    Cemal Kafadar hocayı görmek güzeldi...

  • @avucundakikelebek
    @avucundakikelebek2 жыл бұрын

    Ülkemizin buna benzer özel bölgelere koruma yapmaması geleceğimize dair çok kaygı uyandırıyor. Bu bölgeleri korumak, mevcut halini bozmadan geliştirmek çok zor olmamalı. Özellikle küresel olarak olumsuzluklarla karşılaştığımız bu süreçte doğaya dönmek, onu koruyup sahiplenmemiz gerekirken. Etnik yönden insanları, tarihi yönden geçmiş ile günümüzü birleştirebilecek bir bölge. İstanbulun nefese ihtiyacı var. Böyle bölgelere ihtiyacı var. Burada bulunan insanlara bölgeyi korumalarına geliştirmelerine karşı saygı duyulması gerekir, o ellerdeki emeklerin karşılığı verilemez. Bu gönül işiyle yapılır, emeğinize, gönlünüze, toprağa verdiğiniz değere sağlık. Bu gibi videolarla haberdar olmadığımız bölgelerle bizi bilinçlendirdiniz için ayrıca teşekkürler. Gençler bilinçlendikçe daha iyi bir hale geleceğini umuyorum.

  • @mevlutozkan367
    @mevlutozkan3672 жыл бұрын

    Çocukluğumuz oralarda geçti .mahalledeki manav amcaya oradan maydonoz yeşillik gidip alırdık

  • @cihatsahin7075
    @cihatsahin70752 жыл бұрын

    Daha dün ordan geçerken konuşmuştuk... Ne kadarda özene bezene yapılmış ne emek var diye. Bugünde bu videoya denk gelmek ☺️ müthiş bence yaşatılmalı. Onlar çıkarsa balicisi içkicisi dolacak oralara rantlara kurban edilecek oralar... Bostancı abinin dediği gibi kiralasınlar kardeşim.

  • @emre-fv6eh
    @emre-fv6eh2 жыл бұрын

    süperrr yaaa

  • @plus90

    @plus90

    2 жыл бұрын

    Beğenmene sevindik Emre🤗

  • @user-zs4md6kp6s

    @user-zs4md6kp6s

    2 жыл бұрын

    @@plus90 mal

  • @DuyguBoubou
    @DuyguBoubou2 жыл бұрын

    Güzel olan herşeye, mutluluğa, iyiliğe, sevgiye, dogaya düşmanlar!

  • @VegansAreTheHealthiest
    @VegansAreTheHealthiest2 жыл бұрын

    teşekkürler

  • @erseldogan5319
    @erseldogan53192 жыл бұрын

    Güzel içerikler üretiyorsunuz ama ilk defa eleştireceğim, bostanların tarihi surların silüetini gölgelidiğini düşünüyorum, üreticilere başka bir alan oluşturulmalı bence, bölgeye güzel bir park yapılabilir, kaldı ki İstanbul'un göbeğinde yetişen bitkiler çevresel koşullardan nasıl etkileniyor (egzoz, yağmur vs.), ne kadar organik!! Fayda maliyet analizi yapılmadan , tek taraflı bir içerik olmuş..

  • @inanckiran

    @inanckiran

    2 жыл бұрын

    Surlara yakın parkları hiç gördünüz mü? Insani tedirgin eden görüntüler var. Silivrikapi çıkışındaki parka gidebilirsiniz mesela. Bir de parkin solundaki ve sağındaki bostanlara gidin aradaki farkı görebilirsiniz. Bostanlardan su ve bitki numuneleri alındı. Hiçbir sıkıntı çıkmadı bugüne kadar. Endişeniz ve konu ile ilgili sorularınız varsa bostancilarin kapısı herkese açık. Bostanlar tarihi surların bir parçası olmuş hem Osmanlida hem de günümüzde. Bizansa kadar dayandığı yönünde bilgiler ve referanslar var. Buradaki ureticiler kendi emekleriyle hayat verdiği ve yesillendirdigi topraktan koparilmasin. Istanbulda kentte tarım yapmak isteyen herkese idareler, yer göstersin. Alan tahsis edilsin. Bostanlardan bir şeyler aldiniz mi bilmiyorum. Ama sokakta ve yol kenarında sıcağın güneşin altında egzoza maruz kalan sebzelerden meyvelerden almadık mı? Markette özellikle disarida kasalarda bekleyen ve bekletilenler ne kadar sağlıklı? Ya da tarım cenneti memleketimizde yoğun pestisit çıkan sebzeleri ve meyveleri tuketmedik mi? Kaçımız yediğimiz hakkında bilgi sahibiyiz? Kentte hem tarihi bostanlari koruyarak hem de yeni kentsel tarım alanlari oluşturarak sağlıklı gıdaya ulaşabiliriz tüketiciler olarak. Bunu talep etmek gerektiğini düşünüyorum. Faydalı bir icerik, Surlar ile ic içe gelişen, tarihi ve kadim bostancilik geleneğinin korunmasini talep ettiği için kesinlikle taraflı. Gazeteci, tarihci, elbette tarihi olandan taraf olmalı. Ustelik videodaki kisiler hep alanda oldular. Alana da hakimler. Yorumunuzda park olmalı demişsiniz. Bu bostanlar sayesinde alan guvenli hale geliyor. Bostanlarin olmadığı kısımlar ile bostanlarin olduğu kısımları karşılaştırın. Belediyeler parklar için sürekli harcama yapıyor. Oysa bostancı, belediyenin kamunun cebinden bir kuruş gitmeden hem yeşil kalmasını sağlıyor hem de İstanbula gıda üretiyor. Buradaki peyzaj dünyanın hiçbir yerinde yok. Bu peyzajın kendisi de basli basina bir değer. Keşke bu kadim miras tüm dünyaya anlatilsa. Kaybedilen bostanlari yerine yeniden getirebilmek mümkün olsa. Ustelik dünyadaki kentler artık tarım yapıyor. Bizdeki bu kadim miras ve binlerce yıla varan gelenek neden heba edilsin bir park için. Park elbette yapılmalı. Uygun yerlere belediye bir plan dahilinde park eksiğini ve ihtiyacını karsilamalidir. Fakat bostanlar olduğu yerde korunmalıdır.

  • @hasanoz4104
    @hasanoz41042 жыл бұрын

    İstanbul küçükçekmece Atakent Mahallesi'nde sırf belediye insanların çiftçilikle uğraşmaları için ücretli ekip biçmek için arazi veriyor bu insanlar ise bu halde

  • @raufozdemir8783
    @raufozdemir878311 ай бұрын

    Emeğinize sağlık

  • @erdidongel1451
    @erdidongel14512 жыл бұрын

    Herşey çok güzel olacak

  • @safiqagancaliyeva359
    @safiqagancaliyeva3592 жыл бұрын

    Yeşillikler cok güzel. Lokanta demek para kazan demek. Cok güzel yerler. Nasıl bu cür güzel yerleri betonlamak olur izin verilirmi.

  • @mehmetbastug6187
    @mehmetbastug61872 жыл бұрын

    Buralar kesinlikle korunmali

  • @erdifndkl2211
    @erdifndkl2211 Жыл бұрын

    Olur mu yeşil kalsın? Rantiye sahası yapmak dururken. Mis gibi avm, doğa dostu site projeleri, katlı otopark VS. olsa daha iyi olmaz mı? Ne o öyle domates salatalık falan. Gidip pazardan almak dururken. Burası betonlaştırma denen nimetten ivedilikle faydalanmalı. Yeşilmiş, peh. 😎

  • @nimetveske5616
    @nimetveske56162 жыл бұрын

    Turist döküntü apartmana gelmiyor.yikik dökük ahşap evlerin bile resmini çekiyorlar.. yeter

  • @melikek.3508
    @melikek.35082 жыл бұрын

    Ulaşım nasıl sağlanıyor buraya?

  • @galibakaybediyoruzabi4978
    @galibakaybediyoruzabi49782 жыл бұрын

    Güzel olana karşı bunlar. Ozan Emekçi’nin dediği gibi “Çiçekleri sevdirmezler” bize ise güzel olanı seçtik ve güzel olanı korumak bizim görevimiz. Güzellik bakışa bağlı ama bence her şey güzeldir.Çirkinlik yoktur,estetik olarak yoktur. Karizma olarak vardır veya yürek çirkinliği vardır yani bir insan dış görünüşe göre güzel veya çirkin olarak tanınmaz sadece iç güzelliği ile insanlığı ile teşhis konur.

  • @cagannkutuphanesi2923
    @cagannkutuphanesi29232 жыл бұрын

    Güzel bir gelenek,yeşil kalan son yerler İstanbul'da itinayla korunmalı.tabiki trafk akışının ortasında üretilen tarım ürünleri insan sağlığı olumsuz etkileyecek zararlı tüm kent kirini taşıyacaktır.belediyeler bu bölgeyi toprakla iç içe büyümesi için çocuklar ve gençlere açabilr,ya da kompost alanına dönüştürebilirler en azından besin atıklarının hızlı ve zararsız dönüşümünü genç nesiller böyle alanlarda öğrenip kültür haline getirebilir.

  • @umitozen9297
    @umitozen92972 жыл бұрын

    Kimin neresine batıyor ne güzel toprağı işliyorlar alırsın makul bir kira herkes işine bakar şehre güzellik kalıyorlar bence boş alanlarda böyle girişimler desteklenmeli

  • @HikmetEAksoy
    @HikmetEAksoy2 жыл бұрын

    Yazık çok yazık...

  • @kadriyeelibol4329
    @kadriyeelibol43292 жыл бұрын

    200 küsur dönüm araziden yüzlerce ton ürün çıkmaz gibi geldi bana yine de savunun tabi tahrip edilmesin

  • @Marlboro.Touch.Blue.

    @Marlboro.Touch.Blue.

    2 жыл бұрын

    Dönümünden 1 ton elde etseler zaten 200 ton yapıyor :)

  • @kadriyeelibol4329

    @kadriyeelibol4329

    2 жыл бұрын

    @@Marlboro.Touch.Blue. oo çokmuş ne güzel

  • @halilibrahimboz215

    @halilibrahimboz215

    2 жыл бұрын

    Yedikule Bostanları 2 km nin üzerinde bir hat oradaki belli bir toplu alan sadece 200 dönüm onun haricinde daha fazla parçalı bir ekim dikim alanı var.

  • @mirkaa
    @mirkaa2 жыл бұрын

    Bağı bostanı boş ver de gazeteci Elif ince'ye bayıldım. Videoyu 4-5 kez durdurup geri sarmama sebep oldu kendileri... :D

  • @vista1417
    @vista14172 жыл бұрын

    *james Bond 007 filmi cekildi orada Russia with Love 1964

  • @Glsmt41
    @Glsmt412 жыл бұрын

    Avm yapılsın

  • @emyrgrznsky9943
    @emyrgrznsky99432 жыл бұрын

    IBB bu konuda yardımcı olamaz mı ? Dava açsınlar

  • @KIRMIZI999

    @KIRMIZI999

    2 жыл бұрын

    Kime dava açacaklar ? Arazi devletin…devletin arazisine çökmüş bir kısım mahalle mafyası …ne diyecekler ? Biz buraya çöktük bize karışmayın mı ?

  • @fatihbey8609
    @fatihbey86092 жыл бұрын

    Bence, o arazilerde egzoz gazı organik ürün yetiştirmeye imkan vermez...

  • @inanckiran

    @inanckiran

    2 жыл бұрын

    Yorum yaptım yazanlardan birine. Bostanlardan bitki ve su numuneleri alındı. Hiçbir sıkıntı çıkmadı. Burada yapılan tarım zaten organik tarım değil ki. Kimse de organik demiyor. Organik tarım şehir içinde yapılaşmanın ve yerlesmenin yoğun olduğu yerde yapılmaz. Bu bostanlar korunsun ilelebet. Anadolunun çeşitli yerlerinde yoğun pestisit cikanlari alıp yemedik mi? Ya da gunes ışığına egzoza maruz kalan yol ve sokak kenarindaki market tezgahlarında satilanlardan almadık mı? Her yediğimizin kaçı hakkında bilgi sahibiyiz? Bu bostanlar hem kentte tarımın yaşayan bir örneği hem de tarihi bir mirasın parçası. İnsan sağlığına yönelik su ana kadar bir sorun çıkmadı. Umarim bundan sonra da çıkmaz. Bir endişen varsa bostancilara sorabilirsin ya da gidip bostanları ziyaret edebilirsin. Endişeye de meraka da kapılar ardına kadar açık :)

  • @emreemre9775
    @emreemre97752 жыл бұрын

    Vakifa her ay kira bedeli öderdi Rahmetli

  • @nimetveske5616
    @nimetveske56162 жыл бұрын

    Her yeri beton yaptılar.artik yeter.otoparkda cafede biktirdi

  • @lusibas
    @lusibas2 жыл бұрын

    Ben de bir devlet arazisini işgal edip orada bir şeyler yapmak istiyorum. Bana da algı yaratmak için video çeker misiniz lütfen?

  • @anlcancesme4525
    @anlcancesme45252 жыл бұрын

    Kov bostancı dana’yı

  • @aliaykurt5346
    @aliaykurt53462 жыл бұрын

    Güzel bir pezyaj çalışması ile park bahçe çalışması yapılmalı halk gelip oturmalı gezmeli tarihte korunmalı

  • @uludag8657
    @uludag86572 жыл бұрын

    İmamoğlu hemen el atsın bu çok önemli bir mesele

  • @nilbertsahraerisen2618
    @nilbertsahraerisen26182 жыл бұрын

    Avrupa şehir Bostancılığını özendirip, desteklerken biz daha çok bina, Araplara daha çok ev satmak için yok etmeye çalışıyoruz. Yol üstünde tanıştığım elin katarlisi ülkem de 8 evi olduğunu söylüyor benim daha 1 (yazı ile bir) evim yok.

  • @muhammetburhandemiroz7163
    @muhammetburhandemiroz71632 жыл бұрын

    Yanından araba geçen bostanın çok sağlıklı olduğunu düşünmüyorum

  • @eaiby

    @eaiby

    2 жыл бұрын

    Ne ara izledin la

  • @muhammetburhandemiroz7163

    @muhammetburhandemiroz7163

    2 жыл бұрын

    @@eaiby oturduğum semt olaya hakimim yani

  • @muratylmazturk1632

    @muratylmazturk1632

    2 жыл бұрын

    Aynen egzoz dumanından kanserojen madde doludur yeme içme değilde çiçeklik olur ağaçlı park olur oranın bitkisi yenmez

  • @XavierXienne

    @XavierXienne

    2 жыл бұрын

    @@muratylmazturk1632 içtiğin sigara da baya sağlıklı

  • @Marlboro.Touch.Blue.

    @Marlboro.Touch.Blue.

    2 жыл бұрын

    Bilginiz olmadığı konularda uzman kişiler gibi yorumlar yapmanız beni benden alıyor. Evet zararı var fakat senin yendiğin sebze ve meyvelerin içinde ne gibi ilaçların olduğu kayıp. 200 dönüm yere, ortalama 150-200 bin TL arası ilaç masrafım var gerisi sana kalmış :)

  • @35halil3535
    @35halil35352 жыл бұрын

    Otoyolun dibinde yetisen hangi besinin doğal ya da sağlıklı olduğundan bahsedilebilir.

  • @mugeihtiyar

    @mugeihtiyar

    2 жыл бұрын

    Her gün marketten alıp yediğimiz domates patatesin doğal ve sağlıklı olduğunu kim söyleyebilir?

  • @inanckiran

    @inanckiran

    2 жыл бұрын

    Numuneler alınarak analizler yapilmisti. Hiçbir problem çıkmadı. Istanbulun tarihi mirası neden yok edilsin? Marketlerden aldiklarimizin kaçı sağlıklı ve güvenilir? Bu ülkenin genel sorunu ama bostanları kaldırarak sorunu çözemezsin.

  • @aliaykurt5346
    @aliaykurt53462 жыл бұрын

    Şahısların malı değildir Devletin malıdır devletimizde halka park bahçe olarak hizmete açmalıdır

  • @boykotgooglification

    @boykotgooglification

    2 жыл бұрын

    Aynen sana katiliyorum. Ingilterede her mahallede community allotment veyahut community orchard olarak bilinen yerler var ve mahallenin yasayanlari ismini belediyeye veriyor ve istedigin kadar meyve ve sebze yetistiriyorsun. Cok guzel toplum anlayisi. Umarim burasini beton yiginina cevirmezler.

  • @aliaykurt5346

    @aliaykurt5346

    2 жыл бұрын

    @@boykotgooglification mesele zaten o betona çevirmemek doğal park bahçe yapmak ve tarihi surları korumak

  • @zeyneptuna6317

    @zeyneptuna6317

    2 жыл бұрын

    Merak etmeyin orasida rant kapisi olur ozaman birilerine.halk kiralamayaz.godomanlar cöker.

  • @alimuratesemen4330
    @alimuratesemen43302 жыл бұрын

    İmam görmesin çöker

  • @inanckiran

    @inanckiran

    2 жыл бұрын

    Zaten bu alanlar ibb, maliye hazinesi, vakıflar gibi çeşitli kurumlara ait tasinmazlar. Kimse kimsenin malina cokmedi. Cesitli kurumlar tarafından ecrimisil tahakkuk ettiriliyor.

  • @sirius2009
    @sirius20092 жыл бұрын

    avm yabılsın halk faide edsin

  • @canerefe2717
    @canerefe27172 жыл бұрын

    Istanbulun eksoz parfum duman hastalik olan bir bostandan nasıl beslenirsin bostana cig duser oaraya toz hastalik düşüyor

  • @LESH78
    @LESH782 жыл бұрын

    Allah kahretsin bu adi talan ve rant sistemininin. Rte ye rant sağlasın diye mi bu vaha güzelliğindeki yeri yok etmek istiyorlar?! Umarım yok edemezler.

  • @emrecolak2408
    @emrecolak24082 жыл бұрын

    Oraya millet bahçesi yapılması lazım

  • @s.ekin.
    @s.ekin.2 жыл бұрын

    Tamam işgal olmasın, burda bostanlık 3-5 yıllığına kiralanarak devam etsin diyorsunuz ama bu direk egzozla içiçe büyüyen yeşillikler, meyve ve sebzeler nasıl sağlıklı olabilir ki? Olabilir mi? Kötü bi haber olmuş bu. Çok fazla bilgi eskiği var, amatörce. Yeşili koruyalım ama bunun bir sürü yolu var. Şehrin ortasında bi alanı neredeyse sahiplenip bostancılık faliyeti yürütmek mantıklı görünmüyor.

  • @halilibrahimboz215

    @halilibrahimboz215

    2 жыл бұрын

    Sadece ürünün verimliliği ve sağlıklı olup olmamasına göre değerlendirme çok sığ bir bakış açısı Bizantiumdan ve Osmanlıdan beri süregelen bir kültürel alanda aynı zamanda o şekilde bir daha düşünmenizi tavsiye ederim

  • @s.ekin.

    @s.ekin.

    2 жыл бұрын

    @@halilibrahimboz215 Mevzu ürün değilse bostanlık olarak kalmasına ısrar etmek niye? Bostan sebze yetiştirilen yer değil midir? Pekala beton dökmeden yine yeşillik olarak değerlenebilir. Kültür olarak korunması bana gereksiz romantikçe geliyor. Mantıklı bulmuyorum.

  • @sabankeskes5031
    @sabankeskes50312 жыл бұрын

    Taraflı bir belgesel. Objektif olun.

  • @aliaykurt5346
    @aliaykurt53462 жыл бұрын

    Devletimizin profesyonel çalışma ekiplerinin eline geçmesi ve orası bu insanların elinden alınıp park bahçe yapılmalı halka açılmalı

  • @huseyinkart220
    @huseyinkart2202 жыл бұрын

    Oranın degeri çok yüksek . kirasıda yüksekdir. Siz o parayi veremezsiniz . çık başka yerde yap tarımı zaten çok sıkışık bir şehir

  • @huseyinkart220
    @huseyinkart2202 жыл бұрын

    İnşallah tez zamanda turistik yerler olur. Bu boşinsanlarda başka beleş araziye gitsin

Келесі