Türkiye’ye Dönülür mü? Türkiye’den Gitmek vs Türkiye’ye Dönmek | Ateş Ölçer 29

Kahvegibkahve’nin sponsorluğunda Ömer ve Yaşar Türkiye’ye dönmeyi tartışıyorlar. Paris’teki yüksek lisansını tamamladıktan sonra Türkiye’ye dönen Yaşar’ın kararı üzerinden göç etmenin ve yurt dışında yaşamanın dinamikleri üzerine kafa yoruyorlar.
Salla-Demle®️ Filtre kahveye dair daha detaylı bilgi almak ve sipariş vermek için tıklayın: kahvegibikahve.com
Ayrıcalıklardan yararlanmak için bu kanala katılın:
/ @49w
Ya da aşağıdaki bağlantı üzerinden patronumuz olun.
/ kirkdokuzw
Sosyal Medya:
/ discord
/ kirkdokuzw
/ kirkdokuzw
/ kirkdokuzw

Пікірлер: 418

  • @EdirneleeBurak
    @EdirneleeBurak15 күн бұрын

    Orta dereceli bir devlet üniversitesi diyebileceğim bir üniversitede lisans eğitimimi tamamladım ve yüksek ortalamaya sahip bir öğrenci olarak iki defa Erasmus+ hareketliliğine katılma şansı yakaladım. Bugüne kadar anksiyetesiz en an içerisinde hissettiğim zamanların neredeyse hepsi Avrupa'da idi. Ekonomik olarak dezavantajlı bir aileye sahip, üniversite eğitimi hariç taşrada yaşayan bir genç olarak en mutlu zamanlarımı Avrupa'da yaşadım. Her şeye ulaşım çok kolaydı ve ortadoğu toplumsal baskı mekanizmalarından kurtulmuş olmak çok iyi hissettiriyordu. Sosyal sermaye kısmına katılıyorum ancak eğer çok kültürlü ortamlara adapte olabilme yeteneklerine sahipseniz belirli bir süre sonra o sosyal sermayenizi bir şekilde gittiğiniz ülkede de yaratıyoruz diye düşünüyorum. Şu an neredeyse Avrupa'da her ülkeden arkadaşım var ve yaşadıkları o kolay hayatları görünce Türkiye'de yeni mezun işsiz bir genç olarak her gün kendimi çok daha kötü hissediyorum. Çok tek taraflı " Boğaziçi" bir video olmuş.

  • @b.fatihcalskan8452
    @b.fatihcalskan845222 күн бұрын

    Türkiye’nin avantajları diye bahsedilen konular paradoksal şekilde Türkiye’nin yaşanılabilir bir yer olmasına engel olan konular, mesela rant ekonomisi, kuralsızlık vs.

  • @salvacybersec

    @salvacybersec

    19 күн бұрын

    Orta-üstü zengin sınıf için bunlar avantaj. Olan ortasınıf eğitiminde, entelektüel gelişiminde ilerlemiş ama network ve sermayesi olmayan gençlere oluyor, intiharı düşünüyorlar veya intihar ediyorlar.

  • @EdirneleeBurak

    @EdirneleeBurak

    15 күн бұрын

    +1

  • @furkanuner8989

    @furkanuner8989

    14 күн бұрын

    Ömer de özellikle her seferinde normatif olmayan bir pencereden söylediklerini vurguluyor. Doğruya doğru, günün sonunda birçokları için tercih sebebi olacak argümanlar bunlar. Paradoksal.

  • @emma_emma2729
    @emma_emma272922 күн бұрын

    ben sağlık emekçisiyim, beyaz yakalı değilim, baştan belirteyim. 3 yıldır paris teyim bir gün bile aman İstanbul'u özledim, aman bizim insanımız böyle iyi duygusallığı gelmedi. doğma büyüme istanbulluyum ama hiç sevmiyorum. toksik ve saygısız insan ilişkilerini de özlemiyorum. burada ve Almanya'da nazik, yolda valizinize yardım eden çok da insan gördüm. duygusuz robot gibi değiller kesinlikle. biz bireyselliği negatif kodluyoruz kafamızda hepsi bu. orta doğulu gibi kurnazlıkla sınıf atlamaya, hiyerarşik güce inanmış, bu kültüre angaje olmuş insan avrupa da ne yapsın ? burada ayrımı sadece emek türü üzerinden değil de kent/kırsal ikileminde düşünmek gerekli. tüm motivasyonu parayı vurup emlak zengini olmak, köyünde apartman dikmek olan insan kısa sürede yan yollara da sapıp zengin olamayınca mutsuz olur. bireysel yaşamayı, boş vaktini doldurmayı, hayattan keyif almayı bilen insan asgari ücret bile alsa burada tutunur. ne istediğinizi biliyorsanız kendi hikayenize odaklanın ve yola çıkın. yerleşmeden önce avrupanın farklı ülkelerini alıcı gözle gezin, ben burada mutlu olur muyum bir tartın.

  • @iremklc5612
    @iremklc561222 күн бұрын

    Ömer'in entresan bir şey duyduğunda kameraya kitlenişi müthiş, yaşadığı şoku parelel akış ile seyirciye aktarıyor 🙃

  • @kutayyalcner8651

    @kutayyalcner8651

    22 күн бұрын

    fleabag havası hissediyorum :d

  • @onatgorgulu7305
    @onatgorgulu730522 күн бұрын

    Yıllar sonra yapacağım Ömer Gemalmaz - Kemalizm editi için baya bir malzeme çıktı bu videoda. “Olum seni bu Cumhuriyet okuttu” , “senin bu ülkeye borcun var” kısımları özellikle gözümü yaşarttı.

  • @Cem1163
    @Cem116322 күн бұрын

    18 yaşında üniversite sınavına hazırlanan, ilkokulu bile zar zor okumuş bir anne ve babanın oğluyum annem ev hanımı babam oto boyacı. Ekonomik olarak “fakir” bile sayılmıyoruz. Babam sabah 7 akşam 8 durdurak bilmeden çalışıyor ona rağmen ben soframda peynir görünce inanılmaz şaşırıyorum. Kitap almam gerekiyor , kitap fiyatları ortada kitap alırken bile kendimden utanıyorum o kadar para bu durumda kitaba verilir mi diye bile düşünmeye başlamış vaziyetteyim ve bu durum beni mahvediyor. Kendimi bildim bileli bu tür sıkıntılar çekmeyeceğim ve gerçekten de çalıştığımda paşa paşa hakkını alacağım idealize ettiğim bir evren tasarladım ve buna “Avrupa” dedim. Ülkenin ne zor şartlarda bağımsızlık mücadelesi verdiğini biliyorum. Bu vatan öyle kolay kazanılmadı. Atatürk’e de vatanıma da kurban olurum. Orası ayrı konu benim istediğim tek şey insanca yaşamak ve eğer ileride Avrupa’ya gidip düşünü kurduğum şeyi bulamazsam hiç doğmamışım gibi olacak hayatımı böyle bir zemin üzerinde yükseltmek zorunda olduğum için üzgünüm hem de çok ama şöyle bir bakınca fazla bir şey istediğimi sanmıyorum . İçim içime sığmıyor videoyu izlemeden yazdım bir anda böyle parlamalar yaşayabiliyorum…

  • @arcani9649

    @arcani9649

    22 күн бұрын

    Eğer siyaset bilimi ya da hukuk yerine YBS, iktisat (düzgün üni’de) veya mühendislik okursan Türkiye’de de rahat bir hayat kurabilirsin.

  • @turkishultranationalist

    @turkishultranationalist

    22 күн бұрын

    Avrupa'da adamı iyi tokatlarlar kendine gelirsin hatta ölürsün Ne kadar iyi İngilizcen olduğunu bilmiyorum ama bugüne kadar b2 veya üzeri bir İngilizce yapamadıysan boşver hiç gitme. Avrupa'da milliyetçi adamı sevmezler zaten dört ya da beşinci sınıf vatandaş olacaksın bir de adamlara kalkıp ben Türküm falan diyeceksen barındırmazlar Hangi ülkeye gideceğin önemli Kanada ya gidemezsin sorunlarının altından kalkamıyorlar Fransa ve Almanya'da tanıdığın yoksa yaşanılmaz ülkeler gerçekten Kalan seçeneklerin İngiltere Avustralya ve Amerika. Avustralya ve İngiltere'deki amacın para kazanıp dönmek olmalı. En iyisi Amerika'da kalıp yerleşmek. Avrupa'ya birden fazla kere gitmiş biri olarak hiçbir yerde çalıştığının karşılığını alamayacağını sana garanti ederim. Bunun tek istisnası İsviçre olabilir. Yurt dışına gidince hiçbir şey iyiye gitmeyecek hatta kötüye gidecek.

  • @turplexx233

    @turplexx233

    22 күн бұрын

    Kardeşim durumun belli, o zaman ağlamak sizlanmak yok. Açıyorsun ogm materyali bitiriyorsun 1 ay kalmış surada. Aç soru çözüm dinle defter sayfasına yaz. Yapabileceğin başka bir şey olmadığından hep aklında kalacak daha iyi oturacak.

  • @ylmazyildiz6929

    @ylmazyildiz6929

    22 күн бұрын

    Benzer bir hikayeye sahibim, üçüncü üniversitemi okuyorum şu an. Fizyoterapistim ve hukuk okuyorum şu an. Evet ülkenin durumu başta ekonomik olarak kötü. Dünya genel olarak kötü bir yer maalesef. Başarılı olup olmaman bir çok faktöre bağlı. Çalışmak zorundasın. Bütün zorlukları aşmak zorundasın. Mücadelenin kutsallığı çerçevesinde bakarsan bu zorluklar güzel. Sonu olan bir hayatı da gözünde bu kadar büyütme. Yaşına binaen biraz böyle yazdım. Yanlış anlamanı istemem. Sadece pesimist bakmanı istemem. Saygı ve sevgilerimle.

  • @zampara236

    @zampara236

    22 күн бұрын

    iyi bir yerden mak mh mezunuyum, otomobil de hobim. sanayi ortamını kaldırabilirim dükkanımı açarım bir şekilde, ince işçilik yaparım dersen oto sanayi aslında güzel kazandırıyor pek çok beyaz yakadan. tabi çalışma şartları, sanayi ortamı vs. senin bileceğin iş. ben mekaniğe çok meraklydım, o yüzden de bu bölümü okudum, niş bir mekanik ustası olabilseydim (ki meraklı olduğum için olurdum) muhtemelen daha mutlu bir hayatım olurdu. ailem memur ailesi, derslerim de iyiydi, sadece oku gerisi kolay dendi, hatta üniye kapağı at kolay dendi hep, öyle değilmiş :) meraklı olmama rağmen ortamlarından korktuğu için değil çıraklığa vermek, babamın kendi arabasını yaptırdığı zamanlarda bile gidemezdim sanayiye. şimdi yeterince maddi ortamımı toparlarsam kendime garaj/atolye kurarım hayaliyle takılıyorum :)

  • @emre-simplify
    @emre-simplify22 күн бұрын

    Deprem konusunu unutmamak gerek. 6 Şubat depremini evinde yaşamış bu yüzden aylarca evine girememiş biri olarak üniversitem İstanbul’da ve her gidişimde acaba ne olur diye düşünüp geceleri yatarken telefonumu şarj ederek yatıyorum. Biliyorum ki İstanbul’da bu deprem olduğunda her şey altüst olacak şehirden nasıl çıkıcam bilmiyorum bile. Deprem kesinlikle unutulmaması gereken bir faktör. Sırf bu nedenden Almanya da gece uykumda büyük bir depreme yakalanmadan uyuyabileceğimi düşünmek bile bana gitme motivasyonunu veriyor.

  • @aslankral5375
    @aslankral537522 күн бұрын

    Size enteresan bir hikaye anlatayım. Diger yorumlar arasında kaybolmazsa birileri okur belki. Norvec'te doktora yapan Alman bir arkadaşım vardı. Eleman doktorasını bitirir bitirmez ABD'deki bir teknoloji şirketinden ballı börekli bir teklif aldı(eleman bilgisayar bilimciydi). Bize de tekliften bahsetti ve gitmeyeceğini söyledi. Tabii biz şaştık kaldık. Diyoruz, çok iyi para kazanacaksın, imkanlar harika niye gitmeyeceksin bilmemne. Adama bildigin deli muamelesi yaptık. Eleman da daha önce farklı farklı zamanlarda ABD'de staj yapmış, iyi kötü oraları görmüş birisi. Dedi ki, ben dedi oraya gitsem San Fransisco'da evsizlerin arasındaki boktan semtlerde yaşamak zorunda kalacagim, hadi onlardan uzak oluyum desem hicbir sosyal hayatımın olmayacağı bir suburb'de ömrüm geçecek, en güzel zamanlarımda rahat rahat date'e çıkamayacaksam iyi para kazanmanın ne anlamı var dedi. Yani, adam bildiğin ABD'de ve Norveç'te geçirdiği zamanlardan sonra travmatize olmuş ve doktorasını bitirir bitirmez koşa koşa Almanya'ya, memleketine döndü. Iş marketini bilmeyen arkadaşlar, ne var canım ABD'ye gitmemiş ama Almanya'ya dönmüş diyebilirler, ama şunu söylemek lazım, ABD'de olsa Almanya'da kazanacağının net 3-4 katını falan alabilecek bir arkadaş, hatta tecrubesi arttıkça belki daha da fazlasını. Tabi eleman olaya böyle yaklaşınca benim de kafamda yeni bir kapı açtı. Son 3-4 yılda avrupaya gidenleri düşündüm ve yalnız gidenlerin çoğunun duygusal anlamda çok ciddi zorluklar yaşadığını farkettim. Bu da büyük ölçüde bizim elemanın date'e çıkmak üzerinden verdiği örnekle alakalı. En güzel yaşlarında (20'lerinde) akşam iş çıkışı kös kös eve gidip turk twitter feed'ine damlayacaksan veya hafta sonları güzel bir kızla gezip tozamayacaksan ve sürekli aileni/arkadaşlarını özleyeceksen gitmenin ne faydası var ki? Zaten TR'de kalbur üstü okullardan mezun olmuş bir beyaz yakalı hemen değilse bile 5-10 sene içerisinde avrupadaki akranlarıyla benzer şartları yakalamış olacak, sırf ayda 1-2k euro fazladan kazanmak için veya ucuza BMW'ye binmek için girilecek dert mi emin değilim. Bence son 3-5 yıldır pompalanan yurt dışına gitme furyası ciddi bir kandırmacaydı ve o furyaya kanıp giden iyi okul mezunu arkadaşlar da biraz kazıklanmış gibiler. İnsan elbette avrupada yaşamaktan keyif alabilir ama bunu sırf herkes gidiyor ben de gideyim diye değil veya fear of missing out(geri de kalma korkusu) ile değil de kendi kafasında ölçüp biçip tarttıktan sonra karar vermeli. Yoksa gittikten sonra bana beceremedi derler korkusuyla dönemeye de bilirsiniz, bu sefer de ne orada mutlu olursunuz ne de ülkenize dönebilirsiniz. Arada bir yerde havada asılı kalakalırsınız.

  • @vlxr8093

    @vlxr8093

    22 күн бұрын

    Suriyelilerle mutluluklar o zaman. Para araba sonraki şeyler. Türkiye'de yaşamak delilik

  • @pugpug3001

    @pugpug3001

    22 күн бұрын

    Amerika'da iyi para kazanan bir Alman niye "date'e" cikamiyormus o kismi anlamadim. Bütün her seye de para acisindan bakman oldukca garip. BMW'ye ucuza binmek sigliginda olaya yaklasanlar mümkünse zaten Türkiye'de kalsinlar, gelmesinler.

  • @elpresidente28

    @elpresidente28

    22 күн бұрын

    @@pugpug3001 Bahsettiği şey BMW'nin kendisi değil, iyi segment bir arabaya binebilmek. BMW ilk akla gelenlerden biri olduğu için bunu demiş. Türkiye'de malum, herkes 2.el ve genelde hasarlı araçlara binmek zorunda kalıyor. Ayrıca kestiğin ahkam da son derece anlamsız. Herkesin farklı öncelikleri var bu hayatta.

  • @pugpug3001

    @pugpug3001

    22 күн бұрын

    @@elpresidente28 Yazdigim cevapta spesifik olarak BMW'den bahsetmiyorum, olaya "BMW'ye ucuza binmek sigligi" olarak yaklasmasini elestiriyorum. BMW burada arkadasin verdigi örnek oldugu icin yazdim. Bu yazdigimdan nasil sadece BMW'den bahsettigimi anladin garip. Yorumu yazan kisi Avrupa'da yasamayi 1-2k fazladan euro kazanmak ve ucuza BMW'ye binmek sigliginda anlatmis, onu elestiriyorum. Bir sey hakkinda "ahkam kestigim" de yok. Ahkam kesmek: bilgisiz, yetkisiz olduğu konularda kesin yargılar vermek. Türkce bilgin oldukca kötü durumda gördügüm kadariyla.

  • @aslankral5375

    @aslankral5375

    22 күн бұрын

    @@pugpug3001 date'e cikamiyor oluşunun kazandığı parayla veya alman olmasıyla alakası yok aslında. ABD'nin şehir merkezleri (demokrat partinin ağırlıklı olduğu yerler özellikle) evsiz kaynıyor, oranın lokal insanları da genellikle daha şehrin dışında yaşamayı tercih ediyor. 20li yaşlarındaki bekar genç bir insan da şehrin dışında yaşadığı zaman daha küçük bir sosyal çevreye sıkışıyor. Bu da, hem date imkanlarını hem de diğer sosyal imkanları etkiliyor. Tabii Alman bir insanın kendi milletinden insanlarla kaynaşmak istemesi veya ailesine/arkadaşlarına yakın olmak istemesi gibi durumları hiç bahsetmedim bile. Biz Türkler için bir yerlere göçmek genelde sınıf atlamak gibi gözükse de Avrupalılar aynı şekilde değerlendirmiyor. Kendi kültürlerine yakın kalmayı tercih ediyorlar. Sonraki yorumda sığ yaklaştığımı yazmışsınız. Bu benim sığlığım değil giden pek çok insanın yaklaşımı. Türkiye 150 yıldır Avrupa'ya beyin göçü veriyor, bu yeni bir şey değil ama bu göçlerin kur krizinin yoğun yaşandığı zamanlarda iyice katlanması insanların maddi kaygılarla göçmesiyle alakalı. En basitinden, 2 sene önce kaç doktor almanca kurslarına gidiyordu ve bugun , maaşlar düzeldikten sonra, kaç doktor almanca kurslarına gidiyor inceleyebilirsiniz. Bir anda türk insanı uslandı da artık doktor mu dövmüyor yoksa maaşlar düzeldiği için mi tercihler değişmeye başladı?

  • @kutlutoren4621
    @kutlutoren462122 күн бұрын

    Ben 2 sene ECE Paris’te master yaptım. Belki Covid sürecinin de negatif etkisi olmuştur ama geri dönme kararı aldım daha master bitmeden. Stajımı bile burada bir fransız firmasında yaptım. . Herkesin gitmesini ve denemesini desteklerim. Ben kendi adıma geri döndüğüm için mutluyum. En temel sebebim aileme yakın olmaktı ve bu kararda bana imkan veren de istanbulda 0’dan başlamıyor olmam. Şimdi de diplomamın vereceği çalışma iznine gene başvurup gitsem mi diye düşünüp vaz geçiyorum. Hala kararsızım. Keşke orada iş bulup yılın çoğunu burada geçireceğim bir şey ayarlayabilsem. Bunu kurgulamak için birkaç sene gidip ayarlama yapmaya hevesliyim. Kısmet. Sadece şundan rahatsızım, özellikle hiç yurtdışında yaşamamış insanlar daha çok yapıyor, abi niye döndün, Ben var ya asla dönmezdim diyor. Siz gönlünüzce gidin, isterseniz dönmeyin. Hatta bildiğim kadarıyla gidebileceğiniz yolları da anlatıyorum. Şunu saçma buluyorum. Burada hiçbir şartla yaşanmaz diyorsanız, tüm eforunuz gitmeye yönelik olmalı. Dil öğrenmeye bile uğraşmayan adam bana abi ben hayatta dönmezdim diyor. Bunun karşısında da gidenlerin bazı videosunu görüyorum. Yok ben şanslı değilim de çok uğraştım. Yok burada neler yaptım bir bilseniz. O da doğru değil. Gayet de yaşanıyordu yani problem değil. Hele ki iş bulunca avrupada yaşamak o kadar da zor değil. Niye herkes mağdur veya salak veya über başarılı olmalı. Niye uca gidiyor bu konu. Avrupaya gidilebilir, bazıları daha zor bazıları daha kolay gider. Avrupadan dönülebilir. Bazıları dönünce mutlu olur bazıları gidince. Hiçbir karar universal doğru değil. Umudum ülkemizin daha iyiye gidip, bu git gellerin kolaylaşması ve yurtdışında yaşamanın ilahi bir şey olmaktan çok tercih olmaya dönüşmesi. Görür müyüm bunu şüpheliyim ama ummaktan zarar gelmez.

  • @schiffre
    @schiffre22 күн бұрын

    Hocam çok güzel hikayenizi anlatmışsınız, ben de Ömer gibi sadece devlet okullarında okudum ve bunlar iyi okullardı fakat bu hikaye bitti. Artık zengin çocuklar 3 yaşından itibaren özel kreşti falan derken çok öne geçiyorlar ve artık iyi bir liseye gitmek için bile özel okula gitmek gerekiyor. Bizim tarzımız hikayeler artık geçerli değil ve daha kötüsü ülkenin kaynaklarını ülkede kalmayacak zengin çocuklarına yatırıyoruz.

  • @northernlegolas
    @northernlegolas22 күн бұрын

    9 yıl yurt dışında yaşadım sonra TRye döndüm. 5 yıl TRde yaşadım ve sonra da 5 yıldır Almanya dayım. Doğma büyüme istanbulluyum. Söylediğiniz bir çok noktaya katılıyorum. Ancak şunu atlamamanız gerek. Yüksek lisansda yurt dışındaki iyi üniversiteler Türkiyedekilerden çok daha iyi bir eğitim veriyor. Eğer ki integrasyonun temeli gittiğiniz yerin dilini öğrendiğinizde önünüze gelecek fırsatlara Türkiyede torpiliniz olmadan ulaşamazsınız. Bu batıda torpil olmamasından ötürü değil, olanakların fazla olmasından ötürü. Artı siz şu anda kendi işinizi yapmaya çalışıyorsunuz. Bi Türkiyede 45 saat çalışma şartlarını istanbulda deneyimleseniz Avrupadaki şartlara göre daha rahat karşılaştırırsınız. Son olarak bi Stockholmde yaşayın bakalım. Oradan sonra hiç bi yerin havası koymaz sizi temin ederim :)

  • @Mert_U_7
    @Mert_U_72 күн бұрын

    7 sene once Almanya’ya gocmus bi beyaz yaka olarak en katilmadigim videonuzu izledim. Her seyi olumlayan cicek bocekleyen kesimi kotuleyip cok benzerini obur acidan yapmissiniz. Muhendis olarak Almanya’da saygin bir meslekte oldugumu Turkiye’den daha cok hissediyorum. Hemsire olan esim doktora duyulan sayginin Turkiye’den 100 kat onde oldugunu soyluyor. Ki soylemesine de gerek yok doktor pataklamanin ovulerek anlatildigi bir ulkede dogduk buyuduk. Almanya’da birak tip doktorlugunu unvaninda Dr. olmasi bile seni iki uc adim one koyar. Hizmet sektoru guzellemesi yapmissiniz eyvallah da siz iyi universite mezunu oldugunuz icin iyi hizmet almiyosunuz zaten hizmet sektoru Turkiye’de cok gelismis oldugu icin aliyosunuz. Uzak dogu ulkelerine turist olarak bile olsa gidip kendinizi Turkiye’den daha beyaz yaka hissedebilirsiniz. “Ben kac kisiyle konustum kac arkadasim var hepsi mutsuz” da cok sacma bir genelleme. Benim cevremde benim gibi taze gocenlerin tamamina yakini da cok mutlu mesela. Kime gore neye gore, beklenti neydi ne bulundu vs. vs. bunlar belirleyici olur. Ben kendimi sokakta yururken bile “iyi egitimli”, plazali bi beyaz yaka gibi hissetmek istiyorum diyen adam zaten Avrupa’ya gocmesin bence illa gocecekse Katar’a falan gitsin.

  • @Yusufparlakk
    @Yusufparlakk23 күн бұрын

    Ömerin saçı çok iyi olmuş

  • @Yusufparlakk

    @Yusufparlakk

    23 күн бұрын

    @@ugurceleenn MFÖSMFSLDMSLDJSLDK

  • @emreylmaz3330

    @emreylmaz3330

    23 күн бұрын

    ektirmiş galiba kral

  • @can8995

    @can8995

    22 күн бұрын

    ​@@emreylmaz3330😂

  • @karpuz247

    @karpuz247

    22 күн бұрын

    Katılıyorum hocam güzel duruyor

  • @ahmetefedemirci5853

    @ahmetefedemirci5853

    17 күн бұрын

    Evet

  • @irem2807
    @irem280723 күн бұрын

    24:35 Londa’dan selamlar, aralık ayında depresyona girip Türkiye’ye gittim, bir ay Türkiye’de kalıp anca toparladım ahshd

  • @bilimsanatduzen2074

    @bilimsanatduzen2074

    22 күн бұрын

    neden depresyona girdiniz ?

  • @itsallgoodman.01

    @itsallgoodman.01

    22 күн бұрын

    @@bilimsanatduzen2074dert tasa olmayınca sıkıntıdan patlıyor insan, ondandır. Kddkjekskmsm

  • @halilibrahimataylar8742

    @halilibrahimataylar8742

    22 күн бұрын

    @@itsallgoodman.01 bak işte olm ya, aynı videoda tarif edilen tipsiniz işte. "Ya sen ne salak herifsin, gitmişşin/kurtulmuşşun birde geri mi döneceksin git kurtar kendini yhaa" diyen tipsiniz. Bak ben haribden akpli değilim ,2023 seçimlerinde millet ittifakına oy verdim ve siyasetle gerçekten aktif olarak ilgilenmeye başladığımdan beri (2018) akpli değilim her zaman muhalif oldum ama yinede ben bu değilim. Ben bu sizin çürümüş peynir zihniyetiyli haraketlerinizi hiç bir zaman satın almayacağım.

  • @irem2807

    @irem2807

    22 күн бұрын

    @@bilimsanatduzen2074 aralık ayı burda çok soğuk, karanlık ve sürekli yağmurlu. Saat 3 gibi hava kararıyor, Türkiye’de büyüyen birisi için kaldırması zor bir ay ama burda büyüyenler de çok zorlanıyor, okullar/iş yerleri sürekli “well-being” ile ilgili bilgilendirmeler yapıyor 😬

  • @mrsan_msc

    @mrsan_msc

    22 күн бұрын

    türkiye sevilmez mi be

  • @alperenhaner381
    @alperenhaner38122 күн бұрын

    Ülkede herkes yönünü batıya dönmüş durumda, ben biraz değişiklik yapıp St Petersburg'a yerleşiyorum. Gel gitli yaklaşık 1 yıldır buradayım. Aidiyet hissetme, çevre edinebilme ve yalnızlık gibi konular yaşanacak gibiyken birden çevrem genişlemeye ve beni aileden bir birey gibi hissettirmeye başladı herkes. Bu birazda Rus toplum yapısının bizdeki gibi aile odaklı olmasından dolayı olabilir. Şahsen bir çoklarımız gibi bende aldığım eğitimin, çalışma hayatımın vs karşılığını Türkiye'de bulamayıp göçme kararı aldım. Dilini bilmediğim bir toplumda entegre olmak az önce bahsettiğim çevre olmadan imkansız olurdu. Burada kendi iş yerimi kurarak hem kendime yetebilir, hem beni muhatap alıp sorunlarımı dinleyen bir sistemin içerisinde mutlu olmayı öğrendim. Şunu farkettim ki gelir adaletsizliği, Türkiye'nin kendine has problemleri vs değil bizi buradan uzaklaştıran asıl sebepler. Asıl sebep bizim Maslow'un hiyerarşisinde son iki basamağı göremiyor dahi oluşumuz. Kendi iç huzurumuzu bulduğumuz yer evimiz oluyor artık. Benimde evim Rusya oldu. Umarım gitmek isteyenler aradığını bulur, dönmek isteyenler beklentisini karşılar. Şu ara Ankara'dayım fakat işlerim hallolsunda gideyim diye şafak sayıyorum heyecanla.

  • @djhi-tek9249

    @djhi-tek9249

    22 күн бұрын

    Rusya'da rus ordusunu eleştirirsen 7-15 yıl hapis yersin öyle bir diktatorluke yaşanır mı

  • @atk9220
    @atk922023 күн бұрын

    20:46 reklamın girişi hiç beklmiyordum yemin ediyorum

  • @pentasus1
    @pentasus122 күн бұрын

    Bir haftadır oldu Kanada ya geldim. Aile birleşimi sürecindeyiz. Burda gelir gelmez kurye lik yapmaya başladım.7 yaşında kızımın için ilkokul eğitimi için 300k üzeri istediler Türkiye’de Finanse edemiyorum artık tükenmişlik içinde hissettim geldim. Umarım herşey iyi olur.

  • @yunus8502
    @yunus850222 күн бұрын

    İşin mühendislik tarafı şu şekilde, eğer çok iyi üniversitelerden mezun olmadıysanız veya tanıdık yoksa büyük şirketlerde çalışamıyorsunuz. İmalatçı kobilerin besin zincirinin en dibinden başlıyorsunuz. Bu noktada dil bilmeniz, yetenekleriniz, iyi iş yapmanız farketmiyor çünkü bu yeteneklere burada ihtiyaç yok. Tek seçeneğiniz yam yam olmayı öğrenip dişinizi sıkıp bir yerlere gelene kadar beklemek. Hadi diyelim ki yüksek lisans yaptınız, iyi eğitim veren yerler hem sınırlı, hem ders alabileceğiniz konular sınırlı. YL sonunda talebi olmayan bir piyasada uzmanlık sahibisiniz. Büyük şirketler harici iş bulmanız imkansız. Bu noktada tek seçenek kalıyor o da kafayı kırıp Almanca öğrenip master yapmaya gitmek. Hem eğitim bedava ve kaliteli, hem yeni teknolojiler üzerine uzmanlaşabilirsiniz, hem iş var. Bu noktada Türkiye'de mühendis olarak yaşamanın bir anlamı kalmıyor. Türk sanayisinin halini gördükçe benim güneşe bakasım gelmiyor. Benim için Türkiye'nin havası hep bulutlu, gelecek sisli ve karanlık.

  • @hifolks7877

    @hifolks7877

    22 күн бұрын

    Almanca biraz zor ama sizce İngiltere nasıl mühendislik yüksek lisansı için? İngiltere de sanayi Almanya kadar yoktur ama Türkiyeden büyüktür diye düşünüyorum🤔

  • @yunus8502

    @yunus8502

    22 күн бұрын

    @@hifolks7877 İngiltere'de eğitim paralı, makine mühendisliği için piyasası çok cok kötü çünkü neredeyse sanayisi hiç yok.

  • @merveylmaz768
    @merveylmaz7689 күн бұрын

    ODTÜ Ekonomi mezunuyum, şu an Panthéon Sorbonne'daki masterımı bitirmek üzereyim ve dönmek konusundaki tüm motivasyonlarınıza katılıyorum. Fransa'daki ikinci yılım ve hala en güçlü hissettiğim duygu burda istenmediğim ve sevilmediğim.

  • @benderrodriguez6925
    @benderrodriguez692523 күн бұрын

    Ben de kısa bir süre İngeltere'de yaşadıktan sonra çok uzun süre orada kalamayacağıma ikna oldum ama bu dayanışma bizden daha fazla başıma geldi. Elimdeki ağır bavulu taşırken yardım edip beni binmediği trene taşıyan bile oldu. İngilizler gerçekten bana daha yakın bir toplum.

  • @iamsurmeli
    @iamsurmeli19 күн бұрын

    6 senedir Avustralya'da yasiyorum. Tek ozledigim sey dogup buyudugum Mersin'deki cocuklugum, gencligimin guzel yillari. "Memleket hasreti" ile cok karistirilir fakat aslinda alakasi yok. Insan hayatinin belli donemlerine hep ozlemle bakiyor olay bu bence. Eger gittigin yere adapte olabilmissen sorun yok.

  • @SelimTepeler
    @SelimTepeler23 күн бұрын

    Londra'dan Bilkentli bir arkadaşımla birlikte (Ben de Münih'te yaşıyorum) podcastimizde bu konular üzerine konuşuyoruz. Eğer bölüm ilginizi çektiyse Expat Kafası podcasti de inceleyebilirsiniz. Ayrıca Ömer'i de Yaşar'ı da bir gün konuk almayı çok isteriz :)

  • @ozan546

    @ozan546

    22 күн бұрын

    Yerleşmeye gitmişsiniz oraya, göçmen demeye utanıyorsunuz kendinize. Geçin bunları

  • @oktaydegirmenci5379
    @oktaydegirmenci537922 күн бұрын

    Kesinlikle şuna katılıyorum: "Hepimiz bu devletin sunduğu eğitim imkanlarından faydalandık, dolayısıyla toplumumuza borçluyuz." Sol taraftaki kardeşimiz vergi verdiğimizi söylüyor doğru ama sonuçta sadece bizim vergilerimizle bir okul yapılamaz, öğretmen maaşları ödenemezdi. O havuzda geçmişte ve şimdi vergi ödeyen herkesin payı var, o nedenledir ki zaten okullar kamuya aittir. Almanya Darmstadt Üniversitesi Sosyoloji bölümünü terk ettim. 6 sene Almanya'da kaldım. Memleketim Hatay/ İskenderun'a geri döndüm ve Almanya'nın havasını özlüyorum. Kişisel bir şey olsa gerek, ben kapalı serin hatta soğuk havayı seviyorum. Çünkü soğuğun bir şekilde bir çaresi var; Kalın giyinirsin. Ama İskenderun, Adana'da yaşıyorsan o nemli sıcağa karşı ne yapabilirsin? Ne yapacaksın derini mi soyacaksın sonunda? Bu anlamda Türkiye - Almanya mukayesesi yaparken, çerçeve daha net konmalı. Almanya'dan İstanbul'a geri dönmek ile İskenderun'a veya Osmaniye'ye geri dönmek arasında büyük farklar olacaktır. İstanbul, dünyanın en büyük ülkelerinin sunabildiği fırsatları tek başına sunabilir. İstanbul Üniversitesi'nde Almanca Tercümanlık ve Felsefe bölümlerini bitirdim. Teoman Duralı'dan da ders aldım (bence entellektüel kapasitesi düşük bir insandı rahmetli). Veysel Atayman gibi bir duayen çevirmenin öğrencisi ve yakın arkadaşıydım. Bu vesileyle Norbert Elias'ın Sosyoloji Nedir? adlı kitabını çevirdim, Nobel ödüllü yazar Peter Handke'nin Kısa Mektup Uzun Veda adlı romanını çevirdim yanı sıra 5 kitap daha çevirdim ama 5 kuruş kazanamadım. Kitapları çevirirken başında içtiğim sigaranın masrafı bile çıkmadı. Sosyolojiyi bitirseydim yine bana sosyolog derlerdi, bir mesleğim olurdu. Felsefe mezunu olunca insan kafadan filozof olmuyor elbette. Öğretmenliği daha doğrusu memurluğu da bana göre olmadığından düşünmüyordum dolayısıyla formasyon almadım. Memleketime döndüm, aldığım eğitimle iş başvurularında bulundum. Sene 2014'tü. Asgari ücretle bile iş bulmakta zorlandım. Dediğiniz gibi kurtuluşum ticarete atılmakla oldu. Bu kurtuluşla ekonomik kurtuluşumu kast ediyorum. Yoksa yaptığım iş entellektüel anlamda beni hiç mi hiç tatmin etmiyor. Diğer yandan kendi iş yerimi işlettiğimden artık çeviri yapmaya, kitap okumaya hiç mi hiç zamanım kalmıyor. Şu an tatillerde kendi inisiyatifimle başladığım bir çeviriye devam ediyorum. Felsefeyle ilgilisi olmayanlara felsefeyi sevdirmek, tanıtmak için yazılmış, hala hayatta olan bir Alman filozof yazarın kitabı (kendisiyle Almanya'da tanışma imkanım oldu. Bir çeviri vesilesiyle Berlin Edebiyat Kolokyumu'na gitmiştim.) Yakında bitirmek kısmet olursa sizin kanal aracılığıyla reklamını yapmak isterim. Kitabın adı : "Erasmus Bir Öğrenci Değişim Programı Değildi" olacak. Bilhassa gençlerin ilgisini çekeceğini düşünüyorum. Velhasıl tespitlerinizin büyük bir kısmında doğruluk payı var. Bir örnek olarak kendimden bahsetmek istedim. Ticarete atılmasaydım, eğitimim karşılığında bulduğum fırsatlar dolayısıyla ağır bir bunalım içerisinde yaşıyor veya intihar etmiş olabilirdim. Şu an en azından ekonomik olarak kendimi idare edebilecek durumdayım. Benim mezuniyetimden bu yana koşullar elbette bambaşka hale gelmiştir.

  • @Sece1

    @Sece1

    22 күн бұрын

    Kanka bu ne ya. Bi td lr bari ekle sonuna

  • @weird-core

    @weird-core

    22 күн бұрын

    Sadece bizim verdiğimiz vergilerle okul yapmayı bırak, ülke kurar, refah içinde yönetirsin, bakanlığın bütçesine bak istersen, ne kadar para çalmış cebimizden devlet babamız. Onca paraya verdiği eğitim de ortada.

  • @thettoprak

    @thettoprak

    22 күн бұрын

    Hocam ben de benzer bir durumdayım. Ticarete atılmak son çarem ama ne yapacağımı bilmiyorum. Tavsiyen var mı bu konuyla ilgili? 20 bin lira maaşla çalışmak istemiyorum, eğitimime yazık.

  • @suhede5283
    @suhede528322 күн бұрын

    Video icin tesekkurler, keşke eskisi gibi birlikte daha cok video cekebilseniiz❤

  • @shopbuhara
    @shopbuhara23 күн бұрын

    iyi ki buradasınız.

  • @muratcaglayan9242

    @muratcaglayan9242

    22 күн бұрын

    Abi ben senin hikayeni charmquell de göreceğiz gibi hissediyorum. Flu tv ye de buraya da sürekli para gönderiyorsun. Ben bunu niye yapıyorsun hiç anlamıyorum.

  • @deniz6226

    @deniz6226

    22 күн бұрын

    Dış mihrak dediğin foncu dediğin Buhara başkan gibi olur 😀

  • @RamazanGurpnar-rt1bt

    @RamazanGurpnar-rt1bt

    22 күн бұрын

    Fincu

  • @Busratkn

    @Busratkn

    21 күн бұрын

    ​@@muratcaglayan9242destek oluyor ve ikisi de birbirinden kaliteli kanallar normal değil mi

  • @KipchakWarmonger

    @KipchakWarmonger

    3 күн бұрын

    @@muratcaglayan9242 popüler bilim kanallarını fonlamak ülkede kültürün gelişmesine yardımcı oluyor ama tabii bu abi biraz fazla güvenmiş gibi

  • @bahrihazer8498
    @bahrihazer849822 күн бұрын

    İki sene ABD’de yaşadım, ABD özellikle mavi yakalılar için cennet bir ülke, iş bol rekabet düşük vs. Beyaz yakalı olunca işin içine alternatif maliyet de giriyor, çok niş ve rekabetin yüksek olmadığı bir alan bulmadıktan sonra mutsuzluk ve tatminsizlik ciddi bir ihtimal… Mezun olduğumuz okullar dolayısıyla İngiltere’ye sorgusuz sualsiz gitme şansımız var iken eşimle başımıza gelecek şeyleri düşünüp adım atmamışlığımız var 😂

  • @aprilkalinka
    @aprilkalinka22 күн бұрын

    20. Dakikaya kadar dinledim ve bir turlu kendi gocmen deneyimimle bagdastiramadim. Sebep sanirim Amerika'da olmam ve doktor olmam. Turkiye'de doktorluk cok cok assagida bir meslekken Amerika'da cok saygin ve calisma hayati gerçekten cok daha kolay. Bir de Turkiye'ye bir borcum falan yok. Eger borc alacakli mevzusuna girecek olursak, Turkiye'nin bana borcu daha cok cikar. Maddi olarak tatmin edici bir miktar kazaniyorum ama sosyal anlamda Turkiye'de daha az saygi goruyordum ve okul hayatimda daha cok dislandim.Turkiye'de benim yasadigim gibi kucuk sehirlerde bosanmis bir kadin ve cocugu daha cok dislaniyor. Amerika'da kimsenin umrunda degil boyle seyler. Belkide o yuzden gelir gelmez aidiyet hissettim.

  • @pentasus1

    @pentasus1

    22 күн бұрын

    Türkiye tatil için çok iyi. Sizlere başarılar.

  • @fatihkaraca1292
    @fatihkaraca129222 күн бұрын

    Abi neredeyse 8 aydır Polonya' da erasmus yapıyorum iki ayım kaldı dönmek için. Hukuk fakültesi üçüncü sınıf ögrencisiyim. Türkiye'deki arkadaşlarımla konuşup aslında anlatmak istediklerimi anlattığınız bir video olmuş. Duygu ve düşüncelerime tercüman olmuşsunuz. Gerçekten eğer bir el işçiliğiniz yoksa ve benim gibi bir kişi iseniz avrupada herhangi bir değeriniz yok. Burası güzel doğru ama önemli olan nereye ait olduğun , nereye ve 'nerede' katkı verdiğin. Bu kişisel anlamda ve toplumsal anlamda da anlaşılabilir. Arkadaşlarım bana hep okulu bırak orada kal kebapçıda garson başlarsın on sene sonra şöyle yaparsın diye başlayan cümleler kuruyor, açıkçası bunları duymaya çok alıştım. Ama ben kendi yolumu seçmek istiyorum o yüzden memleketime dönüp okulumu bitireceğim, burada garson olmak gibi bir niyetim yok (garson olanlarla ilgili bir derdim de yok ayrıca herkes kendi yolunda umarım başarılı ve mutlu olur) . Zaten okulu bitirdikten sonra yüksek lisansı nerede yaparım Avrupa'da devam mı ederim yoksa Türkiye'de avukatlık macerasına mı başlarım bilemiyorum. Size de ayrıca teşekkür ederim.

  • @ZadigLeStructuralist

    @ZadigLeStructuralist

    21 күн бұрын

    Polonya Müslüman çoğunluklu bir ülke olsa Konya'dan farksız olurdu. Polonya, Romanya gibi yerlere Erasmus'a gitmeyin; Kürt Erasmus'u.

  • @fatihkaraca1292

    @fatihkaraca1292

    19 күн бұрын

    @@ZadigLeStructuralist Kürt erasmusu İngiliz erasmusu açıkçası fark etmez. Açık bir zihine sahipsen nerede ne olduğunu görürsün. Daha önce Avrupa'da çeşitli ülkelerde de bulunmuştum yani erasmusa gelmeden önce. Polonya Avrupa'nın zayıf ülkelerinden birisi, bu doğru ancak 'şöyle olsa, böyle olsa' demekle bir şey olmuyor. Yani gerçekler dünyasına hoş geldiniz. Romanya ve Bulgaristan' a 2 yıl önce gitmiştim birkaç kere. Evet Balkan ülkeleri birçok açıdan bize benziyor. Ancak Polonya, Çekya, Slovakya gibi ülkeler Avrupa'da başka bir kesimi oluşturuyor, belki buna Baltık ülkelerini de ekleyebiliriz. Sonuçta her şeye rağmen karşımızda bize göre daha Avrupalı bir ülke var, ekonomisi ona göre şekillenmiş, kültürü ona göre şekillenmiş, her şeyi ona göre şekillenmiş. Ayrıca İtalya'da bir okula puanım yetiyordu ancak o okulda eğitim İtalyanca verildiği için (erasmus öğrencileri dahil) orayı tercih etmedim, Polonya'daki okul eğitimi İngilizce verdiği için burayı tercih ettim. Çünkü önceki yıl İtalya'ya senin düşündüğün sebeplerle gidip Polonya'yı tercih etmeyen arkadaşım çok sıkıntı çektiğini söyledi. İngilizce sınavı ile geldiği erasmusta 1 yıl boyunca İtalyanca çalışmak zorunda kaldı.

  • @sirelvis8148

    @sirelvis8148

    11 күн бұрын

    Polonya Avrupa’nın orta Doğu sudur 😂😂😂 Rusya bile Polonya’dan daha özgürlükçü bir ülke , Polonya milliyetçiliğin ve dindarlığın, bağnazlığın ve sert düşüncelerin ülkesi , Erasmusu Çekya’da yapacan hacı 😂😂😂

  • @ezgidemir4882
    @ezgidemir488220 күн бұрын

    Ben de Türkiye'ye dair birkaç şeyi özleyerek, İrlanda'dan döndüm. Uzun yıllar orada yaşamamın önünde hiçbir engel yokken hem de. Birçok insana açıklaması zor bir dönüştü bu. Söylediğiniz pek çok şeyi sıraladım ben de. Ancak özellikle orta sınıfın post-materyal beklentileri kısmını ben de zihnimde tam olarak tanımlayamamıştım. Benimle aynı dönemde giden arkadaşlarımın çoğunluğu devam etti. Dışarıdan baktığımda görüyorum ki çoğunun orada yaşamak için bir motivasyonu var. Benim motivasyonum ise materyal beklentilerin çok ötesindeydi. Orada yaşamak da kötü değil, buraya dönmek ve burada kalmak da. Ama ikisi de zor. Yaşamayanın bilemeyeceği kadar. Bu yüzden bunlardan kaç tanesini deneyimlediyseniz o kadarı kar.

  • @bilimsanatduzen2074
    @bilimsanatduzen207422 күн бұрын

    Türkiye'de darp gasp çemberinde yaşamaktansa Avrupa'da sürünmek daha mantıklı gibi geliyor? üstelik bu videoda kendi geleceğini batı bloğunda garantilemiş bir beyfendi izliyoruz...DÖNMÜŞ DEĞİL HİÇ GELMEDİ SADECE TAKILIYOR BURALARDA O KADAR

  • @PiryusQ
    @PiryusQ23 күн бұрын

    İşte beklediğim program ❤

  • @dilandalgic56
    @dilandalgic5622 күн бұрын

    Bu kanalı izleyen kaç kişi çocuğunu devlet okullarına gönderiyor yada göndermek istiyor. Özel okul fiyatları kurslar yaz okulu ortalama yıllık 10bin€. Bu saçma paraları en kıymetlilerimizin geleceği için veriyoruz yalnız karşılığı yine bizim yaşadığımız kısır döngü de olabilir. Belki bunu da başka bir videoya ekleyebilirsiniz. Emeğinize sağlık. Giderseniz bize, kalırsanız size Allah yardımcımız olsun.

  • @trkknk
    @trkknk22 күн бұрын

    hava durumu sıkıntısı ilk gittiğinde önemsenmez ama zamanla öyle bir moral raadeye geliyor ki geri dönmek istiyorsun aynı sosyal feragatler gibi çok doğru noktalara değinmişsiniz

  • @erdem8436
    @erdem843622 күн бұрын

    8 aydır Almanya’da yaşıyorum. Konuşulan konular değinilen noktalar çok doğru

  • @yucel_ozel
    @yucel_ozel4 күн бұрын

    Bu kadar iyi eğitimli ve kaliteli adamların , zoru seçmeleri gerçekten takdir edilesi. 'Bu çöplük bizim , biz temizleyeceğiz' söylemesi çok zor cesaret isteyen bir deyiş. Tekrar tebrikler. Umarım yaşadığımız yer için çok daha faydalı olursunuz.

  • @kutayyalcner8651
    @kutayyalcner865122 күн бұрын

    36:16 da sonunda benden bahsetmeye başladınız, Hollandaya gittim 2 hafta kaldım benim için CENNET gibi kapalı hava seviyorum kuralları seviyorum, ingilizcem iyi insanlar beni hiç dışlamadı herkes çok yardımseverdi hani ben orayı evim gibi hissettim

  • @Branda.1
    @Branda.115 күн бұрын

    Sosyal yardim uzmani olarak çalişiyordum istanbulda resmi olmanyan yollarla almanyaya geldim geleli iki sene oldu cok pişman oldum daha önce gelmedigime şuan guney almanyadayim hava si suyu insanları hepsi tam bana goreymiş. Videoda bir yerde eger huzur ariyorsan Avrupa da var dendi kesinlikle katılıyorum.kafam o kadar rahatladiki yarin kaygim yok .sadece hafta sonu ne yapsak. Boş vakitlerde nereye gitsek gibi sorunlarla ugraşiyorsun. Allah nazardan saklasin tabi ama ben eşim ile geldim belki buda etkiliyordur buraya bu kadar kolay alişmamda. Buarada burada ciddi bir Kürt ve Türk nufusu var hiç yabancilik cekmedik

  • @mehmetbostan363
    @mehmetbostan36322 күн бұрын

    19:10 aga herşeyi sorguluyorsunuz neden orada fahiş fiyata su satıldığını sorgulamıyorsun neden uygun fiyatlı otomat olmasını sorgulamıyorsun da birine birşeye ihtiyaç duymak ve bu ihtiyacı başkasının karşılamasına okeysin anlamadım.

  • @omerefet3664
    @omerefet366422 күн бұрын

    4 senedir amerikadayım özellikle son kısımda anlatılanları ben de kendimce eşime dostuma söylemeye çalışıyorum yurtdışını imkanı olup gitmek isteyen herkese tavsiye ederim ama benim gözlemim hangi coğrafyaya gidersek gidelim insanlığın birçok problemi ortak gibi geliyor bana bu sebeple mevcut bulunduğum yerde mutsuzum başka bir yere gidince kesin mutlu olacağım diye birşey yok o yüzden tavsiyem git gör kendine birşeyler katmaya çalış duruma göre değerlendirirsin dönersen dönersin dönmezsen zaten,özellikle 1-2 sene sonunda birçok konu adapte olmuş olursun yaşamaya devam edersin tamamiyle kişisel beklentiler ile alakalı olduğunu düşünüyorum

  • @MaxMustermann-kk2ge
    @MaxMustermann-kk2ge22 күн бұрын

    Burayı seversen burası dünyanın en güzel yeridir, ama dünyanın en güzel yerini sevmezsen orası dünyanın en güzel yeri değilir.. Şaka bir yana değinmediğiniz bir konu (haliyle) çocuk yetiştirmek. Benim çocuğuma burada sağlayabildiğim imkanları Türkiye'de ancak rüyamda görürüm. Almaya'dan, beyaz yakalı göçmenden selamlar.

  • @akdag2301
    @akdag23014 күн бұрын

    Türkiye’den gitmek veya burada kalmak isteyen arkadaşların mutlaka yurt dışına çıkıp görüp kararlarını kendilerinin vermelerini tavsiye ederim. Herkesin arzuladığı hayatlar ve normlar çok çeşitli bu sebeple kararı iki tarafı da müşahade edip vermek gerekir.

  • @muhammetsendur8153
    @muhammetsendur815322 күн бұрын

    Bilgilendirici ve umut verici bir video teşekkürlerr

  • @semihakkoc6881
    @semihakkoc688122 күн бұрын

    Video çok hoşuma gitti, bu konu hakkında son zamanlarda sık sık düşünmeye başlamıştım. Bir sonraki dönem doktora başvuralarımı yapacağım. Eğer Amerika ve Asya özelinde de tanıdığınız kişileri konuk alarak buna benzer bir video gelebilirse harika olur. Teşekkürler

  • @resulozden
    @resulozden22 күн бұрын

    Çok güzel bir tartışma olmuş👏 Ben de Hollanda ya göç eden ve hala orda yaşayan biriyim çok doğru noktalara değinmişsiniz tebrik ederim🥳

  • @Billy-zn7ii
    @Billy-zn7ii18 күн бұрын

    amerika bir göçmen ülkesi aidiyet konusunda daha uygun bunu da keşke ekleseydiniz birazcık daha bireysel ve materyalist konulara değinebilir misiniz başka bir videoda

  • @aliagba2769
    @aliagba27698 күн бұрын

    emeginize saglik cok guzel bir yayin olmus. Hollandada dogmus ve buyumus birisi olarak yaptiginiz tespitler cok hosuma giti. Ozelikle populist soylemler yerine cok mantikli ve sosyolojik konusuyorsunuz.

  • @cemyildiz7842
    @cemyildiz784222 күн бұрын

    Ben de 6 senedir Berlin'de yaşıyorum. Burası ile ilgili sorunları Türkiye'dekilere anlatmaya çalışıyorum ama sanırsam Türkiye'de herkes herşeyi benden daha iyi biliyor. Ben de tabi Türkiye'ye dönerdim ama çoluk çocuk var, kurulu düzenim var :) Ben beyaz Türk'üm, yok efendim kendimi daha Avrupai hissediyorum falan kafasındaysanız gelin görün derim. Hatta, görünüm olarak sarışın falan olan Türkiye'den gelenlerden, "sen hiç Türk'e benzemiyorsun" laflarına ne kadar sinir olmaya başladıklarına da tanık olmuşluğum var. Türkiye'de asimilatif, Almanya'da ise ayrıştırıcı (distinctive diye kelime uydursam havalı olur mu?) bir ırkçılık söz konusu. Yani Türkiye'de devlet politikası da, insanların genel içgüdüleri de, gelen göçmenleri kendilerine benzetme üzerine kurulu. Çad'tan yağız bir delikanlı gelir, kendine Çorumlu Amir der, bizim milletin hoşuna gider. Sizin Chemnitzli Selim olmanızla Almanlar ilgilenmez, sen bizden değilsin, mümkünse olma kafası hakimdir. Selim'in oğluna, torununa, torununun çocuğuna da bunu hissettirirler. Bir de olayın bir alt veya bir üst uygarlıktan gelme versiyonu var. Türkiye'ye Suriye'den, Afganistan'dan falan geldiyseniz pek sevilmezsiniz, çünkü çok kalabalık gelmiş olursunuz, üstüne de "alt bir uygarlıktan" gelmişsinizdir. Almanya'dan Türkiye'ye bir Alman olarak gelirseniz daha bir el üstüne tutulursunuz. Aynısı Almanya'ya gelen göçmenler için de geçerli. Geldiğiniz ülkenin ekonomik ve siyasi durumu, sizin sosyal hayattaki durumunuzu ciddi oranda etkiler. Hatta Erdoğan'ın ettiği iki laf bile sizi alttan alta etkiler. Almanlar, istisnalar dışında size direkt olarak hiç bir zaman ırkçılık yapmaz. Bunu inceden inceye yaparlar. Çok küçük detaylar ise hayatınızı etkiler. Bu yüzden Bir Türk olarak, Almanya veya Fransa yerine, Mozambik'e, Peru'ya falan giderseniz, daha mutlu olursunuz. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliğini ise, artık pek konu edilmese de, sonuna kadar savunuyorum. Umarım çok daha fazla vatandaşımız, buralara gelip hayatının bir kaç senesini eğitimle, çalışma hayatı ile geçirir. Ve memleketlerine dönmeleri de hiç öyle karmaşık ve zor olmaz. Yaşar'ın Fransız vatandaşı olması, bence Türkiye'ye dönmesinde, kendisi farkında olmasa bile çok etkili olmuştur. Uzun konu ama uzatmayayım. Balkanlar, Mısır, Irak, Suriye ve Türkiye, ta Persler, Grekler, Romalılar ve Osmanlılar döneminden beri sürekli içiçe yaşamış. Yani Türkiye AB içerisinde olsa bile, her bir vatandaşımızın malum imparatorluklar mezarlığı olan bu coğrafyada, diğer halklarla artık yakınlaşması gerektiğine inanıyorum. Türkler Arapları, Araplar İranlıları, İranlılar Kürtleri, Ermeniler Azerileri sevmez, Yahudiler ise her zaman kara kedidir. Bunu artık bir kırmak lazım.

  • @pugpug3001

    @pugpug3001

    22 күн бұрын

    Türklerin hosuna giden seylerin Almanlarin hosuna gitmemesine kültür farki deniyor. Almanlarin ayni Türkler gibi olmasini istiyorsan Türkiye'de zaten Türkler var, niye macera ariyorsun bos yere? 6 yilda seni Alman gibi mi görmeleri gerekiyordu? Ne bekliyorsun anlamadim.

  • @cemyildiz7842

    @cemyildiz7842

    22 күн бұрын

    ​@@pugpug3001 Yukarıda da yazdığım gibi, Türkiye'ye herkes, her şeyi benden daha iyi biliyor. Bunun için neyden bahsettiğimi anlamalarına da gerek yok. Yazdıklarımdan nasıl Almanların Türkler gibi olmasını istediğim sonucuna vardınız anlamadım. Macera aradığım fikrine nereden kapıldığınız konusunda da fikrim yok. Türkler ile Almanlar arasında kültür farkı olduğu konusunda beni aydınlattığınız için de çok teşekkür ederim. Benim kendi yaşadıklarım konusunda ve kendi koşullarım hakkında elbette gerçek bir fikrim yok, herşeyin en iyisini siz bilirsiniz.

  • @pugpug3001

    @pugpug3001

    22 күн бұрын

    ​@@cemyildiz7842 Canim benim, senin yasadigindan daha fazla süre Almanya'da ve Berlin'de yasadim. Sen her seyi biliyorsun, diger herkes salak sana göre anlasilan. Ukala ukala konusacaksan ona göre cevap veririm. Kendi yasadigim olayi daha iyi biliyorsunuz diye sacmalamissin da kendi yasadigin özel bir olay anlatmamissin, Türklerin genelde tekrarladigi sacmaliklar. Almanlar hissettirmeden irkcilik ve ayrimcilik yapar gibi sacma sapan argümanlar. "Çad'tan yağız bir delikanlı gelir, kendine Çorumlu Amir der, bizim milletin hoşuna gider. Sizin Chemnitzli Selim olmanızla Almanlar ilgilenmez, sen bizden değilsin, mümkünse olma kafası hakimdir." Sunu yazip bir de Almanlarin Türkler gibi olmasini istedigim sonucuna nasil vardiniz diye sorman garip. Bu bahsettigin olayda Almanlarin Türkler gibi davranmasini bekliyorsun ve öyle davranmadiklari icin bunu kötü bir sey olarak sunuyorsun. Almanya'da dogmus bircok Türk Almanlar ile oldukca iyi arkadaslik iliskileri kuruyor, Türklerin dislandigi gibi bir durum yok. Hicbir zaman Alman olmayacaksin ve Almanlar da seni onlardan birisi olarak görmeyecek cünkü Alman degilsin. Bunda da garip bir sey yok. Esas garip olan seni Almanlarin kendilerinden birisi gibi görmelerine ihtiyac duyman. Berlin gibi bir yerde dahi kendini ait hissetmiyorsan ve mutlu olamiyorsan, dön köyüne. Berlin Almanya'nin geri kalanina nazaran farkli kültürlere en acik sehiri. "Bir de olayın bir alt veya bir üst uygarlıktan gelme versiyonu var. Türkiye'ye Suriye'den, Afganistan'dan falan geldiyseniz pek sevilmezsiniz, çünkü çok kalabalık gelmiş olursunuz, üstüne de "alt bir uygarlıktan" gelmişsinizdir. Almanya'dan Türkiye'ye bir Alman olarak gelirseniz daha bir el üstüne tutulursunuz. Aynısı Almanya'ya gelen göçmenler için de geçerli. Geldiğiniz ülkenin ekonomik ve siyasi durumu, sizin sosyal hayattaki durumunuzu ciddi oranda etkiler. Hatta Erdoğan'ın ettiği iki laf bile sizi alttan alta etkiler." Surada nasil bir eziklik psikolojisi icinde oldugun zaten gözüküyor. Bu kafada olan birisine laf anlatmak zor. Geldigin ülkeden dolayi kendini alt uygarliktan gelen olarak görürsen, millet de öyle davranir. Bana kimse öyle davranamiyor cünkü Almanya ve Isvicre icin bile en iyi egitimli gruba dahilim. Birisi öyle davranmaya kalkisirsa da cevabini alir. Sacma sapan tipler disinda da calisan cikmaz. Bi psikologa falan görün derim, bu psikoloji ile mutlu olman zaten mümkün degil "alt uygarliga" ait orta dogulum benim.

  • @cag1984
    @cag198423 күн бұрын

    Bende Sydney de yasiyorum. En cok ozendigim sey yolda giderken lokal olan arkadasimin lise arkadasi ile karsilasip konusmasi. Cok haklisiniz cok dogru bir tespit.

  • @doga4008

    @doga4008

    23 күн бұрын

    E dön kardeşim o zaman

  • @mervedemir0692
    @mervedemir069221 күн бұрын

    Özlemiştim sizi 😍 Sizi dinlemek terapi gibi herkese tavsiye ediyorum kanalınızı hatta bahsederken arkadaşlarım falan diyorum jsjsjsj

  • @ozankirecci8130
    @ozankirecci813022 күн бұрын

    Şu an en büyük ikilemim bu konu, kötü bir dört aylık Work and Travel deneyimi sonrası başıma gelebileceklerin bilinciyle Türkiye'de kalıp kalmamak arasında bir ikilemdeyim. Burada keyif aldığım iyi bir işi bırakarak bir anda kültür şokuna uğramak ve hiç bilmediğim bir ülkede geçim derdine düşmek beni biraz ürkütüyor. Bu sebeple Avrupa'da ortalama/vasat bir Yüksek Lisans deneyimindense Türkiye'de kalma ihtimalini değerlendirmeye başladım. Tam da üzerine bu video denk geldi, her kelimenizi aklıma kazıdım. İçerik için çok teşekkürler, seviliyorsunuz.

  • @MaxMustermann-kk2ge

    @MaxMustermann-kk2ge

    22 күн бұрын

    Hocam yazdıklarından anladığım kadarıyla henüz gençsin, internetteki anonim bir dede yorumunu ne kadar dikkate alırsın bilemiyorum, ama git, kültür şokuna uğra, geçim derdine düş, depresyona gir, sürün, sonra dönmek istiyorsan dön. Emin ol "iyi ki yapmışım" listende en kötü ihtimalle ilk 3'e girer.

  • @furkankamslgol9848

    @furkankamslgol9848

    22 күн бұрын

    Allah kolaylık versin. Birde vasat ortalama demek.

  • @mnm1219
    @mnm12199 күн бұрын

    çok iyi bir video olmuş!!! yaşar helal olsun!!! bu arada odtü buluşması ne zaman olur.... özleştik

  • @CanSArat
    @CanSArat22 күн бұрын

    Yalnız bu beyaz yakaya bir parantez açmalı. beyaz yaka tr de de bı bok kazanmıyor ya artık. Birçok meslek grubunda asgarinin 2 katından fazlası büyük hayaldir... Yani parasal olarak Avrupa'dan iyi denemez beyaz yaka is olanakları, bir statü kalmadı. O kadar cok o meslek grubu var ki, fiyatlar çok düşük. Artık ort bir usta mimar mühendisten fazla kazanıyor. Hele asgari saatlik ücretlerine baksak, en kötü usta en düşük alan mimarın 2 katı para alıyordur saatine en az...

  • @ogzhn535
    @ogzhn53521 күн бұрын

    Yurtdışı klişeleri, güzel tespitler ve abi boğaziçi üçgeninde bir video olmuş

  • @herkeseacikkullaniciadi14
    @herkeseacikkullaniciadi148 күн бұрын

    Abicim, sizin ne kadar genç insanlar olduğunuzu ancak yaşlarınızı söylediğinizde idrak ediyorum, bazen Ömer'in, bazen de Yaşar'ın safsatalarını anlamama yardımcı oluyor. Özetle şöyle de denebilir, eğer hali hazırda ayrıcalıklı iseniz, Türkiye'de var olmak size daha çok şey sunabilir. Mesela Türkiye'nin ekonomik ve kültür kapital bakımından üst kısımlarından iseniz, şöyle bağlantılı bir aileye doğup, köklü liselerde, okullarda okuduysanız veya üç-dört gayrimenkulünüz falan varsa sizi bekleyen veyahut teknoloji işindeyseniz falan mesela (öyle beyaz yaka yetmez, beyaz yaka da sürünüyor), Türkiye'de parayla satın alabileceğiniz ayrıcalık, insan gücü, servis kalitesi Avrupa'ya göre muazzamdır, neredeyse kıyaslanamaz. Çünkü mal pahalı olsa da, insan ucuzdur. İnsan da ister istemez para ile alınan şeyler arasında en çok bu başka insanı hareket ettirebilme gücünü sever, hizmet verenler yerlere kadar eğilsin, her lafını çeksin, evine hizmetçi gelsin, özel hastanene git doktorunu gör, arabanı başkasına yıkat vs. Şimdi düşününce, Hindistan'da tam böyle. İşte tam da bu sebepten Avrupa ortalama bir vatandaş için, veya ayrıcalıklardan mahrum bireyler, veya azınlıklar, veya kadınlar için çok daha seçilesidir, çünkü o hizmetleri verecek kişi olarak, hizmeti alan ile aranızdaki en küçük güç mesafesi Avrupa'dadır. Gelir farkı nispeten azdır, insanlar ortak sosyal çevrelerde daha rahat bulunur, kendini insan yerine konmuş hisseder. Çoğu insan sırasını bekler, çünkü ayrıcalık satın almak oldukça pahalıdır, çünkü insan pahalıdır. Ne istediğinize bağlı, ha bide hala ne kadar arkadaşınızın ülkede kaldığına. - Var olan para ve bağlantılarım vasıtası ile ayrıcalık satın almak istiyorum = Türkiye - Görece eşit bir ortamda, daha az hayati şeylere yönelik stresler yaşamak istiyorum = Avrupa

  • @ayberkgny
    @ayberkgny23 күн бұрын

    Outro çok iyiydi. Ömer çok iyi bağladı. Tebrikler, yine 49W'ya yakışır kalitede bir video olmuş.

  • @josephbiggus6757
    @josephbiggus67579 күн бұрын

    20:25'deki konu üzerine. Gercekten de Cumhuriyet aynı Ömer gibi beni de okutmustur. Babası düz bir memur, annesi okuma bilmeyen biri olarak ben bugün hekim olmaya çok yakınım. Buralara karşı bir sorumluluğum var. Osmanlı 1. Dünya Savasi'ni kazansaydi belki de bir köylü ailesinin çocuğu olarak okuma hakkım olmayacaktı belki de Osmanlı da sosyal devlet anlayışına ayak uyudurup ben yine okuyacaktım. Lakin Osmanlı'nın yenik düştüğü bizim senaryomuzda parlayan Cumhuriyet, beni okutmuştur.

  • @e.k.5145
    @e.k.514522 күн бұрын

    Almanyaya gitmeyi 5 yıldır planlayan, bu uğurda erasmus yaz stajı yapmış ben, son 6 aydır müthiş bir kararsızlık içindeyim. Mezuniyet yaklaştıkça orada istediğim sosyal çevreyi edinebilir miyim, tc'deki ortalama bir doktor kadar rahat yaşar mıyım, ailemi çok özler miyim gibi günlük hayatımdaki mutluluğumu etkileyecek kıstasları düşünüyorum. Hayatı anlamlı kılan 2 şey olduğunu düşünüyorum; ilki kendini gerçekleştirmek, ikincisi bu kısa ömrü sevdiklerinle, ailenle, dostlarınla geçirmek. Biri için diğerini ne kadar takas etmek istediğimden emin değilim. Acaba gerçekleşmemiş bir potansiyelin pişmanlığı mı daha ağır basar, yoksa dolaylı yoldan tercih edilmiş bir yalnızlığın mı?

  • @emma_emma2729

    @emma_emma2729

    22 күн бұрын

    Bu arkadaşlara bakma :)

  • @abyesilyurt

    @abyesilyurt

    17 күн бұрын

    en kotu geri donersin, deneyim de yanina kar kalir. :)

  • @resim1
    @resim123 күн бұрын

    Harikasınız🍀

  • @sinanserin4537
    @sinanserin453719 күн бұрын

    Can güvenliği kalmadı, ne sosyolojisi, ne hikayesi Allah aşkına. Daha dün 20 yaşında hiçbir suu olmayan kurye öldürüldü. Gidin abicim güvenli yaşayacağınız yere gidin boşverin mutluluğu. Sevenlerim ağlayacağına ben mutsuz olayım.

  • @itsgoodsofar
    @itsgoodsofar23 күн бұрын

    Şu an Erasmustayım ve 5-10 arkadaşım var burada sık görüştüğüm, 4'ü Sciences Po'dan geldi. Bu okul neymiş arkadaş :D

  • @daisygmmr990
    @daisygmmr99022 күн бұрын

    Tıp Fakültesi 4.sınıf öğrencisiyim. Almanca dahil 3 yabancı dil biliyorum ancak hala kararsızım okul bitince Almanyaya gidip gitmemek konusunda. Bu video beni daha da kararsızlaştırdı, teşekkürler 49W!

  • @mrsan_msc

    @mrsan_msc

    22 күн бұрын

    nere gidersen git hep burayı özlücen knk

  • @La_Fraternite
    @La_Fraternite23 күн бұрын

    bu ikiliyi çok özlemiştik❤❤❤

  • @banudelen5930
    @banudelen593022 күн бұрын

    Çok çeşitli ve yerinde tesbitler 🙌🏻

  • @mehmetalicelebi332
    @mehmetalicelebi33222 күн бұрын

    ömer tevfik fikrete benziyor

  • @bahadirkanbur
    @bahadirkanbur7 күн бұрын

    Yurtdışında mutlu olamamak. Bu öyle bir şey ki bunu birine sabaha kadar anlatın yine de kabul ettiremezsiniz. Hatta daha önce gitmiş ve mutsuz olmuş biri bile aradan belli bir süre geçtikten sonra mutluluğu yurtdışında arayabilir. O ülkelerde yaşayan vatandaşlar Türkiye’deki Türklerden daha mutlular evet ama bu sizin bir Türk olarak oraya gittiğinizde mutlu olacağınız anlamına gelmiyor. Ülkede bitmez tükenmez sorunlar var ama eğer biri bundan kurtulmak istiyorsa onun için çözüm asla yurtdışı olamaz. Denemedikten sonra da bu yazdıklarıma gülüp geçer belki. Ama denediği zaman emin olsun aynı görüşte olacağız.

  • @erenaydn3003
    @erenaydn300323 күн бұрын

    kanal büyüdükçe kelleşiyorlar ♥

  • @runades1

    @runades1

    22 күн бұрын

    Ahahahhhaahhahahahahhahahahahahahahaha

  • @runades1

    @runades1

    22 күн бұрын

    Hayirrr saclasiyorlaarrr!!!

  • @kadirakel
    @kadirakel22 күн бұрын

    dinledim, faydalandım eyvallah. ama 38.42 sonrası çok iyi geldi be abiler.

  • @uxerhypa
    @uxerhypa23 күн бұрын

    Ben de 2 farklı ülkede 10 sene kadar yaşayıp dönen tayfadanım. Üstelik eşim de bir Avrupalı, yani entegrasyon sorunu yaşadım, beni içlerine alırlar mı kaygısından ziyade o uyumlanmada bir anlam bulamadımkültürel olarak. Yaa üff usturuplu söyleyeceğim diye ne kasıyorum ki, Avrupalılar gerçekten biraz alık, yüzeysel ve yavan insanlar. Açıkcası ne kadar onlar bize göçmen hıyy pis göçmen falan diye de bakıyorsa, biz de onlara gerçekten bayılmıyoruz tanıma fırsatı bulunca, çünkü dediğim gibi alıklar. Söylediklerinize büyük oranda katılıyorum, eğitimli kesim için bir konfor kaybı oluyor ama hnlah sizi inandırsın ben toplumsal ayrıcalık hiyerarşisinden tikkkksinen biri olarak benim sorunum bu değildi. Yani aman da aman neden garsona köpek çekemedim derdi değildi sorun. Yüz bin tane konfor kaybın var. KZread yorumlara destan yazacak halimiz yok ,ama bir örnek verelim. Elinde koca bavulla hava alanına gideceksin otobüse bindin, şöför 20 yuroyu bozmam deyip seni indiriyor, yapay zakalaşmış bön insanlar bunlar. Bir de burası İspanya he, güya Akdeniz ülkesi neyim. Uçağını mı kaçırır, ne olur bu da insan evladı diyen yok. Yolcuya soruyorsun 20 yuro bozacak insan yok, cringe cringe bakıyorlar sana. Ben buna insan faktörü diyorum. Kapitalism ve Avrupa elitleri bu insanların kültürünü böyle inşa etmiş, 30-40 seneye kalmaz biz de öyle oluruz gerçi. Ama bu şuan hangi şehre gidersen git TR'de olmaz. Buna benzer 1 milyon örnek sayarım yaşanmış. En iyiysi ben TR'den daha iyi olan yönlerini söyleyip gideyim. Şehir planlaması ve mimari, bu abicim sadece bu. He birde daha sağlıklı cinsiyet ilişkileri, daha az cinsiyetçilik falan. Daha fazla para falan da kazamıyorsun. 2000 yuro üzerinde nakit taşıyana zaten drug dealer muamelesi yapılıyor, ağır bürokratik kurallar var, Neyse benim çenem açıldı zaten uzun oldu. Hülasa Yurop out, şu komada kalmış haliyle bile memleket in anacım!

  • @yusuf8082

    @yusuf8082

    22 күн бұрын

    Seneye ben de okumaya italyaya gideceğim muhtemelen ben de böyle olur türkiyeye dönerim

  • @yusuf8082

    @yusuf8082

    22 күн бұрын

    İyi üniversitelerden mezun olmuş mühendislerin maaşlari tr de ve avrupada aynı sayılır doğru mu

  • @uxerhypa

    @uxerhypa

    22 күн бұрын

    @@yusuf8082 Aynı evet, vergiler hariç 1800-2200 € aralığında.

  • @uxerhypa

    @uxerhypa

    22 күн бұрын

    @@yusuf8082 Gidin görün deneyimlerin. Genelde ilk 6 ay ay buralar ne güzelmiş derken geçer, sonra homurdanmalar başlar. Kalmanıza donsenizde gidip deneyimlemek en iyisi.

  • @pugpug3001

    @pugpug3001

    22 күн бұрын

    @@uxerhypa Ispanya icin konusuyorsan bilemem de cogu üst düzey avrupa ülkesi icin yeni mezunlar 2200 eurodan fazla aliyor. Ispanya bati avrupanin zengin ülkelerinden birisi degil.

  • @metehaydaroglu
    @metehaydaroglu23 күн бұрын

    Tamamen duygularıma tercüman olan bir video olmuş ne eksik ne fazla. Münih'ten selamlar!!

  • @bendelidegilimkii

    @bendelidegilimkii

    22 күн бұрын

    madem muzdaripsin don lan ulkene

  • @grafanianimation6958
    @grafanianimation695822 күн бұрын

    Gönlünüzce olsun herşey

  • @AFurkanng
    @AFurkanng22 күн бұрын

    Uslu uslu dinledim fakat ilk fırsatta kaçıyorum :)

  • @mecburen-stoik
    @mecburen-stoik23 күн бұрын

    Yaşar adamdır.

  • @tuncaykurt200
    @tuncaykurt20022 күн бұрын

    Ömer Hocam spor programınızı öğrenebilir miyiz güzel bir gelişim kat etmişsiniz

  • @hasanfurkandamarcan4946
    @hasanfurkandamarcan494622 күн бұрын

    Şu videoda geçen her cümleye noktası noktasına katılıyorum kalacağız ve bizler adam edeceğiz burayı.

  • @karamanabdullah
    @karamanabdullah15 күн бұрын

    Gitmemek için genelde statü, hava durumu ve buradaki kuralsızlık girişimcilik açısından çok daha cazip geliyordu. Sizin gibi eğitimin en üst tabakasından geçmiş arkadaşların bunları anlatması faydalı oldu.

  • @mazidenmuzdaripbiri8092
    @mazidenmuzdaripbiri809223 күн бұрын

    Ateşölçerler daha sık gelse çoook güzel olur

  • @busraorhan944
    @busraorhan94422 күн бұрын

    gerçekten nadide bir seri😎

  • @mammadovanermin
    @mammadovanermin19 күн бұрын

    Azerbaycanliyim. 9 yaşından beri turkiyede yaşıyorum, 33 yaşındayım. "Birden çok dilin, spesifik bir mesleğin var, neden avrupaya gitmiyorsun?" Diyen eş dosta bu videodaki cevapları veriyorum hep. Ben yeniden göçmen olmak istemiyorum. Göçmen olmak hep öteki olmak. Bir etnik Türk olarak Bile turkiye de hep öteki oldum. Gideceğim daha medeni bir yerde tekrar aynı şeyleri yaşamak istemiyorum. Gitme hayali kuranların bilmediği bir şey bu.

  • @isahankorkmaz7717
    @isahankorkmaz771722 күн бұрын

    Abi Ben Berlin’den döndüm ve hukukçuyum. Tekrar geri döner misin derseniz son seçeneklerim arasında derim. Kolu dövmeli arkadaş fikirlerime tercüman olmuş. Biz hukukçulara dedikleriniz ise maalesef doğru.

  • @OmerDogan-vt8vp
    @OmerDogan-vt8vp22 күн бұрын

    İzlerken ve dinlerken keyif aldım❤

  • @emrekarsidag188
    @emrekarsidag18823 күн бұрын

    ömer batı'nın ahlaksızlığını kapmış gelmiş, kendisine bu kıymetli katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz

  • @yusuf8082

    @yusuf8082

    22 күн бұрын

    😂😂😂

  • @elifgunday6128

    @elifgunday6128

    20 күн бұрын

    ömer’in yolundan…

  • @emrekarsidag188

    @emrekarsidag188

    18 күн бұрын

    maksat yurt dışından sıcak ahlaksızlık gelsin

  • @Pjrakun
    @Pjrakun23 күн бұрын

    Omerin saçlar çok iyi olmuss yaşar seninde eski kivircik halini bir daha görebilecek miyiz ya

  • @canolguner2325
    @canolguner232523 күн бұрын

    Avrupa' da özellikle post-modern düşüncenin hakim olduğu ve kültürel öğretiler gereği insanların zaten bireysel yaşama yatkın olduğu gelişmiş ülkelere göç eden orta sınıfı mutlu edebilecek ortak hikaye yaratımı çok zor. Bu sadece kültürel etkinlikler, hobiler veya çok belirgin bir amaç üzerinde çalışılan işler üzerinden kurulabilir. Dolayısı ile maddi ve sosyal refah için gidenler mutsuz zamanlar yaşıyorlar.

  • @emreozmen9827

    @emreozmen9827

    22 күн бұрын

    Maddi ve sosyal refah dengesi bozulduğunda insanlar, bu sefer emeklerinin ve çabalarının karşılığını almadıkları için boşluk hissi ile yaşıyor. Hatta uzun vadede etik algı oluşmayan insanlarda yozlaşma gerçekleşiyor ki Türkiye rantı seven üstünlükçü bir toplum. Bunları yaşayıp gitmeyi seçenler için bahsedilen ortak hikaye, "evim" hissi, kültürel öğretilerle gelen görseller kişi için benimsenmiş yabancı olmayan görsel adaptasyon çok imgesel ve altı dolu olmayan bir duruma dönüşüyor. Gitmek isteyenler ve gidenler için, kişiler motivasyonlarını unutmamalı. Orada yaşanılan kötü durum sadece orada yaşandığı için mi kötü bunun seçilmesi önemli. Mutsuzluk yaşam içerisinde standarttır mutlu anlar daimi değildir benim düşüncem bu.

  • @sarpduyar8565
    @sarpduyar856522 күн бұрын

    4 sene İsveç'te okudum (Lund Üniversitesi - Zararlı cemiyet) ve çalıştım, Avrupa'da yaşamak bir cesedin içinde yaşamak gibiydi. Hayattan yüksek beklentileriniz varsa sizi ne finansal olarak ne entellektüel olarak doyuruyor. İnsanları sosyoekonomik merdivenin yukarı basamaklarında bile cahil, büyük işler yapmak için hırsı da ara da bulasın. Avrupa'da 4 senede tanıdığım insanları ittire kaktıra kuramadığım şirketi ve hayat standardını Türkiye'de birkaç ayda kurdum. Uzun lafın kısası, At nalı teorisi burada da çalışıyor. Türkiye cennet vatan. (Daha Anglo-Sakson ülkelerini denemedim belki orası daha iyidir.)

  • @nightvampalihan
    @nightvampalihan22 күн бұрын

    49w teşekkürler, hayatı giderek daha iyi algılıyotum , kendimi 2012de okul çıkışı arkadaşlarımla futbol oynarken gibi hissettim

  • @fatihuyank8688
    @fatihuyank868822 күн бұрын

    Hocam 6:09 daki görüşlerinize katılmıyorum. Ailemden dolayı yaklaşık 15 yıldır inşaat dünyasının içindeyim. Şu an bir tesisatçı, fayansçı, elektrikçi veya sanayideki bir kaporta ustası 120-150 bin tl para kazanabiliyor. Bu paranın büyük bölümü de vergilendirilmeyen gelir.

  • @hafizesabanc588
    @hafizesabanc58815 күн бұрын

    2000 krizinde gitmiştim. Tam olarak bu dedikleriniz yüzünden döndüm. Oğlum doğduğunda çocuğumun burada büyümesini istemiyorum dedim. Köksüz biri haline gelmesini istemedim.

  • @relatedall0
    @relatedall022 күн бұрын

    Ömer videonun son saniyesinde atmış bombayı: 'Futbolcular gitti, adamlar kaldı' inanılmaz ya sdgkjskdlgjsldk

  • @yakupozturk5092
    @yakupozturk509216 күн бұрын

    Efsane kanal, efsane video

  • @y.t.1590
    @y.t.15903 күн бұрын

    Hocam fransa'da Türklerin gidebileceği yerler hakkında öneri verir misiniz

  • @huseyinberatozen3935
    @huseyinberatozen393518 күн бұрын

    Maalesef turkiyede bir konu tartisilirken konu dar kapsamda ele alinabiliyor. Mesela ben bu zamana kadar salt ekonomik mesele olarak durumu degerlendirirken gerek hava durumu gerek sosyallesebilme gerek gittigin toplum tarafindan kabul edilebilme gerek orada da dayanisma vs. olması gibi faktorleri es geçiyordum. Ellerinize sağlık.

  • @Nittinkadife
    @Nittinkadife20 күн бұрын

    Sizi geç keşfettim bıyıklılar ama az kaldı bitiricem videolarınızı. Özellikle bu videonuzu beğendim. Göçmen bir beyaz yaka olarak tespitlerinizin çoğuna katılıyorum. Sizden Andrew Tate ve genç kuşağın sömürülen "alfa ol, girişimci ol" duygularına dair bir video beklentim var. Londra'da lise çağında bir kuzenim var ve kendisi, arkadaşları gibi adeta hipnotize olmuş bir Tate müridi. Feci bir bataklık. Değinebilirseniz sevinirim. Sevgiler.❤

  • @onuryilmaz591
    @onuryilmaz59122 күн бұрын

    En doğru şekilde yurt dışını ve içini anlatan program olmus (20-30 arası için)

  • @osencan
    @osencan15 күн бұрын

    Yaşar’ın anlatısında Ömer’in he he diye klasik onaylama yapmak yerine kullanılan kelimenin tanımsal karşılığını sorgulaması ve teyit etmesini çok değerli buluyorum ❤ Birçok entelektüel sohbette ya karşısındakini bozmamak ya da umursamamaktan kaynaklı olarak kelimelerin bonkörce kullanımına rastlıyoruz maalesef

  • @GulayTasseven
    @GulayTasseven22 күн бұрын

    Kanalın en iyi videolarından biri olmuş. Bir örnek de yurtdışında yaşayanların TR Twitter timeline ında yaşıyor olması olabilir. Çok mantıklı bulup takip etmeye başladığınız pek çok hesap expat çıkıyor :) 24:30 iklim ve hava tüm modunuzu etkiliyor. Couldn’t agree more 🥲 Teşekkürler

  • @mrsan_msc
    @mrsan_msc22 күн бұрын

    nereye giderseniz gidin eninde sonunda Türkiye’yi özleyeceksiniz dostlar Ve hep acaba geriye mi dönsem diye düşüneceksiniz gurbet her yerde gurbet maalesef😢

  • @MerveBaha
    @MerveBaha20 күн бұрын

    Thanks!

  • @burakcosgun1017
    @burakcosgun101722 күн бұрын

    eğer teknik bir yeterliliğiniz varsa gelişmiş değil gelişmekte olan ülkelere gidin. azerbaycan, arabistan, gürcistan, rusya vb. çünkü bu tarz ülkelerde uzman sıkıntısı var. hem kendini alt sınıf hissetmez hem de para kazanırsın. avrupada uzman eksiği yok. işçi eksiği var. eğer eliyle çalışan biriyseniz avrupa sizin için bir cennettir.

  • @AhmetOguzArslan
    @AhmetOguzArslan22 күн бұрын

    Sevgili dostlar maalesef atladığınız şey şu, o Türkiye'de kalıp Avrupa'ya giden arkadaşlarınızdan daha çok para kazanan arkadaşlarınız güzel bir ev ya da araba alma şanslarının asla olmadığının farkında olarak yaşıyorlar. Örneğin pek çok arkadaşınız, ben de dahil, maaşlarının çok büyük bir kısmını kiralarına vermelerine rağmen depreme dayanıklı bir evde yaşayamıyor. Bugün Türkiye'de yönetici pozisyonunda çalışıp 4 5 asgari ücret kazanan insanlar bile Istanbul'da depreme dayanıklı bir evi bırakın satın almayı, kolay kolay kiralayamıyor. Araba alabiliyorsa bile ya yüksek ötv yüzünden güvenlik paketlerinden kısılmış sıfır araç alıyor ya da yıpranmış eski bir araca biniyor. 20 milyon insanın doluştuğu bir deprem bölgesi şehrinde, kötü, eski ya da ucuza kaçılmış araçlarla her gün hayatımız riske atarak yaşıyoruz. Bugün herkes kendimizin ya da bir sevdiğimizin yarın trafikte ezilip, failin yeterince güçlü biriyse serbest kalabileceğinin bilinciyle yaşıyoruz. Türkiye'de ekonomik sorunların temeli sadece rahatlık değil, aynı zaman güvence. Güvende değiliz.

  • @normalvarlk1314

    @normalvarlk1314

    22 күн бұрын

    Batıya gidersen bireysel sorunlar yaşarsın, Türkiye'de kalırsan toplumsal sorunlar yaşarsın. Türkiye'de iyi yaşamak için zenginleşmek gerekiyor, Avrupa'da sosyalleşmek. İkisi de bir sürü problem içeriyor ve hayat da bu zaten.

  • @onatdeveci5502
    @onatdeveci550223 күн бұрын

    Gurbetteki bir takipçiniz olarak size teşekkür etmek istiyorum. Bu denli hayatıma dokunan bir videoyu beklemiyordum; çok sağolun, varolun.