Türkiye'de yetişen tropikal meyvelerin ihracat kapasitesi ne kadar? | Teke Tek Bilim - 7 Şubat 2022

Türkiye'de kaç çeşit tropikal meyve yetişiyor? İhracatı uçuran meyveler hangileri? Tropikal meyve ne kadar kazandırıyor? Mangonun faydaları neler? Tropikal meyvenin maliyeti ne?
Teke Tek Bilim'de Mehmet Özdemir: "BATEM, Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı. Türkiye'deki 50 araştırma enstitüsünden bir tanesi. Meyvecilikle ilgili çalışmalar yürütülüyor. 1934 yılında Atatürk tarafından kuruldu"
Teke Tek Bilim'de Ziraat Mühendisi Tahir Göktepe: "En büyük hedefimiz tüketicilerimizin sofrasına senenin her ayı muz getirebilmek oluyor. 2010'dan beri çok daha hızlı oldu. Bakanlığın çok büyük desteği var. Şu anda yılda 900 bin ton muz üretimi var. İnsanlar yerli muzdan şaşmasın"
Teke Tek Bilim'de Mustafa Ezici: "Ülkemizde üretilen mango çok lezzetli. Önümüzdeki yıllarda ciddi bir üretim bekliyorum. Dünyada ciddi bir mango pazarı var. Mangonun yetiştiği ülkelere bile ihraç edebiliriz. 15 çeşit faydası var. Koronadan koruyor. Hamileler için yararlı"
Teke Tek Bilim'de Mehmet Özdemir: Her toprakta her meyve olmaz. Her su tarımda kullanılmaz. Meyveciliğin temeli fidan. Sertifikalı fidanlarla yola çıkılamazsa sonu hüsran olur. Doğru fidanı almak lazım. Mesela mangoda aşı gerekiyor"
Teke Tek Bilim'de Mustafa Ezici: "Yazın Alanya'ya gelen Rus turistler pazardan önce 1 tane mango alıyor, sonra çok beğenince gelip 10 tane alıyorlar. Akdeniz'de yeşil altın yatıyor diyebilirim. Mangoyu dalından yiyen çocuk zeki olur. Mango bağışıklık sistemini güçlendirir"
Teke Tek Bilim’de Fatih Altaylı soruyor… Konukları; BATEM Meyvecilik Bölümü Başkanı Mehmet Özdemir, Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe ve Tropikal Meyve Yetiştiricisi Mustafa Ezici yanıtlıyor.
"Gücü Özgürlüğünde"
Doğru Haber, Dinamik Sunum, Kaliteli Program, Güçlü Yorum
Haberturk TV KZread Kanalına Abone Ol ➤ hbr.tk/QNhqSs
➤ / haberturktv
➤ www.haberturk.tv
➤ / haberturktv
➤ / haberturktv
➤ / haberturktv
#haber #gündem #sondakika

Пікірлер: 15

  • @haberturktv
    @haberturktv2 жыл бұрын

    Habertürk TV KZread hesabına “Abone” olarak, güncel haberleri ve tarafsız yorumları takip edebilirsiniz. Bağlantıya tıklayarak “Habertürk TV” KZread hesabına abone olabilirsiniz. ⬇ hbr.tk/QNhqSs

  • @adnansemenderoglu8015
    @adnansemenderoglu80152 жыл бұрын

    Habeşistan, Yemen ve Güney Amerika ülkelerinden Anamur iklimine en uygun kahve çeşitleri adapte edilemiyor mu? Türkiyenin iklimine en benzer yerlerin tropikal meyveleri tek tek değil çoklu projelerle adapte edilip Türkiye tarımına ve ekonomisine dahil edilsin isteriz. Genelde meraklı ve öncü insanlar getiriyor ve yayılıyor gibi görülüyor.

  • @bifidanbinfidan8574
    @bifidanbinfidan85742 жыл бұрын

    Tropik meyvelerin tanıtımı açısından güzel bir program olmuş.

  • @duriandthepri
    @duriandthepri2 жыл бұрын

    Uzun zamandır meyve yemediğimi fark ettim

  • @feyziercan5504
    @feyziercan55042 жыл бұрын

    1:31:00 Unlu bit hastalık değil, zararlı bu zararlı zaten mevcut meyve yetiştiriciliklerinin neredeyse tümünde mevcut

  • @barsc.8581
    @barsc.85812 жыл бұрын

    Açık ara Türkiye'nin en iyi gazetecisi.

  • @eyupark634
    @eyupark6342 жыл бұрын

    Resmen duygulandım.

  • @ahmetmehmet2274
    @ahmetmehmet22742 жыл бұрын

    Liychi avrupada 300 yüz 400tl değil yanlış bilgi kilo 6,30 euro cent Almanya bilginize. Mango değişiyor 80 eurocent tane uçakla gelmişse 6 euroya kadar çıkıyor tane olarak.

  • @burakguray5080
    @burakguray50802 жыл бұрын

    Programdan sonra muz kırmızı erık kavun aldım la hemen

  • @erolarslan4988
    @erolarslan49882 жыл бұрын

    Kokeni cin olan Linci meyve agacinin Taylandin kuzey bolgesinde cok iyi yetisiyor. Taylandin kuzey iklimi bizin Mersin ve Antalya'ye cok yakin. Linci;nin Mersin ve Antalya bolgelerinde yesecgine cok eminim,

  • @urikasitable
    @urikasitable2 жыл бұрын

    Tropik meyveler ne yazık ki orijinal ülkelerdeki tadı ve kokusundan uzak. Muhtemelen iklim şartlarını tam tutturamıyorlar. Maliyetleri ithale göre çok uygun olmasına rağmen fiyatları da tropik muadillerine yakın tutuyorlar. Türk esnafı sonuçta.

  • @tamerk7779
    @tamerk77792 жыл бұрын

    gübre üretimine, tarım ilacı üretimine ve sulama sistemleri geliştirilmesine kaynak ayırmak ve bunları yerlileştirmek daha faydalı olmaz mı? katılımcılar hep aynı şeyden yakınıyor "gübre,ilaç pahalı" ve tl değer kaybettikçe daha da pahalı oluyor. 7 liraya domatez mi üretilir? bunun gibi öncelikli gıdaların maliyetini düşürmedikçe mangonun, papayanın hiçbir önemi yok. ne kadar acı değil mi birilerine "takla" atmadan dertlerini anlatamıyor olmaları?

  • @nuhberk7140
    @nuhberk71402 жыл бұрын

    Ziraat mühendisi çok berbat konuşuyor.Gazipaşa ismini dahi doğru teleffuz edemiyor.Kelimeleri resmen yutuyor.Gazipaşa adına utanç verici bir durum.Keşke üretici İzzet Akyol beyefendi konuşsaydı. Yine konuşan Ziraat odası başkanı, inim inim inleyen muz üreticisinin derdini dahi anlatamıyor. Alanya,Gazipaşa, Anamurda çiftçiler son 25 yılın en kötü dönemini yaşıyor.Hepsi kendini anlatmanın derdinde. Yazıklar olsun..

Келесі