Systeemdenken in de klas (eerste graad lager onderwijs)

Samen met Ann (Djapo) denken de kinderen van het tweede leerjaar in basisschool De Plataan na over het probleem van de plasticsoep. Hoe komt het dat een zeepaardje een oorstokje vasthoudt? Wat als de er veel plastic zwerfafval in zee terecht komt? Hoe voelen de kinderen zich hierbij? De kinderen onderzoeken oorzaken en gevolgen en staan stil bij de gevoelens en meningen die plastic (zwerf)afval oproept. Het systeemdenken laat de kinderen een bredere blik werpen op het complexe vraagstuk van de plasticsoep. Naast de inkijk in de klas krijg je in dit filmpje ook concrete tips om aan de hand van vragen en werkvormen met systeemdenken aan de slag te gaan.
Systeemdenken helpt kinderen complexe onderwerpen beter te begrijpen door bewust verbanden en perspectieven te onderzoeken. Zo zoom je samen met hen in op thema's en problemen en bekijk je ze ook vanop een afstand of vanuit verschillende standpunten.
Download de gratis ‘Praktijkgids systeemdenken voor wereldburgerschapseducatie’ met kant-en-klare lessen, achtergrondinformatie en een leidraad systeemdenken op onze website
djapo.be/systeemdenken-prakti...
Download de volledige les ‘Van oorstok tot oorstokpaardje’ op onze website
djapo.be/praktijkgids-systeem...
Meer doen met systeemdenken? Kijk op www.djapo.be
Je vindt er educatief materiaal, workshops, nascholing, coaching, ... rond duurzame thema's en systeemdenken, creatief denken en filosoferen.
Met dank aan de directie, juf Regine, meester Pieter en de kinderen van het tweede leerjaar in basisschool de Plataan (Roeselare).
Met steun van de Provincie West-Vlaanderen.

Пікірлер