Surduc

timisoara.tvr.ro/lacul-surduc-...
“Lacul timişorenilor”, aşa cum îl alintă lumea, e cel mai mare lac din judeţul Timiş şi o destinaţie tradiţională de weekend ori de vacanţă pentru oamenii din zonă.
Mulţi dintre ei şi-au construit case de vacanţă aici, asta şi pentru că oferta de locuri de cazare şi masă se află şi acum într-un stadiu mai mult decât redus. Şi, cu toate astea, turiştii vin în zonă, pentru că locul, se vede cu ochiul liber, are un potenţial fantastic, asupra căruia încearcă să atragă atenţia şi cei care au început, de ceva vreme, să organizeze evenimente aici.
“Zilele Lacului Surduc” marchează deja de câţiva ani sezonul estival şi încearcă să găsesc noi categorii de public, care să guste din ingredientele diverse ale evenimentului.
În miezul zilei, lucrurile se întâmplă în mare parte pe apă şi într-acolo ne îndreptăm şi noi atenţia.Care atenţie ne este rapid captată de o minunată ambarcaţiune cu vele, uşoară şi elegantă, aşa că nu ratăm ocazia unică a unei plimbări pe luciul apei. Iar gazda noatră, şi proprietarul bărcii, are, se vede treaba, şi o tolbă plină cu poveşti.
Călătorim, purtaţi în siguranţă de Anemona, o obişnuită a lacului Surduc de primăvara şi până toamna, anotimpuri, îmi spune Mihai, cu adevarat propice navigaţiei aici, în Munţii Poiana Ruscă. Unde, de altfel, lacul ăsta n-a existat dintotdeauna, căci nu este un lac natural, ci unul de acumulare, a cărui construcţie a fost demarată în 1972. Calitatea turistică şi-a căpătat-o ulterior, pentru că e un loc numai bun pentru pescuit, navigaţie şi relaxare, întins pe nu mai puţin de 460 de hectare. În plus, apa lacului nu îngheaţă niciodată, aşa încât este casă bună pentru nenumarate specii de păsări care sălăşluiesc pe aici.
Între timp, după cum observ, lucrurile s-au animat în zona de agrement, unde s-a dat startul competiţiei cu bărci dragon, un concurs care reprezintă unul dintre capetele de afiş la Zilele Lacului Surduc. Spectaculoase ca apariţie, bărcile dragon pot avea până la 12 metri lungime şi 250 de kilograme, fiind pregătite să găzduiască un echipaj format din 10 vâslaşi, un cârmaci şi, foarte important, un toboşar. Astăzi se întrec la Surduc echipe din Arad şi Timişoara, două oraşe în care tradiţia acestor ambarcaţiuni a început să prindă contur, asta în condiţiile în care există chiar şi un campionat mondial care le este dedicat.
Se lasă seara peste Surduc, dar nu-i încă rost de plecare, căci DJ-ii sunt la platane, distracţia e în toi, vremea a ţinut, în cele din urmă, cu organizatorii şi cu participanţii deopotrivă, în plus, odată cu lumina lunii vor răsari şi hologramele proiectate maiestuos pe perdeaua de apă. Şi nimeni altcineva nu putea încheia mai potrivit seara decât cei de la Moonlight Breakfast.

Пікірлер: 1

  • @galinasimeonova913
    @galinasimeonova9134 жыл бұрын

    💚💚💚💚