İstanbul'un Efendileri 6/ Ebusuud Efendi

EBÜSSUUD EFENDİ 1490-1574
Ebüssuûd Efendi, yaygın görüşe göre 30 Aralık 1490 İstanbul yakınlarındaki Metris-Müderris köyünde dünyaya geldi. Ailesi o zaman Amasya’ya, bugün Çorum’a bağlı bulunan İskilip’ten olup babası Şeyh Muhyiddin Muhammed Yavsî İskilip’e bağlı İmâd (Direklibel) köyünde doğmuştur.
Yirmi sekiz yıl on bir ay şeyhülislâmlık yapan ve bu arada bazı siyasî olaylarda ağırlığını hissettiren, Kıbrıs seferinin açılmasını fetvasıyla destekleyen Ebüssuûd Efendi 5 Cemâziyelevvel 982 (23 Ağustos 1574) tarihinde vefat etti. Eyüp Camii civarında kendisinin inşa ettirdiği sıbyan mektebinin hazîresine defnedildi. Haremeyn’de de gıyabında cenaze namazı kılınan Ebüssuûd Efendi için birçok mersiye yazılmış, ölümüne tarihler düşürülmüştür.
Şahsiyeti. Ebüssuûd Efendi kaynaklarda uzun boylu, ince yapılı, uzun sakallı, güleç yüzlü, vakur, faziletli bir kişi olarak tanıtılır ve etrafındakilere oldukça yumuşak davrandığı halde heybetinden meclisinde kimsenin ağzını açamadığı, sözlerinin hürmetle dinlenildiği, müderrisliği sırasında bayram tatilleri dışında dersini asla ihmal etmediği, müftülüğü zamanında her gün yüzlerce fetva vermesiyle meşhur olduğu nakledilir.
Kanûnî Sultan Süleyman’ın kendisine büyük bir saygı duyduğu ve Süleymaniye Camii’nin temelini teberrüken ona attırdığı bilinmektedir.
Ebüssuûd Efendi Kanûnî Sultan Süleyman, II. Selim, III. Murad ve III. Mehmed devirlerinde şeyhülislâmlık, kazaskerlik yapan ve diğer ilmî mevkilerde bulunan birçok âlimin hocası olmuştur. Şeyhülislâm Mâlûlzâde Seyyid Mehmed, Abdülkadir Şeyhî, Hoca Sâdeddin, Bostanzâde Mehmed ve Sun‘ullah efendilerle Bostanzâde Mustafa, Cenâbî Mustafa Efendi, şair Bâkî, Hâce-i Sultânî Atâullah, tezkireci Âşık Çelebi ve Kınalızâde Hasan Çelebi, Ebülmeyâmin Mustafa Efendi ve Ali Cemâlî Efendi’nin oğlu Fudayl Çelebi gibi âlimler bunlar arasında sayılabilir.
Hukuk Alanındaki Hizmetleri. İlmiye ve devlet teşkilâtında altmış yıl kadar görev yapan Ebüssuûd Efendi’nin en önemli hizmetleri hukuk alanında yaptığı çalışmalardır.

Пікірлер: 6

  • @hasangonul3758
    @hasangonul37587 ай бұрын

    Fikret Hocam güzel anlatım için teşekkürler.

  • @tarihsever583
    @tarihsever5836 ай бұрын

    Bu güzel videolardan dolayı teşekkür

  • @tarkdemir4430
    @tarkdemir44305 ай бұрын

    Sevgiler saygılar dilerim . Fikret bey efsane bir paylaşım olmuş tebrik ederim

  • @hasangonul3758
    @hasangonul37587 ай бұрын

    Tekrar gelince nasip olursa mutlaka burayı görmeliyim.

  • @hasangonul3758
    @hasangonul37587 ай бұрын

    Galiba ilk beğenen ben oldum.

  • @hasangonul3758
    @hasangonul37587 ай бұрын

    Aaaa bir gün o çevrede gezdik ama orayı fark edemedik. Buranın güney batışında Cafer Paşa medresesi var. Oraya girdik

Келесі