İstanbul'daki trafik sorununun çözümü mümkün mü?

Trafik, deprem ve ekonomiden sonra 16 milyon insanın yaşadığı İstanbul'un en büyük üçüncü sorunu.
Ortalama insan ömrünün 81 yıl olduğu kentte 3,5 yılımızı trafikte harcıyoruz. Boşa akan bu vaktin sadece 2,5 yılı trafik sıkışıklığının hareketsizliğinde geçiyor.
2023'te İstanbul'u ziyaret eden 16 milyon 51 bin 324 turist, ev sahipliği yaptığımız UEFA Şampiyonlar Ligi finali, kentin üç büyük futbol takımının içerde oynadığı maçlar, ulusal ve dini bayramlar, bir de yol çalışmaları derken her an kendimizi bu hareketsizliklerin birinde bulabiliriz.
Yine de 16 milyona yakın nüfusuyla İstanbul hala Avrupa'nın birinci, dünyanın en kalabalık 15'inci kenti. 1 kilometrekareye 3 bin 62 insan düşüyor. Hal böyle olunca 3'üncü büyük problemin trafik olmasını anlamlandırabiliriz.
Ulaşıma yapılan yatırımların trafik sorununa çözüm olmadığı gerçeğini her gün milyonlarca İstanbullu deneyimliyor. Ömrümüzün 3,5 yılını İstanbul trafiğinde, bunun 2,5 yılını büyük bir hareketsizlik içerisinde geçiriyoruz. Çünkü 2023 Ocak-Kasım aylarında trafiğe kaydı yapılan 2 milyon 63 bin aracın 624 bini İstanbul'dandı. İnsanları yeni araç almaya teşvik eden faktörlerden biri toplu taşımadaki yetersizlik. 2019'da vadedilen 630 kilometrelik metro ağının 220 kilometrede kalması, Megabüs projesinde, şehirde oluşturulacak transfer merkezlerinde ve deniz ulaşımında adım atılmayışı bu yetersizliği tetikleyen nedenler olarak öne çıkıyor.
Peki İstanbul'daki trafik sorununun çözümü için ne yapılmalı?
#trafik #istanbul #seçim
-
Hoş geldin! Burası; haberi, hikayeyi, toplumsal meseleleri, küresel krizi, politikayı anladığın yer.
TVNET bir haber kanalından daha fazlası. Dijital dünyadan uzak kalmadık. Belgesel serileri, özel içerikler ve infografiklerle dijital medyada biz de varız.
Abone olarak tüm gelişmelerden anında haberdar olabilirsin:
bit.ly/39apwOp
TVNET'i sosyal medyadan takip et!
/ tvnet
/ tvnet
/ tvnet
/ tvnet
t.me/tvnetdijital
www.tvnet.com.tr

Пікірлер: 14

  • @TVNET
    @TVNET4 ай бұрын

    Tüm programların yeni bölümlerini, kısa belgesel serilerimizi ve özel içeriklerimizi izlemek için kanalımıza abone olmayı, videolarımızı beğenmeyi ve bildirimleri açmayı unutmayın.🙌

  • @emregur6361
    @emregur63613 ай бұрын

    Önce ehliyet kurslarından başlamak lazım düzenlemelere.Trafiğin oluşma sebeplerinden en önemlisi eğitimsizlik.Akışı duraksatmama en önemli hedef olup insanlar bu yönde eğitilmeliler.gereksiz gaz ve frenler,kalkışların geç yapılması(telefona bakmaktan birçoğu) gibi sebepler trafiğin arkaya doğru artarak büyümesine sebep oluyor.Ayrıca sinyalizasyon sistemi düzenlenmeli. trafiği arttıracak şekilde kısa mesafelerde peşpeşe ışıklar olmamalı,özellikle belli yoğun saatlerde kırmızı ışıkların süresi azaltılmalı,yayalara alternatif çözümler sunularak trafiğin akışı sağlanmalı.Burada trafik polislerimize de birçok görev düşüyor ancak maalesef araçların içlerinde oturmak, belli saatlerde çevirme yapmak,en önemlisi de makam sahiplerinin güzergahlarında dikilmek dışında bir yerde onları göremiyoruz maalesef,aktif saha da olup trafiğe etkide bulunmaları gerekiyor.Bu ve bunun gibi birçok çözüm yolları varken yetkililerin bu sorunu kabullenip bir şey yapmamaları ülkemizdeki yozlaşmayı açık şekilde gösteriyor maalesef.(eğitim şart !) Bu konuyla ilgili “why the is there so much traffic” isimli tedx yapımı belgeseli izlemenizi ve izlettirmenizi tavsiye ediyorum

  • @melikkarakulce587
    @melikkarakulce5874 ай бұрын

    Anadolu'nun çeşitli yerlerinde sanayileşme, eğitim ve sosyal etkinliklerde gelişme olursa toplum kendi memleketine döner.

  • @ugurburak1415
    @ugurburak14153 ай бұрын

    Belgesel güzel olmuş ancak son bölümde bilgilendirme hatası var. İETT'nin kendine ait 3500 otobüs var, bu doğru. Ancak 3000'e yakın özel halk otobüsü de bulunuyor. Yani toplu ulaşımda hizmet veren yaklaşık 6500 otobüs bulunuyor. Bu da son verilen istatistiğin yarı yarıya düşürülmesi gerektiğini gösteriyor.

  • @ayhana242
    @ayhana2424 ай бұрын

    düzelmez. çünkü kimsenin umrunda değil.

  • @user-jq1nw9up8f

    @user-jq1nw9up8f

    4 ай бұрын

    Imamoğluna oy vererken duşunmek gerekirdi...onun onurunda umurunda ve yetkisinde olmalıydı...bana göre her şey çok güzel.

  • @ayhana242

    @ayhana242

    4 ай бұрын

    imamoğlundan öncede bin beterdi imamoğlu varkende bin beter başkası kazanırsa gene öyle olacak. adaylardan başkanlardan partilerden bağımsız her gelinin ve gidenin tek derdi rant senin gibilerde hala taraftar gibi savunuculuk yapıyorsunuz. @@user-jq1nw9up8f

  • @bagimsiz437
    @bagimsiz4374 ай бұрын

    Mümkün benzini 100 TL yapacaksın gider olarak düşürmeyeceksin özel araclara🤔

  • @msd3v
    @msd3v4 ай бұрын

    Kesin çözüm; milletvekili, vali, belediye başkanlarının çakarlı araçlarının, kamu personelinin sivil plakalı çakarlı araçlarının emniyet şeridini kullanması yasaklayacaksın. trafikte 2,5 saat kalırlarsa büyüklerimiz anında çözerler sorunu.

  • @sawashmeister
    @sawashmeister4 ай бұрын

    çok basit çözülür

  • @foad66
    @foad664 ай бұрын

    şehri arap saçı gibi dizayn edersen hiç bir şekilde çözülmez.

  • @user-jq1nw9up8f
    @user-jq1nw9up8f4 ай бұрын

    Makaryos ibb de olduğu surece kesinlikle duzelemez.

  • @jezreall7837
    @jezreall78374 ай бұрын

    akdenize kaymalı sanayi

Келесі