Socialen har tagit ditt barn - Varför, och vad kan du göra?

Det här avsnittet handlar om hur och varför Socialnämnden kan omhänderta ett barn. Humanjuristen svarar på dom allra vanligaste frågorna om omedelbara omhändertaganden och går igenom lagstiftningen som gäller på området, men även hur du som förälder kan förhindra omhändertaganden och vilka åtgärder du kan vidta om du ditt barn blivit omhändertaget.
Vill du veta om din religion kan utgöra ett skäl för ett omedelbart omhändertagande så är den här videon också för dig.
Behöver du juridisk hjälp för att ditt barn blivit omhändertaget? Tveka i så fall inte att kontakta oss. Vi jobbar med familjerätt över hela landet och företräder klienter från Ystad till Luleå.
Vi nås på: 08-650 60 60

Пікірлер: 25

  • @nagibanina
    @nagibanina11 ай бұрын

    Jättebra video! Hur lång tid efter en placering kan en sådan hemtagningsbegäran göras?

  • @humanjuristen

    @humanjuristen

    11 ай бұрын

    Tack för din feedback! En hemtagningsbegäran kan göras när som helst men det viktiga är att övertyga socialnämnden om att det finns bättre förutsättningar än tidigare (d.v.s. att man kommit tillrätta med det som oroar socialsekreterarna). Vården ska inte pågå längre än nödvändigt och socialnämnden måste ompröva ifall den ska bestå med jämna mellanrum. Om en vårdnadshavare anser att vården inte längre behövs eller att den kan skötas hemifrån på ett tryggt sätt så kan det vara läge för en hemtagningsbegäran, dock inte innan. Det är många faktorer som spelar roll, bl.a. barnets ålder. Hoppas detta besvarade din fråga.

  • @lilian7249

    @lilian7249

    7 ай бұрын

    Det är ingen bra video. Soc missbrukar lagen och denna juristen vill säga att de gör rätt. Du lever i ett barnkidnappare land. Där även domstolen missbrukar lagen.

  • @AnnaVilson-oz2jh
    @AnnaVilson-oz2jh8 ай бұрын

    Vad gör man ifall socialtjänsten har inte följt domstolens beslut om upphävandet av LVU och familjen har inget umgänge med barnet ? Dem vill veta hur han mår och handläggaren bryter emot varje lag. Vart vänder man i denna situation?

  • @humanjuristen

    @humanjuristen

    8 ай бұрын

    Hej Anna. Dina frågor har inga enkla svar men det finns flera åtgärder som man kan göra. Dels kan man vända sig domstolen och begära verkställighet av beslut. Då kan Tingsrätten besluta att den som inte följer domen måste betala böter. I värsta fall kan man begära att få barnet hämtat med polis. Men det är sällan socialtjänsten går emot domstolens beslut så som du uppger så jag vet inte hur det blivit så i det ärendet som du nämner. Föräldrar har alltid rätt att få information om barn så det är också konstigt ifall handläggare vid socialen inte vill lämna ut sådan information. För att ge dig ett bättre rådgivning föreslår jag att du bokar in en timmes konsultation. Då kan vi diskutera alla möjligheter och vilken åtgärd som passar ditt ärende bäst. Du hittar kontaktuppgifter (telefon längre upp under beskrivningen till videon). Tveka inte att höra av dig.

  • @user-pf6mt6zm4c
    @user-pf6mt6zm4c7 ай бұрын

    Vem som helst kan ringa in anonymt even som tycker inte ex grane de inte utreder alls

  • @humanjuristen

    @humanjuristen

    7 ай бұрын

    Det stämmer att vem som helst kan göra en orosanmälan. Socialen ska utreda alla anmälningar. Om det däremot kommer in anmälningar med mindre allvarliga uppgifter, så är det sannolikt att ärendet läggs ner ganska snabbt.

  • @andreaslindstrom7963
    @andreaslindstrom796321 күн бұрын

    😂Läs svenskt lagboken

  • @humanjuristen

    @humanjuristen

    21 күн бұрын

    Hur kan jag hjälpa dig?