Skogafors bruks hammarsmedja i Byarum

Фильм және анимация

Skogafors stångjärnshammare (1939). Inspelad vid hammarsmedjan i Skogafors, väster om Vaggeryd. Filmen visar arbetsmomenten och miljöerna med bl.a. bröderna Elg och Carl Ousbäck. Hyttan hade lagts ner redan i slutet av 1920-talet men återupplivades för en dag vid filminspelningen.
Handlingen enligt texter i filmen. Här har man ännu (1939) härd, blåsmaskin och hammare i behåll. Vi komma till Skogafors en mörk novemberdag strax innan "skiftet" börjar. Fyra duktiga smeder. Från vänster: Anders Tolf, Karl Elg, Johan Elg och Gustaf Elg. Karl Elg kommer från "labbit", klädd i hammarsmedernas typiska dräkt: långskjorta och förskinn. Till en "smälta" användes skrot av olika slag. Den gamla blåsmaskinen. Hammaren värmes upp medan järnet smälter. Den skall också kilas. Träkol och skrot skyfflas in i härden och omsider har smältan "sjunkit ned". Då "brytes" den och föres under hammaren, som väger 360 kilo. Hammarens dunk och forsens brus är ljuv musik för de gamla smederna. Av den oformliga smältan blir till sist fyrkantiga järnstänger. I skymningen komma kolkörarna. Vallonättlingen Karl Elg trivs med detta hårda, krävande arbete. Är han inte värd en applåd?
I april 1924 slog Värnamo Fotografiska Magasin upp sina dörrar vid Gästisplan i Värnamo. Förutom fotografiartiklar sålde man grammofoner, skivor och leksaker. Snart nog annonserade man också om filmupptagningar. Man hade uppenbarligen ambitionen att bli en lokal filmproducent.
"Uraktlåt ej att låta oss filma Eder själva, Edra barn. En sådan film blir värdefullare för varje år som går. Vi upptaga film för föreningar, industrier, m. fl. för vilka en film, väl upptagen, är en ovärderlig reklam." [Värnamo Nyheter 1936]
Någon större omfattning fick inte verksamheten men under åren 1936 till mitten av 50-talet upptog man åtskilliga filmer i Värnamoområdet. För att marknadsföra sin verksamhet hade man i oktober 1936 bjudit in pressen till visningar på Metropol. Man fick se filmbilder från "Juniorlägret i Tånnö", "Spinntävlingen i Apladalen och "Plöjningstävling i Nöbbeled. Intresset var väckt och man fick snart beställningar från både privatpersoner och föreningar.
1939 fick man i uppdrag att dokumentera Marieholms bruk och stångjärnshammaren vid Skogafors i Byarums socken. Två år senare kallades de till Lillsjön i Kärda av Baron Lilliecreutz för filma sjömalmsupptagning. Alla tre filmerna är exempel på kulturhistorisk film upptagna i avsikt at bevara arbete och miljöer som var på väg att försvinna i takt med att det moderna Sverige växte fram. Inte sällan var det hembygdsföreningar som beställde filmerna.
Under åren 1947-50 följde Börjeson & Mårtensson uppförandet av Enehagens folkskola. Filmen finns idag hos Värnamo kommun, vilka förmodligen också beställt filmen. Ytterligare filmer signerade Värnamo Fotografiska Magasin kommer säkert att dyka upp framöver.
JM 517

Пікірлер: 4

  • @bengtjohnsson6683
    @bengtjohnsson66832 жыл бұрын

    Jesus älskar dig

  • @bernalyckan
    @bernalyckan10 жыл бұрын

    Det är trevligt att det finns såna här filmer och bilder bevarade och att de nu finns publika. Ett tack till upplyftaren och till google/youtube... God Jul!

  • @mona-lisaedgren5393
    @mona-lisaedgren53937 жыл бұрын

    ihk

Келесі