Sizin İçin Sorduk - Kaderimiz Belli İse Neden Dua Ediyoruz?

Nihan Köse isimli okurumuzun facebook sayfamız üzerinden bize ilettiği sorusunu yazarımız Cemalnur Sargut'a sorduk.
"Levh'i muhafazada kaderimiz yazılmışsa dua etmekle kader nasıl değişir?
Dua ederek Levh'i muhafazadaki kaderi değiştirebiliyor muyuz?"

Пікірлер: 30

  • @sibelaltntas5913
    @sibelaltntas59135 жыл бұрын

    Cemalnur hanım sizi çok severek takip ediyorum çok sevgilerimi saygılarımı iletiyorum canım benimmmm

  • @megaran4579
    @megaran4579Ай бұрын

    Zor bir konu...

  • @isoayyildiz
    @isoayyildiz23 күн бұрын

    anladığım kadaryla elimizde olmayanlar dışındaki tercihler bizim tasarrufumuzda şeyler.yani Allah bizim (ezel) neyi tercih edeceğimizi biliyor. Bu tercih kötüde olabilir berbat bir hayatımızda olabilir.Peki dua ediyoruz iyi birini çıkar karşımıza diye dua ile Allah bizim tercihimize müdahele edebiliyor mu?

  • @abuzerklnc3750
    @abuzerklnc37508 жыл бұрын

    Aklı kullanmak. E zaten o kaderi gerçekleştirecek kadar ve özellikte sana akıl verilmiş. Aklını kullansaydi deniyor. E varmiydida kullanmadi. Heyecan aklın bir kısmını götürmezmi götürür, korku aklın bir kısmını götürmezmi. Götürür. O halde deme niçin bu böyle. Yerindedir o öyle. Görelim mevla neylert.neyler ise güzel eyler.

  • @sibelaltntas5913
    @sibelaltntas59136 жыл бұрын

    Canımmm hocam çok seviyorum sizi Rabbim ömrünüzü sağlıklı ve uzun eylesin Amin

  • @senacan6954
    @senacan69546 жыл бұрын

    Kaderimizde olduğu için dua ediyoruz. Dua da kaderde var olduğu için kaderi anlamak benlikten geçmekle olur..

  • @melisayldrm832
    @melisayldrm8327 жыл бұрын

    Allah razı olsun çok teşekkürler

  • @umitkeser2918
    @umitkeser29187 жыл бұрын

    evet cok dogru allaha ne kadar isyan edersen daha kotu olur her serde bi hayir vadir

  • @shortsolutions168
    @shortsolutions16810 жыл бұрын

    möhtəşəm açıqlama yenə hər zamankı kimi,sevgilər Azərbaycandan.

  • @gunesinisiginda8684

    @gunesinisiginda8684

    7 жыл бұрын

    Sohbetleriniz cok hos memmun ediyor ama cok kisa tsk

  • @turkcenindili
    @turkcenindili6 жыл бұрын

    Dua ettiren de ALLAH. Dua kaderimizde yazılı. Ben,benim; sen ise sensin, diye nefis gözümüze gaflet perdesi çektiği için bu ikilikten ötürü bu soruyu soruyoruz. Nefsin bu perdeyi çekmesi de kader. Bunu yazmak veya konuşmak kolay ama uygulamak zordur. Bendenize aşırı zordur. Allah hepimizin sınavını hayır etsin. Bir de bunu silsile halinde nasıl etki ettiğini düşünün. Ne kadar düşünebiliriz.

  • @yasemin1066
    @yasemin10665 жыл бұрын

    Kaderimizde yoksa, o duayı içimize koymuyorsa Allah bu durumda kişinin suçu ne?

  • @cihantorunlar5568
    @cihantorunlar55688 жыл бұрын

    çok teşekkür ederim açıklamalarınız aydınlattı beni , ancak sormak istediğim birkaç şey var müsaade ederseniz sormak istediğim; "kaderi karşılama biçimi değişir" derken... kaderi karşılama biçimimiz\şeklimiz kaderde yazılı değil mi ? dua hakkındaki açıklama ile ilgili olarak ; "...itiraz edip etmeyeceğimiz" kaderimizde belli değil mi ? teşekkür ederim.

  • @leylabakan3075

    @leylabakan3075

    7 жыл бұрын

    cihan torunlar ikisinin de cevabı evet. Seçimi sen yapıyorsun Allah bunun böyle olacağını ezeli ve ebedi bilme kabiliyetiyle biliyor.

  • @leylabakan3075

    @leylabakan3075

    7 жыл бұрын

    Kurmaya calistigin mantigi tam anlayamadim. Sorun su mu? "Basima bir bela gelecekse allaha dua etmem bunu degistirmez mi? Ve degistirmeyecekse neden dua ediyorum?". Beladan once veya sonra dua Her halukarda kulluktur. Allah beni niye musibetle siniyor dersen bu tabii baska.

  • @leylabakan3075

    @leylabakan3075

    7 жыл бұрын

    cihan torunlar aciklamamin hangi kismi tatmin etmedi? Duanin nesini anlamak istiyorsun?

  • @zeynepkurtoglu8996

    @zeynepkurtoglu8996

    6 жыл бұрын

    Kara adam oncelikle merhaba. Hala arayista misin yoksa baska bir din mi tercih ettin bilmiyorum. Ben bi din gorevlisi ya da islami layikiyla yasan bir musluman oldugumu da iddia etmiyorum. Sadece bu yorumuna bir ornek vermek istiyorum. 5 6 yaslarinda bir cocugunun oldugunu dusun. Onun her istedigi oyuncagi kiyafeti ya da herhangi bir yiyecegi istedi anda temin edersen o cocugu simartmis olusun. Ve cocuk istedigi her seyi istedigi anda elde edebilecegi yanilgisina duser. Tam tersi istedigi hicbir seyi almazsan da cocuk bu sefer istedigi seyleri asla elde edemeyecegi yanilgisina duser ve daha kotusu hayattan beklentisi olmayan umutsuz ve karamsar bir cocuk yetistirmis olursun. Burada yapilmasi gereken sey cocugunun istediklerini elde etmesini saglamak fakat onun istedigi anda degil. Aradan biraz zaman gectikten sonra. Boylece bu cocuk hem hayattan beklenti icinde olur hem ideali icin caba gosterir hem de sabirli olmayi ogrenir. Bu ornekten yola cikarak Allah istedigimiz bir seyi istedigimiz zaman vermiyorsa bu bizim icin hayirli degildir olgusunu ben dogru bulmuyorum. Bu bizim icin istedigimiz zamanda hayirli degildir yani hicbir zaman o istegimiz yerine gelmeyecek sonucuna ulasamayiz. Bu surec icerisinde Allah bize sabretmeyi umut etmeyi ogretiyor. Surekli dua ederek Allah ile olan iletisimimiz kuvvetleniyor. Ve bizim icin en dogru zaman geldiginde ise emin ol Allah o istegimizi bize sunuyor. Bunu inanip denemeden bilemezsin. Kendimden yola ciktigimda dua ettigim sureci ve sonrasini gozlemledigimde elde ettigim sonucu seninle paylasiyorum. Bu yazdiklarim herhangi bir din kaynagindan alinti degil sadece kendi ozgur irademle yapmis oldugum bir yorumlamadir. Yanlis bir ifadem olmussa simdiden ozur diliyorum. Ve mutlaka cevabini bekliyorum.

  • @brouhabrouha7811

    @brouhabrouha7811

    5 жыл бұрын

    @@zeynepkurtoglu8996 harika bir cevap 🍀

  • @kralnoglu7014
    @kralnoglu70145 жыл бұрын

    su basan evdeki adam sövdü mesela ama onun kaderinde de sövmk vardi anladinizmi onu soruyoruz

  • @fatmazehraborazan8611

    @fatmazehraborazan8611

    5 жыл бұрын

    Güzel bi soru sormuşsunuz. Dilim döndükçe izah etmeye çalışayım kardeşim. Sövmeyi kişi kendi hür iradesiyle gerçekleştirdi. Ama bunu kaderinde öyle yazdığı için yapmadı. Yüce Allah o kişinin o şartlar oluşup vakti geldiğinde söveceğini ezelden biliyordu ve yazdı. Yani Allah senin neyi seçeceğini çok önceden biliyor ve kaderine yazıyor. Çünkü o ezeli ve ebedi olarak her şeyi bilendir, alimdir. Aynen şu örnek gibi. Bilim adamları şu vakitte ay tutulacak diye yazarlar. Ve vakti gelince de ay tutulur. Fakat dikkat ! Ay takvimde öyle yazdığı için tutulmadı. Bilim adamları önceden onun ne zaman tutulacağını bildikleri için takvime yazdılar. Ve vakti gelince takvimde yazan olay yani ay tutulması gerçekleşti. Kaderimizde takvime kıyasla aynen böyledir. Kaderimizi yaşıyor olmamız bizim hür irademizi etkilemiyor kardeşim. Biz yine istediğimizi yaşıyoruz. Ama Allah teala ezeli ilmiyle bunların hepsini önceden biliyor.

  • @kralnoglu7014

    @kralnoglu7014

    5 жыл бұрын

    peki bundaki sınav nerde Bildigin bir seyi denettirmessinki sinava tabi tutmassin

  • @fatmazehraborazan8611

    @fatmazehraborazan8611

    5 жыл бұрын

    Sınav Allah Teala için değildir zaten. Bizim içindir. Biz bilelim görelim istiyor. Neden cennet neden cehennem diye sormaz mı insan ahirette ? Bütün bunların kendi irademizle olduğunu bize göstermek ve bildirmek için her şey. Elbette başka türlü izahları da vardır. Bilgim dahilince olay budur.

  • @arzuarzum2928

    @arzuarzum2928

    5 жыл бұрын

    Yol ve sapaklar belli hangisini seçeceğin sana bıraķılmış

  • @felsefedinbilim5300

    @felsefedinbilim5300

    5 жыл бұрын

    @@kralnoglu7014 Soru aslında Kader ve Allah ı tam idrak edememekten kaynaklanıyor.. 1.kaderin belli olması demek, Allah yazmış biz oynuyoruz dışına çıkamayız demek değildir.. 2. Belli olan kısmı Allah katındadır.. Allahın bilmesi kısmıdır.. İnsanlar tarafından bilinmez... 3. Dua Allahtan istemektir. ister gönülden yap ister el kaldırarak, ister içinden geçir... nasıl yaparsan yap. 4.Dua kısmı burada insanın Allah katrşısında acziyetini belli etmesidir. 5.Güncel basit bir örnekle. asansöre binip üst kata çıkmak istiyorsunuz. Asansör bulunduğunuz katta değil... bulunduğunuz kata gelmesi için düğmeye basmanız gerekir... ve düğmeye basıldığında asansörün katınıza kadar getireceğini aklı az çok çalışan herkes bilir... Ya düğmeye bastığınız anda elektrik kesilirse?? Allah elektriğin kesilip kesilmeyeceğini-kainatın sahibi olduğuna göre elbette bilir bilecektir.. ama ya sen ???? İşte düğmeye bastığında asansörün bulunduğun kata gelmesi ve ardından seni gitmek istediğin kata bırakması için elektriğin kesilmemesi için dua edersin.... Kesilir ya da kesilmez.. 1Asansör seni sağ salim gitmek istediğin kata ulaştırır.. sen de bundan dolayı Allah şükredersin... 2Ya da elektrik kesilir.. sen asansöre de mühendise de asansörde kalırsan da kadere söver durursun. 1 deki gibi olursan aslında sana sunulan sebepler ve imkanlar dahilinde her şeyin Allahtan geldiğine inanır şükredersin.İmanını pekiştirirsin 2 deki gibi olursan aslında her şeyin allahtan geldiğini unutup mühendise elektriğe ayrıca onu geçtim kadere de itiraz edersin.. herşeyin Allahtan geldiğini unutup... Kısacası burda önemli olan Allahın bilip bilmemesi olayı değil....küfretsen de bilir, şükretsen de..., küfrettiğini de bilir şükrettiğini de, küfredeceğini de bilir şükredeceğini de... buradaki olay senin bilip bilmemen olayıdır.. insanlar genelde kaderi sanki bi senaryo varmış ta onu oynuyomuş gibi, genellikle kötü anılan ( kader mahkumu, kadere bak , talihsiz kader vs ) şeylerle adlandırmıştırlar.. Halbuki özeti şu... her sebebin bir sonucu vardır.. belli sebeplerin belli sonuçları olur ortak sebeplerin ortak sonuçları olur benzer sebeplerin benzer sonuçları olur... şayet asansöre söven adam ( ya da evini su basan adam ) neden sövmüş o zaman diye soru aklınıza gelebilir.. haklısın.. ama adam zaten sövme ortamında yetişmiş...o ortamda yetiştiği için doğal olarak sonucu sövme ortamında ( ailesinde arkadaş çevresinde babasında vs ) sonucudur... bozulan asansöre ( ya da evini su basan adam ) adam da neden dua etmiş , şükretmiş o zaman diye gelebilir aklınıza.. o da benzer şekilde... dua ya da şükreden adam da benzer dua edilen şükredilen bir ailede arkadaş ortamında yetişmiştir.. benzer olaylar benzer sonuçlar doğurur.. Allah bilir. Kul tahmin edebilir.. tahmini tutabilir tutmayabilir... Allahın bilmesi olayı bu olaylardan bağımsız bir olaydır...

  • @mehtappak3568
    @mehtappak35685 жыл бұрын

    Altta yorum yazan arkadaşları okudum gülümsedim. Ya bu kadar derine dalmayın kafayı sıyırırsınız. Hangimiz dört dörtlük Müslümanız, günde 5 vakit abdest alıp namaz kılıyoruz bi düşünün! Siz Allah'ın farzlarını yapmıyorsunuz, ezeli ebedi dünyayı anlamaya çalışıyorsunuz. Anlasanız ne olacak..Şu belliki herbirimiz öldüğünde önce bi cehennemi göreceğiz heralde Allah korusun.😒

  • @duffel5175
    @duffel51756 жыл бұрын

    ne sacma cvp hani allah bizi serbest birakmisti ve özgür irade vermisti icimize dua istegini bile allah sokuyormis yani özgür irademizle dua etme kararını biz alamiyoruz allah istediğine istek veriyor istedigine vermiyor nerde adalet

  • @beril_su_icen

    @beril_su_icen

    5 жыл бұрын

    Cenabı Hak istediğini yapar sen sadece aciz bir kulsun

  • @felsefedinbilim5300

    @felsefedinbilim5300

    5 жыл бұрын

    özgür iraden sana verilen sınırlar içinde geçerlidir. Allah istediğine istek vermiyor... isteyen olduğu için istediğinin yolunu açıyor..sen iste sen de dua edersin... tutan mı var?? örneğin bir aracın hız sınırı 250 ise sen 252 e çıkamazsını.. çünkü çıkabileceğin maksimum hız aracın çıkabilecek maksimum hız limiti kadardır..ama 250 ye kadar istediğin hızda gitme kabiliyeti iradesi sana bahşedilmiştir, ister durursun, ister 100le ister 250yle gidersin... ( hava yol durumları dahilinde-bozuk yolda 250y le gidemezsin gidersen araco parçalarsın, asfalt düz yolda da 10 la 20 yle gidemezsin, gidersen motoru yakarsın ya da benzini kat be kat fazla harcarsın... dua etme kararını da sen alıyorsun.. dua edip etmeme seçeneğin var... dua edersen sana bahşedilen iki seçenek arasından birini, etmediğin taktirde sana bahşedilen iki seçenekten diğerini tercih ediyorsun... Allah sana dua edip etmeme seçeneğini vermiş..