Sigurante automate vs prize - la cati amperi declanseaza o siguranta C20 si ce se intampla cu priza

Prizele Schuko sunt utilizate in Romania si sunt caracterizate printr-o zona de acces predominant circulară cu o adâncime de 17.5 milimetri, suporta o intensitate maxima de 16A la 250V (3680W) iar siguranta care le protejeaza trebuie sa fie de cel mult 16A chiar daca sunt mai multe prize intr-un circuit. De aceasta data am vrut sa va arat cat se poate de explicit ce se intampla cu o priza la peste 16A sau cu conductorii de 1.5 mmp si 2.5 mmp.

Пікірлер: 72

  • @petremarian9807
    @petremarian98074 ай бұрын

    Iulian este alegerea perfectă atunci când vine vorba de instalare electrică de încredere și sigură. Cu o abordare meticuloasă și un mod unic de calcul al instalației, el asigură că fiecare proiect este executat impecabil. Folosind produse durabile de ultimă generație și punând siguranța utilizatorului pe primul loc, Iulian demonstrează în mod constant angajamentul său pentru calitate și performanță. După ce am apelat la el pentru mai multe lucrări, pot confirma cu tărie că serviciile lui Iulian sunt de cea mai înaltă calitate. Recomand cu încredere fiecărei persoane în căutarea unei soluții electrice fiabile și profesionale să îl contacteze pe Iulian. Veți aprecia expertiza și atenția sa la detalii!

  • @victoriliescu5356
    @victoriliescu5356 Жыл бұрын

    Concluzia ar putea fi următoarea : Sînt meserii care se ,, fură ” și profesii -cum ar fi cea de electrician- care se dobîndesc prin scoală + practică. Protecția electrică are două laturi : să protejeze viața și bunurile. Protecția vieții se face cu prize bune de pămînt și disjunctoare diferentiale ,iar protecția bunurilor prin alegerea corectă a disjunctoarelor cu respectarea principiului selectivității și secțiunilor corespunzătoare ale conductoarelor cît și cunoașterea condițiilor de mediu.

  • @seal777ful
    @seal777fulАй бұрын

    Multumesc

  • @petremarian9807
    @petremarian9807 Жыл бұрын

    Bravo super profi

  • @ELECTRICLIFE4U
    @ELECTRICLIFE4U11 күн бұрын

    👍👍👍👍

  • @constantin4557
    @constantin45579 ай бұрын

    Interesant testul si poate fi relevant pentru necunoscatori dacă trag concluzia corectă: recomandat si suficient - protectie de 16A pe un banal circuit de max. 7-8 prize din apartament (conductor 2,5mmp)...oricum circuitele si implicit alegerea protectiile rezulta in primul rând din calcule(formule, tabele, factori etc.), nu se face așa "lăutareste" - după ureche 😅 Dar chiar și așa sunt mulți cei care 'insistă' să foloseasca protectii de 25A pe fiecare circuit de priză ..."să țină domne'!"😂😂 Să nu mai vb. de notiunea de circuit dedicat...😢

  • @gabicz9442
    @gabicz9442 Жыл бұрын

    Te salut Frumos explicat și detaliat Însă pentru uz rezidențial este recomandat curbă B . Este adevărat că este acceptat și curbă C însă se poate vede clar de aici că este o mare greșeală prima oară iei foc și după aceea declanșează . Priviți bine dragi oameni ce se poate întămpla ( asta pentru cei ce zic lasă că merge și așa că este mai ieftin )

  • @Sim_Tiby

    @Sim_Tiby

    Жыл бұрын

    Curbele de declansare se refera doar la solenoidul magnetic, adica la scurt-circuit. Si se pot folosi foarte bine si curbele C in rezidential, daca masuram curentul de scurt-circuit cu aparat dedicat iar curentul e suficient de mare ca sa declanseze si o curba C.

  • @Avantajos
    @Avantajos Жыл бұрын

    Așteptăm si un B16 si temperatura luate pe MCB. Adică așa nu așa da. 😊

  • @florind.5711

    @florind.5711

    Жыл бұрын

    Partea termica e la fel, la scurt reacționează mai repede B ul

  • @florinpopescu1331

    @florinpopescu1331

    Жыл бұрын

    Cele de clasa B declanseaza la 3-5 ori curentul nominal, iar cele de clasa C la 5-10 ori curentul nominal. Pentru acasa doar clasa B. Cele de clasa C atunci cand avem motoare sau alte echipamente care consuma curent mare la pornire.

  • @PopaAlexandru.

    @PopaAlexandru.

    6 ай бұрын

    @@florinpopescu1331 pe rezidential B ,dar mai trebuie si cate un C -de ex la hidrofor/pompa de fantana ca na! se regasesc in gospodaria omului uneori .

  • @viorelcostache2569
    @viorelcostache2569 Жыл бұрын

    Bun Experiment

  • @viorelcostache2569

    @viorelcostache2569

    Жыл бұрын

    Aștept și alte experimente....Succes

  • @kikiryki
    @kikiryki Жыл бұрын

    Exista cumva prize cu siguranta incorporata (ex: 6A) care sa decupleze automat la scurtcircuit sau cand creste amperajul peste o valoare prag si cu buton de reset, ca sa le poti porni la loc?

  • @Rsiatat
    @Rsiatat8 ай бұрын

    Daca vreau sa izolez o lada frigorifica cu o siguranta la priza, ca sa protejez restul ciruitului din casa, este posibil? Ce fel de siguranta ar trebui sa cumpar?

  • @adypopescu3692
    @adypopescu369211 ай бұрын

    Ce consumator ati montat de 6 kv?

  • @teodorgorunescu6458
    @teodorgorunescu6458 Жыл бұрын

    Bun experimentul, macar pentru cei ale caror cunostinte in domeniu se limiteaza la a pune o siguranta mai groasa ca sa nu se arda. Caci am cunoscut si asa ceva. Dar m-au dezamagit rau sigurantele care asteapta sa se arda mai intai frigiderul , apoi se trezesc sa declanseze si ele. Nu stiu de ce s-a facut o paralela in capul meu ,intre acestea si institutiile statului... Cu multumiri,

  • @PopaAlexandru.

    @PopaAlexandru.

    6 ай бұрын

    Pai asta e rolul MCB : sa intrerupa circuitul in caz de scurt sau suprasarcina , Asa ca nu au nici in clin ,nici in maneca cu buna functionare a frigiderului (sau alte aparate) ci cu protectia intalatiei (a conductoarelor) .

  • @teodorgorunescu6458

    @teodorgorunescu6458

    6 ай бұрын

    Eu am vrut sa spun ca sunt cazuri in care siguranta nu intrerupe circuitul cand curentul a depasit valoarea maxima admisa, punand in pericol aprinderea circuitului sau defectarea aparaturii. Adica exact ca in experimentul expus, cu siguranta de 20 A. care nu a intrerupt circuitul la un curent de peste 30 A. Cu prietenie,@@PopaAlexandru.

  • @PopaAlexandru.

    @PopaAlexandru.

    6 ай бұрын

    @@teodorgorunescu6458 Pe prize se pune obisnuit B16 . Frigiderul consuma 1A dar la pornire poate consuma si 8A . in cazul expus se poate face o protectie eficienta dar presupune si monitorizarea tensiunii si monitorizarea temperaturii . Si la urma sti ca se incalzeste si consuma mult dar la ce te ajuta?Asta e valabil si alte aparate ,e decat un exemplu . Asta cu aprinderea circuitului e valabila numai daca nu e calibrat corect .Sau un disjunctor defect .

  • @teodorgorunescu6458

    @teodorgorunescu6458

    6 ай бұрын

    Multumesc pentru rabdare si raspuns !@@PopaAlexandru.

  • @raduantoniade5950
    @raduantoniade5950 Жыл бұрын

    Felicitari pentru filmulet, esti multumit de acel termometru de la Bosch ??

  • @atelierelectrotehnic

    @atelierelectrotehnic

    Жыл бұрын

    Multumesc! Termometrul este ce trebuie si destul de precis, personal eu zic ca isi merita banii.

  • @Coco-cm3tr
    @Coco-cm3tr8 ай бұрын

    La ce consum rezista o priza legrand dubla ??? Daca e supra consum imi declanseaza sigurantele???

  • @adynis
    @adynis Жыл бұрын

    Frumos testul. As fi fost curios (dar e putin mai riscant) -> Oare pana la cat putea fi ridicat curentul astfel incat siguranta C20 sa NU declanseze in 5 minute? Dar pentru o siguranta C16 ? Care ar fi curentul maxim la care C16 sa NU declanseze in 5minute? (si tot asa ... cu masurarea temperaturilor). PS. si-as fi pus termometrul cu sonda pe cablul mai subtire ... cred ca era vizual mai relevant.

  • @Kobolld21

    @Kobolld21

    Жыл бұрын

    Informațiile se regăsesc în îndrumătorul de proiectare privind instalațiile electrice din 1978.

  • @SorinBoboc-yd3ts
    @SorinBoboc-yd3ts7 ай бұрын

    Salut. Foarte bun acest video. Am o întrebare la care nu am găsit un răspuns. Ce se întâmplă în situația în care ai schema din imagine și ia foc cablul electric . Siguranța se declanșează sau va arde violent cablul? Cu respect.

  • @alexascafandru

    @alexascafandru

    3 ай бұрын

    Tablou, mic, cred ca era de 8 module, avea in el iferential ca general si 4 P+N pe circuite, curba C toate. Siguranta de langa diferential nu avea stranse firele cum trebuie. S-au incalzit si a luat foc. Nu a decuplat nici una dintre sigurante. Proprietarul casei a spus ca a auzit un sfarait in tablou, apoi a vazut flacara, a deschis usita de la tablou si a dat toate sigurantele jos. La final a suflat pe sigurante ca sa se stinga. Tabloul era pe structura de lemn a casei 😁 Gama Schneider.

  • @gabryela4480
    @gabryela44804 ай бұрын

    Foarte uitila explicația....pentru a instala un boiler electric de 6l ce instalație electrica este necesara va rog ...ca să stau liniștită ????

  • @atelierelectrotehnic

    @atelierelectrotehnic

    4 ай бұрын

    Buna ziua, pentru a va da un raspuns corect trebuie sa imi spuneti ce putere are acest boiler, pe langa asta in panoul de sigurante trebuie sa aveti o protectie diferentiala de 10mA pe acest circuit.

  • @SchytexGraphics
    @SchytexGraphics8 ай бұрын

    Buna seara si multumesc pt video. Am o intrebare, va rog. Un uscator de rufe nu se poate conecta la un circuit de 16A? Tot sare siguranta (momentan am sigurante de 10A) pentru prize. Am citit ca ar trebui facute circuite separate de 20A pt uscatoare pt ca ar consuma mult curent. Cea pe care o am, scrie in cartea ei ca are puterea de 2.7Kw

  • @albmihai8256

    @albmihai8256

    5 ай бұрын

    Trebuie circuit dedicat cu conductor de 2.5mm² pentru uscator cu disjunctor de 16A (~3600W) si nu veti mai avea probleme. 10A limiteaza consumul la ~2300W. Protecțiile nu trebuie sa depășească 16A pt. conductor cu secțiunea de 2.5. 20A 25A minim 4mm².

  • @atelierelectrotehnic

    @atelierelectrotehnic

    4 ай бұрын

    Pentru acest tip de consumator, este suficient un circuit dedicat 3 x 2.5 cu o siguranta de 16A.

  • @Sim_Tiby
    @Sim_Tiby Жыл бұрын

    Bun clip. Putin exagerat acel consum de 30A pe priza de 16A, dar inteleg ca altfel s-ar fi lungit clipul. Totusi, de unde ai putut trage 30A la bransament monofazic? La fel se intampla si la un curent de defect (de scurt) cum ziceai, daca curentul de bucla nu poate urca pana la 200A (300A cu hazardul de 1.5) cat necesita acel disjunctor de C20 ca sa declanseze. Iar curentul de defect poate avea valori slabe de doar 50-80-120A, cum am mai gasit (masurat cu Benning 130), si pana declanseaza protectia termica al disjunctorului, sigur se vor topi conductoarele.

  • @atelierelectrotehnic

    @atelierelectrotehnic

    Жыл бұрын

    Exagerați sunt doar electricienii care montează aceste protecții. Eu am vrut sa scot în evidenta ca o priza conectata la o siguranță de peste 16A nu se mai afla în aria de protecție. Altfel, cum se poate ajunge la o intensitate atât de mare, este relativ și greu de anticipat, pe când rezultatul l-am putut observa cu totii.

  • @Claudiu.

    @Claudiu.

    Жыл бұрын

    Si eu sunt curios de unde reusesti sa tragi 30A la monofazic :) Eu ma tem daca intreg consumul instant la casa e pe la 5-6kWh. Tare experimentul si bine spus.

  • @florind.5711

    @florind.5711

    Жыл бұрын

    ​@@Claudiu. Se poate trage (se urmărește graficul pe curba termica: deconectare in mai puțin de o ora la i>1.45In Se poate absorbi o putere mai mare dar un timp limitat

  • @florind.5711

    @florind.5711

    Жыл бұрын

    ​@@atelierelectrotehnic Va salut Personal mi se pare mult 16A. 10A e suficient pentru casnic

  • @Claudiu.

    @Claudiu.

    Жыл бұрын

    @@florind.5711 De acord ca se poate, eu ziceam de gândul ca nu te simți confortabil știind cât ar trebui sa fie maximul și din contractul cu furnizorul

  • @uga4822
    @uga48224 ай бұрын

    C20 cablu 3x2.5 nymj pe 10m lungime copex metalic. Daca bag incarcator masina electrica de 16A 3.6 kwh . Este suficient sau risc incalzirea prea tare a conductorilor? 3.6kwh o sa mearga maxim 7h cat ar dura incarcarea masinii

  • @atelierelectrotehnic

    @atelierelectrotehnic

    4 ай бұрын

    In acest caz sectiunea conductorului este corecta iar siguranta care protejeaza acest circuit trebuie sa fie de 16A.

  • @laurentiucondrea5575
    @laurentiucondrea5575 Жыл бұрын

    La cati amperi a declansat? Daca foloseai c16 primeam acelasi raspuns. Prin decuplarea disjunctorului deschidem circuitul.

  • @atelierelectrotehnic

    @atelierelectrotehnic

    Жыл бұрын

    Experimentul a durat fix cat videoclipul deci siguranta nu a declansat (deschis circuitul), ce sa vazut in video asta am putut observa si eu pentru ca circuitul din atelier nu suporta oricum curenti asa mari. Cat priveste greseala de exprimare evident ca nu este intentionata si nu este singura, insa nu am pretentia ca sunt expert in comunicare. Nu inteleg ce ai vrut sa intrebi, daca foloseam C16?

  • @PopaAlexandru.

    @PopaAlexandru.

    6 ай бұрын

    @@atelierelectrotehnic Nici eu nu inteleg ce e cu C16 dar stiu un hidrofor cu cablul carbonizat si MCB- ul (un C20) in pozitia de drepti (adica sus) .

  • @florind.5711
    @florind.5711 Жыл бұрын

    Eu tot spun 10A pe prize dar e greu de înțeles...16A circuit drledicat 4mmp.

  • @Sim_Tiby

    @Sim_Tiby

    Жыл бұрын

    Chiar stii sau doar iti dai cu parerea? Un conductor de 2.5mm² se poate incarca lejer cu 18-20A fara sa se incalzeasca, la temperatura ambientala de 30°C. Deci se protejeaza cu un disjunctor de 16A! De ce vrei sa il limitezi la 10A? Apoi disjunctor de 16A pe conductor de 4mm², care ar duce 30A???

  • @PopaAlexandru.

    @PopaAlexandru.

    6 ай бұрын

    @@Sim_Tiby Nu te tulbura ,conductorul cu 16A era de fapt ceva pe aluminiu .

  • @cryscrystiii7023
    @cryscrystiii7023 Жыл бұрын

    O cauza este si curba C de la siguranta. Alta era situatia daca siguranta avea curba A.

  • @Sim_Tiby

    @Sim_Tiby

    Жыл бұрын

    Cand ai mai vazut ultima oara o siguranta curba A?

  • @Kobolld21

    @Kobolld21

    Жыл бұрын

    Sau siguranță de tip A, dar curbă B ai vrut sa zici?

  • @PopaAlexandru.

    @PopaAlexandru.

    6 ай бұрын

    @@Kobolld21 curba e curba iar tipul era de fapt femeie .

  • @curentarul
    @curentarul Жыл бұрын

    Stiti ca in Belgia sunt toate de C20 pe circuitele de priza, nu? Inconstienti aia, nu gluma. Si mai sunt si la 3 kA. Mai zic ca sunt si o tara civilizata. Nebuni. Stiti ca atunci cand facem calcule despre un circuit, folosim intotdeauna t=70C?

  • @adrianduma9216

    @adrianduma9216

    Жыл бұрын

    Poate in Belgia branșamentele au Z-ul mic și suportă curba C.

  • @curentarul

    @curentarul

    Жыл бұрын

    @@adrianduma9216 credeti dvs asta? Ori este vorba despre faptul ca se calculeaza si se si verifica in teren fiecare instalatie noua? Sau ca in rezidential, toti raspund in fata legii daca monteaza de capul lor sau dupa ce vad pe YT?

  • @Richardcroitoru

    @Richardcroitoru

    2 ай бұрын

    ​@@curentarulsa imi spui mie de cate incendii ai auzit in belgia pe partea de electric si ce dezastru e in romania. Eu locuiesc in belgia

  • @curentarul

    @curentarul

    2 ай бұрын

    ​@@Richardcroitoru este vorba de verificatorul instalatiei. Acea persona care vine obligatoriu la fiecare instalatie noua. La noi, ISC si ANRE au cate maxim 10-12 persoane la 4-5 judete.

  • @electricteamro
    @electricteamro Жыл бұрын

    Dedicatie pentru "colegii" ce folosesc curba C si mai ales pentru cei care folosesc valori ce depasesc 16A pe rezidential...

  • @ionelzamfirescu9065
    @ionelzamfirescu9065 Жыл бұрын

    Bravo trăiască Polonezi cu am ul

  • @abogdan1978

    @abogdan1978

    Жыл бұрын

    Si in traducere? 😂

  • @ionelzamfirescu9065

    @ionelzamfirescu9065

    Жыл бұрын

    Mă refeream la AMC polonez Super scula

  • @Euu62
    @Euu62Ай бұрын

    Totusi la 32A aveai 7kw aproape...pe prelungitor de 1.5😂acolo sa ancalzit...totusi o siguranta de 16 e altceva....

  • @toriann75
    @toriann75 Жыл бұрын

    Deci daca am 3 prize de 16A pe un circuit nu pot pune o siguranta mai mare de 16A si in concluzie tot consumul de pe circuit se limiteaza la 16A ???? Nu prea inteleg...

  • @atelierelectrotehnic

    @atelierelectrotehnic

    Жыл бұрын

    Siguranta nu are rol de limitare a curentului cumulat, ea trebuie sa protejeze circuitul. De exemplu daca intr-un circuit avem 8 prize de 16A, protectia va fi calculata unitar adica 16A. Pe langa asta sunt si alti factori care trebuiesc luati in calcul precum sectiunea conductorului sau lungimea circuitului iar pentru asta sunt aparate de masura.