Sfinţirea Bisericii Greco-Catolice "Sfântul Petru" din Braşov, Universul Credinţei, TVR.

Realizator Ciprian Dumea-videojurnalist (TVR)
Sfinţirea Bisericii Greco-Catolice "Sfântul Petru" din Braşov
20 septembrie 2012
Sarbatoare unicat pentru comunitatea brasoveana apartinând Bisericii Române Unite cu Roma (Greco-Catolica). În prezenta Prea Sfintitului Mihai, vicarul greco-catolic al Bucurestiului si episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba-Iulia si Fagaras, duminică, 16 septembrie 2012 a fost sfintit primul lacas de cult greco-catolic înaltat la Brasov dupa 1990, Biserica „Sfântul Petru", situata pe strada Zizinului nr. 24A.
La slujba de sfintire au asistat, pe lânga sute de credinciosi, si reprezentanti ai celorlalte culte crestine din Brasov, dar si primarul Brasovului, George Scripcaru.
Construirea bisericii a început în 1996. „Am ajuns dupa multi ani de eforturi la momentul mult asteptat al sfintirii acestui lacas de cult. Am început sa visam la aceasta biserica în 1994, când am primit un teren în concesiune de la primarul de atunci al Brasovului, Adrian Moruzi. Piatra de temelie a acestui lacas a fost pusa doi ani mai târziu, în noiembrie 1996, iar în 1997 am inaugurat capela de la subsol, unde s-au desfasurat multi ani slujbele noastre. Acum a venit momentul consacrarii definitive a acestui lacas drept Casa a Domnului, prin venirea Episcopului nostru cu Marele si Sfântul Mir. Isus Mântuitorul va locui în permanenta pe masa Sfântului Altar, în Sfânta Euharistie pentru toti credinciosii care vor intra în aceasta sfânta biserica sa primeasca harul si binecuvântarea Sa", a declarat preotul paroh Ilie Claudiu Sita.
Sfânta Liturghie de târnosire a bisericii a început prin înconjurarea bisericii si ungerea cu Sfântul si Marele Mir pe dinafara. Dupa rugaciunile rostite în fata usii bisericii de soborul de preoti care, alaturi de PS Mihai, au oficiat slujba speciala, a urmat sfintirea Sfintei Mese a Altarului, în piciorul careia au fost asezate, printre altele, Moastele Sfântului Parinte Ioan Paul al II-lea. „În Sfânta Masa vor fi asezate moastele Sfântului Mucenic Iacint care este cunoscut ca fiind «Doctorul tuturor bolilor», moastele Fericitului Papa Ioan Paul al II-lea si, nu în ultimul rând, moastele Sfintei Rita de Cascia, numita «Sfânta imposibilitatilor», care rezolva orice problema. Tot aici va fi asezat si hrisovul unde sunt pomeniti toti ctitorii acestui lacas de cult", a mai spus parintele paroh Ilie Claudiu Sita. La finalul slujbei de sfintire credinciosii au avut ocazia unica de a intra în Altar si de a se ruga în fata Sfintei Mese a Altarului.
Preasfințitul Mihai le-a spus credinciosilor prezenti la slujba de sfintire ca orice biserica noua reprezinta o întarire a legaturii dintre Dumnezeu si credinciosi. „Cu semnificatii profund sufletesti este faptul ca în jurul unei biserici, în jurul unui altar, se construieste comunitatea, prin celebrarea Sfintei Liturghii si prin faptul ca tot ceea ce vine de la Dumnezeu vine în momentul în care stim sa fim aproape unii de ceilalti. Ceea ce este important în clipele acestea de mare solemnitate pentru credinta este sa nu uitam semnificatiile sufletesti ale acestui eveniment. Orice biserica nou construita trebuie sa ne puna înainte adevarul lui Dumnezeu care dragoste este si dorinta Mântuitorului de a ne ruga unii pentru altii", a spus Episcopul Mihai.
„Ma bucur foarte mult pentru credinciosii greco-catolici din Brasov. Este un lucru important si pentru Brasov, ma bucur pentru ca am reusit sa finalizam acest lucru împreuna si ma bucur din suflet pentru toti credinciosii greco-catolici si pentru ca am posibilitatea de a le fi astazi alaturi", a declarat primarul George Scripcaru.
Liliana Jighira via www.bru-brasov.ro

Пікірлер

    Келесі