Sevan Nişanyan: Türkiye'nin politikacıları hep böyle olmak zorunda mı?

Ойын-сауық

Source:
www.spreaker.com/user/ahvalpo...
"Samos Sürgünü"nde Sevan Nişanyan, Türkiye siyaseti ve liderlerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Пікірлер: 39

  • @Omer_Faruk.41
    @Omer_Faruk.414 жыл бұрын

    Hocam 30 dk çok kısa değilmi,konular yarım kalıyor biraz daha uzun olsa

  • @s95114
    @s951144 жыл бұрын

    Bahsettiğiniz Ecevit belgeselinin adını öğrenebilir miyim?

  • @iblisim

    @iblisim

    4 жыл бұрын

    "Karaoğlan" olmalı adı

  • @kemalbudak6468
    @kemalbudak64684 жыл бұрын

    Bahsettiğiniz konuyu çok güzel özetleyen "Why Nations Fail" kitabını (Daren Acemoğlu ve James Robinson) öneririm. Kitap inclusive (kapsayıcı) ve extractive (baskıcı) kurumların varlığını, ülkelerin başarı veya başarısızlıklarının en önemli sebebi olarak görüyor. Coğrafya, din, kültür gibi sebepleri ön plana çıkaranların aksine bu kitap, hukukun üstünlüğünün ve de yukarıda bahsedilen kurumların varlığının gelişimin en önemli itici gücü olduğunu savunuyor argüman olarak.

  • @kemalbudak6468

    @kemalbudak6468

    3 жыл бұрын

    @ahmetepik Güneş zaten her sabah önce Asya'dan doğuyor, ama ne hikmetse bu erken doğuşun çok faydasını görememişler :) Bu arada dokuz ay önce yaptığım ciddi bir yoruma "hadi anca gidersiniz" cevabını vermek ilginç. Oradaki gizli özne olan "siz" kimi temsil ediyor? Ben o gruba dahil miyim? Dahilsem neye dayanarak dahil ediliyorum? vs vs...

  • @kemalbudak6468

    @kemalbudak6468

    3 жыл бұрын

    @ahmetepik Meselelere Batı gözlüğünden bakmak elbette tek perspektif değil. Bu konuda size katılıyorum, fakat semboller, sloganlar ve milliyetçilik temalı yorumlar Doğu'yu ileri götürmüyor. Çok basit gerçekler var önümüzde. Bütün objektif parametrelere göre (demokrasinin barlığı, hukukun üstünlüğü, ekonomik göstergeler, mutluluk endeksi, vs) bugün Batı ülkelerini ve Japonya/Kore gibi ülkeleri dünyanın geri kalanına göre daha yaşanılır yerler olarak gösteriyor. Eskiden beri Türkiye'den kaçmak zorunda kalan muhaliflerin ezici bir çoğunluğu, ABD, Avrupa ülkeleri, Kanada, Avustralya, vb ülkere gitmişler. S. Arabistan, Çin, İran, Rusya gibi diktatörlük ve otoriter rejimlerin bulunduğu ülkelere değil. Bugün dünyadaki en iyi 200 üniversiteye bir Türk üniversitesi giremiyor. TekeTek'te Chicago Üniversitesi'nden gelen Türk akademisyenin programını izlemenizi tavsiye ederim. Sadece Chicago Universitesine yapılan yıllık bağış miktarı, Türkiye'deki bütün üniversitelerin toplamından fazla. Başka bir konuya geçeyim. Türkiye'de bir doğal afet olduğunda insanlar meseleyi sürekli Allah'a bağladığı için (ben de Müslümanım bu arada) yetkililer hiçbir zaman istifa etmiyor. 99 Depreminde konuları yıkılan ve onlarca kişinin ölümüne sebep olan Veli Göçer hapisten çıktı bile. Dolayısıyla bu tür Müslüman geçinip işin sadece ibadet yönüne bakıp ahlaki boyutuyla ilgilenilmediği müddetçe Türkiye az önce bahsettiğim gelişmiş ülkelerin kategorisine maalesef giremeyecek. Daha bir kitaplık malzeme var elimde bu konularda ama bu kadar kafi. Saygılar sunar esenlikler dilerim.

  • @kemalbudak6468

    @kemalbudak6468

    3 жыл бұрын

    @ahmetepik Öncelikle yazdığım onca şeyden sadece akademik makale mevzuuna cevap vermeniz diğerleri hakkında sükut etmeniz bir şeyler ifade ediyor zaten. ikincisi, söyledikleriniz arasında da düzeltilecek çok yanlış var. Önemli olan akademik makalenin sayısı değil kalitesidir. Her akademik derginin impact factor dediğimiz bir skoru vardır. Science ve Nature mesela impact factor'u en yüksek iki dergidir. Dolayısıyla bir üniversiteyi kaliteli yapan detayların başında, hocalarının impact factor'u yüksek dergilerde yayın yapıp yapamaması gelir. Bu dergilerde herkes bir şey yaınlayamaz. Yine o teketek programında şunu görmüştüm. Tr'deki üniversite rektörlerinin üçte birinin bir tane bile akademik makalesi yok! Diğer üçte birinin ise sadece bir tane var. Koskoca rektörün bir tane bile makalesinin olmaması kadar yüzkarası bir şey olamaz. Siz hala kaliteli üniler var diyorsunuz. Üstelik defalarca medyada okuduk akrabalarını akademisyen olarak torpille işe alan kişileri. Dediğinizin doğru olan kısmı şu ki, başta Çin olmak üzere bir sürü ülkede saçma sapan makaleler üretiliyor ama onlar zaten saçmasapan dergilerde yayınlanıyor. Bugün istediğiniz ülkede yayınlanan sıralamalara bakın kaliteli üniversiteler üç aşağı beş yukarı bellidir.

  • @kemalbudak6468

    @kemalbudak6468

    3 жыл бұрын

    @ahmetepik Bana TR haricindeki bir ülkenin önemli bir üniversitede akademik dünyadan gelmeyen bir rektör örneği verir misiniz? Yok cünkü sadece TR'de devlet memurluğu gibidir rektörlük. İşin tuhafı, kasaplar odası bile başkan seçerken kasaplık geçmişi olup olmadığına bakıyor ama koskoca üniversiteler akademiyle alakası olmayan insanları rektör yapıyor. Bu arada akademisyen olmuşsunuz ama ne konuşmasını ne de argüman sunmasını biliyorsunuz. Devlet memuru zihniyetiyle olunca bu kadar oluyor demek ki. Benden bu kadar. Dinozor olduğunuzu bilseydim bu kadar laf anlatmaya çalışmazdım zaten.

  • @kemalbudak6468

    @kemalbudak6468

    3 жыл бұрын

    @ahmetepik Dinozor kelimesinin yazılışını bilmeyen bir "dinozor" ile karşı karşıyayız. Çok merak ediyorum TR'deki üniversiteler ne katkıda bulunmuşlar topluma merak ediyorum. ikincisi, binlerce örnek arasından bir tane bulmuş mal bulmuş mağribi gibi atlıyor. Harvard'dan Princeton'a kadar bütün baba üniversitelerin rektörü akademisyenlik geçmişi olan kişilerdir ki asıl konu o değil sayın dinozor. Asıl konu, TR'de üniversite eğitiminin b** gibi olması (ki Boğaziçi mezunuyum ve 14 senedir ABD'de yaşıyoum) ve çoğu akademisyenin (belli bir azınlık hariç) akademik olarak çöp olmasıdır. Biri de muhtemelen sizsiniz. Çünkü ne argüman geliştirmeyi biliyorsunuz ne karşısındakine hitap etmeyi. B** çukuruna saplanmış bir ülkede vıcık vıcık milliyetçilik yaparak kendini dünyanın bir numaralı Ülkesi zanneden bir güruhsunuz. Sıfır bir araba alırken bile ÖTV sayesinde iki tane de devlete alan bir gürühtan ne beklenebilir ki? Size her şey müstehak. Bir sonraki arabanızı alırken devlete daha çok arkanızı dönmeyi unutma sayın dinozor. Ki muhtemelen zaten akademi haricinde bir geliriniz yoksa o arabayı da hayalinizde göremezsiniz, ki sizin hayalini kuramadığınız 3000 motor arabaya gelir gelmez bindim 5 bin dolar vererek. Ben tek maaşımla bir araba alırken, sizin yıllarca para biriktirmeniz lazım. Hafi gidin şimdi kumda oynayın vıcık milliyetçi soslu dinozorlar...

  • @yunusunal5132
    @yunusunal5132 Жыл бұрын

    Sevan Hocam moralim bozuldu...

  • @faiknalcakan5374
    @faiknalcakan53743 жыл бұрын

    Sevan bey i. Uzun süre izliyorum. Son dönemde biraz. Irkçı ve. Hiristiyan degerlere yatkın ve konuşmalarda eleştirilerde objektivitesinde sapma oldugunu düşünüyorum

  • @atillaadn

    @atillaadn

    2 жыл бұрын

    Haklısınız ama hep öyleydi.

  • @Adagio_Minoratti_G.Vivaldi
    @Adagio_Minoratti_G.Vivaldi4 жыл бұрын

    Hocam derin devlet demeseniz , komplo oluyor o zaman

  • @andranikketenciyan1087

    @andranikketenciyan1087

    Жыл бұрын

    Derin devlet dediği aslında sivil ve askeri bürokrasi ile istihbarat teşkilatı öyle derinlerde yaşayan ve devleti yöneten şeytani yaratıklar değil yani. Gayet normal memurlar söz ettiği kesim ve her devlette olan bir sınıf.

Келесі