Scholen verzuipen in de lesmethodes | De Avondshow met Arjen Lubach (S5)

Ойын-сауық

Het Avondshow-item over lesmethodes in het basisonderwijs van 31 januari heeft veel losgemaakt. De redactie kreeg tientallen reacties van onderwijzers, schoolbesturen en overige betrokkenen die zich herkennen in het verhaal over het soms ondeugdelijke lesmateriaal en de monopoliepositie van twee grote distributeurs van schoolboeken en -spullen.
Hoewel we bij het maken van dit item gebruik hebben gemaakt van artikelen in diverse media zoals Trouw en de Groene Amsterdammer, verwijzen we geïnteresseerden graag naar het onderzoek waar deze artikelen op zijn gebaseerd, gedaan door Investico, de non-profitorganisatie voor onderzoeksjournalistiek en opleider van journalistiek talent.
www.platform-investico.nl/ond...
Afleidende plaatjes en verwarrende vragen waar zelfs leraren niks van snappen. Wie naar de schoolboeken van Nederlandse scholieren kijkt, snapt meteen waarom het zo slecht gaat met hun lees- en rekenvaardigheid. Hoe kan dit anders?
Kijk de hele uitzending hier: bit.ly/deavondshowmetarjenlubach
'De Avondshow met Arjen Lubach' zie je iedere maandag tot en met donderdag om 22.10 uur op NPO 1 en dit kanaal.
Volg 'De Avondshow' op Instagram: / deavondshowmetarjenlubach
Volg 'De Avondshow' op X: www.x.com/deavondshowvpro
Arjen Lubach duikt in 'De Avondshow met Arjen Lubach' via de waan van de dag langs inspirerende gasten tot op de bodem van het nieuws.
www.vpro.nl/deavondshow
#VPRO

Пікірлер: 677

  • @MichielDeMan
    @MichielDeMan3 ай бұрын

    Ik ben als leraar tegenwoordig meer bezig met kinderen opvoeden dan ze leerdoelen aan te leren.

  • @marfdasko

    @marfdasko

    3 ай бұрын

    @kaas115 misschien moet je andere mensen niet aanspreken over hoe ze hun werk doen als je ze niet kent en niks over dat beroep weet

  • @kesman9381

    @kesman9381

    3 ай бұрын

    Misschien is het maar eens tijd om KZread af te sluiten, moet morgen vroeg me bed uit. Helemaal naar Amsterdam rijden voor maar een paar uurtjes werk.

  • @GwainSagaFanChannel

    @GwainSagaFanChannel

    3 ай бұрын

    ​@kaas115 misschien moeten kinderen en ouders meer de leraren gelijk geven en leren respecteren zodat ze hun werk kunnen doen en anders mogen zulke mensen die toch niks uitvreten op school hoeven ze van mij geen scholing te krijgen kunnen ze dat op hun buik schrijven

  • @matthijsbog7276

    @matthijsbog7276

    3 ай бұрын

    bedankt voor je harde werk! de maatschappij heeft je nodig

  • @Millbrook1974powderedwater

    @Millbrook1974powderedwater

    3 ай бұрын

    Het heeft vrij weinig zin om kinderen leerdoelen aan te leren. Je kunt ze beter lesgeven.

  • @Masada1911
    @Masada19113 ай бұрын

    Als we niet een van de betere onderwijssystemen hebben dan zullen we op den duur onze welvaart ook verliezen. Dus dit is zeer belangrijk. En dan nog de bredere maatschappelijke impact.

  • @ingmar..

    @ingmar..

    3 ай бұрын

    Ik vind zeker voor vakken als Nederlands dat er een nieuw systeem moet komen, als ik kijk naar het systeem van thiememeulenhoff wat ik nu heb is dat gewoon slecht. Daarnaast vind ik de meeste opdrachten die er gegeven worden naast het systeem dan weer verjaard, de presentaties en verslagen die je moet schrijven waren 10 jaar geleden misschien interessant, maar nu niet meer.

  • @GwainSagaFanChannel

    @GwainSagaFanChannel

    3 ай бұрын

    Nederland is een kenniseconomie met dienstensector het is zeer belangrijk dat we een goed onderwijssysteem hebben anders zal het zeer moeilijk gaan worden hierzo

  • @tothepast

    @tothepast

    3 ай бұрын

    Die welvaart is toch al afgeschreven

  • @Masada1911

    @Masada1911

    3 ай бұрын

    @@GwainSagaFanChannel exact wat jij zegt

  • @Idk_Yara98

    @Idk_Yara98

    3 ай бұрын

    Dat verliezen van onze welvaart enz. gebeurt al op dit moment. De pechgeneratie, die nu gemiddeld 25 jaar oud zijn, woont merendeels nog steeds thuis, omdat ze nog steeds geen juiste compensatie krijgen en alsnog in deze krappe huizenmarkt met die schulden eerder afgewezen zullen worden. En nu krijgen we ook nog eens dat ze de rente plotseling enorm willen gaan verhogen. Ze blijven het probleem nog steeds bewust negeren,..

  • @PokeBowl82
    @PokeBowl823 ай бұрын

    Zeer sterk item waarbij je eigenlijk niet weet of je moet lachen of huilen. Ik ben echt in shock dat de 2 distributeurs zo een bizar machtige sleutelpositie hebben. Niveauverschillen en ook dus inkomensverschillen worden hiermee alleen maar groter: slechte zaak.

  • @generalgrafx

    @generalgrafx

    3 ай бұрын

    Daar is waarschijnlijk keihard voor gelobbyd.

  • @farsalami8605

    @farsalami8605

    3 ай бұрын

    Je kunt echt heel lang gaan huilen als je alle andere branches ziet lol Even buiten het feit dat je nooit kan concurreren met mensen in andere landen die jaarlijks golven van zelfmoord hebben omdat ze niet aan de eisen van onderwijs kunnen voldoen.... Dit is amper een probleem voor Nederland.... dit is een symptoom... een late symptoom.

  • @RvEijndhoven

    @RvEijndhoven

    3 ай бұрын

    @@generalgrafx Dat betwijfel ik, want vanwege het in de video genoemde artikel van de grondwet, gaat de overheid hier expliciet niet over. Dit is gewoon hoe een kapitalistische vrije markt werkt. Grote, succesvolle bedrijven kopen hun minder grote, minder succesvolle concurrenten op net zo lang tot je een paar grote conglomeraten hebt die door afspraak of omstandigheid, niet met elkaar concurreren en dus lekker de consument een poot kunnen uitdraaien omdat die nergens anders terecht kunnen. En da's hoe het systeem hoort te werken, en da's wat mij betreft een uitstekende reden om eens op zoek te gaan naar een ander systeem.

  • @tijmen131

    @tijmen131

    3 ай бұрын

    ​@@generalgrafxbij wie? De overheid heeft er geen invloed op. Dit is kapitalisme, overnames en marktwerking hebben dit gecreëerd

  • @Woeboez

    @Woeboez

    3 ай бұрын

    @@tijmen131 Het in standhouden ervan is wel degelijk de overheid tho. Dit had al eeuwen geleden aangepakt kunnen worden

  • @ingmar..
    @ingmar..3 ай бұрын

    Mijn leerkrachten hebben het er ook vaker over wat voor een onzin het is dat ze ieder jaar een nieuw boek moeten aanschaffen voor de zogenaamde "beste en nieuwste versie", terwijl in dat oude boek staat bijna hetzelfde als het nieuwe boek.

  • @pepijnstoop9889

    @pepijnstoop9889

    3 ай бұрын

    Wat ook heel irritant is voor studenten die voor de nieuwste editie van een boek dat 3 keer wordt gebruikt tijdens een vak 20 euro extra moeten dokken

  • @tom117323

    @tom117323

    3 ай бұрын

    maar dan schaf je toch gewoon geen nieuw boek aan? ik heb zelf zoveel uit boeken gewerkt die al minstens tien jaar lang meegingen. was niet zo handig met de boeken waar nog guldens in vermeld werden, trouwens...

  • @unstoppablemindz3694

    @unstoppablemindz3694

    3 ай бұрын

    Agh joh maakt allemaal niet zoveel uit, we leven in een hypocratie dat is onderhand wel duidelijk.

  • @DianavanderPluijm

    @DianavanderPluijm

    3 ай бұрын

    Dat is ook pure onzin, zeker voor bepaalde vakken waar niet vaak meer iets nieuws wordt bedacht/ontdekt (denk aan wiskunde of aardrijkskunde). Natuurlijk zijn er voortschreidende inzichten, maar je kunt die ook ondervangen door een addendum of correctievel uit te geven dat bij een boek wordt geleverd. Kost veel minder moeite (kan zelfs kosteloos gekopieerd worden), het scheelt de school EN de ouders/leerlingen geld en je hebt als docent op een gegeven moment meer tijd om te besteden aan het verfijnen van de lesmethode en het eventueel toevoegen van eigen materiaal dan dat je bezig bent met wéér een methode te moeten leren gebruiken.

  • @deetgeluid

    @deetgeluid

    3 ай бұрын

    Vroeger had je nod boekhandel de Slegte. Hewoon tweedehands je boeken kopen. Ik heb de vrije school gedaan, dus met een schrift. Kostte well 500€.

  • @rogiervansuylekom5631
    @rogiervansuylekom56313 ай бұрын

    Dit speelt al jaren; op alle opleidingen die ik heb gedaan van middelbare school tot HBO kon je zeker de helft van de vaak peperdure boeken na een jaar ongebruikt weggooien.

  • @TwoMarlboro
    @TwoMarlboro3 ай бұрын

    ongelofelijk hoe de kostbare tijd van kinderen en leerkrachten zo wordt verspild met belachelijke shit, alles om het niet "saai" te laten lijken. Een tafel zul je uit je hoofd moeten leren, en dat blijft onder de streep saai, hoeveel plaatjes je ook er naast zet. Dus geeft ze gewoon een tafelboekje en stop met het verspillen van iedereens tijd.

  • @DianavanderPluijm

    @DianavanderPluijm

    3 ай бұрын

    Ik begon het op een gegeven moment 'leukjeuk' te noemen. Alles moest maar leuk zijn en 'spelenderwijs' gaan. Volgens mij zijn de generaties voor ons ook opgegroeid zonder altijd maar lol te hebben en 'leuk bezig te zijn' in de klas en mijn moeder is nog altijd beter in Frans dan ik ooit was, omdat de rijtjes e.d. er in zijn gestampt. Stampen, weet je wel, wat tegenwoordig niet meer 'leuk' is...

  • @voxnihili7651

    @voxnihili7651

    3 ай бұрын

    @@DianavanderPluijm Ik snap je punt, maar toch schijnt stampen een bijzonder ineffectieve manier te zijn om taalvaardig te worden. Een natuurlijke blootstelling aan de taal is veel effectiever, wat in feite toch weer neer komt op spelenderwijs leren. Neemt niet weg dat je de domme plaatjes en werkboeken achterwege kunt laten.

  • @Widdekuu91

    @Widdekuu91

    3 ай бұрын

    Wij hadden zo'n goede wiskundelerares, die had voor iedereen iets in de kast staan (blokjes, pinnetjes, doosjes, bakjes, streepjes, vlaggetjes) voor als we iets niet begrepen. Zij vond het een uitdaging om uit te vogelen welke techniek iemand het beste kon gebruiken. Ik ben van een 3 bij een slechte leraar, naar een 6 of 7 bij haar gegaan in één jaar. Ze had als artistiek tegenwicht, Dali en Esscher aan de muur hangen en als we onze aandacht kwijtraakten, vertelde ze een verhaaltje tussendoor óf begon ze over Dali en Esscher. Ik heb ontzettend veel van haar geleerd. Karin heette ze, is een lange tijd geleden, maar het was een hele goeie.

  • @vincentkruithof4658

    @vincentkruithof4658

    3 ай бұрын

    Een tafel hoef je dus helemaal niet uit je hoofd te leren. Lakker boeiend dat je uit je hoofd weet wat 3x8 is. Het is veel nuttiger dat je begrijpt wat 3x8 inhoudt en dat je weet hoe je het berekent. Dan kan je later sommen als 13x386 ook uitrekenen, zonder dat je de tafel v a 386 hoeft te automatiseren.

  • @DianavanderPluijm

    @DianavanderPluijm

    3 ай бұрын

    @voxnihili7651 Hangt helemaal af van wat er geleerd wordt. Stampen is niets meer dan herhalen en volgens mij word je van steeds iets herhalen toch écht wel beter in iets. Echter, de ene persoon is beter in 'gewoon' uit het hoofd leren, de ander heeft visuele hulp nodig, de derde misschien fysieke stimuli en de vierde zal misschien nooit verder komen op een bepaald gebied dan de basis. Individuele aandacht in combinatie met ouderwets klassikaal onderwijs zou ideaal zijn, maar helaas laat de regeldruk met name het individuele stuk vaak niet meer toe. En dan zullen sommige kinderen langzaam maar zeker verzuipen...

  • @joowsty
    @joowsty3 ай бұрын

    of eindelijk eens een keer kappen met marktwerking op gebieden die tot de basisbehoeften horen, zoals zorg, onderwijs, verzekering energie en zo nog een aantal sectoren. het is nu toch wel duidelijk dat het bij vrijgeven voor de markt altijd alleen om geld gaat en nooit om kwaliteit of mensen/burgers. als je geluk hebt valt kwaliteit en geld verdienen toevallig samen, maar bijna altijd komt er een tijd waar een onderdeel of zelfs het geheel niet meer samengaat, qua geld - kwaliteit verhouding. maar goed, veruit de meerderheid in nederland wilt een zo rechts mogelijk kabinet, dus voordat deze waanzin van marktwerking voorbij is zijn we zo weer tientallen jaren verder.

  • @mswchannel4

    @mswchannel4

    3 ай бұрын

    Ik wou dat elke stemgerechtigde deze boodschap de dag voor de verkiezingen had gehoord

  • @martijnbouman8874

    @martijnbouman8874

    3 ай бұрын

    Wat je opmerking over de kiezers betreft: er is (gelukkig) een verschil tussen economisch rechts (VVD) en cultureel rechts (PVV).

  • @reneg8392

    @reneg8392

    3 ай бұрын

    Helaas is onderwijs de laatste jaren een D66 bolwerk en niks rechts dus. D66 heeft dit land grotendeels in de vernieling geholpen. Blij dat er niet veel meer van D66 over is.

  • @jordanpetersonsthiccgrandm5892

    @jordanpetersonsthiccgrandm5892

    3 ай бұрын

    ​@@martijnbouman8874de pvv is niet tegen marktwerking. De PVV is een rechtse partij die cynisch gebruik maakt van linkspopulistische slogans om stemmen te verkrijgen. Ze hebben geen enkele intentie, zoals al blijkt met het eigen risico, om dat door te voeren. Ondertussen zijn er gigantisch veel Nederlanders die heilig overtuigd zijn van het kapitalisme, die denken dat dat gelijk staat aan democratie, productiviteit, vrijheid en welvaart.

  • @bananatree2527

    @bananatree2527

    3 ай бұрын

    PVV is ook economisch rechts, alleen niet in verkiezingstijd.

  • @noeldoesthings
    @noeldoesthings3 ай бұрын

    Ik heb de overgang van schrift naar werkboek meegemaakt en ben op een gegeven moment gewoon toch in een schrift of laptop gaan schrijven zodat ik aan het einde van het jaar een leeg werkboek had die ik mooi kon doorverkopen aangezien de methode vrijwel nieuw was. Ik vond het zonde om een boek waar bijna niet in geschreven was weg te gooien maar vooral er geld aan te verliezen haha.

  • @kesman9381

    @kesman9381

    3 ай бұрын

    Tata’s be like

  • @thevirus1988

    @thevirus1988

    3 ай бұрын

    Jij bent zeker hooggeleid G!

  • @sourdaisies

    @sourdaisies

    3 ай бұрын

    Wij mochten van onze juffen en meesters op de basisschool vaak ook niet in het werkboek schrijven maar inderdaad in een schrift zodat ze volgend jaar konden worden hergebruikt (of doorverkocht, weet ik niet)... Op de middelbare soms ook trouwens. Helemaal prima, werkt net zo.

  • @JamesBond-lp9wr

    @JamesBond-lp9wr

    3 ай бұрын

    Slim, maar veranderen de boeken niet elk jaar?

  • @jbird4478

    @jbird4478

    Ай бұрын

    Ik schreef erin en verkocht ze toch door aan een jongetje een jaar onder mij. Wel gek dat die jongen altijd twee werkboeken had; eentje met antwoorden en eentje zonder, maar dat moest hij zelf maar weten.

  • @vocalsunleashed
    @vocalsunleashed3 ай бұрын

    Volgens mij had ik in mijn basisschool jaren (1999 - 2007) ook "De wereld in getallen" als rekenboek, gezien de naam me bekend voorkomt. Echter was het toen een beter boek met veel minder plaatjes. Je had rekentaken van twee bladzijdes met meerdere oefeningen en tijdens een lesblok rekenen moesten we één rekentaak doen. En wij gebruikten gewoon voor alles een schriftje.

  • @Tess402
    @Tess4023 ай бұрын

    Mijn docent Nederlands heeft nog nooit een lesmethode gevolgd, beste docent Nederlands die ik ooit heb gehad.

  • @monsieurmilous813

    @monsieurmilous813

    2 ай бұрын

    Wij mochten de les niet in zonder alles aan te kunnen tonen en eind van het jaar bleek minstens €150 weggegooid geld omdat het nooit gebruikt werd.

  • @jeroen5337
    @jeroen53373 ай бұрын

    Begrijpend lezen, was wel echt 1 van de meest achterlijke vakken. Op de middelbare school gaat dat overigens gewoon verder met Nederlands. Maar in mijn beleving was juist begrijpend lezen de oorzaak dat je plezier in lezen verloor.

  • @jeroen5337

    @jeroen5337

    3 ай бұрын

    @@victor_iosi Nou vertel?

  • @juliaboskamp9666

    @juliaboskamp9666

    3 ай бұрын

    Ja dat was een echten hell voor mij geweest ik was bijna gezakt met Nederlands door dat en mijn dyslexie werd er erger op door dat ik vooral opletten op signaal worden inplaats van spelfouten, lezen was niet meer iets wat je deed voor de lol maar een deel van een klus wat je haten

  • @lovemadeinjapan

    @lovemadeinjapan

    3 ай бұрын

    En het irritante is, Natuurkunde en Wiskunde zijn tegenwoordig ook 50% begrijpend lezen. Op de uni krijg je een A4tje voor tentamen mechanica, met daarop 6 droge vragen, heel beknopt. En met een beetje geluk krijg je alle vragen af in 3 uur tijd.

  • @vincentkruithof4658

    @vincentkruithof4658

    3 ай бұрын

    ​@@lovemadeinjapandit is nou juist de reden dat het zo belangrijk is dat je het leert. Prima dat je alle woorden kan lezen, maar dat boeit nou echt geen ene ster. Het is veel belangrijker dat je begrijpt wat je leest. Sterker nog, als je dan niet alle woorden kan lezen, dan kan je in ieder geval de betekenis van het onbekende woord opmaken uit de context. Dat begr. Lezen het lezen niet verbetert (zoals het onderzoek waar arjen naar verwijst aanduid) is logisch. Het is immers niet het doel om beter te leren lezen van begrijpend lezen. Daar hebben we technisch lezen voor. Begrijpend lezen dient enkel voor het begrijpen van teksten. Hiervoor is een bepaald technisch leesniveau nodig. Dusdanig dat je tot en met groep 4 de cito begrijpend lezen nog gewoon voorgelezen krijgt. Het is dus eigenlijk meer begrijpend luisteren op dat punt, maar dient als onderste bouwsteen in het stukje tekstbegrip. Die ellende met verwijswoorden aanwijzen moet eruit, maar er moet zeker nog goed getoetst worden of wij teksten begrijpen. Het leven biedt immers geen kale rekensom aan. Die moet je ook uit een context halen.

  • @vincentkruithof4658

    @vincentkruithof4658

    3 ай бұрын

    Sorry, te lange uitleg. Hier een eenvoudige versie: Begrijpend lezen belangrijk, wollah.

  • @arjanvanbijnen
    @arjanvanbijnen3 ай бұрын

    Zoals met elk probleem in ons land ligt het weer 100% aan marktwerking toepassen op sectoren waar winst niet leidend mag zijn. Dit probleem gaat ongetwijfeld bestreden worden met nog meer marktwerking.

  • @nathaliebekkers6472
    @nathaliebekkers64723 ай бұрын

    Moderne methodes staan bomvol ruis. We zijn in onderwijsland echt de weg kwijt.

  • @juliavandermeer2740

    @juliavandermeer2740

    3 ай бұрын

    Dit land, en eigenlijk de hele wereld, is in alles de weg kwijt. Het doel is het volk dom houden, dan is het makkelijker te controleren. En alles wordt steeds duurder, zodat we veel te druk zijn met overleven om te zien wat de gevestigde orde doet. En daarbij is het meeste eten in de supermarkt troep en komen er steeds meer ziekten. Ingrediëntenlijsten worden bijna niet gelezen, en het onderwijs maakt dat mensen te lui worden om ze te lezen. En nu hebben ze dus behalve chemische toevoegingen ook nog bijna overal insectenmeel in gestopt. Hoe maak ik een volk willoos, ziek en dom, is vooral de vraag die de met corporaties samenwerkende overheid bezighoudt.

  • @definitlynotbenlente7671

    @definitlynotbenlente7671

    2 ай бұрын

    een oud boek met alleen droge sommen is in mijn mening beter omdat je daadwerkelijk met de stof bezig bent

  • @maya-yu8jx
    @maya-yu8jx3 ай бұрын

    Ik studeer al 3 jaar OA en nu 1 jaar Pabo maar door al dat gezeik weet ik niet of ik zin heb om hier jaren mee om te moeten gaan. Dit is ook waarom er veel pabo studenten stoppen en we leraren tekort hebben. Wanneer gaan ze nou eens inzien dat het onderwijs alleen maar achteruit gaat door al die toeters en bellen.

  • @jtjuh2000
    @jtjuh20003 ай бұрын

    En dan leuk dat wij als school door de overheid verplicht worden een methode aan te schaffen en te gebruiken voor begrijpend lezen. Bovendien doe ik als juf ook wat het meisje beschrijft "vaak slaat mijn juf ook dingen over omdat ze het niet snapt". Ik sla ook veel oefeningen over in de werkboeken omdat deze niet bijdragen aan het lesdoel, en ik het liefst de lestijd zo effectief mogelijk besteed.

  • @lovemadeinjapan

    @lovemadeinjapan

    3 ай бұрын

    Is dat zo? Ik geef bij de rondvraag voor methodewensen voor volgend jaar stevast aan: helemaal niks. Geen enkel probleem.

  • @jtjuh2000

    @jtjuh2000

    3 ай бұрын

    @@lovemadeinjapan ik werk op een nieuwkomersschool, daar is dat misschien iets anders geregeld, maar ik weet dat wij aan de inspectie moesten laten zien dat wij een methode hadden voor begrijpend lezen en dat we die ook daadwerkelijk gebruiken in ons onderwijs.

  • @rafaelwillems3244

    @rafaelwillems3244

    3 ай бұрын

    @@jtjuh2000 Ik doe o.a. ISK, en de onbegrijpelijkheid van de methode Zebra (Thieme) is hemeltergend. Sommige leerkrachten gooien die rommel aan de kant, sommige volgen braaf het spoor. En de Inspectie? Die reageert niet eens als de halve school nooit komt. Pennelikkers.

  • @hanslepoeter5167
    @hanslepoeter51673 ай бұрын

    Meest nuttige aflevering ooit. Ik mag toch hopen dat er kamervragen of zo over komen ... op zijn minst ...

  • @lottevdrieth01
    @lottevdrieth013 ай бұрын

    Ik zit momenteel op 5 havo, op een digitale school (we werken met iPads) opeens sinds dat ik in de 3e of 4e zit krijgen we zo’n wegwerp boek voor aardrijkskunde, frans, Engels, Duits en economie. Mijn school is verplicht om die te kopen want anders krijgen ze het online materiaal ook niet 😢 en in mijn natuur-, wis- en scheikunde boeken in de 2e en 3e stonden gewoon expres fouten zodat de school elk jaar een nieuwe versie moeten kopen… echt triest dit😢

  • @juliavandermeer2740

    @juliavandermeer2740

    3 ай бұрын

    Er zijn steeds meer scholen die weer overstappen naar gewoon onderwijs, zonder computers. Misschien is er 1 bij jou in de buurt?

  • @YourSparklingHope
    @YourSparklingHope3 ай бұрын

    Ik kreeg op mijn school nieuwsbegrip bij het begrijpend lezen vak. Door dat heb ik een hekel gekregen aan het lezen 😂

  • @rubenvanbelzen1940

    @rubenvanbelzen1940

    3 ай бұрын

    Same hier, ik ben pas weer vrijwillig boeken gaan lezen na de middelbare school

  • @jellestarremans5990

    @jellestarremans5990

    3 ай бұрын

    Same!

  • @Penguins_umbrella

    @Penguins_umbrella

    3 ай бұрын

    same @@rubenvanbelzen1940

  • @KwisatzHaderach.22.

    @KwisatzHaderach.22.

    3 ай бұрын

    Hahaha Nieuwsbegrip is ook echt verschrikkelijk

  • @TH_Zireael2077

    @TH_Zireael2077

    3 ай бұрын

    Same. Echt wat een tyfuszooi was dat kerel lmao

  • @viviankroon4745
    @viviankroon47453 ай бұрын

    Als docent valt het me op dat hedendaagse kinderen vaak zo brutaal zijn dat je als leraar vooral bezig bent met het pedagogische aspect, meer dan met daadwerkelijk lesgeven met zulke methodes

  • @atiajanssens5654

    @atiajanssens5654

    3 ай бұрын

    💯

  • @janwielklem

    @janwielklem

    3 ай бұрын

    Met dank aan de ouders die niet opvoeden

  • @-koen.fm-9323

    @-koen.fm-9323

    3 ай бұрын

    Als ik zulke bullshit voor me geschoteld zou krijgen werd ik ook brutaal

  • @Dutchienl2006

    @Dutchienl2006

    3 ай бұрын

    Dat riepen ze 2000 jaar geleden al

  • @thedutchgamelife6264

    @thedutchgamelife6264

    3 ай бұрын

    ik merk dit heel veel ja! mijn docenten zeggen 10x per les tegen dezelfde groep meiden "stil nu!" "let even op!!" "jullie verstoren de les!" etc. maar durven ze niet weg te sturen, want dan missen ze de leerstof en is de docent schuldig als ze een onvoldoende hebben. en dan op de VAVO, daar mag je toch meer fatsoen en volwassenheid verwachten dacht ik?

  • @ladyserena1989
    @ladyserena19893 ай бұрын

    Elke keer als ik „begrijpend lezen” hoor, gaat er een rilling door mijn lijf. Wat een verschrikkelijk vak was dat. Jarenlang mijn liefde voor lezen kapotgemaakt

  • @gokcenkilicay8251

    @gokcenkilicay8251

    3 ай бұрын

    Begrijp ik niet. Ik vond het fantastisch 😂

  • @JeaWea
    @JeaWea3 ай бұрын

    Welkom bij een nieuwe aflevering van: de vrije markt verpest de samenleving!

  • @yula3723

    @yula3723

    3 ай бұрын

    Echt he , go vvd!

  • @realpirate

    @realpirate

    3 ай бұрын

    adviesbureau openen : veel geld verdienen

  • @robertosmoet654

    @robertosmoet654

    3 ай бұрын

    Maar wat heeft onze samenleving en welvaart gecreëerd? Oh... Ook de vrije markt.

  • @mkvk74

    @mkvk74

    3 ай бұрын

    @@robertosmoet654 Dat is historisch gezien niet helemaal waar natuurlijk, maar los daarvan is het feit dat de vrije markt in het verleden effectief is gebleken in bepaalde situaties nu niet bepaald een garantie dat de vrije markt ook de juiste oplossing is in elke situatie. En zo zijn we er wel een beetje mee omgegaan de afgelopen pakweg 20 jaar. Daarnaast is de vraag hoe vrije de markt nog is als die door 2 partijen gedomineerd wordt.

  • @thomaskole9881

    @thomaskole9881

    3 ай бұрын

    @@robertosmoet654 Die beredenering is: er is een samenleving, en die is redelijk welvarend, en er is een vrije markt; ergo de vrije markt maakt de samenleving welvarend. Correlatie is geen causatie. Als de vrije markt zorgt voor al die welvaart, waarom kunnen zoveel werkende mensen steeds moeilijker elektriciteit betalen of voorzien in levensonderhoud? Of heeft dat er misschien mee te maken dat die welvaart eigenlijk altijd oneerlijk wordt verdeeld?

  • @IvyK44
    @IvyK443 ай бұрын

    De docenten op de basisschool hebben ervoor gezorgd dat ik lezen niet meer leuk vond. Ik lees sloom en niet goed genoeg. Afgelopen 2 jaar pas weer de lol erin terug gevonden. Nu lees ik 50+ boeken per jaar dus zo sloom ben ik denk toch niet. Ze moeten kinderen gewoon laten lezen wat ze leuk vinden. Geen les materiaal gewoon boeken met een leuk of spannend verhaal.

  • @Jazzisa311

    @Jazzisa311

    3 ай бұрын

    Dit is het, precies! Als je lezen leuk gaat vinden, ga je het vanzelf meer doen, en ga je ook beter & sneller lezen! Dat is ook echt mijn doel (ik geef als vrijwilliger bijles aan kinderen met een moeilijke achtergrond): gewoon veel lezen, zelf laten kiezen en taalspelletjes spelen. Geen focus op snelheid of niveau, gewoon proberen om ze plezier in het lezen te laten krijgen!

  • @DianavanderPluijm

    @DianavanderPluijm

    3 ай бұрын

    Helemaal mee eens! DAT is echt de slechtste beslissing ooit geweest. Rot op met die marktwerking, laat het gewoon weer onder 'sociale zorg' vallen. En ik ben het helemaal met je eens dat je moet proberen om de interesses van de leerling aan te boren en te sporen. Helaas moet je soms 'droge' teksten lezen om bepaalde onderdelen van Nederlands te leren, maar dan nog kun je proberen om zelfs die teksten enigszins interessant te houden. Bij mij mochten de leerlingen in de brugklas vertaalde boeken lezen, zolang ze maar van een goed niveau waren.

  • @Widdekuu91

    @Widdekuu91

    3 ай бұрын

    Klopt als een bus. Ik moest het woordje rododendronstruik echt tig keer overnieuw lezen, om te oefenen. JE-ZUS wat een rotwerk was dat. Ik ben nu 32 en ik zeg nog steeds 'Roo-don-den-deron." Ik had een stuk liever gewoon een goed boek gehad. Mijn juf deed alsof het straf was en liet me dan heel langzaam lezen, zo langzaam als ik kon, want dat was 'goed voor me', anders dan gaf ik toe aan mijn ADHD en dat mocht niet. (Even voor de duidelijkheid, ze was geen logopediste, gewoon een juf die, als ik begon te ratelen, zei; 'Neeee nee nee....ga maar hélemaal opnieuw beginnen.. en nu RUSTIG. Heel rrrrrrrrrrrr-ustig Emma." Ik wordt nog kriegelig van het woord 'rustig.'

  • @markveertjes7021

    @markveertjes7021

    3 ай бұрын

    Zeker weten, maar moet erbij zeggen dat lezen ook pas leuk wordt als je het kan. In mijn groep 4 vinden vrijwel alle kinderen lezen leuk, op twee kinderen na. Zij zijn lees-technisch niet sterk (lezen spellend, en daardoor erg traag) en daardoor vinden ze lezen ook niet leuk. Pas als ze woorden sneller gaan herkennen (en dus sneller kunnen lezen) kunnen ze mooie, leuke en grappige boeken gaan lezen waardoor ze het plezier in lezen écht kunnen ervaren. Tot ze dat kunnen, moeten ze oefenen en dat is helaas niet altijd ‘leuk’.

  • @Widdekuu91

    @Widdekuu91

    3 ай бұрын

    @@markveertjes7021 Dan zou ik je aanraden om een mopje te vertellen, met een raadsel en dan het antwoord uit te schrijven en iemand te laten lezen. Op die manier wil je dan graag verderlezen en zijn het maar 3 woordjes die ze moeten spellen en begrijpen. En zo houd je wel de moed erin.

  • @rutger7452
    @rutger74522 ай бұрын

    Een toevoeging op dit verhaal is nog dat steeds meer scholengroepen met aanbestedingen werken, waardoor scholen geforceerd worden met een bepaalde distributeur in zee te gaan terwijl ze liever bij een kleinere/lokale leverancier blijven

  • @trees2628
    @trees26283 ай бұрын

    Ik heb mijn hele onderwijscarrière mijn verzet tegen de zoveelste nieuwe methode. De uitgeverijen lopen binnen. Als leerkracht van groep 1/2 op een Montessorischool had ik daar een oplossing voor. Methodes zette ik op een plank. Was een probleem met mijn duo. Ik moest de methodes gebruiken, anders liep het spaak. In 2015 als klokkenluider ontslagen. Heb in 2017 mijn werk, waar ik van hield, slechts 3 maanden opgepakt. Gillend weggerend en definitief gestopt!

  • @Tije.O
    @Tije.O3 ай бұрын

    Bijkomend probleem is dat kinderen en volwassenen geen boeken meer lezen in hun vrije tijd. De meerderheid van de kinderen lezen enkel nog verplicht op school en dat was het. Te veel concurrentie van de shorts, reels en tiktoks. Ouders helpen hun kinderen daar ook niet genoeg bij. Ik heb het gevoel dat dit in bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk nog wel gebeurt, maar ik heb de cijfers daar niet bij.

  • @malsemirthe910
    @malsemirthe9103 ай бұрын

    Op mijn vmbo en mbo moesten we digitaal rekenen, maar konden we bij een fout antwoord de goede antwoorden niet inzien, omdat die website het niet ondersteund. Altijd zessen gehaald, en wanneer ik vroeg voor feedback aan de docent, kreeg ik te horen dat dat onmogelijk was. Maar gelukkig heeft die website wel veel geld verdiend!

  • @geenideewattedoeninmnleven1153
    @geenideewattedoeninmnleven11533 ай бұрын

    Op de middelbare scholen kunnen ze het er ook een knap staaltje verpesten. De school waarop ik zit was altijd, en is nog steeds, enorm traditioneel op het gebied van onderwijs: gewoon een schrift en een boek, wat leidde tot gemiddeld slagingspercentages tussen de 95 en 100! Helaas was er een andere school in omgeving waarbij een faillissement op de loer lag, omdat hun mavo te weinig leerlingen bevatte. Ze hebben mijn school deze angst ook ingepraat waardoor mijn school besloot in zee te gaan met die school. Nu is er dus een nieuwe gefuseerde school met een totaal nieuw systeem van scholing. Leerlingen mogen zelf hun lessen inplannen, toetsen zo vaak als ze willen herkansen en krijgen ook geen cijfers, op een onvoldoende, voldoende of goed na. Ook werken ze (als ze überhaupt wat doen) alleen maar vanaf hun laptop. Het geschatte slagingspercentage dit jaar van deze school is 30 procent. Het is toch te triest voor woorden dat een mega stabiele school is onderuit gehaald door een fusering, waarbij het doel was een nieuw systeem uit te brengen dat uitmuntend zou aanslaan. Helaas is dit dus absoluut niet het geval en zijn de leerlingen van mijn school, de andere school en de nieuwe leerlingen allemaal de dupe van een stom experiment.

  • @creativepicnl
    @creativepicnl3 ай бұрын

    Echt bizar dat het op deze manier is ontwikkeld. Het doet me erg denken aan de zorg- en farma industrie. In de goeie ouwe tijd hadden we nog schriftjes voor nagenoeg alles. Werkboeken had ik tijdens de middelbare school en dat waren er ook niet heel veel. Het is wel duidelijk dat educatie op kwalitatief niveau in het leerproces niet de prioriteit heeft, als het aan de uitgevers en distributeurs ligt. Hoelang gaat het dan al op deze manier?

  • @danielavanschagen
    @danielavanschagen3 ай бұрын

    Oef dankjewel voor deze aflevering

  • @rienpost3145
    @rienpost31453 ай бұрын

    3:41 Ik kreeg een boekje waar de tafels van 1 t/m 20 in stonden. Gewoon, in kolommen. En drie weken later moest ik die kunnen opzeggen. Jongens, wat voel ik me oud.

  • @TheRisingIcarus
    @TheRisingIcarusАй бұрын

    Ik ben blij dat ik geen leraar ben. Wat een gezeik altijd. Jammer dat dit het vak zo onaantrekkelijk maakt

  • @claudiakoeman
    @claudiakoeman3 ай бұрын

    Als je het heb over wegwerp boeken, zou je eens moeten kijken naar het HBO. De helft van de bestelde boeken worden nooit gebruikt en degene die wel worden gebruikt, worden dan vaak maar voor 2 hoofdstukken gebruikt ofzo. En dan per 5 weken stuk of 3 nieuwe boeken moeten kopen.

  • @jesjah88
    @jesjah883 ай бұрын

    Wat bizar dit. Dit wist ik echt niet. Ik heb geen kinderen maar snap opeens beter waarom ouders dan zelf hun kinderen les geven.

  • @juliavandermeer2740

    @juliavandermeer2740

    3 ай бұрын

    Dat, en die opgedrongen woke agenda, waarbij kinderen op veel te jonge leeftijd geen seksuele voorlichting meer krijgen, maar ordinaire sekslessen, om te ontdekken 'wat ze lekker vinden'.

  • @infj4w511
    @infj4w5113 ай бұрын

    bovendien zijn schriften gewoon veel beter dan werkboeken, want daarin leer je zelf structureren en kun je bovendien overzichtelijk bij elkaar zien wat je moest leren in plaats van dat je door 25 bladzijdes moet zoeken in 1 boek van de 70 boeken die je door je la hebt liggen

  • @juliavandermeer2740

    @juliavandermeer2740

    3 ай бұрын

    En je leert ook het beste door te herhalen, dus door dingen op te schrijven.

  • @infj4w511

    @infj4w511

    3 ай бұрын

    @@juliavandermeer2740 in een werkboek schrijf je ook

  • @ewoudtenhoeve9466
    @ewoudtenhoeve94663 ай бұрын

    We kunnen ook het positieve hiervan inzien: we krijgen zo wel weer meer mensen op het MBO😂😂😂

  • @ruudraijmakers7090
    @ruudraijmakers70903 ай бұрын

    Door medische redenen heb ik op 3 verschillende basisscholen gezeten. Alle 3 hadden verschillende lesmethodes voor lezen en schrijven. Bij één methode moest ik zelfs een niveau terug omdat de vorige methode niet overeen kwam met de methode die ze op dat moment gebruikte. Ik ben er niet echt beter van gaan lezen of schrijven.😡😮‍💨

  • @zonnebloem001
    @zonnebloem0013 ай бұрын

    De extra dingen die lesmethodes aanbieden... Echt heel veel. Ik neem even als voorbeeld een bepaalde lesmethode, die op heel veel scholen wordt gebruikt. Naast een tekstboek en een werkboek moet je ook nog aanschaffen per leerling: * een letterdoos * een klikklakboekje * een stickerboek * een voortgangsoverzicht * leesboeken * een digitale leer-omgeving Klassikaal moet je afnemen: * een algemene handleiding * een handleiding per "kern" (12 in een jaar) * een letterbord * een set woordkaarten om op te hangen * een schrijfposter (blokletters omgezet in cursief schrift) * Anker-verhalen * letterspellen * een toetsmap * de stickers voor in het stickerboekje * een digitale omgeving waarmee je de leerlingen kunt volgen (de kleuren rood, groen en oranje worden in het basispakket geleverd). 😉 Ik vergeet vast nog wat dingen... Oh ja, de flitsletters! 😂

  • @DianavanderPluijm

    @DianavanderPluijm

    3 ай бұрын

    Wauw, da's echt onzinnig veel en dat per kind! Belachelijk!

  • @sachadee.6104

    @sachadee.6104

    3 ай бұрын

    😳jeeminee zeg.

  • @gelijkwijs
    @gelijkwijs3 ай бұрын

    Er kunnen nog wel tien items gevuld worden met de wonderlijke dingen die we in onderwijsland zien. Goed om dit ook zichtbaar te maken, de problemen in het onderwijs en de jeugdzorg zijn namelijk maatschappelijke problemen. Ze betreffen ons allemaal.

  • @kevinscholten5905
    @kevinscholten59053 ай бұрын

    Goed dat hier aandacht aan word gegeven!

  • @Rattenhoofd
    @Rattenhoofd3 ай бұрын

    Eindelijk heeft Lubach afscheid genomen van het steeds terugkerende "waarin we zaken tot de bodem uitzoeken...en veel vaker nog NET daarboven". Waarvoor hulde!

  • @benberkhof4265

    @benberkhof4265

    3 ай бұрын

    Goh

  • @linde1289
    @linde12893 ай бұрын

    ik had als kind gewoon een hekel aan kinderboeken, toen las mijn moeder een boek waar ze enorm om moest lachen iedere keer, ik wou weten waarom, dus ze las een stukje voor, toen wou ik meer weten en zij ze dat ik het maar zelf moest lezen als zij het boek uit had, sinds toen was ik ineens enorm fan van lezen, ik moest gewoon het juiste genre hebben, ipv van allemaal kinderboek verhalen.

  • @MrUbbers
    @MrUbbers3 ай бұрын

    Bij de Wageningen Universiteit gaven de docenten vaak hun eigen boek uit via de universiteitsdrukkerij. Boeken zonder poespas die vaak nog een seizoen meekonden en je dus makkelijk kon verkopen via Marktplaats. Zijn er geen opensource lesmethodes beschikbaar?

  • @caelorum

    @caelorum

    3 ай бұрын

    Universiteiten zijn een geval apart. Hele lijst met "verplichte" boeken waarbij in de eerste college van het vak al meteen werd gezegd het niet te kopen. Een kopietje van de relevante 20 pagina's was zo gemaakt of "je verkrijgt het boek via andere manieren". Docenten die er zelf ook genoeg van hadden om studenten voor honderden euro's te laten opdraaien, alleen maar zodat ze konden aantonen dat er iets van substantie in het vak zat.

  • @lovemadeinjapan

    @lovemadeinjapan

    3 ай бұрын

    Gaven ja. De universiteit hangt tegenwoordig ook aan het infuus van een handvol engelstalige uitgeverijen. Net als je Nederlands een beetje leuk begint te vinden omdat je eindelijk studeert voor een vak en taal dus daarvoor in kunt zetten, moet je ineens van die gortdroge pillen in Times New Roman met 9 punts letter en 40 grams papier en derhalve toch 1kg aan boek gaan doorworstelen in het Engels. Lekker dan. Nee, doe mij maar het gelijmde boek met handgeschreven schema's uit de Uni-drukkerij. 10 gulden voor het boek "Beton". Heerlijk.

  • @arjensmit6684

    @arjensmit6684

    3 ай бұрын

    Lijkt me onvergelijkbaar met basis onderwijs. Sorry om het zo te stellen en niet gemeen bedoeld naar de basisschool onderwijzers, maar er zit niet alleen een groot verschil in leerlingen, maar ook in docenten en school systemen. Op de universiteit hebben de docenten/professoren veel eigen verantwoordelijkheid en keuze hoe ze hun lessen in elkaar steken. Ook zijn het in het algemeen de top 1% intelligentste mensen van de samenleving. Die houd je simpelweg minder gemakkelijk voor de gek als uitgever dan een miep van 20 die te gestrest is door 40 blèrende kleuters en onder druk staat van leidinggevenden en 80 ouders van betreffende kleuters.

  • @lovemadeinjapan

    @lovemadeinjapan

    3 ай бұрын

    @@arjensmit6684 Volgens mij gaat filmpje vooral over het VO. OK, het voorbeeld met de kangaroes is natuurlijk heel erg BO, maar de problemen met wegwerp werkboeken en lees/rekenvaardigheid spelen vooral in het VO. Op de basisschool kunnen de kinderen het vaak nog wel.

  • @rickelijah4270
    @rickelijah42703 ай бұрын

    Het is belangrijker om te leren waarom we iets doen. Dan hoe we het moeten doen. Als je de theorie vergeet dan moet je vaak maar gokken wat je moet doen. Als je weet waarom je iets moet doen, dan kan makkelijker een theorie van aanpak bedenken.

  • @vincentkrommenhoek7431
    @vincentkrommenhoek74313 ай бұрын

    Wat fijn dat item is gemaakt. Het onderwijs is in 100 jaar nauwelijks veranderd en er is echt zoveel te winnen bij degelijk onderwijs. Probeer kinderen betere en gelukkige mensen te maken ipv ze klaar stomen tot werkdrone. Stephen Hawking zei al: ik heb op school niets geleerd, ik heb mijn kennis gekregen door discussies met anderen en mijn tijd in de bibliotheek.

  • @mrclk6695
    @mrclk66953 ай бұрын

    Wat een ongelofelijke bende toch in dit land. Hoe kunnen we dit soort taferelen met z'n allen toch toestaan? De lesstof en methodes op scholen wordt gewoon door 2 particuliere bedrijven die zoveel mogelijk winst willen maken bepaald. Dit zou direct door de overheid aangepakt moeten worden, scholen moeten bepalen welke stoffen en methodes de uitgeverijen maken en niet andersom.

  • @maartenvz

    @maartenvz

    3 ай бұрын

    De puinhopen van het neoliberalisme

  • @Cokey96

    @Cokey96

    3 ай бұрын

    Inderdaad wat een bende. Laten we het net doen zoals China, en alles gewoon doen zoals de overheid het wilt. Zo heb je geen gezeur dat bepaalde kinderen niet dezelfde stof krijgen als de andere. En zo kan de staat forceren welke informatie de kinderen krijgen.

  • @caelorum

    @caelorum

    3 ай бұрын

    ​@@Cokey96Waarom meteen grijpen naar een uiterste als China? Er zijn andere Europese landen waarbij het niet aan de markt wordt overgelaten die een beter onderwijssysteem hebben dan Nederland.

  • @Cokey96

    @Cokey96

    3 ай бұрын

    Ik vindt dat de auteur van de comment buiten proportioneel negatief is over nederland. De overheid is verantwoordelijk voor een paar milioen verschillende facetten. Als van die paar milioen een paar dingen niet lopen zoals men dat wil wordt er moord en brand geschreewd. Tuurlijk zijn er dingen die beter geregeld kunnen worden. Het is alleen jammer dat de grote meerderheid van de bevolking onderschat hoe enorm lastig is om een land te besturen met de 100den verschillende invalshoeken, oorzaken en gevolgen etc. Het zou mooi zijn als deze zaak wordt aangepakt. Ook zou mooi zijn als men wat minder negatief tegen alles en iedereen aankijkt en en wat meer positief is over een land dat het naar omstandigheden erg goed doet.

  • @hiddevandenheuvel3198
    @hiddevandenheuvel31983 ай бұрын

    lekker filmpje weer hoor!

  • @Widdekuu91
    @Widdekuu913 ай бұрын

    Wij moesten echt voor 12 kilo aan boeken kopen en naderhand hadden we sommige boeken nooit opgengeslagen. Er stonden moeilijke termen in, dingen die we nooit zouden gebruiken, allerhande ouderenzorg-technieken (terwijl we met kinderen werkten) enz. Naderhand konden we de boeken voor de helft van de prijs aan ze 'terugverkopen', dat was VanDIjk geloof ik.

  • @gewoonjohan8116
    @gewoonjohan81163 ай бұрын

    Alles is naar de klote

  • @jerombastiaansen9495
    @jerombastiaansen94953 ай бұрын

    Shoutout naar mijn filosofieleraar die in de eerste les zei "jullie hebben allemaal een boek gekregen, dat ga je niet nodig hebben" en gewoon alle lessen zelf gaf

  • @YellowSpaceMarine
    @YellowSpaceMarine3 ай бұрын

    Het zou toch fijn zijn dat als niet alleen de redactie van Zondag met Lubach zich hiermee bezig houdt, maar ook de mensen verantwoordelijk voor de financiering van scholen...

  • @AwesomePossum510
    @AwesomePossum5103 ай бұрын

    Richt een instantie op die een cijfer geeft aan de lesmethodes op basis van effectiviteit en het probleem is opgelost lijkt me? Als we scores aan voedsel kunnen geven kan dat ook.

  • @appelsap

    @appelsap

    3 ай бұрын

    Dat gaat goed tot er een lobby organisatie opgericht word die dat weer gaat dwarsbomen. Gezien de huidige stand van zaken is dat natuurlijk een kwestie van tijd.

  • @MrRedrick94

    @MrRedrick94

    3 ай бұрын

    Dat systeem met scores aan voedsel geven faalt hard.

  • @amira8589
    @amira85893 ай бұрын

    Goed item! Ben benieuwd of er nog een item komt over al die onderwijsvernieuwingen en al die scholingstrajecten inclusief audits, waarbij leerkrachten onder een vergrootglas beoordeeld worden om te kijken of ze wel voldoen aan alle leerkrachtvaardigheden, want het kan natuurlijk niet zo zijn dat leerkrachten gewoon hun werk goed doen zoals ze er voor geleerd hebben, daar valt natuurlijk niets aan te verdienen. Ook één van de redenen waarom ik gillend het onderwijs heb verlaten..

  • @AlexLegend12
    @AlexLegend1228 күн бұрын

    hij maakt mij telkens weer aan het lachen

  • @isa..333
    @isa..3332 ай бұрын

    Sterk item! Is afgespeeld tijdens mn college onderwijswetenschappen :)

  • @mynouschka
    @mynouschka3 ай бұрын

    Ik vond een verhaaltjes bij sommen al enorm afleidend 😂

  • @RoeldeBruin
    @RoeldeBruin3 ай бұрын

    Ik denk dat er 20 kangaroes waren op het plaatje, 10 grote en 10 kleine

  • @jeffrix1

    @jeffrix1

    3 ай бұрын

    kijk nog eens goed.

  • @RoeldeBruin

    @RoeldeBruin

    3 ай бұрын

    @@jeffrix1 want??

  • @wilfredprins9718

    @wilfredprins9718

    3 ай бұрын

    21, die springende bij de pijltjes staat er ook

  • @RoeldeBruin

    @RoeldeBruin

    3 ай бұрын

    Je hebt helemaal gelijk, het zijn er 21! @@wilfredprins9718

  • @RoeldeBruin

    @RoeldeBruin

    3 ай бұрын

    die is vast op zoek naar zn baby of ontsnapt uit de dierentuin@@wilfredprins9718

  • @BenM39435
    @BenM394353 ай бұрын

    Een ongelooflijk sterk item weer. Heel goed dat dit aan de kaak wordt gesteld.

  • @Vypert
    @Vypert3 ай бұрын

    Klassen van 30+ kinderen helpt ook enorm!

  • @SubSideNL
    @SubSideNL3 ай бұрын

    Leuk man, zo een vrije markt

  • @poenschen
    @poenschenАй бұрын

    Zolang Cito ook in het spel blijft , zijn we allemaal sterk afhankelijk. Methodes zijn tegenwoordig aangepast aan Cito . We kunnen zoveel meer betekenis en rijk onderwijs geven .

  • @nofafood2514
    @nofafood25143 ай бұрын

    hoop dat wordt geluisterd,

  • @figo_alt
    @figo_alt3 ай бұрын

    En vandaag in de serie belangrijke problemen waar ik geen erg in had: les methodes

  • @NofirstnameNolastname

    @NofirstnameNolastname

    3 ай бұрын

    Wat probeer je nu te zeggen? Dat je slecht geinformeerd bent?

  • @MssIAMNOBODYSPECIAL
    @MssIAMNOBODYSPECIAL3 ай бұрын

    Ik denk dat het genoeg zegt dat wij op de lerarenopleiding een heel collegeuur hebben besteed aan de vraag: "welke methode kies je en waarom?" Van scheikunde zijn er 3 grote keuzes, en ze zijn eigenlijk allemaal flut om een andere reden.

  • @deathrowlemon7367

    @deathrowlemon7367

    3 ай бұрын

    Schei-uitkunde

  • @marliesvink2186

    @marliesvink2186

    2 ай бұрын

    Wel één heel collegeuur op een opleiding van vier jaar??? Wow, en ik me maar afvragen hoe het kan dat leraren zo weinig kritisch zijn op de methodes... (Niets ten nadele van jou uiteraard, ik ken je niet en kan dus ook niet beoordelen hoe kritisch jij bent. Het zegt me vooral iets over dat het blijkbaar niet als prioriteit wordt gezien om leraren fatsoenlijk en kritisch op te leiden in methodes. Ik kan me er trouwens van de pabo ook weinig van herinneren, maar dat is al even geleden).

  • @nijlpaardw9085
    @nijlpaardw90853 ай бұрын

    7:07 bij ons op school mochten we niet in de werkboeken schrijven, dus kregen we een schriftje. Dan hoefde de school niet het jaar erop alles opnieuw te kopen

  • @tonymn1985
    @tonymn19853 ай бұрын

    Het is gewoon chaos

  • @denjo3131
    @denjo3131Ай бұрын

    Zonder de video te bekijken, en ook vanuit Vlaams (België) oogpunt: hier wordt er teveel gefocust op zoveel mogelijk leerlingen te helpen. Vroeger was het makkelijk: je bent slim of dom. Het gevolg van het beleid nu is echter dat er te veel hoogopgeleiden zijn (die vaak van alles iets kunnen, maar niets grondig). Tegelijk zijn er te weinig laaggeschoolden, waardoor er een tekort is aan de klassieke vakmannen, arbeiders, ... Men zou van de term hoog en laagopgeleid moeten afraken. Een goede klusjesman kan meer verdienen dan iemand die op een bureau werkt. Op vlak van onderwijs zou men echt moeten terugkeren in de tijd hier. Nu blijven de resultaten/algemene kennis maar achteruit gaan, doordat men met iedereen wil rekening houden, en te veel niet essentiële leerstof meegeeft. Grootste bullshitvakken in het ASO (ik denk vergelijkbaar met VWO in Nederland? verbeter me als ik fout ben) vond ik: Godsdienst (niets over de kerk geleerd...)/zedenleer, muzikale opvoeding, plastische opvoeding, expressie, en de laatste jaren ook Nederlands.

  • @user-ff8ki4zo5c
    @user-ff8ki4zo5c3 ай бұрын

    Als een leerling voor elk vak op dezelfde laptop moet inloggen naar de online methode. En zijn/ haar aandacht gevestigd is op een scherm, zal de( lezende ) aandacht het verliezen tegen de aanwezige afleidingen op dat scherm.

  • @Iris-zc1jn
    @Iris-zc1jn3 ай бұрын

    Mijn opa was vroeger wiskunde docent. Hij vond toen de lesmethode al verwarrend en slecht, dus hij heeft zelf 6 wiskundeboeken geschreven (met nog de typmachine en zelf getekende figuren etc.) en die hebben ze uiteindelijk jaren gebruikt op die school. 6 wiskundemethodes schrijven met de typmachine omdat de aangeboden methodes slecht waren. Dat is een van de redenen dat mijn opa altijd mijn grote voorbeeld is geweest. Als Engels docent op de middelbare school heb ik ook met heel veel verschillende methodes gebruikt en ik heb mijn inderdaad regelmatig afgevraagd of dit nou de manier was om het te leren. Vandaar dat ook ik veel eigen materialen (heb ge)maak(t) omdat dat soms gewoon makkelijker is dan de methode volgen.

  • @HeartBreakStudios
    @HeartBreakStudios2 ай бұрын

    Dat was al ten ik op school zat. mijn moeder legde mij iets uit wat handige manier was. Alleen dat mocht dan weer niet op school gebruikt worden

  • @jvdg_hanna
    @jvdg_hanna3 ай бұрын

    Ik denk dat een deel van het probleem ook is dat de leeslijst op de middelbare school niet werkt. Jongeren kunnen niet goed lezen omdat ze niet gemotiveerd worden om naast de strikt noodzakelijke boeken, die overigens op die leeftijd meestal totaal niet pakkend zijn, in hun vrije tijd ook nog te gaan lezen. Na de middelbare moeten de meeste jongeren 4 jaar bijkomen voordat ze überhaupt voor hun plezier weer een boek aanraken, en die boeken waar ze voor kiezen zijn dan nooit vergelijkbaar met wat ze voor school hebben moeten lezen. Ik denk dat het al een heel stuk zou helpen om op de middelbare school in plaats van een verplichte leeslijst met Nederlandse literatuur, gewoon een systeem op te zetten waar jongeren optioneel boeken mogen lezen die ze zelf leuk lijken en daar dan extra punten op hun gemiddelde voor Nederlands of Engels voor krijgen of iets dergelijks. Op die manier blijft het een vrije keuze, maar staat er wel wat tegenover om het wel te doen. Daarnaast moeten op de basisschool docenten meer vrijheid krijgen om af te wijken van de lesmethodes. Het moet hun makkelijker gemaakt worden om buiten de methode om ervoor te kiezen om bijvoorbeeld dingen als optelsommen nog met een ouderwets rekenbord met van die kralen uit te leggen, of om zelf stencils met oefenopdrachten te maken. Misschien zou het helpen om methodes te verplichten om een alternatieve, meer voor de hand liggende leermethode te geven per onderwerp, voor de leerlingen die de standaard methode niet begrijpen. (Dus dan bijvoorbeeld naast dit kangoeroe gedoe ergens op de volgende pagina hetzelfde gebeuren in gewone mensentaal uit te leggen, en die uitleg dan zo veel mogelijk universeel verplichten om ook te vermelden voor de uitgevers.)

  • @MinsEducation
    @MinsEducation3 ай бұрын

    Ik heb een tijdje in de speciaal onderwijs gewerkt, respect voor alle hardwerkende leerkrachten. Ik zou zelf een beetje gek van worden.

  • @Widdekuu91

    @Widdekuu91

    3 ай бұрын

    In dé speciaal onderwijs gewerkt. In *DE* speciaal onderwijs? Nou, dan hebben ze vast veel van je opgestoken, die kinders.

  • @MinsEducation

    @MinsEducation

    3 ай бұрын

    ​@@Widdekuu91 jeez calm down dude. NLs is mijn 3e taal en Ik heb niet met de kinderen gewerkt maar met de kinderpsycholoog als onderdeel van mijn scriptie.

  • @Widdekuu91

    @Widdekuu91

    3 ай бұрын

    @@MinsEducation Goed, nou Nederlands is de eerste van mijn 3 talen en ik heb met kinderen met speciale behoeftes gewerkt EN ik heb op het speciaal onderwijs gezeten. Naar mijn mening worden in dat soort scholen vaak alle kinderen op één hoopje gegooid, zo van; 'Nou... *die* hebben hulp nodig." En dan komt er geen hulp. En worden er allerlei sketchy leraren uit alle hoeken en gaten van het land getrokken om de rol van leraar te komen vervullen. Leraressen die tijdens hun burnout terugkomen om de moeilijke klassen les te geven en krijsend van het huilen weer vertrekken... leraren die vlak voor hun pensioen een leerling bij de keel grijpen en op de vuist gaan tijdens Nederlands en nog wat ergere dingen die door de vingers gezien werden vanwege het lerarentekort. Ik heb minder medelijden met de leraren, meer met de leerlingen die daar hutjemutje bij elkaar zitten. Van die leerlingen wordt namelijk nog iets verwacht, onder de slechte omstandigheden en van de leraren des te minder. Want gaat het mis, dan 'ligt het aan de leerlingen', want dat afvoerputje-spul was al 'moeilijk genoeg' om mee te werken.

  • @gamebuster800
    @gamebuster8003 ай бұрын

    mijn kind is 4, de perfecte video voor mij!

  • @mannekesong
    @mannekesong3 ай бұрын

    Een dergelijke oligopolie van marktpartijen is helaas heel normaal binnen het onderwijs. In het basisonderwijs heb je wat betreft Leerling Administratie Systemen maar 2 partijen (ParnasSys en ESIS), waarbij in de praktijk ParnasSys een monopolie heeft. Die hebben ze dan weer handig gekoppeld aan een betaalde communicatie app. Dus als school heb je bijna geen keuze.

  • @notmyrealnameify
    @notmyrealnameify3 ай бұрын

    Komt helemaal goed dat leesonderwijs. Laatst al een artikel gelezen dat de minister erover nadenkt om de dyslexiebehandelingen te schrappen.

  • @meintveldman4769
    @meintveldman47693 ай бұрын

    Ik geef zelf onder anderen les in begrijpend lezen. Wel aan volwassenen, dus dat is niet helemaal hetzelfde. Op het moment dat je echt technisch moet gaan puzzelen ben je eigenlijk al gezien. Ik kan het zelf, maar 90% van de leerlingen zien het gewoon niet. Persoonlijk denk ik dat er een ding is dat minstens zo belangrijk is als goede lessen...en dat is VEEL LEZEN. Maar ja, er is tegenwoordig zoveel anders dat interessanter is ...zoals KZread. Overigens herinner ik me ook nog een krantenbericht over een leraar, die een examen lezen moest beoordelen en het niet met het antwoord eens was op de vraag:' wat bedoelt de auteur met....?' Hij was ZELF die auteur...maar mocht het juiste antwoord niet goed rekenen! Daaraan kun je zien dat het niet altijd zwart/wit is wat betreft de antwoorden. Ik ben het af en toe ook niet met de methode eens.

  • @notmyrealnameify
    @notmyrealnameify3 ай бұрын

    Wat ook voorkomt is dat een methode lastig is om af te drukken en dan besluit de drukkerij om die opgaves te weigeren of er niet in te zetten of in een vorm die helemaal niet werkt.

  • @moesje6761
    @moesje67613 ай бұрын

    Goed dat hier weer eens schijnwerpers op komen. Schandalig hoe er grof geld verdiend wordt over de ruggen van onze jeugd. Graag ook eens zo'n item over de pharmaceutische industrie. Grotendeels hetzelfde principe m.i.

  • @jacobienvos6860
    @jacobienvos68603 ай бұрын

    Ik hield van kind ontzettend van lezen en werd daar thuis ook veel in gestimuleerd maar man wat had ik een hekel aan nieuwsbegrip 😂😂😅

  • @Iloy08
    @Iloy083 ай бұрын

    Ik vond het best prima dag op school vandaag. Hoefde maar 2 lesuren naar school

  • @Haassan1
    @Haassan13 ай бұрын

    Ik heb wel mijn twijfels bij hoe dit verhaal wordt verteld. Effectiviteit is ook hoe je als leerling werkt met de methode. Oftewel, de leerling bepaalt ook effectiviteit van het genoten onderwijs. Begrijpend lezen, bijv, is ook logisch nadenken, daar is niks mis mee, maar sommige leerlingen doen net alsof het onzin is en dan weet je wat het gevolg is. Misschien is meer aandacht voor het gedrag van de leerling urgenter dan veronderstelde effectiviteit van lesmethodes.

  • @Yander_van_der_wurff

    @Yander_van_der_wurff

    3 ай бұрын

    Sorry maar begrijpend lezen is logisch nadeken???. Nee het is niet logisch, het is regels uit je hoofd leren, en die herkennen. Verder ben ik tot 3 vwo en nogsteeds bij veel vakken altijd gemotiveerd geweest voor school omdat ik het LEUK vind. Maar echte intresse word niet gewaardeerd, en vooral niet gestimuleert. Want er word gedacht dat de enige manier van mensen wat leren is ze dr met de haren achteraan te slepen.

  • @Haassan1

    @Haassan1

    3 ай бұрын

    @@Yander_van_der_wurff Ik vind het oprecht jammer voor je dat je het zo ervaart of hebt ervaren. Mijn herinnering aan begrijpend lezen is anders.

  • @martinlaoshi

    @martinlaoshi

    3 ай бұрын

    In een verhaal van lagere gemiddelden ten op zichte van andere Europese landen is het natuurlijk niet logisch om de verantwoordelijkheid van de effectiviteit bij de individuele leerling te leggen. Het individu is niet de gemene deler.

  • @Haassan1

    @Haassan1

    3 ай бұрын

    ​@@martinlaoshi Ja, knap geframed, een paar dingen. Het ging hierover verondersteld bullshit lesmethodes, en jij haalt een vergelijk met andere Europese landen - overigens, knap als je uit een dergelijke vergelijking ondubbelzinnig kunt zeggen dat de kwaliteit van het onderwijs hier lager is. Maar jij begrijpt, hoop en denk ik ook, dat het breder is dan het gedrag van een individu. Voor mij is het belangrijk te begrijpen wat maakt dat leerlingen zeiken in plaats van werken.

  • @annorawolters3207
    @annorawolters32072 ай бұрын

    Zo bizar

  • @mafketeltje1988
    @mafketeltje19883 ай бұрын

    Wat een grote macht en slecht dat er geen toeziend orgaan is. Dit gaat wel over de welvaart en ontwikkeling van je land van nu en de toekomst.

  • @farsalami8605
    @farsalami86053 ай бұрын

    een zeldzame afleveringen van Lubach die nuttig kan zijn... ik ben " bijna" geschokt. lol

  • @BioButje
    @BioButje3 ай бұрын

    Als leraar zeg ik dat het slecht gaat omdat papa overheid teveel inzet op verplichte onderdelen en extrinsieke motivatie (leerplicht), waardoir de wil om natuurlijk menselijk gedrag te vertonen (nieuwsgirrig zijn) de grond in wordt gestampt

  • @wartoga4248
    @wartoga42483 ай бұрын

    Net boven de bodem, ben ik bang. Want je kan niet zomaar een nieuwe lesmethode ontwikkelen. Dan komt de inspectie en volgt een lagere beoordeling. Het systeem wordt dus door de overheid in stand gehouden.

  • @Josji22
    @Josji223 ай бұрын

    Mijn vriendin is 15 jaar docent geweest op het ROC. In de afgelopen 10 jaar heeft haar baan zig in tweeen opgesplitst. 0,8 fte docent en daar bovenop groeide een partime baan van 0,2 fte administratie medewerker. Na een burnout van 2 jaar wou ze nog steeds het liefst docent zijn. Alleen ging niet meer door alle randvoorwaarden die erbij zijn gekomen die niks temaken hebben met les geven. Echt triest en jammer omdat ze zoveel heeft te bieden aan een school of haar klas.

  • @njinlover
    @njinlover3 ай бұрын

    1:48 ik heb ook veilig leren lezen, altijd met condoom

  • @ElcodeBruijn
    @ElcodeBruijn3 ай бұрын

    Bizar goed item weer van de avondshow. Hoop dat ze hier in de tweede kamer wat mee kunnen om het toch wat beter te kaderen.

  • @Timmerzwans

    @Timmerzwans

    3 ай бұрын

    Hahahahaha, en jij dacht dat de tweede slaapkamer goed voor jou is?

  • @BlessedAre97
    @BlessedAre973 ай бұрын

    Ik heb de boeken gelezen, het is echt verschrikkelijk hoe de boeken zijn

  • @Treinbouwer
    @Treinbouwer3 ай бұрын

    Het zijn 20 kangeroes! 10 ouders, waarvan ik zeer sterk het vermoeden heb dat het moeders zijn, maar dat onder een VPRO programma niet zeker weet, en 10 kleintjes. Nee het klopt niet! Net als die lesmethodes! Hoe meer chaos hoe beter het verkoopt en hoe minder ik ervan snap. Het is dat ik veel van huis uit meekrijg, want ik voel me echt beschaamd als ik op de uni hoor hoe slecht mijn medestudenten en de docenten het Nederlands beheersen. Het kan me weinig schelen als mijn timmerman af en toe dt fouten maakt, als hij maar recht zaagt want dat kan ik niet. Maar waar bij de generatie van mijn ouders vrijwel iedereen en bij die van mijn grootouders iedereen nog volzinnen kan maken, kunnen studenten aan de universiteiten het nieteens en dan hebben we het pas over één basisschoolbak gehad!

  • @jaspermooren5883
    @jaspermooren58833 ай бұрын

    Damn dit is wel veranderd ja. Toen ik begin 2000 op de basisschool zat zag ons rekenboek er heel anders uit. Gewoon een boek met sommen erin. Ik geloof niet dat er ook maar 1 plaatje in stond. Naja 2 boeken, je had het blauwe boek met de makkelijke sommen en en rode boek als je daar mee klaar was met de moeilijke sommen.

  • @matthijsbog7276
    @matthijsbog72763 ай бұрын

    vrije markt is het beste voor alles en lost alle problemen op toch?... toch?

  • @Peacefrogg

    @Peacefrogg

    3 ай бұрын

    Wat kan er misgaan als geld de basis van het bestaan is? Wat? Kinderbreinen? Nee, we hebben het over een product. Nu niet abstract gaan doen. Het gaat hier om harde cijfers. €€$$£¥£$€€.

  • @LordofKings_
    @LordofKings_3 ай бұрын

    Assen Represent!

  • @gijskramer1702
    @gijskramer17023 ай бұрын

    Volgende keer het medicijntekort

  • @marliesvink2186
    @marliesvink21862 ай бұрын

    Scholen zijn natuurlijk niet verplicht om met dit soort dure methodes te werken. Maar helaas is er op de meeste scholen te weinig kennis en visie om buiten de gebaande paden te durven treden. Er zijn echt heel goede methodes, vaak heel goedkoop, maar die moet je als leerkracht en als school wel willen vinden. Gelukkig doet Dijsselbloem flink zijn best om scholen te veroordelen die iets anders kiezen dan mainstream. 🤯

  • @101garfield
    @101garfield3 ай бұрын

    Ik snap niet dat die scholen/docenten zich zo laten lingeloren door uitgevers en distributeurs. Of eigenlijk mischien wel. Kijk naat die Meester... Waarom laat hij zich dingen opleggen doorr een uitgever?

  • @tatianak.-p.554
    @tatianak.-p.5543 ай бұрын

    So messed up!? I had no idea..

  • @picapau37
    @picapau373 ай бұрын

    En het onderwijs holt de laatste 20 jaar achteruit, wel even het vermelden waard! Mede door al die plaatjes

  • @JdeVrijer
    @JdeVrijer3 ай бұрын

    25 jaar geleden ook begrijpend lezen gehad. had ik altijd een hekel aan, was ook m'n slechtse vak.

  • @rollingtroll
    @rollingtroll3 ай бұрын

    Vrijheid van onderwijs, vrijheid van religie, vrijheid van meningsuiting... Je zou bijna gaan denken dat er weinig goeds wordt gedaan met onze 'verworven' vrijheden.

  • @marfdasko

    @marfdasko

    3 ай бұрын

    Als je je een beetje verdiept in de schoolstrijd van de 19e eeuw zul je ook zien dat die vrijheid vooral is ontstaan onder druk van religieuze gekkies die niet wilden dat de overheid een lesprogramma zou verplichten dat niet bij hun ideologie aansloot.

  • @XGDragon

    @XGDragon

    3 ай бұрын

    Elke stap vrijheid voor één, is een stap achteruit voor een ander.

  • @MrLeroyFox

    @MrLeroyFox

    3 ай бұрын

    De *illusie* van vrijheid hebben we, meer niet.

  • @Ms10000123

    @Ms10000123

    3 ай бұрын

    Zonder vrijheid kan je ook in zo'n systeem vast komen te zitten. Het zijn dan alleen een aantal ambtenaren dat overtuigd wordt om dit soort dingen te gebruiken ipv de directie van een school.

  • @GwainSagaFanChannel

    @GwainSagaFanChannel

    3 ай бұрын

    Als er geen sprake was van vrijheid meningsuiting kon je dit niet zeggen anders was het namelijk kritiek tegen de overheid en dat mag wel in een democratie maar niet in een dictatuur dit is werkelijk waar iets dat je hoort te hebben geleerd in maatschappijleer

Келесі