Όσα Κι Αν Περπάτησα - Osa Ki An Perpatisa

Музыка

'Οσα Κι Αν Περπάτησα (Στα Τρία)
Παίζουν:
Βλαχογιάννης Στέργιος - Τραγούδι
Λέκκος Γιώργος - Βιολί
Βασιλακάκος Γεώργιος - Βιολί
Ρίζος Δημήτριος - Κλαρίνο
? - Λαούτο
Γευγελής Γιώργος - Ντέφι
Ιστορική παρουσίαση Αγραφιώτικων χορών και τραγουδιών απο τους Αργιθεάτες στο Θέατρο "Δόρα Στράτου" στου Φιλοπάππου, το καλοκαίρι του 1978.
Η αλήσμου μνήμης Δόρα Στράτου προλογίζοντας την είσοδο των χορευτών στο θέατρο που φέρει τ' όνομά της, αναφέρει μεταξύ άλλων:
-Αυτοί δεν χορεύουν απλώς, αυτοί κεντάνε πάνω στη γη.
-Είναι ένα τρανό δείγμα ότι υπάρχει ακόμη Ελλάδα.
Για τον Στέργιο Βλαχογιάννη είπε:
-Είναι ένας Άνθρωπος πλασμένος για χορό και τραγούδι
Με τις συγκριτικές μελέτες που έκανε για τους χορούς, μας πήγε πίσω στο χρόνο, λέγοντας ειδικά για τον "Κλειστό" ότι είναι αργός, τελετουργικός χορός με πολύ παλιές ρίζες στην αρχαία Ελλάδα χαρακτηρίζοντάς τον αρχαιοπρεπή.
Ο "Κλειστός" ή το "Κλειστό" χορεύονταν παλαιότερα αποκλειστικά στη γιορτή της Λαμπρής στην κεντρική πλατεία του χωριού ή στο προαύλιο της εκκλησίας. Συμμετείχαν όλοι οι χωριανοί με πρώτους τους σεβάσμιους, ενώ η αρχή γινόταν από τον παπά. Χορεύεται κυκλικά από ομάδα ανδρών και ομάδα γυναικών. Ο αντρικός κύκλος ήταν εξωτερικός και ο γυναικείος εσωτερικός.
Στα Άγραφα οι χοροί διαθέτουν δύναμη και σταθερότητα στο ρυθμό και στα βήματα, μεγαλόπρεποι με αργές αλλά έντονες κινήσεις. Διατηρούν τα τοπικά γνωρίσματα και με τους χορούς εκδήλωναν τον πόθο της ανεξαρτησίας στα χρόνια της σκλαβιάς.
To "Όσα Κι Αν Περπάτησα" αναφέρεται στην περίοδο των συνεχών μετακινήσεων και του νομαδικού βίου των Σαρακατσάνων σε όλη τη την έκταση της Βαλκανικής χερσονήσου. Είναι κλασικός χορός στα Τρία που χορεύεται σε όλη την ορεινή ζώνη της Πίνδου, με κεντρικό άξονα την περιοχή των Αγράφων και Τζουμέρκων και φτάνει μέχρι τις βορειότερες παρυφές της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας.

Пікірлер: 29

  • @chris_sven
    @chris_sven3 жыл бұрын

    Ένα από τα πιο πολυτραγουδισμένα και πολυχορευμένα τραγούδια της Αργιθέας είναι το όσα και αν περπάτησα. Από πανηγύρια, σε γάμους, σε απλές βραδιές στο καφενείο με όργανα ή και χωρίς όργανα απλά να "κεντάνε" οι φωνές. Ακούγοντας το, πάντα είχα την απορία με τον στίχο "στην κορφή έχει σταυρό, και στη μέση το Χριστό και στη ρίζα κρύο νερό". Αυτήν την απορία ήρθε να μου την λύσει το βιβλίο του Δημητρίου Καλτσούλα >. Σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω τον καλό μου φίλο Σερέτη Θεοφάνη ( Θειος Φι) για τον δανεισμό του. Το τραγούδι αναφέρεται στα . Ήταν εκείνα τα δέντρα που μετά από λιτανεία που γινόταν γύρω στο χωριό ο ιερέας σταματούσε και όπου υπήρχαν έλατα, πουρνάρια, βελανιδιές και στην ρίζα αυτών τοποθετούσαν άγιο άρτο. Αυτό γινόταν για να προστατεύονται οι χωριανοί από επιδημίες και φυσικές καταστροφές. Αν πάλι κάποτε (συχνό φαινόμενο στα χωριά μας) υπήρχε φιλονικία για την ιδιοκτησία κάποιου δέντρου τότε το δέντρο γινόταν και έτσι έληγε η φιλονικία. Τέλος, και επιστρέφοντας στους στίχους του τραγουδιού, αν κάποιο δέντρο, και ειδικά ο Έλατος, υπήρχε πηγή νερού στην ρίζα του αυτομάτως το δέντρο αυτό θεωρούταν ιερό. Έτσι κάρφωναν στον κορμό ή στην κορυφή του έναν σταυρό, για να το σέβονται και τα φυλάνε. Πηγή: του Δημητρίου Καλτσούλα. Δημοτικά τραγούδια Αργιθέας, Γόμφων, Ιθώμης Καρδίτσας. Εκδόσεις > Αθήνα 1996.

  • @user-wl2fl6xp2l
    @user-wl2fl6xp2l Жыл бұрын

    Είναι μακράν η καλύτερη εκτέλεση την ευχαριστώ που μου ΧΑΙΔΕΨΕ ΤΗΝ ΨΥΧΉ ΜΟΥ ΓΙΑ 3 ΛΕΠΤΑ!!!!!!

  • @iktinos1000
    @iktinos100013 жыл бұрын

    Τολμώ να πω πως ακόμη κι αν είχε χαθεί κάθε στοιχείο και είχε διασωθεί μόνο το συγκεκριμένο βίντεο, θα ήταν αρκετό για να περιγράψει παραστατικότατα τους ανθρώπους της Ελληνικής επαρχίας. Ήμουν νεαρός φοιτητής και ήμουν παρών στου Φιλοππάπου το 1978 όταν έγινε η παράσταση αυτή και τους θυμάμαι με νοσταλγία. Κάνω αναγκαστικά τη σύγκριση ανάμεσα σ' αυτούς και τα σημερινά τυποποιημένα χορευτικά , αυτά δηλαδή που καθιέρωσαν οι επαγγελματίες χοροδιδάσκαλοι και στα οποία ξέρεις από πρίν τι θα δεις.

  • @christoschontzias3706
    @christoschontzias3706 Жыл бұрын

    Με. Τής ενέργειες των καταξιωμένων μελών του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου αργιθεατων Αθηνών για την διάσωση της παραδοσιακής μουσικής και συμμετέχοντες την εποχή εκείνη εθελοντικός νιώθω πολύ χαρούμενος που βάλαμε.και . εμείς ένα λιθαράκι για νά αναδειχθούν τα αυθεντικά.τραγουδια και η χωρεί της Αργιθέας χωρίς τής σημερινές παραποίησης και Αλιοσεις.και.να.κανη.ο.Καθένας.τά δικά του ο κάθε φορέας και σύλλογος πρέπει να προσέχει διότι τελευταία παρατηρώ νά Γίνονται Από Άγνοια πολλές Άσχετες .Εκτελέσης

  • @chris_sven
    @chris_sven9 жыл бұрын

    Αρε Στεργιο μεγαλε!

  • @iktinos1000
    @iktinos100013 жыл бұрын

    Εκτός από το Στέργιο Βλαχογιάννη, τον εξαίρετο αυτόν τραγουδιστή που με το παρουσιαστικό του εξέφραζε τον καθαρό και χαρακτηριστικό τύπο Έλληνα του βουνού , ιδιαίτερη αξία έχει ο τρόπος που χορεύει η πρώτη χορεύτρια. Προσέξτε τον τρόπο με τον οποίο λικνίζεται, το πάτημα στο ρυθμό και τον αέρα που έχει στις κινήσεις της. Αυτός ήταν ο τρόπος που χόρευαν οι γυναίκες της Ελληνικής υπαίθρου, ένας τρόπος ανεπιτήδευτος γνήσιος, εκφραστικός που έδειχνε την ελευθευροφροσύνη του χαρακτήρα τους.

  • @user-yv8wn1it5x

    @user-yv8wn1it5x

    3 жыл бұрын

    Ειναι η κυρια Σουλα Τοσκα Καμπα φιλη μου στο φβ.

  • @user-jx4zf8mn9r
    @user-jx4zf8mn9r3 жыл бұрын

    Μπράβο αυτά άκουγα από τόν. Παππού μου...

  • @stougiotis858
    @stougiotis8586 жыл бұрын

    Άξιοι !!! Αγαπημένο τραγούδι στα Θεσσαλικά Άγραφα (Αργιθέα,Λίμνη Πλαστήρα).

  • @MatinaVatavali
    @MatinaVatavali13 жыл бұрын

    ωραίος χορός, ανάλογος της μουσικής και του τραγουδιού!

  • @prodromosPrasias
    @prodromosPrasias11 жыл бұрын

    Υπεροχο!!!!!!!!!!!!

  • @GREGDPFP13
    @GREGDPFP1314 жыл бұрын

    Ναι Σαρακατσάνοι!!!

  • @user-ic7kd3dv2t

    @user-ic7kd3dv2t

    3 жыл бұрын

    Η φορεσιά, και ο ρυθμός βημάτων, δε προέρχονται από σαρακατσανικο πολιτισμό

  • @Lamiotis1940
    @Lamiotis194014 жыл бұрын

    Τι να πω που δεν μπορώ να αρθρώσω λέξη γιατί με πνίγει η συγκίνηση Μακάρι να μπορούσα να συναντήσω αυτόν που το τραγουδάει να του φιλήσω το χέρι με σεβασμό Ένας απόγονος Σαρακατσάνων

  • @Haralampos0
    @Haralampos05 жыл бұрын

    Ευχαριστούμε πολύ για την ανάρτηση ,υπάρχει σε cd ?

  • @PsilaVouna

    @PsilaVouna

    5 жыл бұрын

    Με μια γρήγορη ματιά στο διαδίκτυο το βρήκα εδώ: www.studio52.gr/info_gr.asp?infoID=000014ii Δεν είναι όμως ακριβώς η ίδια εκτέλεση αλλα παρεμφερής. Εννοείτε η παρούσα είναι από το αρχείο της Δ. Στράτου ενώ η δεύτερη απο ηχογράφηση του Σ. Καρά.

  • @Lamiotis1940
    @Lamiotis194013 жыл бұрын

    @Kalikomitis Φίλε μου σε ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση ειλικρινά λυπάμαι για την απόλυα ενός τέτοιου υπέροχου τραγουδιστή και ανθρώπου Άργησα να σου απαντήσω και ο λόγος είναι ότι είχα χάσει τον λογαριασμό του Gmail τελικά όμως το ανακάλυψα ψάχνοντας τα αρχεία μου και έτσι ανακάλυψα και την σημείωση την δική σου Να είσαι καλά όπου και αν βρίσκεσαι

  • @adrianoxhafaj2258
    @adrianoxhafaj22589 жыл бұрын

    Κλεμμενη μουσικη απο την Αλβανια (1984) kzread.info/dash/bejne/ZZiXzdWjhdK5haQ.html

  • @haristelonas6612

    @haristelonas6612

    6 жыл бұрын

    καμία σχέση πραγματικά! Δεν μπορώ να καταλάβω που είδατε ομοιότητα.

  • @user-fm9fy4gk7p

    @user-fm9fy4gk7p

    6 жыл бұрын

    Η αλβανική γελοιότητα σ` όλο της το μεγαλείο! Μέχρι τις αρχές του 1900 δεν υπήρχε καν αλβανικό έθνος! Ας μας πουν οι "Αλβανοί" τι πρόσφεραν στον πολιτισμό! Εμείς τους λέγαμε Τουρκαλβανούς γιατί πρόδωσαν το χριστιανισμό και γίναν όργανο των βαρβάρων τούρκων κατακτητών! Μέχρι και ο φερόμενος ήρωάς τους Σκερντέμπεης ήταν ο ελληνοσέρβος Γεώργιος Καστριώτης που πολέμησε τους τούρκους ως Ορθόδοξος Χριστιανός! Αφήστε τα ιστορικά σας παραμύθια και επιστρέψτε στην Ορθόδοξη παράδοση της Ρωμανίας- Βυζαντίου που ήσασταν κάποτε! Ακόμα δεν έχετε απαλλαγεί από την θρησκευτική και πολιτιστική δουλεία των βαρβάρων τούρκων κατακτητών! Δεν ντρέπεστε!

Келесі