Rolul sorgului în nutriția animalelor

Leonard Vișinescu, director pentru România al companiei americane Alltech, specializată în nutriția și sănătatea animalelor pe toate speciile, face o analiză succintă a potențialului sorgului în nutriția animalelor.
#agricultura #sorg #sorghum #zootehnie
Sorgul a intrat cu mai mulți ani în România și a trecut prin diverse experiențe și faze, să spunem așa. La început erau câteva sortimente de sorg, varietăți mai vechi, cu nivel ridicat de tanin. S-a creat o teamă în rândul fermierilor că acest produs nu ar aduce aceleași rezultate. Există lucrări științifice care arată, cu 20 de ani în urmă că sorgul nu poate fi un competitor al porumbului pentru că aceste niveluri de tanin nu asigurau sporurile în nutriție animalelor. Între timp, sorgul s-a schimbat.
Există noi hibrizi de sorg cu nivel redus de tanin, cu o digestibilitate mai ridicată și acum planta poate intra în sistemul de nutriție în anumite segmente. Este cu totul altceva! O cereală, o materie primă cu 10% proteină este binevenită în fiecare FNC.
Un nivel de amidon bun. Sunt rații specifice unde sorgul își va găsi locul. Putem vorbi de rații de taur la îngrășat, putem vorbi de rații de găini outoare, putem vorbi și de alte rații specifice unde sorgul își va găsi un loc bun în nutriție.
Sunt anumite categorie de animale care nu au nevoie să aibă un spor mediu zilnic ridicat, dar au nevoie de niveluri constante de amidon și proteină. Un exemplu ar putea fi categoria juninci cu vârsta între 16 și 24 de luni. Aici fermierii pot folosi cu încredere sorgul.
Este o zonă bună pentru sorg. La fel, un loc bun pentru sorg îl văd în nutriție la scroafa gestantă. Un animal pe care nu ne dorim să îl îngrășăm, ne dorim să-l menținem într-o stare corporală bună cu o creștere de greutate optimă iar sorgul poate fi un produs țintă.
Își va găsi locul în rații specifice când nutriționistul înțelege funcția produsului. Dacă vorbim despre sorgul ca masă verde pentru producerea de siloz pentru rumegătoare, aici sorgul poate crea un avantaj prin volumul mare de masă verde la hectar. Putem obține producții ridicate de peste 50 de tone la hectar în condiții de neirigat.
În condițiile unui an mediu în care nu este nici foarte multă apă, dar nici foarte puțină, poate fi un competitor din punct de vedere al volumului de masă verde și al fibrei pentru porumb siloz. În același timp, are un nivel ridicat de zaharuri. Dacă îl recotăm într-un moment optim, poate fi unul din furajele grosiere bune pentru ferma de vaci de lapte, pentru ferma de taurine la îngrășat.
Compania Alltech este prezentă în întreaga lume cu 140 de sucursale, pe toate continentele. În România, a deschis o sucursală în 1998. "Suntem alături de fermierii români, focusați pe a obține produse de calitate, pe a menține sănătatea animalelor", spune managerul.

Пікірлер

    Келесі