Riscul cardiovascular, concept dinamic - conferință susținută de Maria Dorobanțu

Ғылым және технология

Maria Dorobanțu
Membru corespondent al Academiei Române
Prof. univ. Maria Dorobanțu este cadru didactic al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila“ din București din anul 1979 și doctor în științe medicale. Specialist în medicină internă, cardiologie și metodele moderne noninvazive de explorare în patologia cardiovasculară, prof. Maria Dorobanțu este director al Centrului de excelență în hipertensiune din cadrul Societății Europene de Hipertensiune. În prezent, coordonează și activitățile Centrului de cercetare pentru diagnosticul și tratamentul urgențelor cardiovasculare de pe platforma de cercetare „George Emil Palade“.
După susținerea tezei de doctorat, în anul 1991 a primit bursa Guvernului francez pentru continuarea cercetărilor în cardiologie, iar în anul 1993 a fost recompensată cu diploma Universității „Paul Sabatier“ din Toulouse, în domeniul explorărilor noninvazive în cardiologie. Este inițiator și coordonator al proiectului național SEPHAR, „Studiul epidemiologic asupra prevalenței hipertensiunii arteriale și a riscului cardiovascular“, singurul studiul epidemiologic eșantionat pe populația adultă a României, realizat în anul 2005 și repetat în anii 2012, 2016, 2021.
Prof. Maria Dorobanțu este fondator al Societății Române de Hipertensiune, pe care a condus-o în perioada 2011-2018, iar începând cu anul 2019 este responsabilă de coordonarea societăților naționale de hipertensiune, în calitate de membru al consiliului de conducere al Societății Europene de Hipertensiune. Academia Română i-a decernat Premiul „Iuliu Hațieganu“ pentru studiile privind infarctul miocardic.
Este membru în American College of Cardiology și în Academia de Științe din New York. În anul 2017 a fost aleasă membru corespondent al Academiei Naționale de Medicină din Franța, iar din 2022 este membru asociat.
„Conexiuni” este un proiect susținut de membrii Academiei Române și de cercetători din institutele sale, având ca scop promovarea valorilor științifice și culturale. Conferințele se adresează publicului de orice vârstă și pot fi utilizate inclusiv ca material didactic în mediul universitar și liceal.

Пікірлер