Öğretmenlerin Gücü Afetlere Bizi Nasıl Hazırlar? | Yeni Köye Eski Adetler | 26.Bölüm

Ülke olarak zorlu günler geçiriyoruz ve her alınan karar yaşadığımız acıyı arttırır nitelikte oluyor. Nasıl ki canı yanan bir insanın yarasına pansuman yapılırken daha da acı hisseder, bizlerde ülke olarak aldığımız her bir kararın canımızı yaktığını hissediyoruz sanki, umarız bu acılar bazı yaralarımızın iyileşmesine delalet ediyordur.
Nitekim geçtiğimiz günlerde okullar kapatıldı. Bu karara kimileri karşı çıkarken kimileri de destek verdi ve ortada alışkın olduğumuz bir kutupluluk hali oluştu. Hangi kararın çocuklarımız için iyi olduğuna karar vermek için bir çok değerlendirilmesi gereken faktör var. Öncelikle geçtiğimiz pandemi sürecinde ve daha eskilerde yaşadığımız kitlesel olaylarda eğitim kurumları ilk vazgeçtiğimiz, tabiri caizse feda ettiğimiz kurumlardı. Peki bu fedakarlık karşılığında ne oldu? Bilimden, fenden, ilimden kısınca dayanıksız evlerin altında can veren; yerinden yurdundan göç etmek zorunda kalan nice acılara sebep olduk. Nasıl mı diye soracak olursak, burada doğal afetlerle bize nazaran daha iyi baş eden ülkeler örnek olabilir. Japonya bugün doğal afetlerle mücadele konusunda gıpta ile baktığımız bir ülke ve bizden farklı yaptıkları şeyin başında eğitime bakış açıları ve süreci yönetme şekilleri geliyor. Nihayetinde bu konuyla ilgili ne kadar önlem alırsak alalım, konunun vahametini kavramayan her neslin afetlere gebe acılarla muhatap olacağı aşikar gibi gözüküyor.
AçıkBeyin'e Katıl!:
/ @acikbeyin
gibi videolarımızı görmek ve takip etmek istiyorsan kanalımıza abone olmayı ve zili açmayı unutmayın;
► bit.ly/AçıkBeyin
Önce kendimizin sonra da toplumun olumlu ve faydalı yönde dönüşümüne katkı sağlamak için buradayız…
AçıkBeyin Eğitim ve Danışmanlık
''Kendine İyi Bak... Göreceksin!''
Daha fazla bilgi için:
0 (216) 356 49 69
AçıkBeyin: www.acikbeyin.com/
Facebook: / acikbeyin
Instagram: / acikbeyinegitim
Twitter: / acikbeyinegitim
Linkedin: / açıkbeyin
00:00 Giriş
04:20 Eğitimin Afet İle İlişkisi "1999 Depremi"
08:00 Eğitime Ne Zaman Başlamalı?
12:00 Okul Neden Merkezde Olmalı?
16:00 Bir Yıkım Olduğunda Suçlu Olan Kimler?
20:00 İdeal Olan Okul Nasıl Olur?

Пікірлер: 46

  • @nisanzelisosman
    @nisanzelisosman Жыл бұрын

    Bir öğretmen olarak eğitimin üzerindeki etkiyi, baskıyı, eğitim camiasını üzülerek izliyorum. Ama pes etmek yok cehaletle mücaleye devam. Tek başımıza kalsak da...

  • @emresahin2265
    @emresahin2265 Жыл бұрын

    Benim çalıştığım okul daha depremin ikinci günü online derslere başladı ve bizden o psikolojiyle ders yapmamız beklendi. Neden? Veliler şikayet etmesin diye, sınava girecek çocukları için kaygılanıyorlar diye. Evet öğretmenlere de çok büyük görevler düşüyor ama veliler de özellikle böyle bir zamanda sınav sınav diye ortalığı ayağa kaldırmamalı. Para veriyoruz, her şeye hakkımız var dememeli. O sürekli eleştirilen özel okul öğretmenlerinin pek çoğunun asgari ücrete çalıştırıldığını, onların da pek çok açıdan kaygıları olduğunu unutmamalı.

  • @guldenaydin9918
    @guldenaydin9918 Жыл бұрын

    🏕 🏡 Bol ağaçlı ve bahçeli evlerde yaşama dileği ile... Yūrekten Saygılar.💐

  • @zuheylakanbur1069

    @zuheylakanbur1069

    Жыл бұрын

    Ne kadar güzel söylediniz.😊Fakat bunun için nüfus planlaması da şart.😊😉

  • @bernagunencaksit4012
    @bernagunencaksit4012 Жыл бұрын

    Hocam kızım sekizinci sınıf ve bu yıl sonunda girecekleri sınav nedeniyle , okulları 13 Şubatta yarım gün açıldı. Sevindiğim tek şey de; ohh bu bahaneyle de olsa okula gidip bağ kuracak, bir yandan da alıştıkları disiplini hatırlatma geçişi olacak ve en önemlisi bir etkileşimleri olacak. Ama okula gittikleri ilk gün sınav oldular , sohbet hiç yok, daha sonraki günler ders tekrarlarına geçtiler . Ülke yerinden oynadı, ki biz de Denizli de deprem bölgesindeyiz, bu çocuklarla bir kelam edilmez mi? Nasıl yardımcı olabiliriz diye sohbet edilmez mi? Ya da ne hissettiklerine dair… vs vs Sadece müdür yardımcılarının tek taraflı konuşmasından öte hiçbir şey yok. Verdikleri tek mesaj , sınav herşeyden önemli … Ki bahsettiğim yer de hatırı sayılır vakıf okulu…Okulun; Öğrencilsiyle velisiyle , öğrencisiyle, öğretmenleriyle bağ kuracağı, bir topluluk gibi hissedeceği bir yer olması gerekmez mi?? Bu tarz durumlar okulların en öncelikli meselesi değil midir? Sınav bu meselelerden daha mı önemlidir ?

  • @sezinboyac2001

    @sezinboyac2001

    Жыл бұрын

    Samimiyet ne kadar önemli , size ve kızınıza uzaktan sarılıyorum

  • @OzlemTasci7
    @OzlemTasci7 Жыл бұрын

    Abartmıyorum depremde herkese nerde durması gerektiğini örgütlemişim bir anne ve eş olarak ama gelin görün ki ufak bir sallantıda nasıl oluyorsa bütün aile bireyleri bir araya toplanıp o odadan diğerine koşup lambalara bakarak "oooo deprem oluyor " en son soluğu salonda alıp "evet evet iyi sallıyor en az 5 şiddeti "derken buluyoruz kendimizi:)

  • @yeteryldrm505
    @yeteryldrm505 Жыл бұрын

    Eğitim ve öğretim ayrı konulardır... Önce bu kelimelerin anlamlarını idrak edebilsek... sorumlu birey yetiştirmek çok önemli

  • @i30369
    @i30369 Жыл бұрын

    Her depremde, her krizde ne kadar eksik, yetersiz durumda olduğumuzu görmek canımı sıkıyor. Güvenlik ihtiyacımız bile yeterince karşılanamıyorsa diğer ihtiyaçlarımıza sıra nasıl gelecek? Neye evriliyor bu güzel ülke gerçekten üzücü.

  • @onurylmaz343
    @onurylmaz343 Жыл бұрын

    Çok yararlı bir program oldu mutlaka devamı gelmeli aktif bir bilinç ön planda olmalı.

  • @neslihan__
    @neslihan__ Жыл бұрын

    Okulun bir yaşam alanına dönüştürülememesi eğitimin sıralarda kalmasına sebep oluyor. Çoğu öğrenci ve veli okulu üniversite kazandıran bir yer olarak görüyor. Çocuklar zihinlerinin en parlak döneminde sığ bir eğitim alıyorlar.

  • @cagbella
    @cagbella Жыл бұрын

    Öğretmenlerin gücü filan kalmadı

  • @sezinboyac2001
    @sezinboyac2001 Жыл бұрын

    "Milat, okulların 9 şiddetindeki depreme dayanıklı yapılmasıdır ". Ali Hocam ve Sinan Hocam çok teşekkürler, içimi açtınız, aydınlattınız

  • @rahimeertugral4090
    @rahimeertugral4090 Жыл бұрын

    99 depreminde aktif görevdeydim. Ölen öğrencilerimiz ve arkadaşlarımız oldu. Çok haklısınız, bu sorumluluk bilinci için öğretmenlerin görevi çok fazla.Okullar açık olmalı, fırsat eğitimi yapılmalı.

  • @i30369
    @i30369 Жыл бұрын

    Ben de depremlerde ölen insanların unutturulmamasını, sürekli hatırlatılmalarını görmek isterim. Hikayelerinin anlatılmasını, insanların ibret almalarını görmek isterim. Yaşamadan onların acısını asla anlayamayacağız. Ama böyle devam ederse de yaşamayan kimse kalmayacak zaten.

  • @emir0911

    @emir0911

    Жыл бұрын

    En az 250 bin insan öldü. Resmi olarak 36 bin deniliyor.

  • @i30369

    @i30369

    Жыл бұрын

    @@emir0911 Zaten ilk başta şeffaf olmaları gerekiyor, insanlara sadece göstermek istediklerini göstermemeleri gerekiyor. Ama bunu neden yapsınlar değil mi? Gerçekten bu konuda ben de çaresiz hissediyorum. İnsanların öncelikle üzerlerinde sorumluluk hissetmeleri gerekiyor sanırım. Eğitim ve aile değişirse, düzen de değişir diyorum. Bazen ben de dahil çoğu kişi pes ediyor, kolaya kaçıyor ya da günü kurtarma derdinde. Ta ki başımıza dank edene kadar sürecek gibi duruyor..

  • @emir0911

    @emir0911

    Жыл бұрын

    @@i30369 :(

  • @guldenvurandemir6859
    @guldenvurandemir6859 Жыл бұрын

    Bu akılcı ve güzel yayın için teşekkür ederim 🙏

  • @nevinyasamcicegi8069
    @nevinyasamcicegi8069 Жыл бұрын

    İlk Eğitim ailede başlıyor. sonrasında okul geliyor.içte sağlam olmayan aile ve toplum yapıları dışarıda çok da bir şey değişmiyor.ben bir öğretmenim ve kendi ekonomik gücü güçlü bir toplum değilse sınıfta sadece klasik işler ile otorite sağlayan bir eğitim sistemi içinde sanırım eksiğe odaklanıp çözüm üretmeye çalışıyoruz.bir okuldan ne beklenir sorusu içinde çocuklari sevgi ile kucaklayan öğretmenlerimiz olması gerektiği çocuklara sağlık ve içinde cinsellik eğitimi ve trafik eğitimi toplum içinde yaşamda doğal afetler çevre bilinci verilseydi bunun için toplantılar yapılsaydı ve çocuklar gençler bu bilinçle eğitim dünyasında akfit olsaydı daha mutlu.daha üreten ve sorumluluk sahibi bir nesil olusturilabilinirdi.sizin gibi eğitim dünyasında sosyal medyada yardım kampanyası başlığı altında eğitim seferberliği yapılmış olsa neler düzeltibilinir ne yapılsaydı gençler okulu beklerdi ne yapsalydi gençler okula öğretmene küfretmezdi ne yapılsaydı bu çocuklar okul başlıyacak diye üzülmek yerine sevindeydi bunun için neler yapılabilir diye her öğretmrn kendi sürecinde kendini yetiştirmekle başlasaydi neler değişirdi.kurtulus savaşı yıllarında Mustafa Kemal 1921de maarif kongresini toplarken ne yapmayı amaç edindi . şuan bir mücadele süreci var ve eğitim eksiltildi neden bunlari düşünmek ve gerçekten eğitime gönül vermiş siz hocaların bir araya gelip gücünüzü kullarak topluma katkı sağlayabilirsiniz.sosyal medyada gücünüzü kullanrak bunu topluma hizmet olarak pozitife çevirme de katkı olabilirsiniz . güzel bir yayın teşekkürler

  • @han98112
    @han98112 Жыл бұрын

    Deveye neden boynun eğri demişler,o da nerem doğru ki demiş..

  • @OnurBozkurt-qn9kg
    @OnurBozkurt-qn9kg Жыл бұрын

    Süpersiniz teşekürler

  • @sahra_topcil
    @sahra_topcil Жыл бұрын

    Hep okulda deprem tatbikatı olurdu ama kimse ciddiye almazdı çünkü deprem çok uzak yada hiç olmucak gibi gelirdi hatta bir tatbikat sonunda müdür kürsüye çıkıp şuan hepiniz öldünuz dedi çünkü çok yavaş inmiştik. O an herkes gülmüştü ama adam çok güzel bir ders vermişti. Bizde zaten kültür karmaşası var da bide deprem kültürü yok. Yani gidip yardim olarak topuklu ayakkabı koyanda var , yardım edecem diye yolu tıkayıp ambulansin ilerlemesine engel olanda var ve biz depremde neler yapılır nasıl yardım yolanir yolları tikamadan nasıl erzeklar ulaşıri önceden öğrenmiyor ve içselestiremiyoruz. Şuan bina yıkıntıların görüyoruz ama ben en çok darma duman olmuş bir ahlakta görüyorum ve bu beni üzüyor. Gitip yağma yapan, enkaz yerlerine topuklu ayakkabı yollayan , insanların evlerine grip hırsızlık yapan video çekip inşallah daha beter olup deyip gulen ve sayamayacagim daha bir cok ahlaksızlık var . Size tek bir nokta da katılmıyorum deprem çantası sarsıntı bittip enkaz altında kalmamak için evden çıkarsan gerekli ama deprem esnasında o çantayı arayıp Zaman kaybetmektense güvenli bir yer bulur eğer ev başıma cokmezse çantami alırım.

  • @izgiies
    @izgiies Жыл бұрын

    Keşke bu videoyu tüm Türkiye'ye izletebilsek anlatabilsek ...

  • @hilalhilal171
    @hilalhilal171 Жыл бұрын

    Hemen bi beğeni yapalım 👍

  • @elbu7554
    @elbu7554 Жыл бұрын

    Çok değerli yayınınız ve tespitleriniz için teşekkürler. Okula güven tazelemek için, öğretmenin ve eğitimcilerin toplumdaki itibarını tekrar sağlamak gerekiyor. Fedakarca çalışan - tüm şartlara, toplumsal aşağılanmalara, toplumumuzda yaygın olan “birşey olamadı öğretmen oldu”bakış açısına rağmen hem de. Okula olan güveni , malesef, itibarı sarsılmış öğretmenlerimiz değil, sizin gibi değerli isimlerin medyada ve sahada yapacağı çalışmalar ve konuşmalar sağlayacak ümidindeyim. Bu anlamda sizlerden bir de ricam olacak: Sizin ne demek istediğinizi anlamakla beraber, maalesef bir kısım izleyenleriniz “okullar boş, gereksiz, işini yapmıyor” gibi söylemlerinizden farklı çıkarımlar yapıp eğitimi ve eğitimciyi daha da aşağılayabiliyor ve itibarsızlaştırıyor. Çok rica ediyorum hitap ettiğiniz kesimde farklı insanların varlığını gözününde bulundurarak bunları kullanmamaya özen göstermeniz.

  • @emir0911
    @emir0911 Жыл бұрын

    5:51 Şiddet değil BÜYÜKLÜK!

  • @fatosozturk7512
    @fatosozturk7512 Жыл бұрын

    Okulların ve öğretmenlerin bir anlamı kalmadığı için.Biz hiçbir şeyi öğrenmiyoruz artık,öyle bir derdimizde yok maalesef ki!

  • @elbu7554

    @elbu7554

    Жыл бұрын

    Size bunu söylettiren sebepleri anlıyorum, fakat çok fedakarca çalışan, bu işe kafa yoran eğitimcileri görmezden gelirsek, çoğalan kesim dert yandığımız kesim olur malesef.

  • @nurcanileri3127
    @nurcanileri3127 Жыл бұрын

    O kadar haklısınız ki.Ama unutmayalım ki öğretmenler söyleneni yapan robot olmuş durumda.

  • @orhankuvvet6554
    @orhankuvvet6554 Жыл бұрын

    Teşekkürler.

  • @peraykun7072
    @peraykun7072 Жыл бұрын

    eğitelim evet sadece deprem de degil hatta her alanda ama herkes kendi öğetisini verme peşinde,ortak bi dil yok.çok sesli olacağız derken çok kutuplu olduk.kimsenin halkın değerlerine saygısı yok.kendimize özgü mimarilerimiz ve çözümlerimiz kalmadı.yabancı coğrafyaların kaderini kendimize kader yapmaya çalışınca ne onlar olduk ne biz..mimarimiz taklit artık kültürümüzde taklit.toprağımıza özgü ekinimiz bile çıkmıyo.biz gibi ekinlerimiz de eğreti.ruhumuz GDO landı galiba

  • @ahugozitok2031
    @ahugozitok2031 Жыл бұрын

    Böyle güvenli okullar var neyse ki

  • @aysebet
    @aysebet Жыл бұрын

    Asrın felaketi diye anlatıyorlar da daha durun İstanbul depremi gelmedi

  • @onurylmaz343
    @onurylmaz343 Жыл бұрын

    Birşeyi yüzleşirseniz aşabilirsiniz bu her konuda böyle

  • @zuheylakanbur1069

    @zuheylakanbur1069

    Жыл бұрын

    Evet doğru fakat ne yazık ki yüzleşmek herkesin gerçekleri görebileceği ve sonrasında becerebileceği birsey değil.

  • @fatmanuryesilcam9024
    @fatmanuryesilcam9024 Жыл бұрын

    Eğitim kurumlarımıza disiplin gelmediği taktirde eğitim toparlanmaz. Öğrencilerin okulu gördükleri göz iki zıt kutup gibi. Ya eğlenmeye geliyorlar( ortaokullar genellikle) ya da aşırı ders çalışarak insani vasıflarını kaybediyorlar.( fen liseleri genellikle ) Aşırı bencilleşiyorlar. Meslek liseleri ise küçümseniyor. Bütün bunların tek bir elde disiplinli olması gerekiyor. Köy enstitüleri mantığının geri gelmesi gerekiyor. Fakat köy enstitüsü denildiği zaman bile sanki küfredilmiş gibi bakılıyor insana ben anlamıyorum. Yıllar önce köy enstitülerini incelemeye gelenler ne halde biz ne haldeyiz aklım almıyor. Disiplinin içinde ise sadece ders çalışmak yoktur. Sorumluluk almak, ahlak, vicdan gibi kavramlar da vardır. Kötü yanı bu kavramları vermeye çalışan 3,5 öğretmeni geçmez her okulda. Ve bir şeyler yapmak isteyen öğretmenler ise idareler ya da il, ilçe mebler tarafından engellenebiliyor. Yani bu duruma milli eğitim bakanlığının ciddi el atması gerekiyor. Onun içinde işin ehli insanların başta olması gerekiyor. Size soruyorum idarecileriniz korkarak iş yapıyorsa ve aman bir şey denmesin mantığıyla bir şey yapıyorsa okula gelmeyen öğrenciler dahi aman gelmesin gitsin uğraşmayalım mantığıyla öğrenciler geçiriliyorsa, sırf lgs ve tyt ayt sınavları için bol kefeden notlar veriliyorsa bu binaların yıkılması çok normal değil mi. Kendi içimizde kokmuş bir balığa dönmüşsek eğer, bu noktada en başta sorumlu kişilerin bizim kadar dert edinmesi gerekiyor. Bu dert edinme olmadığı taktirde yapabileceğimiz hiç bir şey yok. Ya da yeterli insanların bu konuda harekete geçmesinden başka çözüm göremiyorum ben. Tek kişinin ya da 3, 5 kişinin yapmaya çalışmasıyla olamıyor bir yerde tıkanıyor sistem. İllaki bir şeye takılıyor ayağı. Pes edilmese dahi işlevselliği sınırlı oluyor. Eğitimin köklü bir değişime ihtiyacı var ve çözüm işi bilen insanların bu işe katkıda bulunması. Hakkını vermesi. Bu işi bilen insanları seçme işini artık daha sağlıklı üstlenmekten başka seçeneğimizde yok. Yani her şey birbiriyle çok bağlantılı. Sistemdeki bir çarkı değiştirmekle olmuyor. Sistem çarkının hepsini değiştirmeye ihtiyacımız var. Köklü değişime. Önce kendi sistem çarkımızdan başlayarak elbette.

  • @ebruarabac1105
    @ebruarabac1105 Жыл бұрын

    Cehaletle başa çıkmaya uğraşmak yorucu ve yıpratıcı..

  • @sema1499
    @sema1499 Жыл бұрын

    8

  • Жыл бұрын

    Okullarda psikolojik destek birimleri oluşturuldu. Özellikle deprem bölgesinden gelen misafir öğrenciler ile çalışılmaya başlandı. Her ilde var mı bilemiyorum tabi.

  • @sumeryakara
    @sumeryakara Жыл бұрын

    O kadar şuursuz ve ahlaksız Bi milletiz ki şu gün istanbulda 93 çürük binadaki okulda binlerce öğrenci, yüzlerce öğretmeni gözden çıkarmış yöneticiler var.... Kalbim sıkışıyor düşündükçe... Nasıl kabul edilebilir böyle birşey..

  • @hilmikaplan8022
    @hilmikaplan8022 Жыл бұрын

    Okulların neden açılmadığını unuttunuz sanırım . O konuda da bir iki kelam edebilirdiniz. Deprem bölgelerinde gönüllü çalışan on binlerce öğretmen varken , yine on binlerce öğretmen yakınlarını kaybetmişken nasıl açılacaktı okullar ! ! oturduğunuz yerden konuşmak oluyor yaptığınız açıkçası .

  • @hacerkokdere9994
    @hacerkokdere9994 Жыл бұрын

    Cahilliğimizden bıktım. Eğitim sıfırmış bu kesin. Ve yönetim olarak da cahilmişiz. Ülke olarak gücümüz yokmuş ama egomuz müthiş

Келесі