Raven ringen | TV | Vroege Vogels

Үй жануарлары мен аңдар

Zo’n honderd jaar lang was de kenmerkt rauwe klank kroa-kroa van de raaf in Nederland niet te horen. Het dier was hier helemaal verdwenen. Herintroductie tussen 1970-1990 rondom de Veluwe zorgde ervoor dat het dier langzaam als broedvogel terugkeerde. Nu zijn er zo’n 200 broedparen in Nederland. Vanuit met name de Veluwe hebben de vogels met een spanwijdte van 120 cm zich al verspreid over verschillende provincies en nu dus ook Groningen.
Om de jongen uit het nest te ringen, kruipt Vroege Vogels Presentator Menno Bentveld een hoogspanningsmast in gelegen in natuurgebied ’t Roegwold. Een heel spannende werkdag om het licht uit te drukken! Eens de jongen raven veilig beneden zijn, krijgen ze een ring van Johan Bos van de roofvogelwerkgroep Groningen.
Van oorsprong is de raaf een rotsbroeder, een die op hoge hoogte zit. In Nederland kan dat natuurlijk niet, en kiest hij de hoge bomen óf dus hoge masten uit. Hier staat een enorme mast tussen de uitgestrekte akkergronden van Groningen. Verderop staat nog een mast, waar ook een paartje broedt.
Voor de raaf uit Nederland verdwenen, leefde de vogel ook al in deze provincie. Maar de mens was het dier liever kwijt dan rijk, vooral rond de landbouw, en het dier werd uitgeroeid. Ook in Groningen werden tijdens het herintroductieprogramma raven vrijgelaten in Groningen, maar het duurde nog tot 2019 tot het eerste broedpaar in Groningen werd ontdekt. Nu zijn er zes-acht bekende plekken waar de raaf broedt.
De raaf zit dus vlak bij ’t Roegwold, maar is niet per se een moerasbewoner. Hij doet het zo goed op de Veluwe vanwege de uitgestrektheid, vele kadavers en rust. Het is een aaseter, maar eet ook zaden, vruchten, insecten, diertjes. Extensieve landbouwgebieden zijn ook geschikt, vanwege dezelfde uitgestrektheid en diertjes. Verder houden de raven van schapen, ze pikken hun vacht om hun nestje lekker zacht te maken. Hier in ’t Roegwold, groot, open, grasvelden en veel dieren, vindt hij het waarschijnlijk ook prettig. Met al die ganzen, reeën, vossen, mollen, zijn er vast kadavers en kleine diertjes te vinden. Er is rust, ruimte én er grazen soms schapen.
Raven broeden vroeg, al vanaf eind februari. Dat is deels traditie onder de vogels, deels door het voedselaanbod. De jongen zijn dus al groot genoeg om te ringen. Tennet, de beheerder van de mast, heeft zelf iemand die de jongen uit de mast haalt.
De jongen ringen doen ze zodat ze weten hoe de populatie zich hier in Groningen verspreid. Zo heeft hij van de eerder geringde jongen al twee terugmeldingen, een is nu broedvogel op een andere plek in Groningen, de ander in Friesland. Wellicht horen ze in heel Noord-Nederland dus over een tijdje overal weer kroa-kroa.
Volg 'Vroege Vogels" via de website: www.bnnvara.nl/vroegevogels
Volg 'Vroege Vogels" op Facebook: / vroegevogels.bnnvara
Volg 'Vroege Vogels" op X(Twitter): / vroegevogels
Volg 'Vroege Vogels" op Instagram: / vroegevogels_bnnvara
Volg 'Vroege Vogels" op Tiktok: / vroegevogels_bnnvara
Kijkwijzer: alle leeftijden
#VroegeVogels #BNNVARA

Пікірлер

    Келесі