PROF. LOMACA: NOTELE, TEAMA DE EȘEC ȘI GESTIONAREA STRESULUI LA ȘCOALĂ | Părinți CuMinți 25

Școala românească vs. școala europeană. Care sunt principalele diferențe dintre școala românească și cea din afară? Ce ne lipsește astăzi? Cum poate compensa un părinte neajunsurile școlii? Cum poate fi gestionat comportamentul toxic al părinților și care este impactul acestuia asupra copiilor?
Invitatul primului episod al podcastului Părinți CuMinți este prof. Constantin Lomaca, șeful catedrei de știință a unui liceu din Germania, formator de dascăli, autor de cărți, cadru didactic cu experiență de predare inclusiv în Australia. El ne va arăta care sunt diferențele modului în care sunt evaluați elevii în România, dar și în străinătate. De asemenea, vom afla cum poate fi construit un comportament sănătos al părintelui.
Într-un nou episod al acestui podcast, descoperă cum se vede școala românească la nivel european și ce se poate spune despre miza notelor și a mediilor școlare.
0:00 - Intro
3:43 - „N-avem dorința să-i pregătim pe copii pentru lumea reală.”
6:14 - Cum poate compensa un părinte neajunsurile școlii
10:00 - Cum se face școală în Europa
18:00 - Evaluarea copilului în România și în alte țări europene
24:00 - Comportamentul părinților toxici și impactul asupra copiilor
28:01 - „Toți părinții trebuie să lucreze cu chimia creierului copilului.”
30:56 - Cultura muncii în școala europeană
34:59 - Miza notelor și a mediilor în sistemul de învățământ european
44:05 - Notele, teama de eșec și gestionarea comportamentului părinților
48:00 - Cum gestionăm leadership-ul profesorului în clasă
51:40 - Cele mai importante instrumente pentru profesori
56:20 - Testele PISA, un dezastru pentru România?
1:05:35 - Viitoarea carte a prof. Constantin Lomaca
👉Episod susținut de: www.catenlunasinstele.ro/
#zunivers #podcast #PărințiCuMinți
ABONEAZĂ-TE PENTRU MAI MULTE PODCASTURI ZUnivers:
🟩 bit.ly/Subscribe_ZUnivers
ZUnivers Podcasts ONLINE:
🟩 Website - ZUnivers.radiozu.ro
🟩 SPOTIFY - spoti.fi/3hcMbzK
🟩 KZread - / @zuniverspodc. .
🟩 FACEBOOK - / zunivers.pod. .
🟩 INSTAGRAM - / zunivers.po. .
Oana Moraru ONLINE:
🟩 / oneamonic
🟩 / oanamoraru_educational
Simona Gherghe ONLINE:
🟩 / simgherghe
🟩 / simgherghe

Пікірлер: 24

  • @carmenirimia206
    @carmenirimia2064 ай бұрын

    Buna ziua. Ascult cu interes, mai ales că atât eu ca profesor cu experienta de 17 ani in trei sisteme de invatamant, unul in tara si doua pe continentul nord-american cât si fiul meu, ca elev intr-un colegiu international, avem experienta unui alt sistem de invatamant. E al doilea an pentru noi in Romania si vad cu durere cat de greu îi este fiului meu, dupa ce 8 ani a fost educat si format altfel sa se integreze in scoala de aici. Piedicile majore vin nu din partea colegilor lui cat de la tot ce tine de sistem si angajatii din el. Teme multe, galoparea prin materie, fara dialog la clasa, nota folosita ca mijloc coercitiv sau punitiv, observatiile personale si admonestari in fata clasei, care scad stima de sine si motivatia invatarii, incurajarea competitiilor distructive nu constructive, etc. Cred ca am ajuns la capatul puterilor si ne intrebam deja daca n-ar trebui sa incercam forme alternative de educatie pana nu e prea tarziu. Asta in cazul in care nu ne facem bagajele sa plecam de unde am venit, ceea ce nu ne dorim, dar nici nu putem risca sanatatea fizica si mentala a fiului nostru oricât de mult ne-am dori sa invete carte in ţara in care s-au nascut parintii lui, si pe care ar trebui s-o simta ca si a lui. Daca se poate, mi-ar placea sa intru in contact cu invitatii dv...poate putem colabora cumva la gasirea unor solutii benefice pentru copii, parinti dar si profesori. Mi-as dori tare mult ca si copiii din România sa aiba parte de ceea ce merita: o altfel de educatie, de calitate, bazata pe principii si valori sanatoase si transmisa de profesori competenti, cu vocatie de dascal si care-si iubesc elevii. Doamne ajuta!

  • @simonaanghel7495
    @simonaanghel74954 ай бұрын

    Mulțumesc pentru aceste interviuri/discuții, consider că în școală românească profesorii sunt cheia succesului și astăzi cauza eșecului. Nu putem face educație adaptata societății de astăzi cu profesori care au făcut un an de psihologie și ceva metodică ( vezi anii 90) și cu profesori care plătesc un modul de psihopedagogie și primesc adeverința. Profesorilor trebuie sa li se ofere cursuri reale de pregătire, ei trebuie sa acumuleze real credite, aceste cursuri trebuie făcute în vacante nu după amiaza pe net, te loghezi și gata cursul. Dacă nu tinem pasul cu vremurile profesorul și elevul sunt pe același drum dar nu merg împreună. Iar părinții sunt foști elevi:)) Si mai cred ca oameni ca dumneavoastră ar trebui sa fie mai vocali mai implicați în sistemul de stat, sa nu mai faceți pași în spate în fața celor care conduc astăzi educația pentru ca s-au nimerit acolo și au zero viziune. Va îmbrățișează cu drag și respect o profesoara cu experiență de 25 de ani care se îmbogățește ascultându-vă.❤

  • @ramicupsa168
    @ramicupsa16810 күн бұрын

    Vai ce minune acest tip de profesor, copilul meu interior tânjește după un asemenea profesor profesionist asemeni Dnei Oana Moraru! Ce am putea face să se producă schimbarea și în sistemul nostru de învățământ?

  • @paunadelina6537
    @paunadelina65372 ай бұрын

    ❤ multumim!

  • @ClaudiaDumitrascu
    @ClaudiaDumitrascu4 ай бұрын

    Foarte echilibrat și informativ discursul domnului profesor Lomaca. O plăcere să asculți! Mulțumesc pentru acest podcast.

  • @VioVio-di7wn
    @VioVio-di7wn4 ай бұрын

    Continut preferat cand este vorba de educatie

  • @Ronny724
    @Ronny7244 ай бұрын

    V-am simtit lipsa🤗. Ma bucur tare ca ati revenit. Interesante informatiile si perspectiva d-nului prof. In continuare sustin faptul ca exemplificarile, Oanei Moraru prind tare bine. ❤ Imi place foarte tare ideea de comunicare oficiala folosind un singur instrument de comunicare (platforma, e-mail). Din fericire, in afara, toti se supun regulamentului intern aprobat la nivel de scoala si toata lumea, de la elev la profesor, suporta consecintele nerespectarii lui. La noi, mare parte a invatamantul, "impune" regulamentul din pix.

  • @carmenleonte4093
    @carmenleonte40934 ай бұрын

    Minunat invitat!A fost o placere si mai ales extrem de util sa il ascult!Astept cu interes un nou episod cu dl profesor, oricand se poate!Avem multe de invatat din experienta dumnealui.

  • @stefaniamuresan1392
    @stefaniamuresan13924 ай бұрын

    Felicitari pentru emisiune!❤

  • @LauraStanciu-dv1uh
    @LauraStanciu-dv1uh4 ай бұрын

    Mulțumim!! Foarte interesant ♥️

  • @lidiaraileanu2648
    @lidiaraileanu26484 ай бұрын

    Respect dnului profesor. ❤

  • @gabrieladanciu190
    @gabrieladanciu1904 ай бұрын

    Bună seara, dragilor! Abia vă așteptam! Foarte interesant subiectul abordat de dvs împreună cu acest invitat special. Mulțumiri!!!

  • @gianinazangur1477
    @gianinazangur14774 ай бұрын

    Mulțumim pentru podcast. Foarte educativ și plăcut. ❤

  • @Antantedizemanepe
    @AntantedizemanepeАй бұрын

    58:18 "mă comport exemplar după standardele mele" Cheloo.

  • @ioanaelenamarinescu7015
    @ioanaelenamarinescu70154 ай бұрын

    Postat de 18h, 5,233 vizualizari, asta e bine, 212 like-uri, asta nu prea ajuta algoritmii. Haideti sa dam si like la fiecare video ptr a face mai vizibil clipul ptr toata lumea. 🤩

  • @annaiuga
    @annaiuga4 ай бұрын

    Eu am o problemă cu profesorii care nu doar că îi prind pe copii când nu știu si le dau 3 dar, mai rau, îi vânează pur și simplu....

  • @lucianandrei1421
    @lucianandrei14214 ай бұрын

    Cat de departe suntem de ce ar trebui sa fie. Copilul meu are o invatatoare cu rezultate foarte bune la concursuri etc dar e extrem de toxică la clasa. Le da insuficient pentru orice nimic, inclusiv daca le iese o curea de la ghiozdan din dulap, plus ca ii umple cu toate știrile negative de la televizor. Ii tine in pauza si nu au timp sa mănânce, le cronometreaza orice acțiune. Ii domina puternic prin frica si e o tensiune de nedescris in clasa. Copilul meu invata foarte bine si chiar daca invatatoarea nu il cearta direct, resimte un stress foarte mare. Plange in fiecare duminică pentru ca trebuie sa revină la școală. Problema e ca nu pot sa cer transferul pentru ca abia ce am transferat-o de jumătate de an si e in clasa a IV. Daca o infrunt, ma tem sa nu o dezlănțui, mai ales ca suntem nou veniti in calsa. Nu știu ce e de făcut.

  • @JennaHasm

    @JennaHasm

    4 ай бұрын

    Te pui cu burta pe carte, înveți limba română, să scrii corect și iei lecțiile de meditație împreună cu copilul tău (ai nevoie de ele, ... ca mulți părinți dealtfel). Bărbații din România se însor NUMAI pentru că sunt săraci, proști, dornici de sex ieftin și incompetenți în a se gândi ce decizii de viață trebuie să facă pentru binele și educația copilului. În cazul tău, fapta-i deja consumată, ai deja copil cu el. 1 Succes pentru el - 1 pierdere pentru tine. Păcat de copil.

  • @lucianandrei1421

    @lucianandrei1421

    4 ай бұрын

    @@JennaHasm Poftim?

  • @enitamihai4637
    @enitamihai46374 ай бұрын

    I mi place acest podcast, interesant tot ce aflu. Pe Doamna Oana o urmăresc și citesc din ceea ce postează, la rândul meu distribuia ceea ce posta. Iar în urma cu câțiva ani am avut probleme cu Învățătoarea copilului meu de atunci și a început cu o ura fata de mine cât și fata de băiatul meu. A început să-l jignească sa l bata pe fiul meu care era în clasa a 2-a la SC. Nr. 6 din Oltenița. Copilul meu a fost făcut prost permanent, pana și el credea lucrul acesta la umilit pentru ca eu ca mamă l am pus sa scrie mai mare pe caietul dictando, pentru ca sunt pers. Cu handicap cu deficiente de vedere, iar D-na Învățătoare la umilit în fata clasei și copilul i a spus din ce cauza scrie mai mare, pentru ca îl controlam sa vadă dacă a făcut tema și ca nu vad bine. Iar în următoarele zile a făcut ședința la școală și m-a umilit de fata cu toți părinți ca ce caut la școală dacă nu vad bine. Pentru mine și copil a fost o trauma aceasta femeie. Când am fost sa VB. CU directorul scoli, au chemat politia fără sa fie scandal sau ceva grav și râdeau de noi, iar în momentul când am hotărât sa fac cerere de mutare pe cealaltă clasa, doamna mi a luat datele de pe fb. Cu poza și ma postat pe rețele de matrimoniale cu nr. Soțului meu ca doar pe al lui îl avea. AM făcut plângere la politie, și ei au îndreptat plângerea către investigații criminale. AM făcut și la inspectoratul școlar Călărași dar fiind politic totul, acum doamna este consilier școlar. Copilul meu a rămas și acum cu gust amar în ceea ce o privește, băiatul meu este acum în clasa a 8-a și își aduce aminte tot prin ce a trecut.

  • @georgianaconstantin4583

    @georgianaconstantin4583

    4 ай бұрын

    Este mai mult decât regretabil , este inadmisibil, prin ce ați trecut! Este de ordinul fantasticului! Îmi pare extrem de rău că ați avut asemenea momente...iar sa luptați contra sistemului,practic este aproape imposibil..toate cele bune!

  • @StefanMetehoiu
    @StefanMetehoiu4 ай бұрын

    Vorbesti despre educatie si faci mizeria aia de emisiune la Antena 1,cred ca trebuie sa lasi pe altcineva!

  • @sorinalexe9524
    @sorinalexe95244 ай бұрын

    Sunt perplex. Deci, ne-a ramas doar sa invatam de la muzee? Nu mai bine ar fi sa educam profesorii sa faca treaba bine? Oana cam bate campii aici. Un video de foc la gura sobei. Oameni buni, veniti cu o revolutie. Toti copii si parintii asteapta asta. Faceti-i pe profesori sa se dea de trei ori peste cap, sa manance jeratic, Altfel, va fi din ce in ce mai trist. Oameni care nu stiu, ii vor invata pe altii sa faca ce nu stiu

Келесі