PROCLAMACIÓ DE LA II REPÚBLICA ESPANYOLA A BADALONA. Film recuperat per JF Escrihuela Niubó

[CAT] El 14 d’abril de 1931 va tenir lloc la proclamació de la Segona República, una de les dates més recordades de la història del segle XX a l’Estat espanyol. L’esdeveniment es va viure de forma multitudinària, tal com s’intuïa per les poques fotografies que es conserven a l’Arxiu d’Imatges del Museu de Badalona. Ara, gràcies a aquest extraordinari documental podem reviure els efectes d’aquella proclamació a la nostra ciutat.
Això ha estat possible per la incorporació a l’Arxiu d’Imatges de la institució, d’una còpia restaurada, propietat de Joan Francesc Escrihuela Niubó, nét de l’autor de la filmació, Bonaventura Niubó i Cunill (Badalona 1892-1970).
Niubó, que era carnisser de professió i tenia parades al mercat Maignon de la ciutat, va ser regidor del primer ajuntament republicà. Apassionat pel cinema, la seva posició econòmica, relativament folgada, li va permetre adquirir una càmera Pathé Baby de 9,5 mm amb què va enregistrar un volum significatiu de filmacions.
La difusió de la gravació de Niubó i Cunill, restaurada pel seu nét, coincideix amb els 100 anys de la comercialització de la càmera de cinema amateur Pathé Baby.
Us convidem, doncs, a gaudir d’aquest document audiovisual, de moment l’únic conservat del qual el Museu té coneixement. /
[CAST] El 14 de abril de 1931 tuvo lugar la proclamación de la Segunda República, una de las fechas más recordadas de la historia del siglo XX en el Estado español. El evento se vivió de forma multitudinaria, tal y como se intuía por las pocas fotografías que se conservan en el Archivo de Imágenes del Museo de Badalona. Ahora, gracias a este extraordinario documental podemos revivir los efectos de esa proclamación en nuestra ciudad.
Esto ha sido posible por la incorporación al Archivo de Imágenes de la institución, de una copia restaurada, propiedad de Joan Francesc Escrihuela Niubó, nieto del autor de la filmación, Bonaventura Niubó y Cunill (Badalona 1892-1970) .
Niubó, que era carnicero de profesión y tenía paradas en el mercado Maignon de la ciudad, fue concejal del primer ayuntamiento republicano. Apasionado por el cine, su posición económica, relativamente holgada, le permitió adquirir una cámara Pathé Baby de 9,5 mm con la que registró un volumen significativo de filmaciones.
La difusión de la grabación de Niubó y Cunill, restaurada por su nieto, coincide con los 100 años de la comercialización de la cámara de cine amateur Pathé Baby.
Os invitamos, pues, a disfrutar de este documento audiovisual, de momento el único conservado del que el Museo tiene conocimiento.

Пікірлер