Prenseslerin ve Kralların Tacı: Defne Ağacı (Ne Yapılır, Nasıl Yapılır)

► İlk siz haberdar olmak istiyorsanız bit.ly/3jHMVMu linke tıklayarak resmi KZread kanalına abone olmayı ve bildirimleri açmayı unutmayın!
❤️‍🔥TÜRKİYEDEN POPÜLER EKOTURİZM SEYAHAT NOKTALARI❤️‍🔥
• Video
Defne..
Anadolu'nun prensesi
En güçlü kralların, Efsanelere konu olmuş, Güzeller güzeli Defne..
En güzel sabunlara can veren
En leziz sofralara eşlik eden nimet
Peki..
Tüm dünyada dillere destan olmuş bu değerli bitkimizi biz ne kadar tanıyoruz?
Gelin onu yakından inceleyelim..
Ülkemizde çok yaygın olarak yetişen önemli bir ticari değere sahip olan defne..
Lauracease familyasından bir Maki bitkisi Kışın yaprağını dökmeyen ve her dem yeşil kalan 2 metreden 10 metreye kadar boylanabilen yuvarlak taçlı, sık dallı dioik bir ağaççıktır. Bol miktarda kök ve kütük sürgünü verir çiçeklenme mevsimi yörelere göre değişmekle birlikte genellikle mart mayıs aylarındadır.
Ülkemizde yetişen tek defne türü olan Akdeniz defnesinin çiçekleri sarı renkli zeytin tanesi şeklinde olan meyveleri ise önceleri yeşil renkte olup olgunlaşınca koyu mor veya siyah renge dönüşür. Ana yayılış alanı Akdeniz havzası ve Anadolu olan Defne Türkiye'de bütün kıyı şeridinde doğal olarak görülür. Apollon efsanesine ev sahipliği yapan Hatay'dan başlayarak Kuzey doğu Karadeniz'e kadar yayılış gösterir ve subtropik iklimin etkisi oranında iç bölgelere kadar gidebilmektedir. Yayılış alanları 0 metreden 1100 metreye kadar olan rakımlar arasında değişir.
Defne üretimi vejetatif büyüme mevsimlerinin dışında kurutma koşulları da dikkate alınarak belirlenecek sürelerde yapılır. Doğal kurutma yapılacak bölgelerde Temmuz ayı sonunda başlanarak doğal kurutmaya ihtiyaç duyulmayan veya suni yolla kurutma yapılan alanlarda ise vejetatif büyümenin durduğu ve çok yavaşladığı aylarda başlanarak yeniden vejetatif büyüme başlamadan önce bitirilmelidir bu genellikle Ağustos Mart arasındaki dönemi kapsar. Defne ağacı üretiminde Defne ağacının biyolojik yapısı dikkate alınarak tek tek yaprak toplamak yerine 2-3 yaşındaki yapraklı sürgünler kesilerek uygulama yapılır. Aksi halde dikili Ağacın dalları kurur. Toplama ekipmanı olarak küçük el testeresi, bağcı bıçağı veya makas kullanılması uygundur. Defne ağacının bol miktarda kök ve kütük sürgünü verme özelliğinden dolayı uygun ve doğru kesim yapıldığında yine bol miktarda yeni sürgün elde edilir. Her bir ocaktan tıraşlama kesilecek sürgünler olduğu gibi tetal kesilecek boylu sürgünlerde bulunabilir. Ağaççık haline gelmiş sürgün yoksa her ocakta 3-5 boylu sürgün ağaççık haline gelecek şekilde bırakılır.
Bu ağaççıklarda 1/3 oranında tepe bırakılacak şekilde yan dalları tetal kesimine tabi tutulur. Diğer sürgünler tıraşlama kesime tabi tutulur. Bu şekilde her ocakta hem kök hem kütük hemde gövde sürgünü sağlanır. Uygulanacak kesimlerde bitkinin sürgün verme kabiliyeti köreltilmemelidir. Traşlama kesimlerde kök boğazına yakın alçak kesim uygulanmalı kesim yüzeyi düzgün ve kesim yönüne şevli olmalı tetal kesimde gövdeye doğru aşağıda şevde olmalıdır. Çift yönlü kesim yapılmamalıdır, kabuk ayrılması ve çatlamalara sebebiyet verilmemelidir. Planlanan sahalar 2-3 kesim parseline ayrılarak dönüşümlü üretim gerçekleştirilir. Tohum olarak kullanılabilen Defne meyveleri Eylül sonu Ekim ayı içerisinde olgunlaşır ve koyu mor veya siyah bir renk alır. Olgunlaşan meyveler elle veya ağacın dalları silkelenip yere düşürülmesi sağlanarak toplanır. Üretimi yapılan defne taze kullanılması halinde yaprakların kızıllanmasına meydan verilmeden dalların kesim yerleri yere bakacak şekilde dikine demetler haline getirilerek kullanım yerine nakli gerçekleştirilir. Kurutularak kullanılması halinde aynı şekilde demetler halinde nakledilir ve tercihen kurutma fırınlarında suni kurutma yöntemiyle kurutulur. Suni kurutma imkanı olmayan yerlerde gölgede veya yarı gölgede kurutma işlemi gerçekleştirilir. Demetler kurutma esnasında yağmura maruz kalmamalı çiğ görmemelidir. Üstü örtülü yanları açık tabanı tahta döşemeli sundurmalarda kurutulma yapılmamalıdır.
Kızıllaşmanın önlenmesi için kurutulacak yapraklar zaman zaman altüst edilmeli serilen yaprak kalınlığı 10-15 santimetreden fazla olmamalıdır. Kurutma süresi sonunda elastiki hale gelmiş yapraklar dalların üzerinden elle sıyrılır. Sopayla çırpma yapılmamalıdır. Sıyırma işlemi öğle saatlerinde muşamba veya plastik bir örtü üzerinde yapılmalıdır. Örtü üzerinde sararmış, mantarlı, böcekli yapraklarla odunsu kısımları temizlenmiş yapraklar 25-30 kilogram ağırlıkta temiz sağlam kanaviçelere sarılarak depolanır. Depolamanın yapılacağı yerler havadar rutubetsiz ve kuru olmalıdır. Defne bitkisi; Parfümeri, Sabun, Gıda, İlaç ve Cila ile Kimya sanayiinde çok geniş bir şekilde kullanılır. 2020 yılı itibariyle Ülke ekonomisine katkısı yaklaşık 1 milyar 850 milyon liradır.

Пікірлер: 6

  • @halilibrahimkarakaya7591
    @halilibrahimkarakaya75914 ай бұрын

    Benimde bahçemde var harika Giresun da.

  • @ercanayar7175
    @ercanayar71757 ай бұрын

    Çok iyi bir çalışma teşekkür ederim

  • @hakknkalemi7111
    @hakknkalemi7111 Жыл бұрын

    Arkadaş o fon müziğini biraz hafif koyun. Biz seni dinlemek istiyoruz ..

  • @cengizvelimahmutoglu5486
    @cengizvelimahmutoglu5486 Жыл бұрын

    MABET AĞACI FIDESİ NERDE BULABILIRIZ.

  • @haliluysal718
    @haliluysal7182 жыл бұрын

    Devletimiz ormanlara önem veriyor ama insanımızda orman sevgisi ve bilinci yeterince yok, keşke orman sevgisi tohumları da ekilseydi zamanında

  • @OrmanGM
    @OrmanGM3 жыл бұрын

    ► İlk siz haberdar olmak istiyorsanız bit.ly/3jHMVMu linke tıklayarak resmi KZread kanalına abone olmayı ve bildirimleri açmayı unutmayın!