Η Πρύτανης κ. Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ στην εκπομπή "Πρώτη Θέση", Μάιος 2016

Η εθελοντική, μη κερδοσκοπική και μη επιχορηγούμενη οργάνωση Πανεπιστήμιο Των Ορέων - επίσημο μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) - Mountain Partnership, FAO, ιδρύθηκε το 2008 στην Κρήτη, από τον Πρύτανη, καθηγητή Οφθαλμολογίας κ. Ιωάννη Παλλήκαρη και υλοποιεί το άνοιγμα της πανεπιστημιακής κοινότητος στους ανθρώπους της υπαίθρου και στην αγνή λαϊκή γνώση, με στόχο την διαφύλαξη και τη μελέτη του τρόπου ζωής και του πολιτισμού των ορεινών κοινοτήτων.
Τα μέλη του αριθμούν εξέχοντες επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, μεγάλα Πανεπιστήμια της χώρας και του εξωτερικού., διανοούμενους, τεχνίτες, κτηνοτρόφους, γεωργούς και μαστόρους του λαϊκού βίου της Κρήτης.
Η τεχνογνωσία, η επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση της τυπικής εκπαίδευσης, που εκπροσωπεί το αστικό πανεπιστήμιο, συναντά μέσα από το ΠτΟ, την άτυπη - εμπειρική λαϊκή βιωματική σοφία και γνώση των «Ορέων», σε μια γονιμοποιητική διαδικασία, στην υπηρεσία του ανθρώπου.
Όλα αυτά τα χρόνια έχει αποκτηθεί μια πολύτιμη εμπειρία και γνώση, μέσα από τις εκατοντάδες ιατρικές, εκπαιδευτικές και κοινωνικές εξορμήσεις καθώς και παρεμβάσεις συμβιωματικής παιδείας του ΠτΟ σε όλους τους δήμους της Κρήτης, σε χωριά ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών της Κρήτης, των νησιών του νοτίου Αιγαίου αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, που δεν έχουν πρόσβαση σε πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας, σε σχολεία, φυλακές, ορφανοτροφεία, γηροκομεία και μοναστήρια.
Μια από τις σημαντικότερες δράσεις του ΠτΟ στο πεδίο του πολιτισμού και της εκπαίδευσης είναι η Αποστολή Πηνελόπη Gandhi.
Η πολιτιστική κληρονομιά, η σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν, η σύνδεση των γενεών και των αξιών τους, αλλά και ζητήματα περιβαλλοντικής, αισθητικής αγωγής, η επανα-διεθνοποίηση του κρητικού/ελληνικού πολιτισμού, είναι μερικά μόνον από τα οφέλη αυτής της δράσης, η οποία παρεμβαίνει δημιουργικά, στην κοινωνία αναπτύσσοντας οικονομίες μικρής κλίμακας-μεγάλης αξίας και νέες οικοτεχνικές μορφές παραγωγής.

Пікірлер

    Келесі