Pescuitul crapului | Alegerea firelor. Diametrul

Спорт

Unul dintre parametrii existenți pe etichetele rolelor în baza cărora alegem firele de pescuit este diametrul. În funcție de ce urmează să facem cu firul respectiv (pescuim lansat, pescuim plantat, pescuim în agățătură etc.), de distanța la care trebuie să pescuim și capacitatea tamburului, alegem diametrul potrivit. Asta este în teorie, deoarece, în practică, așa cum au arătat testele și măsurătorile, s-ar putea să constatăm că diametrul real al firului diferă de cel scris pe etichetă. Dincolo de aspectele comerciale și morale legate de faptul că una zice producătorul și alta este realitatea, a cumpăra un fir mai gros decât ne trebuie poate compromite partida de pescuit, cum ar fi că nu putem ajunge lansat la distanța dorită (pierzând din distanță cu firul mai gros) sau că nu putem plansa montura la distanța dorită (intrând mai puțin fir pe tambur).
În acest capitol:
- relația diametru - rezistență la rupere
- relația diametru - distanță lansare
- fire groase vs. fire subțiri
- grosimea potrivă.
Rezultate teste și măsurători:
- monofilament (nylon): marelepescar.ro/blog/fire-mon...
- textile (multifilament): marelepescar.ro/blog/fire-tex...
- fluorocarbon: marelepescar.ro/blog/fire-flu...
Prezentarea metodei de testare: • Video

Пікірлер: 12

  • @ViataDeNavigator
    @ViataDeNavigator3 жыл бұрын

    Foarte bun video! Multumesc!

  • @Giulika10
    @Giulika104 ай бұрын

    Buna ziua! Am o intrebare. Am nevoie de un fir bun pt crap cu care sa pot ajunge de asemenea la distante de 100 120 m si sa aiba 1000 de m rola. Imi puteti da o recomandare? Multumesc frumos!

  • @MarelePescar

    @MarelePescar

    4 ай бұрын

    Va recomandam urmatorul fir: marelepescar.ro/fir-monofilament-trabucco-t-force-xps-longcast-fluo-1200m.html De mentionat faptul ca acest fir a fost testat de catre noi si este putin supradimensionat, respectiv diametrul declarat de 0.18mm are de fapt 0.20mm, 0.20mm are 0.23mm, etc. Puteti consulta aceste detalii pe blogul nostru, in asa fel incat sa alegeti diametrul real potrivit nevoilor dumneavoastra: marelepescar.ro/blog/fire-monofilament/

  • @Alex-vl3zd
    @Alex-vl3zd Жыл бұрын

    Salut, ma gandeam sa imi incarc mulinetele de pescuit la crap cu textil cap coada, insa stau in dubii foarte mari. Pescuiesc 90% din timp la bag-uri pva la o distanta considerabila si doresc cumva sa maximizez distantele. Ma gandeam sa folosesc un 0,20 textil cu un inaintas de 0.25. Care imi sunt dezavantajele si avantajele in acest caz?

  • @MarelePescar

    @MarelePescar

    Жыл бұрын

    Principalul dezavantaj al utilizarii firului textil ca linie principala este elongatia inexistenta, absorbtia socurilor in drill fiind efectuata doar de lanseta.

  • @georgegeorge6302

    @georgegeorge6302

    2 ай бұрын

    Pe lângă lipsa elongatiei firului,trebuie să iei în calcul și riscul de a face peruci la aruncare.

  • @v.mihnea868
    @v.mihnea8683 жыл бұрын

    Firul de la cpk glow supercast nu e in tabel ...

  • @denisfising8514
    @denisfising85142 жыл бұрын

    Și dacă plantam cu bărcuța

  • @MarelePescar

    @MarelePescar

    2 жыл бұрын

    În alegerea firelor pentru pescuitul plantat, nu contează dacă plantăm cu navomodelul sau barca mare (cu lanseta sau montura în barcă). Tot pescuit plantat este și, prin urmare, se aplică aceleași criterii pentru selectarea firului potrivit, indiferent că folosim navomodel sau barcă.

  • @Karosh-vm3gj
    @Karosh-vm3gj2 жыл бұрын

    Va salut! O întrebare am și eu. Dacă pescuiesc cu un fir principal da 0,28 care tine 4,5 kg, asta înseamnă ca pestele pe care l am înțepat de 5.7 kg îmi rupe ? Mulțumesc!

  • @MarelePescar

    @MarelePescar

    2 жыл бұрын

    Dacă pescuiți cu frâna mulinetei strânsă și peștele înțepat se depărtează suficient de mult, până ajungeți la lansete să faceți drilul și să slăbiți frâna, peștele poate rupe firul. Similar, dacă în timpul drilului strângeți prea mult frâna mulinetei sau forțați, iarăși, firul se poate rupe. În schimb, dacă, în așteptarea trăsăturii, frâna este reglată corect, astfel încât peștele să poată lua fir și, ulterior, în timpul drilului, controlați peștele din frâna mulinetei, lansetă și mână, fără să forțați inutil, puteți aduce la minciog și pești de peste 20kg cu un fir a cărui rezistență la rupere este de 4,5kg. Referitor la rezistența firului, sunt două aspecte de care e bine să țineți cont: dacă firul respectiv chiar are acea rezistență la rupere și cât de vechi (uzat) este firul. Aceste lucruri sunt explicate în episodul dedicat alegerii firelor din seria "Pescuitul crapului".

  • @Karosh-vm3gj

    @Karosh-vm3gj

    2 жыл бұрын

    @@MarelePescar va mulțumesc , foarte interesant 😉

Келесі