Peri Bacaları

Фильм және анимация

Peri Bacaları, hem ülkemizde hem de dünyada görünen yer şekillerinden. Buranın dünya çapında çok tanınmasının nedeni ise Türkiye'dekilerin çok geniş bir alana yayılması. Kapadokya geneline yayılan bu jeolojik yapı, insanların yeraltı şehirleri kurmalarını kolaylaştırmış.
Peri Bacalarının oluşumunda birçok doğal etken söz konusu. Bu özel coğrafya, on milyon yıl önce yaşanan aktif olan volkanik mekanizmalar olan kalderaların patlamalarıyla oluşmuş. Yanardağlardan çıkan lavlar; platolar, göller ve akarsuların üzerinde tüf tabakasını meydana getiriyor. Oluşan bu tüf tabakasının başta Kızılırmak Nehri olmak üzere akarsuların, göllerin ve rüzgârın aşındırması sonucunda bugünkü görkemli Peri Bacaları meydana geliyor.
Kapadokya'da, Paşabağı civarında yer alan Peri Bacaları, buradaki en belirgin örnekler olarak kabul ediliyor. Buradaki örneklerin konik, şapkalı, mantar biçimli, sütunlu ve sivri kaya formunda olması da önemli bir etken.
Peri Bacalarında insanlar yeraltı şehirleri de kurmuş. İnsanlar bu doğal oluşumları, eski çağlarda gözetleme ve barınma yeri olarak kullanırken Hristiyanlığın yayıldığı dönemlerde içlerine kiliseler oymuşlar. Roma dönemlerinde ise burası mezar olarak kullanılmış.
Burada kayalara oyulan evler, Roma İmparatorluğu’nun baskısından kaçan Hıristiyanlar için sığınak görevi de üstlenmiş. 6. ve 7. yüzyıllarda ise Derinkuyu, Kaymaklı, Mazı, Özkonak, Doğala gibi yeraltı şehirleri Arap akınlarına karşı sığınak haline gelmiş.
Kapadokya'da bugünkü anlamda kayaların içinde yaşama geleneğinin tarihi ise bu kadar eskiye dayanmıyor. 19. yüzyılda burada bu doğal oluşumların içerisinde yaşama geleneği gelişmiş. Kapadokya sınırlarında 150'ye yakın yeraltı şehri var. Bunlardan 36 tanesi bugünkü anlamda yeraltı şehri iken diğerleri birkaç ailenin barınabileceği kadar küçük oluşumlar.
Fairy Chimneys are among the landforms visible both in our country and around the world. The reason why this place is so well known around the world is that the ones in Turkey spread over a very wide area. This geological structure spread throughout Cappadocia made it easier for people to establish underground cities.
There are many natural factors in the formation of Fairy Chimneys. This special geography was formed by the eruptions of calderas, which are active volcanic mechanisms that occurred ten million years ago. Lava from volcanoes; It forms the tuff layer on plateaus, lakes and streams. Today's magnificent Fairy Chimneys are formed as a result of the erosion of this tuff layer by streams, lakes and wind, especially the Kızılırmak River.
Fairy Chimneys located around Paşabağı in Cappadocia are considered the most prominent examples here. Another important factor is that the examples here are in conical, capped, mushroom-shaped, columnar and pointed rock forms.
People also built underground cities in Fairy Chimneys. While people used these natural formations as observation and shelter places in ancient times, they carved churches into them during the times when Christianity spread. In Roman times, this place was used as a tomb.
The houses carved into the rocks here also served as shelter for Christians escaping from the oppression of the Roman Empire. In the 6th and 7th centuries, underground cities such as Derinkuyu, Kaymaklı, Mazı, Özkonak and Doğala became shelters against Arab raids.
The history of the tradition of living in rocks in the current sense in Cappadocia does not date back that far. In the 19th century, the tradition of living in these natural formations developed here. There are nearly 150 underground cities within the borders of Cappadocia. While 36 of these are underground cities in today's sense, the others are small formations that can accommodate a few families.

Пікірлер

    Келесі