Pension: tips, misstag att undvika och saker att få rätt på | Med Monica från Pensionguiden |

Reklam för Monicas bolag Pensionsguiden. Idag har vi förmånen att få intervjua Monica Sjödin som hänger mycket i vår community och är expert på pensioner, till den grad att hon numer vid sidan av sitt vanliga jobb driver Pensionsguiden.nu.
Det blir ett samtal om pension där vi pratar om allt från Pensionsmyndighetens tre viktigaste råd:
- Livsinkomsten spelar roll för pensionen
- Tjänstepension är jätteviktig
- Uttagsålder spelar stor roll
men framförallt kompletterar med våra egna tankar, tips och reflektioner. På sätt och vis blir det ett lite nördigt avsnitt, men väldigt faktaspäckat. Stackars Caroline fick kämpa för att hålla oss på banan när vi spann loss. 😂
Men oavsett om du har många år kvar till pensionen eller snart ska börja ta ut den, så kommer du garanterat att ha stor nytta av Monicas kunskap. Vi listar flera av hennes viktigaste tips, misstag att undvika och även ett antal ganska ointuitiva tips (t.ex. ställ dig i en kö för en hyresrätt, ta ut lån om du behöver i 55 års åldern etc).
Nedan följer de 8 viktigaste, men avsnittet innehåller långt fler:
▸ Vikten av att skapa en realistisk bild av livet efter pensionen, med tanke på intressen, aktiviteter och relaterade kostnader. Detta för att kunna budgetera rätt.
▸ Att noga planera sina uttag av tjänstepensionen utifrån aspekter som skatt, risknivå och förväntad avkastning. Hur du väljer att ta ut pengarna spelar en STOR ROLL!
▸ Att anpassa risknivån i sitt pensionssparande efter ålder, med en högre andel aktier för bättre avkastning fram till 55 år, för att sedan trappa ner risknivån.
▸ Att undersöka möjligheter till deltidspension eller kollektiv slutbetalning i det egna pensionsavtalet, så att arbetsgivaren fortsätter betala in även om man går ner i tid.
▸ Att jämföra och byta pensionsförsäkringar vid behov, för att hitta de med bäst avgifter och högst historisk avkastning. Här kan Konsumenternas hemsida vara till stor hjälp.
▸ Att börja planera sin pension redan vid 50-55 års ålder, då det fortfarande finns utrymme att påverka och justera sitt framtida pensionssparande.
▸ Att undvika att ta ut pensionen i förtid samtidigt som man arbetar heltid, då detta leder till onödigt hög beskattning. Bättre att trappa ner gradvis om man vill frigöra tid eller pengar tidigare.
▸ Att se över sitt eventuella efterlevandeskydd om man inte har någon närstående som är beroende av det, då avståendet i många fall kan höja den egna pensionen.
Många av dessa tipsen har en stor möjlighet att påverka pensionen med flera tusenlappar. Det kan således vara värt att se över det här.
Vi hoppas att du gillar avsnittet,
/Jan, Caroline och Monica
Reklam för Monica: boka individuellt möte / gå hennes kurs
====
Jag har fått förmånen att få gästföreläsa i Monicas utbildning och jag känner till personer som har anlitat henne för en individuell pensionsgenomgång och pensionsplanering. Det är framförallt relevant skulle jag säga efter 50 års ålder när man börjar närma sig och än viktigare för företagare där det kan göra skillnad på riktigt.
Läs mer: pensionsguiden.nu/rikatillsam...
En kort kommentar kring att betala för individuellt möte. Det normala i Sverige är att man får gå på “rådgivning” gratis. Problemet är att ofta är något gratis, då är det man själv som är produkten för få personer har möjligheten att göra välgörenhet. Jag anser att det är bättre att betala några tusen vid ett tillfälle, få personlig hjälp, vara trygg i att incitamenten är likriktade än att gå “gratis” och sedan betala i procentuell avgift på kapitalet. Det senare är i princip alltid dyrare.
Sedan går det ju självklart bra att bara hänga här i forumet, ställa frågor och läsa hennes artiklar :)
Länkar
====
Följ diskussionen i forumet
rikatillsammans.se/forum/t/62171
Innehållsförteckning
====
00:00:00 Intro
00:05:40 Förenkla och inspirera pensionssparande
00:09:59 Viktiga val och misstag att undvika
00:15:08 Optimera ditt pensionssparande
00:19:18 Maximera din pension
00:25:10 Planera ditt drömliv som pensionär
00:30:04 Planering av uttag spelar roll
00:34:58 Ta kontroll över ditt pensionssparande
00:40:08 Skapa en meningsfull pension
00:45:14 Pension och FIRE
00:54:56 Vanliga misstag att undvika
00:59:53 Viktiga saker att tänka på
01:04:55 Ytterligare ett par tips
Som vanligt påminner vi om att vid alla typer av placeringar så finns det en risk för att förlora delar eller i värsta fall hela sitt kapital. Det finns inga garantier och historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Läs mer på rikatillsammans.se/villkor

Пікірлер: 11

  • @tinabrus5785
    @tinabrus578510 ай бұрын

    Det är tur att du är med Caroline och ser till att det blir på en nivå vi vanliga fattar💪💪💪

  • @MrMontymannen
    @MrMontymannen10 ай бұрын

    Till detta avsnitt hade det varit ett mervärde att ha några få bilder som visar hur komponenterna hänger ihop.

  • @RikaTillsammansTV

    @RikaTillsammansTV

    10 ай бұрын

    Ah, spännande och bra feedback. Vad för slags skulle det vara? Skriv gärna så kan vi se om vi inte kan lägga upp det i forumet eller någonstans.

  • @mohamadhayatleh4488
    @mohamadhayatleh448810 ай бұрын

    Jag antar att ni var ledig semester, välkommen tillbaka😊😊

  • @RikaTillsammansTV

    @RikaTillsammansTV

    10 ай бұрын

    Tack, men nope. Vi har kört på hela sommaren. :)

  • @henrikfridell6621
    @henrikfridell662110 ай бұрын

    "Kollektivavtalen är till för alla som jobbar inom ett visst avtalsområde. Ett avtalsområde omfattar de företag som tillhör den arbetsgivarorganisation som ett fackförbund tecknar avtal med. Kollektivavtalet gäller därför även för den som väljer att inte vara med i facket"

  • @MAGKAR_2456
    @MAGKAR_245610 ай бұрын

    Lite överraskad att pensionskvinnan var så osäker på denna punkten men för tydlighetens skull: Även om man inte är fackansluten så omfattas man av kollektivavtalet.

  • @bossek8794

    @bossek8794

    10 ай бұрын

    Är det flera fack med olika kollektivavtal på samma arbetsplats så brukar de oanslutna hamna i det avtlal som har flest anslutna.

Келесі