Patlıcanda yüksek verim almak için bu kesin yap.

Patlıcan
Patlıcan, bilimsel adıyla Solanum melongena, Solanaceae familyasına ait olup, ılık iklimlerde tek yıllık, tropik iklimlerde ise küçük bir ağaç şeklinde büyüyen çok yıllık bir kültür bitkisidir. Patlıcanın ilk yetiştiriciliği MÖ 5. yüzyılda Hindistan’da gerçekleştirilmiştir. Bu tarihten sonra Afrika’ya, sonra Doğu Akdeniz’e ve Avrupa’ya getirilmiştir. Avrupa’ya getirilmesi 16. yüzyılda İspanyollar tarafından gerçekleştirilmiştir.
Avrupa’ya ilk getirilişinde süs bitkisi olarak kullanılan patlıcan, dünyada üretilen yaş sebzeler arasında 6. sırada yer almaktadır. İçeriğinde düşük nikotin barındırması nedeniyle patlıcanı tüketen tek canlı türü insandır. Tropik bölgelerde çok yıllık bitki özelliği gösterirken bu kuşağın dışındaki iklim kuşaklarında bir yıllıktır.
Patlıcan sıcak ve ılık iklim sebzesi olup soğuklardan çok korkar. Yetiştirme döneminde sıcaklıklar -1 ile -2°C' ye düştüğünde patlıcan bitkisi ölür. Yetişme dönemi boyunca optimum 15 - 35°C' lerde 6 aylık bir süreye ihtiyaç vardır. Patlıcan meyveleri şekil, irilik ve renk bakımından çeşitler arasında büyük farklılıklar gösterir. Yuvarlak meyveli patlıcanlardan oval, silindir şeklinde ve uzun patlıcanlara kadar değişik şekillerde ve beyaz, açık mor ve üzeri kırçıllı, siyaha yakın koyu mor ve kırmızı gibi değişik renklerde çeşitlere rastlanılmaktadır.
Patlıcan fideleri sıcak yastıklarda yetiştirilir. Tohumların çimlenmesi için en uygun toprak sıcaklığı 19°C' nin üzerinde olmalıdır. Fideler dikilecek büyüklüğe 7-10 haftada ulaşırlar. Dikim büyüklüğüne ulaşmış bir fidenin 3 gerçek yapraklı ve 15-18 cm boyunda olması gerekir.
PATLICANDA GÖRÜLEN HASTALIKLAR: Külleme, beyaz çürüklük, kurşuni küf, erken yaprak yanıklığı, çökerten, bakteriyel solgunluk, tütün mozayik virüsü, patates çizgi virüs hastalığı, kök boğazı çürüklüğü, kök mantarlaşması, solgunluk, antraknoz, sap çürüklüğü, meyve çürüklüğü.
PATLICANDA GÖRÜLEN ZARARLILAR: Nematod, bozkurt, yaprak galeri sineği, sarı çay akarı, yaprak biti, kırmızı örümcek, pis kokulu böcek, beyazsinek, pamuk yaprak kurdu, danaburnu, thrips ve lerdir. Mücadele İl ve İlçe Müdürlükleri ile yapılacak görüşme ve kontroller neticesibde yapılmalıdır.

Пікірлер: 11

  • @hasanugur8829
    @hasanugur88296 ай бұрын

    Ben Antalya Gazipaşa dan Hasan abi

  • @osmankurt2552
    @osmankurt2552 Жыл бұрын

    Başarılarınızın devamını diliyorum emeğinize sağlık 👍👍

  • @hasanugur8829
    @hasanugur88296 ай бұрын

    Selam aleyküm efendim

  • @mustafapasa1735
    @mustafapasa1735 Жыл бұрын

    merhaba hocam patlıcan hakkında daha detaylı bilgi verebilirseniz sevinin 👍

  • @alpaslankavakl8986
    @alpaslankavakl8986 Жыл бұрын

    Hocam ilk budamalarımız geldi çatalın altında dal bırakmak lazım mı yoksa çatal aşağısını temizleyelimmi ? Sera içi yetiştirme

  • @kelebekyigit7047
    @kelebekyigit7047 Жыл бұрын

    Kışın hormon uygulaması yapacağız 4 CPA iyi mi? dozu kaç lt suya kaç ml koyuluyor.

  • @adnanbeyaz2343
    @adnanbeyaz23435 ай бұрын

    👍

  • @hasanugur8829
    @hasanugur88296 ай бұрын

    Bende de budama patlıcan var gelen çiçek bir de çiçek lerin tuttuğu meyve cikler çok çürük oluyor sizler ne yorum yapabilir siniz saygılar ımla

  • @gapseraclktarmmarket

    @gapseraclktarmmarket

    6 ай бұрын

    Merhabalar kolay gelsin bahsettiğiniz sorunun birden çok etkeni vardır. Net teşhis için WhatsApp veya instagram üzerinden iletişime geçebilirsiniz

  • @kelebekyigit7047
    @kelebekyigit7047 Жыл бұрын

    Hormon mu yoksa arı mı kullanıyorsunuz döllenme için, hangisi iyi

  • @gapseraclktarmmarket

    @gapseraclktarmmarket

    Жыл бұрын

    İnsektisit 💊ilaç kullanıldığında hormon ilaç kullanımı yapılmadığı zaman arı 🐝 kullanıyoruz.

Келесі