Parcul Natural Văcăreşti: oaza din deşertul de beton

Tipic pentru România, şi această poveste a început de la o problemă de proastă gestionare. Dintr-un șantier abandonat al unei lucrări hidrotehnice, ajuns teren viran, depozit de gunoaie ad-hoc şi paradis improvizat al unei familii pe nume Enache, Groapa Văcăresti s-a transformat, an după an, într-un adevărat parc natural al Bucureştiului.
Timp de 20 de ani, locul a fost lăsat în plata Domnului și natura a făcut ce știe ea mai bine: a recucerit şi a dat viaţă. Apoi, în 2016, după ani de luptă cu birocrația, zona a fost declarată arie naturală protejată.
Azi, flancat de blocuri cu 25 de etaje, de o termocentrală, un mall și un hotel, Parcul Natural Văcărești, singurul parc natural urban din România, este o resursă importantă de cunoaștere și de reconectare cu natura, o oază de verdeață într-un deșert de beton, pentru locuitorii celui mai poluat oraș din România. (Imagine: Lucian Muntean, Mircea Gherase; montaj: Mircea Gherase)

Пікірлер: 8

  • @InfrastructuraRomania
    @InfrastructuraRomania2 жыл бұрын

    Bine ca a lucrat natura, ca omul n-a facut nimic.

  • @dumbravioarablanaru8646
    @dumbravioarablanaru86463 жыл бұрын

    A daramat si inchisoarea Vacaresti pentru acest lac.

  • @pauldumitrescu1955
    @pauldumitrescu19553 жыл бұрын

    Populati zona si cu iepuri

  • @dc2204
    @dc22043 жыл бұрын

    Cei de la Asociația Parcul Național Văcărești mai existați? Mai postați si voi actualizări ale proiectelor? Acum un an am strâns o groază de gunoaie. Mai întrețineți locul?

  • @alexandruatanasiu7085
    @alexandruatanasiu70855 жыл бұрын

    Nota 0 pentru deontologie profesională - niciun cuvânt despre foștii proprietari care (atâția câți mai trăiesc) se chinuie de 28 de ani să-și redobândească drepturile. "Timp de 20 de ani, locul a fost lăsat în plata Domnului" - afirmație care nu corespunde realității.