Paradox: Imperiul Roman NU a reușit să romanizeze lingvistic ITALIA, dar a făcut asta în DACIA?

În această emisiune, împreună cu lingvistul Mihai Vinereanu, fost profesor la City University din New York, vom vorbi despre unul dintre cele mai uimitoare paradoxuri din istorie: Incapacitatea romanilor de a romaniza lingvistic Italia.
De ce spun asta? Pentru că, astăzi, în Italia există aproape 20 de dialecte, iar vorbitorii celor mai multe dintre ele nu se pot înțelege între ei.
Limba italiană de astăzi, limba oficială, care le permite italienilor să se înțeleagă între ei, se bazează pe unul dintre dialectele din Toscana.
Așadar, în centrul Imperiului Roman, adică în Peninsula Italică și în insulele Sicilia, Sardinia și Corsica se vorbesc și astăzi aproape 20 de limbi romanice vechi de mii de ani, care nu au putut fi înlocuite de latină, în antichitate, pentru a crea o limbă unitară care să se perpetueze peste milenii.
Dar ce să vezi, ceea ce nu au reușit acasă la ei, în Italia, romanii au reușit în Dacia ocupată doar parțial și doar pentru 165 de ani. O pretenție mai tâmpă decât asta e greu să găsești!
Sintetizând, la nivel oficial, lucrurile sunt cam așa: Romanii au reușit să își impună limba pe tot teritoriul locuit de daci, chiar dacă n-au ajuns niciodată pe trei sferturi din acesta, creând o limbă unitară, fără dialecte - limba română, o limbă care și-a păstrat unitatea aproape 2.000 de ani.
În același timp, la ei acasă romanii nu au reușit niciodată să creeze o limbă unitară, dovadă numărul mare de dialecte existente astăzi în Italia.
Ați auzit o aberație mai mare, promovată de la nivel academic și universitar?
Împreună cu lingvistul Mihai Vinereanu vom discuta acest paradox, dar vom vorbi și despre situația genetică a italienilor, în comparație cu populațiile antice, neolitice și paleolitice.
Vizionare cu folos!
Daniel Roxin
#istorie #dacii #imperiulroman #italia

Пікірлер: 136

  • @cristikes5477
    @cristikes5477 Жыл бұрын

    Excelent! Un subiect la care nu vor fi niciodată în stare să vină cu contraargumente cei cărora le face maaaare plăcere să utilizeze termenul "dacopat"! Trebuie să punem punctul pe i când vine vorba de propria istorie! Vom avea mai mult de câștigat din adevărul istoric, decât din minciuna oficială!!!

  • @petrudanielcodorean1525
    @petrudanielcodorean1525 Жыл бұрын

    Respect pentru toată munca depusă si calitatea informațiilor de care dați dovadă!!!

  • @0812atir
    @0812atir Жыл бұрын

    Așa este - trebuie să vă gândiți la asta. Foarte interesant. La fel se întâmplă și în Germania. Există foarte multe dialecte. De asemenea, în Grecia.

  • @ninapavel807
    @ninapavel807 Жыл бұрын

    ,, Limba noastră- i o comoară " ce din veci de veci avem !...mulțumesc domule Roxin pentru că dumneavoastră prin studiile , cercetările pe care le faceți aduceți adevărul în FAȚĂ .Mie niciodată nu mi s-a părut că în pronunție am ceva comun cu latina !!!..limbă din care se dau citate ...zarurile au fost aruncate , etc .

  • @marianaflorea1441
    @marianaflorea1441 Жыл бұрын

    Tot respectul meu domnule Daniel Roxin pentru toata informatia prezentata... Speram ca intr-o zi acest adevar lingvistic si istoric sa fie recunoscut si oficial... Descoperiri din lumea intreaga demonstreaza cat de mult fortele oculte au distorsionat adevarul istoric al omenirii. Felicitari si mult succes.

  • @ProjectMirai64
    @ProjectMirai64 Жыл бұрын

    Mult Respect Domnule Daniel Roxin!

  • @gianniv626
    @gianniv626 Жыл бұрын

    Domnule roxin, sunt de 20 de ani in Italia, as vrea sa ma pun in contact cu dumneavoastra. Am avut posibilitatea sa intru in contact cu persoane din varie zone ale italiei, atita in nord, cit si in sud, as dori sa va spun citeva consideratii referitor la dialectele de aici si limba romana, sunt citeva lucruri care pe mine m au uimit foarte mult. Am gasit foarte interesant interviul dumneavoastra. Eu am facut in tara un liceu de filologie, dupa care facultate de turism. Am invatat franceza, italiana, spaniola acasa in Romania. E uimitor, cum noi, Romanii, pornind de la limba noastra nativa,, ne vine destul de usor sa invatam aceste limbi, intr.o perioada relativ scurta de timp, comparativ cu alte persoane de alte nationalitati.se pare ca in limba noastra romanesca avem structuri grammaticale si fonetice de la care plecam f. usor sa invatam alte limbi. Curios, nu? Un spaniol Sau un francez , Sau un italian nu reuseste sa vb. corect , isi mentine accentul din limba lui de baza, si structura gramaticala, dar noi Romanii nu.... Si asta va pot confirma si alti romani emigrati in Italia, spania, franta.... Daca imi lasati un email as avea sa va spun mult mai multe lucruri care mi.au atras atentia, cred ca ar fi importante pentru cercetarile voastre.... Poate usor, usor, reusim sa facem lumina cu mai multe lucruri in istoria noastra....

  • @roxindaniel

    @roxindaniel

    Жыл бұрын

    Scrieti aici: dacia_art@yahoo.com

  • @petreus89

    @petreus89

    Жыл бұрын

    Da, așa este , noi românii reușim ușor să învățăm o limbă neolatină , dar la fel de bine am reușii să învățăm o limbă slavă si vom reușii să le preluam accentul slavilor foarte mult .. am observat și eu acest lucru , și am încercat să înțeleg de ce noi reușim iar alții nu reușesc când învață limba română. Limba româna modernă s-a modernizat cu ajutorul limbii franceză și italiană . Cuvântul "facil,facilitate "este uzual astăzi în limba română , dar bunicii nostru habar nu aveau de acest cuvânt . Pe urmă aveam și noi un fel de dialecte zonale ... copil fiind ne-am mutat din Maramureș în Banat , unde in sat se vorbea foarte diferit ,iar în grai bănățean unele fraze chiar nu reușeam să le înțelegem Odată cu evoluția învățământului obligatoriu in Romania , s-a extins și limba romana literară . Lucru ce a diminuat diferențele zonale ale limbii și a uniformizat-o . Exemple de cuvinte neuzuale astăzi . Pericol-primejdie Liber- slobod ( dar are și alte sensuri) Spion - iscoadă Ocazie- prilej Cauză- pricină A înțelege - a pricepe Reusită - izbândă Ghid - călăuză Imediat - mintenaș Frumos - chipeș Sicriu- copârșeu Cimitir - sintirim ( țintirim) Noi reușim azi sa învățăm limbile latine și din cauza faptului că au intrat foarte multe cuvinte latine in limba romana in ultimii 200 ani . avem o baza latină , dar nu era chiar așa de latina acum 200-300 ani . Veselie, bogăție , prietenie sunt slave .. Iar cu faptul că s-a romanizat limba dacilor , sau a triburilor , a popoarelor ce locuiau acum 2000 ani pe teritoriul României de astăzi , mie nu mi se pare nimic ciudat . Era o limbă de circulație , la fel cum engleza a ajuns astăzi , toată lumea cunoaște engleză, iar 2 străini care nu cunosc limba celuilalt , când se întâlnesc vorbesc în engleză . Pe urmă nu știm mai nimic despre daci, geți și alții .., ce limba vorbeau sau daca aveau scriere sau cat de omogeni erau că organizare ..

  • @corneliuluncan928

    @corneliuluncan928

    Жыл бұрын

    @@petreus89 Nu știți dv. despre daci, ce limbă vorbeau ? dv. ați vizionat acest clip ? aici se spune clar ce limbă vorbeau dacii !

  • @ovidiumarinelsava7928

    @ovidiumarinelsava7928

    Жыл бұрын

    Dovezile sunt destul de evidente... elitele culturale europene știau... însă interesele geopolitice au primat... așa că adevărul oficial istoric depinde de aceste aspecte...! Ce mă deranjează cu adevărat, sunt elitele actuale care mențin din convingere opacă aceste devieri de la un adevăr istoric!

  • @ovidiumarinelsava7928

    @ovidiumarinelsava7928

    Жыл бұрын

    @@antonioconstantinmusic ... elitele academice, ar trebui să ea în considerare aceste dovezi... însă...te pomenești că vor abera că provin din huna veche, s-au din slavă....! sunt curios și încântat să aflu... chiar dacă unii specialiști sigur vor găsi găselnițe aberante!

  • @terragetae1
    @terragetae1 Жыл бұрын

    Domnule Roxin, ar trebui videourile dvs traduse si in engleza deoarece este mai important sa ducem aceste informatii la straini…

  • @CHG12345
    @CHG12345 Жыл бұрын

    Mulțumesc pentru această lecție de istorie!🙏😊

  • @lilianachitu
    @lilianachitu Жыл бұрын

    Respect domnule Daniel Roxin. Respect pentru invitați.

  • @valentinmocanu6010
    @valentinmocanu6010 Жыл бұрын

    Somnul Roxin...sunt de 23 aici si lupt cu tot ce e in jur si le explic tot ce invat fe la voi.....ca sunt italieni,albanezi ,etc......va multumesc ptr informatii ... ..le duc cit pot mai departe....

  • @evaadamTheOnlyOne
    @evaadamTheOnlyOne Жыл бұрын

    Foarte bun materialul, ca de obicei ! Mulțumim ! 🙏🏼

  • @gabrieliosef5144
    @gabrieliosef5144 Жыл бұрын

    Sunteți doi patrioți adevărați! Respect maxim!

  • @marcel70marci72
    @marcel70marci72 Жыл бұрын

    Daniel !! 1000 de ani sa traiesti, sa poti face multe episoade de acum in colo !! Din 🇬🇧 🇬🇧 🇬🇧 Salutari !! Cheers !! 🍻

  • @teltin665
    @teltin665 Жыл бұрын

    Multa sanatate Doamnule Roxin 👏👏👏🇹🇩🇹🇩🇹🇩🇹🇩

  • @silvialadan1126
    @silvialadan1126 Жыл бұрын

    DOMNULE ROXIN, MEREU RAMAN SURPRINSA DE EFORTUL PE CARE IL FACETI SA INTELEGEM CINE SUNTEM , SA CUNOSTEM CA NU SUNTEM CHIAR ULTIMII DINTRE EUROPENI.MULTUMESC PT.STRADIUNTA D-VOSTRA DE A NE TREZII NANDRIA DE A FII ROMAN TOT RESPECTUL PT EFORTUL D-VOASTRA..

  • @bobtop6697

    @bobtop6697

    Жыл бұрын

    Ц на

  • @paulnicoaraable

    @paulnicoaraable

    Жыл бұрын

    😂😂😂😂

  • @paulnicoaraable

    @paulnicoaraable

    Жыл бұрын

    Tanti, AUR olacu asta e minunat, doar pentru cei care au absolvit Profesionala la FF 😂😂😂

  • @severbanu798

    @severbanu798

    Жыл бұрын

    Încercați să scrieți fără greşeli !!! Eu vă felicit !!! FELICITĂRI !!!

  • @nicu53
    @nicu53 Жыл бұрын

    Argumente imbatabile in formarea limbii romane!D-le Roxin si d-le Vinereanu , toată admirația pentru efortul in aflarea adevărului despre limba romana!

  • @constantinmihailpopescu1340
    @constantinmihailpopescu1340 Жыл бұрын

    Felicitări !

  • @nagiabse7153
    @nagiabse7153 Жыл бұрын

    Acu' ceva timp în urmă am citit niște informații de la cineva pe care nu mi-l mai amintesc cum că limba română provine din limba getă , o limbă primordială a spațiului indoeuropean , și care nu șiau spus niciodată daci sau traci . Ei șiau spus geți ,, eu sunt get beget ".

  • @teodorsimion1763

    @teodorsimion1763

    Жыл бұрын

    Get beget , în limba turcă înseamnă din tată-n fiu.

  • @ovidiumarinelsava7928

    @ovidiumarinelsava7928

    Жыл бұрын

    Nimic greșit daci... pentru că în aceea vreme nu se putea ține o informație unitară pe un spatiu extins... În limba română la întrebarea unui străin, s-au trecător...tu de unde ești...eu sunt da-ici...! Trecătorul a trecut prin dacia... neavând informații clare de geția! Eu doar o părere personală... destul de plauzibilă!

  • @destiaptah2197

    @destiaptah2197

    Жыл бұрын

    @@teodorsimion1763 Asta e o prostie a unor dobitoci fara creier si fara bun simt care nu studiaza bine o limba inainte sa emita pareri lingvistice! GET BEGET in turca inseamna "TEORETIC"... A DA NASTERE. Daca pui google translate la "get beget" in turca vei obtine traducerea " a DA NASTERE"...NASCUT DIN...dar daca pui in romana a da nastere, nascut din, tata, fiu...etc....vei observa ca traducerea in turca nu are nici o treaba nici cu GET si nici cu BEGET...ca sa nu mai spun ca GET BE GET nu exista in alte limbi turcice sau mongola sau maghiara (astea toate se inrudesc intre ele...si au nenumarate cuvinte in comun...dar nu si GET BEGET). Asta inseamna ca de fapt Turca a asimilat acest cuvant din limba/lexiconul populatiilor asimilate ale imperiului bizantin...populatii compuse din TRACI (acolo au locuit acum 2000 de ani FRIGIENII = tracii de sud...ale caror costume traditionale erau leit cu ale dacilor de pe columna lui Traian si leit cu costumele taranesti din Transilvania anului 1844...vezi pictura lui Miklos Barabas..."O familie de romani care merg la targ") si mai inainte acolo s-a gasit situl fostei cetati TROIA...iar Troienii erau rude ale TRACo GETILOR iar si mai inainte acolo au existat HITITII. In limba TURCA cuvantul "GET" inseamna A OBTINE...adica cuvantul este identic cu cel englezesc GET...precum in GET COING sau GET A JOB. Cuvantul CABA in turca se pronunta GEABA si inseamna EFORT = GEAB in engleza (cu fonetica romaneasca) = JOB = MUNCA = EFORT. In limba romana GEABA inseamna OPUSUL TOTAL = A STA LOCULUI/ A NU FACE NIMIC / A NU MUNCI. Deci, vedem o legatura tripla intre Romana, engleza si turca care se vede sin cuvinte precum HAIN sau ȘIRET (cica tot din turca) dar ele exista sin engleza precum HEINOUS și SHREWD!!!!!!!! Cum explicam asta? Cuvantul DULGHER cica vine din turca unde intr-adevar el exista ca DULGER...dar ce te faci ca DURGHERI in limba SARDA (insula Sardinia) inseamna DULGHER ...iar in Sardinia n-a calcat neam din neamul turcilor...in schimb Sardinia a facut parte din IMPERIUL BIZANTIN circa 600 de ani... Cica PUȘTIU și DANDANA vin din limba TURCA unde ele exista dar au un sens derivat...pe cand in limba Sarda PUSCHEDU (suna PUȘEDU) = PUȘTIU iar TANDANU = DANDANA = belea/necaz...mare DANDANA neicusorule.... si ce-ti spune asta ca de fapt...? ca TURCII de fapt au asimilat 75% din lexiconul populatiilor bizantine iar acestea au asimilat la randul lor anumite cuvinte turcesti cu adevarat..inrudite si cu limba mongola! ...deci cum explicam aceste nenumarate conexiuni dintre TURCA ROMANA, SARDINIANA si ENGLEZA...? le explicam foarte simplu daca stim istorie... In antichitate pe actualul areal turcesc au trait HITITII, TROIENII , FRIGIENII, BIZANTINII si abia apoi au venit TURCII SELGIUCIZI de prin MONGOLIA...care, ca orice neam NOMAD aveau o limba SARACA in cuvinte...iar limba TURCA de azi este un compozit intre cuvinte hitite, troiene, frigiene, bizantine (latine, grecesti, traco getice, armene, persane, kurde si mai apoi arabe). exemple de cuvinte antice HITITE: UAPE și UADAR aka... APĂ, VADRĂ și WATER in limbile română și engleză azi...iar cuvantul pentru apă din limba turca este "SU" care este inrudit atat cu mongolul "US" dar si cu chinezescul SHUI = apa. Deci, din cuvintele HITITE pentru apă, adică UAPE și UADAR...vin astăzi cuvintele APĂ in română, WATER in engleza, HIDRO in greaca, VODA in slavice (trecere de la U la V precum in PAUL si PAVEL...UADAR...VADAR...VADA..VODA in slavice = APĂ) Deci practic limba hitita este la baza multor cuvinte românești, sarde, englezești, slavone...cuvinte care au fost asimilate și in limba turcă de la populațiile bizantine...urmașe ale hititilor care au avut ca urmasi pe Troieni si mai apoi pe Frigieni care erau inruditi cu TRaco Getii. iar Robert Sheringham ne spune in cartea sa "DE ANGLORUM GENTIS ORIGINAE DISCEPTATIO" (secolul 17) ...ca printre stramosii englezilor se afla si GETII... iata alte cateva cuvinte de baza in comun cu englezii GRAB...GRABA DEAR = DRAG FEAR = FRICA SAME = ASEMENEA PATCH = a PETICI HOLE (gaura) = HĂUL (abis fara de sfarsit) SOAR ( a te ridica/ creste) = SAR ( a SĂRI) SO..ROW = AȘA RĂU ...IMI PARE TO MOCK ( a imita pe cineva in bataie de joc) = MOACA/MOCAIT in limba engleza cuvinul USHER insemna doua lucruri: 1. UȘIER REGAL 2. A UȘURA / a FACILITA...iar cuvintele UȘĂ sau UȘOR exista numai in limba română. Cuvinte antice HITITE care sunt la baza unor cuvinte românesti: HABIRU = zeitate a NOUTATILOR = a AVEA HABAR de ceva PAPULA = PAPURĂ in limba română de unde vin cuvintele PAPIRUS/PAPER dar și PAPORNITZA, PAPUCI, PALARIE, PAPUȘĂ...toate diind confectionate la inceput din PAPURĂ...PAIE/ VEGETATIE De BALTĂ. P.S. Iata un cuvant turcesc de baza care nu poate veni DECAT DIN LIMBA ROMÂNĂ..strămoașa limbii române...respectiv cuvântul turcesc: KIRMIZI = ROȘU in limba turca (care nu mai există in alte limbi turcice sau mongola ori maghiara). KIRMIZI vine de la CĂRĂMIZIU = ROȘU PRECUM CĂRĂMIDA.

  • @elenagui9193

    @elenagui9193

    Жыл бұрын

    @@ovidiumarinelsava7928 chiar, "d'aci", din partea Dobrogei.

  • @ovidiumarinelsava7928

    @ovidiumarinelsava7928

    Жыл бұрын

    @@elenagui9193 în mai multe părți chiar... da-ici este o înfloritură literară modernă... preluată în popor cu un accent mai elevat!...di'ici în română d'ici în franceză.... limbă care are clar rădăcini din limba română.... nimic din latină!... Multă sănătate!

  • @MirelaCreata-bk2xl
    @MirelaCreata-bk2xl10 ай бұрын

    Mulțumim pentru emisiuni

  • @ioneltudorica8420
    @ioneltudorica8420 Жыл бұрын

    Intr adevar este o mare eroare istorica, care a fost manevrata ca de obicei de tarile mai puternice din vest, iar tara noastra a luat o de buna. Undeva exista adevarurile ascunse,, dar nu stiu daca vor iesi vreodata la lumina. Nu am studiat subiectul acesta, am doar o parere nevinovata, ca romanii si tracii( dacii parte componenta) vorbeau aceasi limba, sau romanii au fost un neam care au avut aceleasi radacini ca si dacii. Mie mi se pare ciudat si faptul ca au renuntat la limba latina, dar vezi domne au romanizat Dacia

  • @olgaroche2929
    @olgaroche2929 Жыл бұрын

    Latina este limba educata , nu limba oamenilor care NU au scoala, totdeauna au fost multi nescoliti ei au pastrat limba cea veche de la inceputuri . Limba veche a fost slefuita educata in scoli iar scolile au fost numai in orase important, la tara oameni au continuat limba lor veche ne educata. Deci foarte clar este ca limba Latina educata se trage din limbile vechi needucate, nu invers!

  • @diana.2.3.5.
    @diana.2.3.5. Жыл бұрын

    F corect.felicitari pt inca o emisiune interesanta!

  • @angiepaun
    @angiepaun Жыл бұрын

    Felicitari!

  • @iuliamihai1716
    @iuliamihai1716 Жыл бұрын

    Mulțumesc!

  • @teodorsimion1763
    @teodorsimion1763 Жыл бұрын

    Stăpânirea romană in Dacia a durat 165 de ani. Stăpânirea romană in Malta a durat 1000 de ani. La retragerea administrației romane din Dacia se vorbea latina simplă, populară(latina vulgata) apropiată de româna pe care o vorbim astăzi. Limba malteză este o limbă semitică, inrudită cu araba.Se pune întrebarea :erau mai proști maltezii decât Dacii,de n-au reușit să vorbească latina nici in 1000 de ani, performanță reușită de daci numai în 165 de ani?E greu de crezut că dacii urmau cursuri intensive de latină sub amenințarea gladiusulu(sabie romană)Și nici google translate nu aveau.În schimb aveau ei alte griji. Cum ar fi: agricultura, oieritul, albinăritul, mineritul(aur, sare).Concluzia este una singură: amărâții de daci vorbeau deja limba respectivă. De când? Nu se prea știe. Și nici nu prea se vrea a se ști.S-ar nărui toate miturile istoriei universale Prin urmare, noi românii vorbim limba dacilor, virusată de contactul cu popoarele migratoare și updatată cu neologisme. Această alegație este o variantă. Pentru mine este cam singura.Pentru voi???

  • @petreus89

    @petreus89

    Жыл бұрын

    Aveți idee unde se afla Malta și mărimea ei? Este vorba de organizarea politico- social- administrativă a populației . Gândiți-vă acum la teritoriul României de azi cu toate barierele naturale din interior , dar fara șosele . Multi romani astăzi nu au părăsit judetul in care s-au născut ,sau nu au ajuns niciodată într-o anumită parte a țării, iar liniile de transport sunt moderne .. gândiți-vă acum 2000 cum era . Părerea mea este că erau multe triburi , foarte fragmentați , limbi diferite , iar latina aceea vulgara a fost legătură care i-au unit pe daci , și au ajuns încet împreună cu alte popoare sa devină românii de astăzi .

  • @teodorsimion1763

    @teodorsimion1763

    Жыл бұрын

    @@petreus89 Întrucât am vizitat Malta, mi-am făcut o idee despre poziția și mărimea ei. Și despre istoria ei. În rest, scenariul propus de dumneavoastră este plauzibil și nu-l percep ca pe un contraargument la opinia mea privind acest subiect. Pace bună!

  • @petreus89

    @petreus89

    Жыл бұрын

    @@teodorsimion1763 Pace bună !!!

  • @dangale3220

    @dangale3220

    Жыл бұрын

    @@petreus89 aveti o atitudine condescendentã, înfumuratã bazatã pe presupuneri.

  • @petreus89

    @petreus89

    Жыл бұрын

    @@dangale3220 mare parte din istorie este bazata pe presupuneri și teorii ..

  • @ovidiumarinelsava7928
    @ovidiumarinelsava7928 Жыл бұрын

    Limba română, italiană, franceză, portugheză, spaniolă, sigur au rădăcini comune....dar în nici un caz Latină! Specialiștii trebuie să stabilească clar acest adevăr! Sigur nu sa vrut pentru interesele național politice a unor țări expansioniste! Să sperăm că adevărul istoric se poate stabili, în contextul în care aceste interese nu mai fac subiectul intereselor meschine!

  • @ynnsktz9272
    @ynnsktz9272 Жыл бұрын

    Foarte bune informații și logice până la urmă

  • @paultasca7346
    @paultasca7346 Жыл бұрын

    Bravo.

  • @andriano22
    @andriano22 Жыл бұрын

    Multumesc

  • @aproxitus1379
    @aproxitus1379 Жыл бұрын

    RESPECT

  • @florinoblio4960
    @florinoblio4960 Жыл бұрын

    Nu știu ce contraargumente au arheologii, lingviștii și istoricii care susțin istoria oficială, dar dacă ce spuneți are atât de multă greutate, ar trebui ca, aceste argumente pe care dumneavoastră și invitații dumneavoastră le tot aduceți, să îi determine pe mulți dintre aceștia să vi se alăture. Personal găsesc just ca, înainte să dau crezare celor câteva (aparente) dovezi și a inferențelor inductive pe care se sprijină mare parte din concluziile emise de dumneavoastră și invitații dumneavoastră, să fie dezbătute în paralel cu cele și cei care vă combat. Propun să înființați o alianță sau o asociație ceva care, să poată lupta și contraargumenta eficient poziția oficială. Dealtfel o delimitare clară și suficient de masivă a acestor cercetători către opoziția din care faceți parte va putea impune cu mai multă greutate acceptarea unor confruntări care, în timp, ar putea conduce și la adoptarea unor măsuri și decizii de ajustare a istoriei noastre indoielnice și ambigue așa cum este ea susținută azi. Altfel toată munca dumneavoastră nu va rămâne decât o perspectivă (aparent sper) subiectivă și conspiraționistă.

  • @corneliuluncan928

    @corneliuluncan928

    Жыл бұрын

    Nu vor să vină la discuție, își pierd pozițiile !

  • @viorelbuleac4965
    @viorelbuleac4965 Жыл бұрын

    Sănătate! Cred că ar trebui să privim și în prezent. Schimbarea accentului. De exemplu : traf"i"c. Ucra"i"na, ș,a.m.d.

  • @iulianmunteanu9392
    @iulianmunteanu9392 Жыл бұрын

    ...iar dacă, cu toată insistența partizanilor ”latinizării”, Dacia ar fi fost într-adevăr romanizată/latinizată, atunci de ce nu înțelegem latina (decât unele cuvinte răzlețe), precum nu o înțeleg nici ceilanți ”romanici” - castilieni, valencieni, galicieni, portughezi, etc, francezii, nici chiar italienii?

  • @iulianmunteanu9392
    @iulianmunteanu9392 Жыл бұрын

    Europa (în sensul strict al cuvântului) e populată, la general, de către trei mari popoare: romanic, germanic, slavon... excepțiile le omitem din analiză... Germanii au venit, cică, de prin stepele pre-Caucaziene (de unde veniseră într-acolo - ???), slavii se presupune că veniseră și ei, cu hoardele diferitor nomazi-invadatori... Deci, așa zișii ”romanici” sunt populația cu adevărat autohtonă a Europei - ramul primordial indo-european pe continent. De unde și asemănările dintre aceste limbi - chiar să luăm româna și portugeza, două limbi de pe punctele extreme ale ”axei” romanice. Chiar fiind limbi diferite, oricum vedem ușor asemănările dintre ele. Pe când vorbitorii de diferite dialecte germane - care chipurile țin de aceeași limbă - nu se înțeleg în de ei

  • @terragetae1
    @terragetae1 Жыл бұрын

    Ar trebui sa postati si pe tiktok

  • @cocor2005
    @cocor2005 Жыл бұрын

    Felicitari

  • @joebiden382
    @joebiden382 Жыл бұрын

    Ni se " inoculează" mereu că avem spirit Latin încă din clasele primare, deci dacă imperiul Roman cucerea prin absurd să zicem o țară de chinezi iar apoi prin impunerea limbii cuceritorilor cu trecerea veacurilor acei chinezii credeți că se considerau că au spirit Latin!? sau poate se face asta mai mult cu scop propagandistic cumva să ne simțim că aparținem de Europa de uniunea europeană și nu partea "cealaltă" de imperiu al râului :), limba și spiritul sunt două lucruri diferite.

  • @ioniob9097
    @ioniob9097 Жыл бұрын

    Frate Daniel, au avut prea mult de lucru la noi în Dacia, la ei în Italia nu ia lăsat Împărați de neam getotracic căreia condus.

  • @D_P241
    @D_P241 Жыл бұрын

    Este un subiect foarte deranjant si pt italieni , iar cu dialectele este exact astfel! Nu se Inteleg de la o regiune la alta , inclusiv in Franta este aceeasi situatie! Am afirmat de mult timp pt ca la nivel lingvistic pt mine era clar, insa nici in Italia , nici in Franta Nu vor si Nu suport discutii deschise inteligente realmente mentin un mit programat de convenienta majoritatea. Si spre exemplu in Corsica care este regiune franceza, este declarată limba corsica, o studiază in scoli, este limba franceza cea de baza , dar au declarată limba lor proprie si este un dialect italian bineanteles , la fel nu poți sa afirmi liber ca este un dialect italian mulți nu suporta , toți își au programările bine manipulate și majoritatea încă crede in aceste versiuni .

  • @steveurkel7676
    @steveurkel7676 Жыл бұрын

    Devine din ce în ce mai interesant cu români prin chercjetarile moderne. Chiar și dezvoltarea tehnologică și socială romilor și grecilor o fost una dintre cele mai sofisticate în Europa. Ce înseamnă asta pentru ziua de astăzi ?! Face și sens cumva transhumanta între ambele munți Carpații și Alpii. Adică dacă nu ar-fi țările astea de azi exista precis și prin cultivarea animalelor o conectiune între ambele regiunii. Pe teritoriu România o fost practic și centru a epocii de bronz. Aia de cupru în estul Turciei și aia de fir, de la estul Slovaciei până la Elveția.

  • @aronaron9971

    @aronaron9971

    Жыл бұрын

    @Steve Urkel, tranhumanta intre ele , de fapt , este reintersectarea interspeciei prin migrarii periodice in perioade diferite. Aceste afirmatii , conduc automat la teoria celor trei rase umane! Teorie ce a fost demontata de majoritatea geneticienior si antroplogilor.

  • @steveurkel7676

    @steveurkel7676

    Жыл бұрын

    @@aronaron9971 Asta poate ca da, dar nici nu suntem chinezi, indieni sau africani.

  • @aronaron9971

    @aronaron9971

    Жыл бұрын

    @@steveurkel7676 , esti invitatul meu in caz ca esti adeptul teoriei populatiilor multiregionale . Iti spun eu ca nu vei reusi odată ce genomul uman este identic in proportie de 95%!

  • @brigitakralj6399
    @brigitakralj6399 Жыл бұрын

    ♥️♥️♥️

  • @corpi8784
    @corpi8784 Жыл бұрын

    Sa chiamà DIALEKTKONTINUUMși nu are de-a face cu Latinatea lor (sau nu) al dialectelor italiene

  • @MsBigmega
    @MsBigmega Жыл бұрын

    Limba veneta se vorbește pentru că veneto aparținea imperiului austro-ungar din austriacă multe cuvinte sunt din austriacă venesia

  • @corneliuluncan928

    @corneliuluncan928

    Жыл бұрын

    Limba venetă este o limbă latină și nu are nici o legătură cu austriaca !

  • @jeanmichel8806

    @jeanmichel8806

    Жыл бұрын

    imperiul austro-ungar ia fiinta in 1867,un an mai tarziu ca venetia sa fie predata italiei(1866) de catre imperiul habsburgic

  • @ioanb7657
    @ioanb765711 ай бұрын

    👏👏👏

  • @ioma6
    @ioma6 Жыл бұрын

    Zone intinse din Asia mica si nordul Africii au fost sub stapinire romana peste 600 de ani. Algeria de exemplu are orase( in ruina) construite de romani si care se pot vizita.

  • @terragetae1
    @terragetae1 Жыл бұрын

    Domnule Roxin, trebuie sa va faceti neaparat tiktok. Am postat 3 videouri cu dvs si am facut in mai putin de 24h 10k de vizualizari. Se pot posta maxim 10 min

  • @tudorm6838
    @tudorm6838 Жыл бұрын

    Exista un posibil argument: Italia era de la inceputuri o arie cu mai multe limbi, dar zona Daciei era unitara cultural si lingvistic. Tocmai aceasta unitate pre-existenta cuceririi romane ar fi putut favoriza modifcari sincrone pe tot acest teritoriu. Asta s-a intamplat si mai tarziu, limba a ramas unitara absorbind omogen si influentele slave (ceea ce contrazice "imposibilitatea" pe care o declarati). Asta in timp ce in Franta sau alte tari aceasta omogenitate a aparut mai tarziu. Daca a existat romanizare, o mare parte din ea a fost realizata de locuitori si nu de stapanirea romana. Romanizarea nu poate explica omogenitatea culturala si continuitatea ei, dar invers e plauzibil. Orice ati spune, este un "paradox" dovedit continuitatea si omogenitatea culturii si civilizatiei din zona noastra comparat cu altele. Chiar daca am prespune ca limba dacica era similara cu latina, tot "paradox" ramane (si nu o "imposibilitate", pentru ca s-a intamplat).

  • @chadrinskaiajocainta471

    @chadrinskaiajocainta471

    Жыл бұрын

    Chiar de curând românii au dovedit că pot fi învățați de Dumnezeu și nu au vrut să se vaccineze decât într un număr destul de redus deci sunt o problemă pentru sioniștii care și au pus oamenii lor peste tot.

  • @Livanz1

    @Livanz1

    Жыл бұрын

    Cá limba geto-dacá era similará cu latina clasicá rámâne de dovedit iar în lipsa documentelor scrise dacice nu-i foarte probabil . Cá ortodoxia crestiná stabilitá deja la 395 de Teodosiu I s-a ráspândit si la nord de Dunáre printre traco-geto-daci este cât se poate de clar iar cá timp de cam 3-4 secole limba ecleziasticá a Imperiului de Rásárit a fost latina , ulterior biserica si administratia adoptând greaca si slavona pe teritoriile din ce în ce mai restrânse ale Romaniei ( Imperium Romaniae , denumire oficialá ) iarási este stiut . Oricât ar încerca cineva sá reinterpreteze , faptul cá traco-geto-dacii s-au crestinat în ritul ortodox este evident , cá noua religie nu a fost impusá cu forta iarási este evident , la fel cá ráspândirea a acoperit întreg teritoriul geto-dacic devine logic înláturând astfel "paradoxul" . Genetic suntem aproape identici cu celelalte popoare din Balcani ( grecii au o influentá anatolianá sporitá ) însá cultural - lingvistic descendenta este de la Justinian I si biserica aferentá , nu vád ce-i asa greu de recunoscut . Intre cele douá ipoteze , cá limba latiná clasicá era similará ori identicá cu limba dacicá sau cá romanizarea lingvisticá a geto-dacilor s-a petrecut prin ortodoxia latinofoná a secolelor IV-VIII care este mai probabilá ? Influenta bisericeascá dinspre sudul Dunárii a continuat si în perioada imperiului bulgaro-vlah care a determinat adoptarea alfabetului slavon si terminologiei slave din limba româná , si acestea greu sau imposibil de negat . en.wikipedia.org/wiki/History_of_Christianity_in_Romania

  • @MsLaurab1980
    @MsLaurab1980 Жыл бұрын

    Va rog se poate pune caption in engleză as vrea săi arat soțului meu, va mulțumim 🙏🏼

  • @mirceadan2676
    @mirceadan26762 ай бұрын

    Teoretic, da. Spania nu a reușit să îi hispanizeze (integral) pe bascii din peninsula iberică dar -a hispanizat pe indigenii din America de Sud ( în cea mai mare parte). Și mai sunt și alte exemple.

  • @Liviu75tx
    @Liviu75tx Жыл бұрын

    Iar în toată America de Sud, limba spaniolă nu s-a “amestecat” cu limbile indigene, deși ocupația spaniolă a durat mai mult. Dacă această simbioză a fost posibilă în Dacia, de ce nu s-a produs în mod similar și în America de Sud?

  • @corneliuluncan928

    @corneliuluncan928

    Жыл бұрын

    Ce legătură are sula cu prefectura ? De unde știți dv. că amerindienii nu au preluat nimic din Spaniolă ? Ați vizionat clipul ?, se afirmă că nu am preluat nimic, deoarece vorbeam limba !

  • @destiaptah2197

    @destiaptah2197

    Жыл бұрын

    @@corneliuluncan928 Băi geniul CRĂPAȚILOR...acum 2000 de ani existau scoli si inchizitia...ca sa te execute daca nu vorbesti ca ei? Pana acum cateva zeci de ani...pana și in America de nord majoritatea amerindienilor vorbeau inca limba lor desi la scoala invatau engleza...deci ai venit aici ca sa vorbești discuții... In plus Vinereannu spune ca numai circa 5-13% din lexiconul de baza al limbii române arhaice (deci fara neologisme) vine cu adevarat din latina (Cihac spunea in secolul 19 ca numai 20% provine din latina)...tu ai urmarit macar video clipul?

  • @gicadaicu4804
    @gicadaicu4804 Жыл бұрын

    TE SALUT DRAG FRATE DANIEL AM FOST BLOC . TRĂIASCĂ SEMINȚIA TRACO GETO DACA AMIN.RESPECT PENTRU TOT CE FACETI PENTRU NEAMUL NOSTRU .

  • @i.dr.8012
    @i.dr.8012 Жыл бұрын

    Aveti impresia ca vorbim latina? Italiana? Vorbim o limba latina si atat, spre deosebire de conspiratii...in lingvistica nu trebuie sa ghicim.

  • @alexandrahelgiu881
    @alexandrahelgiu881 Жыл бұрын

    Ar trebui să le țineți lecții de istorie guvernanților că nu știu cum a ajuns acolo ,nu știu istorie nu știu geografie,nici limba română știu să fure.

  • @diana.2.3.5.
    @diana.2.3.5. Жыл бұрын

    E absolut necesar ca aceste teorii verificate si demonstrate(si altele) sa fie facute oficiale si sa intre in manuale. Doamne ajuta!

  • @mariamaxim11
    @mariamaxim11 Жыл бұрын

    ,🍀🍀🍀🇷🇴❤️

  • @draculascountry9872
    @draculascountry9872 Жыл бұрын

    Dacii sunt aici limba este aici, perfectionată dar niciodată pierdută, țăranii vorbesc limba veche...

  • @Alex-Alfred
    @Alex-Alfred3 ай бұрын

    Cei din Gb nu s au romanizat dar 27% din limba engleză ii din latina 😅

  • @solascriptura0001
    @solascriptura00013 ай бұрын

    Cum adica limba romana nu are dialecte? Avem 4 dialecte! Dacoroman, meglenoroman, istroroman si macedoroman/aroman.

  • @user-or4yb5ef8y
    @user-or4yb5ef8y19 күн бұрын

    Despre etrusci am citit o lucrare M a frapat faptul ca pe mormintele lor apareau nume care sunau asa :PERINA VARNA PERIS E TC Dragi romani va spun aceste nume etrusce ceva !!!!????

  • @tudorm6838
    @tudorm6838 Жыл бұрын

    Influenta geneticii e diferita de cea lingvistica. Toata Europa seamana genetic, dar limbile nu seamana la fel de mult. In cele mai multe cazuri, in Europa, semeni genetic cu vecinul, dar poti sa ai o limba foarte diferita (se vad influente, dar e diferita).

  • @ioanb7657
    @ioanb765711 ай бұрын

    Trăiască Dacia Mare !

  • @diana.2.3.5.
    @diana.2.3.5. Жыл бұрын

    Cum de nu s,a gasit nici un istoric sa observe si sa vb despre asta. Cred ca unora li,e si rusine sa,si schimbe opinia sau e rea vointa.

  • @danutmarinescu6509
    @danutmarinescu6509 Жыл бұрын

    Problema e mult mai complicata daca ne gindim sa recuperam aurul luat din Dacia care probabil exista la Vatican si este monoatomic adica venit din Dacia de acum 2000 de ani.Vaticanul nu prea mai are obiectul muncii daca Papa de la Vatican nu mai poate sa sustina biserica Catolica, care nu prea mai poate sa intretina aparatul papal si credinta Catolica.Europenii sunt atei si au cam renuntat la Dumnezeu.Convertirea la Ortodoxism e greu de crezut ca se poate intimpla acolo in fostul imperiu Roman.Deci aurul luat din Dacia de Romani nu mai poate sa fie dat inapoi Romaniei dupa 2000 de ani de abureala religioasa in vremuri in care exista in fiecare tara 90 la suta analfabeti si bisericile conduceau masele.Politicienii sunt si ei o forma avansata de religie esuata sa folosesc asa un cuvint la moda printre mai marii zilei.Mondializarea face sa disparem ca natie.Ce e de facut ramine intrebarea ca au tot venit pe aici unii si altii si au luat cu japca cam tot ce au vrut.Lumea se imparte in praduiti si pradatori?Cine a fixat aceste reguli?Daca cerem padurile inapoi de la Austrieci credeti ca ne vor da politicienii lor ceva?L-am ales eu pe Adrian Nastase sa semneze contract cu ei pe 20 de ani de jefuire a Romaniei care nu era pregatita atunci de capitalism salbatec si praduitor?NU.Logic asa stau lucrurile.Imi asum riscul sa fiu invinuit ca fiind dacopat sau fanatic religios.Prea fericitul Daniel poate sa ia aurul Dacic de la Roma?Am duce-o bine cu inca 100 de tone de aur in bancile Romaniei.Cam astea sunt datele problemei si miza.Pina la urma nici o victorie nu e definitiva si intre Decebal si Traian a cistigat Decebal acum in 2023.A transmis prin transcendenta genetica victoria copiilor lui si locurilor pe care le-a iubit si aparat. Astfel putem demonstra ca stramosii nostri Daci sunt nemuritori.

  • @trk-ck2ow
    @trk-ck2ow Жыл бұрын

    Nu am privit încă videoul dar voi scrie aici teoria mea, sunt fascinat de aceste subiecte a popoarelor antice și am teoria mea. Mai mult logica decât academica evident. Sunt un susținător a teoriei lui Graham Hancock ce susține ca aproximativ acum 10000 de ani, a fost o Civilizație avansată care a fost distrusă de un eventual natural, și acea rasa ori a fost complet distrusă ori a părăsit planeta, lăsând câteva cunoștințe rasei noastre, in fiecare punct al planetei, eu cred ca pe teritoriul României a fost un popor care a luat acelea cunoștințe pur și simplu.

  • @arhprodtotulpentrudomnul4357
    @arhprodtotulpentrudomnul4357 Жыл бұрын

    Domnule Roxin, de ce salutați cu salutul "Bine v-am găsit!", dacă Dumneavoastră sunteți gazda?

  • @dangale3220

    @dangale3220

    Жыл бұрын

    Pt cã prin emisiunile pe care le face, Daniel Roxin intrã în locuintele celor care sunt interesati sã-l asculte.

  • @iulianmunteanu9392
    @iulianmunteanu9392 Жыл бұрын

    Dacă galicii erau celți, apoi s-au păstrat în peninsula Bretagne; deci limba bretonă e una galică, deci, celtă. Vorbesc ei, acolo, și franceza, dar... cam prost. Că în de ei așa și comunică în bretonă. Care are mult cu irlandeza. Iar îm Provence se vorbește limba provansaleză, înrudită cu catalana - deci, mai puțin influiențată de romani, cu limba lor romana rustica - latina vulgaris

  • @sarmaticusmalus4699

    @sarmaticusmalus4699

    Жыл бұрын

    bretona nu se trage din galică, este doa o limbă celtică, fără să se tragă din galica antică.

  • @gheorgheiorga9255
    @gheorgheiorga9255 Жыл бұрын

    E clar că ni se prezintă o altă istorie,nu cea adevărată.

  • @corneliuluncan928

    @corneliuluncan928

    Жыл бұрын

    Care este istoria cea adevărată după opinia dv. ?

  • @healththenopulence5106
    @healththenopulence5106 Жыл бұрын

    nu mai cred treaba cu dacii.. dar da, este posibil sa existe mai multe cuvinte dacice in limba deoarece in caz ca daca si latina se asemanau in vre-un mod, e dificil de zis azi din ce vine cuvantul, neavand limba daca pastrata pentru comparatie dar romanii au trait in transilvania si sunt indicii ale unei extinderi catre toate directiile de acolo, ajungand sa locuiasca si in serbia, ucraina, ungaria TOTUSI TOTUSI TOTUUUUUUSI... cartografii italieni care au ajuns aici prin 1500, intreband populatia de aici cum se denumesc ei.. ei au zis Romani Romui Rumani Rumuni si ca ei se trag din roma antica care a cucerit si s-au amestecat cu dacii aici.... deciiiii? cel mai mult poate sa fie o dacitate pe care s-a suprapus un romuism, dar cu auto-denumirea de ROMANI si istoria pe care o cunosteau ei din gura in gura, inainte de inventarea cartii... hmm sigur suntem Romoi cu un numar de la mic la imens de influente dacice (constructii, vocabular, port, muzica) pe care il putem determina facand o paralela cu dacii si tot ce se mai poate descoperi despre ei.. si sigur romanii s-au amestecat cu dacii de aici folclorul nostru care inca din clasa 1 din scoala imi aminteam ca ne uitam la urechile fiecaruia si ziceam daca e dac sau roman... folclorul nu minte om fi 50-50% daci si romani.. dar noi ne spunem de cand se stie romini

  • @aureldiaconu7549

    @aureldiaconu7549

    Жыл бұрын

    Cu respect flori! Am trăit în Italia zece ani și am rămas uimit ! În trei săptămâni vorbeam italiana românce !

  • @dinur.2584

    @dinur.2584

    Жыл бұрын

    Ideile acestea au fost introduse/impuse de latinistii Școlii Ardelene cum că noi românii sîntem urmașii romanilor si aceste sechele ale leninismului se resimt puternic și astăzi, din păcate. Problema cu forma lobului urechii am aflat-o și eu din copilărie dar nu este decât o găselniță stupidă fără o acoperire genetică/ biologică.

  • @sandupopescu4792

    @sandupopescu4792

    Жыл бұрын

    @@aureldiaconu7549 Eu am trait intre Argentina si Spania 15 ani si mi se pare ca spaniola e mai usoara ptr noi romanii decit italiana , adica invatam mai repede spaniola !

  • @corneliuluncan928

    @corneliuluncan928

    Жыл бұрын

    Nu suntem un amestec cu coloniștii veniți în Dacia !

  • @adelinatataroiu
    @adelinatataroiu Жыл бұрын

    Eu cred că romanii erau daci plecați la muncă în afară.

  • @milicaion2988
    @milicaion2988 Жыл бұрын

    Limba Latină A Luat Naștere, După "Răpirea Sabinelor", Din Combinația Limbii Vorbite În Dacia Și Limba Sabinelor. Romulus Și Remus Au Fost Generali Daci! (Nu Fiii Zeului Războiului... 😯) Roma A Fost Întemeiată De Către Daci.

  • @brigitakralj6399
    @brigitakralj6399 Жыл бұрын

    Fake History Italija Roman imperial No Veritas♥️

  • @ash8207
    @ash8207 Жыл бұрын

    Interesant! Este intr-adevar uimitor & absurd cum multi romani inca si astazi pot pune botul la propaganda latinista ca suntem "urmasii Romei" sau teoria de "romanizare". Dar sa speram ca generatia tanara sa continue sa cerceteze adevarul istoric ca intr-o zi istoria oficiala, care este falsa & charagioasa, sa se schimbe. Sa speram. Toate cele bune & respect pentru munca voastra importanta, oameni buni!

  • @gioannicamorra3902

    @gioannicamorra3902

    Жыл бұрын

    Lasa lasa ca io fiind sicilian in Romania nu imi voi invata fii ca fiind daci ca asa vreti voi romanii. Le zic realitatea mea si a lor 😏 ... Realitatea e ca sunt italici 😏 .

Келесі