Otizm Hakkında Yanlış Bilinenler, Otizm Ne Değildir? // Prof. Dr. Barış Korkmaz

Prof. Dr. Barış Korkmaz, "otizm" serimizin bu bölümünde, otzimle ilgili yanılış bilinenleri bir araya getirip cevapladı.
Otizm serimizin önceki videoları:
Otizm Nedir, Nasıl Anlaşılır, Belirtileri ve Sebepleri Nelerdir? : • Otizm Nedir, Nasıl Anl...
Otizm Çeşitleri, Testleri ve Aşamaları Nelerdir? : • Otizm Çeşitleri, Testl...
Otzimle ilgili bilinen en yanlış kanı otizmin bir hastalık olduğu. Otizmin hafif formlarının gösterdiği özellikler normal olarak kabul edilen insanlarda görülebiliyor.
Otizm ile ilgili problemler herhangi bir tedaviyle tamamen ortadan kalkmıyor. Bu problemler dikkat eksikliği ve hiperaktivite, depresyon gibi başka problemlere de dönüşebilir.
Otizm bir zihinsel engellilik değildir. Zihinsel gerilikle beraber de görülebilir fakat otzim üstün zekalı kişilerde de görülebilir.
Çevresel etkenler otizmde önemlidir. Fakat anne baba tutumu, hava kirliliği, kullanılan böcek ilaçlarının etkisi ya da televizyon karşısında çok kalmak gibi nedenlerden çok; anne karnında bazı yabancı maddelerin ve enfeksiyonların etkili olduğu gözleniyor.
Tedavisi sırasında yapılmaması gerekenler ve yanlış yapılanlar en önemli konulardan biri. Verilen ilaçları aniden kesmemek gerekiyor. Yan etkileri sebebiyle ya da arzu edildiği etkiyi göstermediğinde ailenin ilacı aniden kesmesi büyük sakıncalar yaratıyor. Bir geri tepme etkisi ortaya çıkıyor.
Eğitimin önemini reddetmek yapılan önemli yanlışlardan. Otizmin tek tedavisi özel davranışçı terapilerdir. Aile uzun süre oyalanmak yerine erken yaşta uygun terapsileri bulmalıdır. Eğitimde ekip alışması önemlidir. Değişik branşlardan kişilerden oluşturulacak bir ekip olmalıdır. İlaçlar ancak eğitimin etkisini kolaylaştırıcı etki gösterebilir.
Aileler otizmle karşılaştığında, otizmi reddetme, olmadığını ispatlamaya çalışma, belirtileri ortan kaldırmaya çalışma gibi tepkiler verebiliyor. Bunun yerine, bir yol haritası ve çerçeve çizilmeli. Otizmi bir hastalık olarak değil, bir durum, bir insan özelliği olarak ele almak gerekli.
Otizmli çocukların iki şansı var, biri aykırı, uyumsuz ama yaratıcı; diğer grup ise tutanamayan grup. Tutanamayan gruba destek olmalı ve testlerlr üstün yanları belirlenip yetenekli olduğu alanlarda desteklenmeli. Yaşam kalitesi, ayaklarını üzerinde durma, üstün olduğu alanda kendisi geliştrime üç önemli ayak. Üçü bir araya gelirse çocuğun yaşamında çok büyük farklara yol açar.
Otizmde çocuğu ait özellikler kırıntılar şeklinde anne baba ve akrabalarda var olabilir. Bu durum otizm farkındalığı için önemli. Kendilerinde ve akrabalarında bazı özllliklerin olduğunu anlarlarsa çocuğu daha iyi anlayabilirler. Otizmin en etkili tedavi şekli otzimin kullandığı özel dili öğrenmek ve kullanmaktır.
Merak ettiğiniz soruları yorumlardan bize yazabilirsiniz.
Kanalımıza abone olmayı unutmayın!
Prof Dr. Barış Korkmaz'ın "Ah Şu Otizm" kitabına şuradan ulaşabilirsiniz: abayayin.com/ah-su-otizm/
Aba Psikoloji olarak, uyguladığımız IQ, EQ, dikkat, algı, yetenek ve kişilik testleriyle çocuk, genç ve yetişkin danışanlarımızın potansiyellerini keşfediyoruz.
Bizi sosyal medyada takip edebilirsiniz:
Web: abapsikoloji.com/
Facebook: / abapsikoloji
Instagram: / abapsikoloji
#otizm #barışkorkmaz #otizmemaviışıkyak

Пікірлер: 42

  • @bluemavi4046
    @bluemavi40464 жыл бұрын

    Hep çocuk diyorsunuz ama birazda yetişkin otizmden bahsetseniz.Mesela kendinde otizm şüphesi olan bir yetişkin ne yapmalı?

  • @mertunmertun3351
    @mertunmertun33513 жыл бұрын

    Otizm e en iyi gelen bence spor..tamam özel eğitim şart fakat özel eğitim verirken spor u es geçmemek lazım. Oğlumda bütün spor dallarını denedik en sevdiği yüzmek oldu, sevdiği bir faaliyetti yaparken özel eğitim de de daha güzel ilerliyor.. Hem spor hem özel eğitim veren kurumlara başvurun, İstanbul da oturuyorsanız ki İstanbul dışından da gelenler var, everest otizm spor okuluna kesinlikle uğrayın derim,otizmli bir çocuğun annesi olarak👍

  • @bluemavi4046
    @bluemavi40464 жыл бұрын

    Yada şöyle söyliyim; Yetişkin otizmde belirtiler ne yöndedir nasıl bir seyir izler kişi bunu nasıl anlar ve ne yapması gerekir bunun hakkında ayrıntılı bir video yayınlarsanız beni çok memnun edersiniz.

  • @user-kq8ys7ed1e
    @user-kq8ys7ed1e2 жыл бұрын

    Allah sizdən razı olsun. Çok dəyərli insansınız.

  • @yucelozlem9266
    @yucelozlem9266 Жыл бұрын

    Teşekkürler!

  • @adorable7289
    @adorable7289 Жыл бұрын

    Harikasınız teksiniz hocam

  • @secilerten1510
    @secilerten15103 жыл бұрын

    Hocam özel eğitim konusunda çok haklısınız ama biz aileler olarak işin içinfen çıkamıyoruz, bu konuda devlet destek veriyor gibi görünse de okul yaşı gelmemiş çocuklara erken tedavi anlamında haftada 2-3 saat devlet desteği çok yetersiz. Özel hoca tutulması durumu saati 100-200 TL arası değişen çok ciddi maliyetler. Yoksa kimse eğitime karşı çıkmıyor, ama yetemiyor aile ve üzülüyor, belki çok daha iyi duruma gelecek erken tanı ve tedavi yöntemi uygulanan çocuklar, ilerde otizmi pasif yaşayabilecek şansı varken, ne yapacağını çok iyi bilemeyen aileler gün gün evlatlarını kaybediyor. Zira kendi kişisel ihtiyaçlarını bir nebze de olsa karşılayabilmesi, derdini anlatabilmesi bizler için yeterli. Çok büyük beklentilere girmek bu ülke şartlarında malesef çoğu zaman hayal kırıklığı

  • @ferayyilmaz1026

    @ferayyilmaz1026

    2 жыл бұрын

    Haftada 2 yada 3 saat iyi gibi geldi biz almanyada yaşıyoruz 3 saat bile terapi görmüyor haftada hem konusma terapisti hem denge terapisti

  • @elmirabayramova1140

    @elmirabayramova1140

    2 жыл бұрын

    merhabalar.ben gurcisdanliyim.5 yas otizimli cocugum var.turkiyeye bile getdim internetden cok arasdirdim bilgi topladim cunki ne olursa olsun sadece uzmanda ol sa bir ozel eytimci yetmiyor.bi gun ben kendi cocugmu uzmanlardan bile iyi taniyorum cook zor olsada 1 satlik ozel eytimden basqa kendim evde de eytimine devam ediyorum.cok yoruliyorum amma basqa carede yok.kendi elbisesini giyemiyor yiyemiyor.oyun bilmiyor tualetini tek basina yapamiyo' tam anlamiyla bana muhtac.5 yildi kesik kesik de olsa eytim goruyoruz.sadece uzmanlarla calismaq yemiyo malesef.onlardanda cok kendin yapmalisin.Alllah yardomcomiz olsun.

  • @nehirnehir4911

    @nehirnehir4911

    2 жыл бұрын

    @@elmirabayramova1140 benim oğlumda otizmli 11 yaşında okulda hep kaçıyor du üstünü degiştirmiyordu onu ben eğitim şu an okuyor tablete yazıyor üstünü degistirmiyordu ben ondan gizli elbiselerini salça sürdüm sen kirlettin dedim sen yaptın hemen üstünü değiştirdi bizimki görsel zekası ar gördüğü bireyleri unutmuyor. Bol yoğurt yedirdim enerjisi düşüyor daha sakin kalıyor ve bol bol sevgi verin

  • @elmirabayramova1140

    @elmirabayramova1140

    2 жыл бұрын

    @@nehirnehir4911 merhabalar benim cocuk da zihin geriliyide var su an ozelikle zihin eyitimi aliyorus.cok yavas ds olsa iyiye gidiyor.

  • @nezahathaytaguven2804
    @nezahathaytaguven2804 Жыл бұрын

    Merhaba hocam barış hocam 6 ay önce önce bejim ogluma asperger teşhisi koydu çok naif çok ilgili bir dokdor o kadar sade ve dogal sohbet tadinda soruyorki sorularını danışanına ego hiç yok teşekkürler hocam

  • @mervegursoy1921
    @mervegursoy19212 жыл бұрын

    👏🏻👏🏻👏🏻

  • @uguroguz1023
    @uguroguz102311 ай бұрын

    Hocam tüm söylediklerinize katılıyorum fakat 8 yıl haftada 25 saat özel eğitim alan oğlumuzun ilacını bi seferde kesmek otizmli çocuğumuz için yaptığımız en iyi şey oldu. Tek ilaçın sevgi sabır ve spor olduğunu gördük. 3 S kuralı. Sağlıklı günler dilerim

  • @Arslanailesii

    @Arslanailesii

    9 ай бұрын

    Bitkilerle karışım hazırlayan murat bey var deneyin derim kesinlikle, sıfır beşyüz beş, sıfır doksan yedi, altmışsekiz, otuzyedi, numara

  • @hakancoban3444
    @hakancoban3444Ай бұрын

    Slm hocam sizinle nasıl iletişim e geçebilirim

  • @zatentur9160
    @zatentur91603 жыл бұрын

    Disleksi ,otizim zihinsel engellik değil bazi durumlarda zihinsel gerilik degildir mi yani

  • @ahmetdiem8148
    @ahmetdiem8148 Жыл бұрын

    Otizmde ilaç tedavisi dediniz hocam ne tür bir ilaç sakinlestiricimi

  • @HUSNUFERHATDEMiR
    @HUSNUFERHATDEMiR9 ай бұрын

    SN. Barış Bey Hocam 21 aylik cocugum var hafif otizm teshisi konuldu. Yemeklerine onem gosteriyorum laktos ve gluten free . Ama chia tohumuna baslamak istiyorum corbalarina 1 çay kaşigi kadar kullanabilirmiyim 😞😞😞 ve dunyam yıķıldi duyunca .

  • @Dmr34771
    @Dmr347716 ай бұрын

    Hocanın Muayenehane nerede acaba ? Bulamadim hicbiryerde

  • @busetay8886
    @busetay88863 ай бұрын

    Hocam hafif otizmli 4 yaşında bir oğlumuz var, ailesi olarak nasıl bir yol izlemeliyiz. ?

  • @ulkeraliyev6551
    @ulkeraliyev6551 Жыл бұрын

    Ben bu hocanın numarasını nerden bula bilirim?

  • @user-kk3dh1or7w
    @user-kk3dh1or7w8 ай бұрын

    Esselamu aleyküm benim oğlum eskiden kunuşuyordu şimdi kunuşamıyor bazen bir kelime kullanıyor ama ondan sonra kollanamıyor acaba neden dir

  • @PnarInaslan

    @PnarInaslan

    6 ай бұрын

    Benim çocugumda aynıydı çogu lelimeleri söylerdi zamanla kaybaoldu .anne kelimesine bile hasret kaldık doktilora gidin piskologo yönlendiriyor.tanisi koyulup şiddetini ögrenirsiniz.özel eğitime başladik.kendi haline birakmayin ilgilenin gün geçtikçe kötüye gediyo yoksa.Allah herkese şifa versin.🤲

  • @semihcinar6629
    @semihcinar66292 жыл бұрын

    11aya bugün girmiş oğlum var otizmden şüphe duyuyoruz göz kontağı var ismine tepki vermiyor birde yeni başladı tişörtümü cekistiriyor emmek için kızım da böyle bir şey görmedim bebeklerde babayı emme isteği olurmu

  • @SenayYldzoglu

    @SenayYldzoglu

    8 ай бұрын

    Son durumunuz nedit

  • @semihcinar6629

    @semihcinar6629

    8 ай бұрын

    @@SenayYldzoglu atipik otizm tanısı kondu eğitime başladık çok olmadı daha hastane rapor uzun bir süreç

  • @nurcanersoy2596
    @nurcanersoy2596 Жыл бұрын

    Benim oğlum 4 yaşında atipik otizm konuldu ateslenme çok yaşadık neden acaba

  • @suzanb1011

    @suzanb1011

    Жыл бұрын

    Belirtisi neydi nasıl anladınız şuanki durumu nasıl benim oğlum 4 yaşında

  • @ulkeraliyev6551
    @ulkeraliyev6551 Жыл бұрын

    Lütfen yardımci olun bu hocanın numarasını nerden bula bilirim?

  • @arafaraf4042

    @arafaraf4042

    Жыл бұрын

    buldunuz mu

  • @arafaraf4042

    @arafaraf4042

    Жыл бұрын

    cerrahpasa da

  • @haticetulu1033
    @haticetulu1033 Жыл бұрын

    Benim.oglumun.doktoru.hocam.hocam.hakklnlz.odenmez.sayenizde.ugur.bugun.28.yaslnda.kamuda.callslyor.8.yll.bitti.verdiginiz.ilaclarl.hala.kullanlyoruz.kitaplarlnlzl.okudum.mucadeleye.devam..cerrah.pasa.hastanesi.degerli.hocam.barls.korkmaz

  • @remziyentural2950

    @remziyentural2950

    Жыл бұрын

    Hocam bu ilaclar ne ? Nereden bulabiliriz? Oksitosin ilaci mi bu ?

  • @sihirkip1106
    @sihirkip11062 жыл бұрын

    Otizm çocuğunuzun yaşı ilerledikçe omuzlarıniza dağ gibi çöken bir yüktür ..öncesinde boşa üzülmeyin derim.

  • @yusufsahin6856

    @yusufsahin6856

    2 жыл бұрын

    Ne demek istediniz..

  • @NAPsikoloji
    @NAPsikoloji4 жыл бұрын

    Barış hocamızı davet etmeniz çok iyi olmuş

  • @haticebasaran3221

    @haticebasaran3221

    4 жыл бұрын

    Benim bir tanidigim bayan var annesi aniden vefaat etmis. Davranislari biraz tutarsiz. Bu rahatsizligin sonradan oluşmasida söz konusumudur Birde geçirilen agir Bir depresyon böyle bir Rahatsizliga donüşebilirmi merak ediyorum biraz aydinlatabilirmisiniz Degerli hocam

Келесі