Osallisuus käsitteenä ja kasvatusfilosofiana, Elina Kataja

Uudet varhaiskasvatussuunnitelman perusteet nostavat vahvasti esille lapsilähtöisen, lapsen osallisuutta korostavan pedagogiikan. Lasten osallisuus toiminnan ideointiin, suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin sekä lasten mielenkiinnon kohteet toiminnan lähtökohtana sekä innostavat että toisaalta haastavat varhaiskasvatuksen ammattilaisia tarkastelemaan omaa toimintaansa ja pohtimaan työtään uudesta näkökulmasta. Mitä osallisuus oikeastaan tarkoittaa varhaiskasvatuksen pedagogiikassa? Millaisin pedagogisin ratkaisuin ja valinnoin lapsen osallisuutta omaan elämäänsä ja varhaiskasvatuksen arkeen voidaan lisätä?
Kevään 2018 aikana Opetushallitus julkaisee viisi lyhyttä, n. 10-15 minuutin mittaista videokoulutusta, joissa syvennytään osallisuuden pedagogiikkaan sen eri näkökulmista. Videoita voidaan vapaasti hyödyntää työyhteisöjen ja tiimien palavereissa, kouluttamisessa ja kehittämisen apuvälineenä. Videoissa tarkastellaan osallisuutta seuraavista näkökulmista:
1) Osallisuus käsitteenä ja kasvatusfilosofiana 22.2.2018
2) Osallisuus kokopäiväpedagogiikan ja perushoitotilanteiden näkökulmasta 19.3
3) Osallisuus toiminnan suunnittelun ja eheytetyn toiminnan näkökulmasta 16.4
4) Varhaiskasvattajan rooli osallisuuden edistäjänä - tai estäjänä 14.5
5) Vain parasta lapselle - Osallisuuden pedagogiikan kipukynnykset ja mahdollisuudet 4.6
Koulutuksellisen alustuksen lisäksi kunkin videon lopussa on pohdintakysymyksiä tiimeihin ja työyhteisöihin pedagogisen toiminnan tarkastelun ja kehittämisen tueksi.
Videosarja on toteutettu Opetushallituksen ja Elina Katajan (KM, lto) yhteistyönä.

Пікірлер: 1

  • @bhaswatidas8399
    @bhaswatidas83994 жыл бұрын

    Todella hyvää materiaali