"Orașul cu salcâmi" de Mihail Sebastian [Teatru radiofonic] (1989)

Ойын-сауық

#teatruradiofonic #AdrianPintea #MihailSebastian
Nu copiați, nu repostați! Materialul este remasterizat. Dacă vă place, adăugați-l la favorite! Mulțumesc!
Adaptare radiofonică de Rodica Suciu-Stroescu
Distribuţia: Adrian Pintea, Mirela Gorea, Eusebiu Ștefănescu, Virginia Mirea, Răzvan Ionescu, Ion Pavlescu, Jeanine Stavarache, Marina Maican, Ruxandra Sireteanu, Rodica-Sanda Țuțuianu, Violeta Berbiuc, Ion Punea, Ion Siminie
Regia muzicală: Timuș Alexandrescu / Regia tehnică: Vasile Manta
Regia artistică: Titel Constantinescu
Înregistrare din anul 1989
Vă doresc audiție plăcută!
Mihail Sebastian (1907-1945), pe numele real Iosif Mendel Hechter, a fost un om de litere român, de origine evreu, care a scris romane, dramaturgie și critică literară. A fost de asemenea activ ca publicist, ținând printre altele și cronică muzicală. Prin legislația antisemită de la începutul anilor '40, i s-a interzis să mai funcționeze ca jurnalist și i se retrage și licența de avocat pledant. Reprezentarea pieselor sale a fost interzisă din cauza faptului că era evreu. "Jocul de-a vacanța" este interzisă, iar pentru a putea reprezenta piesa "Steaua fără nume" a folosit un pseudonim, Victor Mincu. Piesa "Ultima oră" s-a jucat după moartea lui Sebastian, la Teatrul Național București, sub direcția lui Zaharia Stancu.
Romanul "Orașul cu salcâmi", numit și "roman al adolescenței", este scris într-un stil romantic și căutat naiv, și pare a face parte din aceeași familie cu ”Pânza de păianjen” (Cella Serghi) sau cu ”Lorelei” (Ionel Teodoreanu). Romanul apare în 1935.
Mihail Sebastian moare în plină forță creatoare, în 1945, la doar 37 de ani, din pricina unui accident rutier.
Adaptarea de față are privilegiul de a-i avea în distribuție pe minunatul Adrian Pintea și pe Mirela Gorea, cea mai frumoasă voce care a dat și dă viață personajelor din categoria adolescente sau tinere femei în teatrul radiofonic.
Încă o dată, audiție plăcută!
În 2018 am hotărât, așa, peste noapte, să am un canal KZread. Erau milioane de canale. Poate că nu era nevoie și de al meu dar puteam încerca. Îmi amintesc că i-am căutat un nume inedit canalului timp de aproape o săptămână, făcând liste peste liste. Până m-am oprit la acest nume care nu sună nemaipomenit dar este, sau cel puțin era, unic. Aveam o mulțime de materiale personale filmate ce puteau fi postate. Nefiind toate la o calitate foarte bună, am decis că voi posta materialele personale foarte rar. Că nu va fi decât într-o foarte mica măsură un canal personal. Cu toate acestea, el va vorbi indirect despre mine, despre pasiunile și preocupările mele.
Despre mine? Am călătorit mult, am citit mult, am văzut și ascultat mult: film, teatru, muzică. Ați înțeles. Iubesc artele și pe slujitorii lor. Eu, personal, activez într-un domeniu artistic. Așa că am început să postez materiale din aria mea de interes și, încet-încet, acest micuț canal s-a transformat într-un vehicul virtual care transportă dinspre mine către dumneavoastră diverse: teatru, muzică, umor, filme documentare, interviuri, evenimente importante, informații pur și simplu. Astfel că, măcar bisăptămânal, rup din puținul timp liber spre a vă împărtăși lucruri frumoase. Sau macar interesante, sper.
Mai nou, mai întâi timid, apoi cu mai multă îndrăzneală, am început a aduce pe canal noi piese de teatru radiofonic. Pentru dumneavoastră creez cover-uri speciale și unice pentru fiecare piesă de teatru. Ca să fie o plăcere să vă uitați, să ascultați. Mi-aș dori să fie cele mai frumoase cover-uri/afișe de pe KZread însă nu știu dacă reușesc întotdeauna. Fiecare piesă este aleasă cu grijă și pregătită în cel mai mic amănunt. Remasterizarea este cât se poate de reală și reprezintă foarte multă muncă personală. Adică asta înseamnă o serie de acțiuni care cumulează multe sau foarte multe ore pentru fiecare piesă, pentru a deveni publicabilă. Este o muncă extrem de laborioasă de editare în multe direcții și de aceea am rugat și rog să nu copiați materialele postate.
Dacă aveți plăcere și timp, am rugămintea să lăsați un scurt comentariu care să vă detalieze gândurile, astfel încât să pot încărca conținut preferat de dumneavoastră.
Desigur, în afară de comentarii puteți să susțineți canalul prin aprecieri (like), subscripții (abonări), distribuiri. Vă mulțumesc tuturor celor care mă urmăriți!
Pentru informații, colaborări sau altele mă puteți contacta la zamazing2010@gmail.com

Пікірлер: 57

  • @cristinacleo964
    @cristinacleo9642 жыл бұрын

    Acele vremuri in care cuvintele aveau greutate si vibratie,nu vorbe goale aruncate in vant....o promisiune era sfanta..iar oamenii ,educati si de caracter multumesc 🙏

  • @ZAMAZINGChannel

    @ZAMAZINGChannel

    2 жыл бұрын

    Acele vremuri au zburat, parcă luate de vânt, precum florile de salcâm. Aveti dreptate. Educația pare a nu mai fi considerată o valoare și e trist. Vă mulțumesc și eu! :)

  • @oanadinu6615

    @oanadinu6615

    2 жыл бұрын

    Vremuri apuse! Ce pacat ca valorile au disparut, aproape de tot! Cei care am mai ramas sensibili si educati suntem considerati oameni ciudati sau slabi, din pacate!

  • @ZAMAZINGChannel

    @ZAMAZINGChannel

    2 жыл бұрын

    @@oanadinu6615 Cumva, aveți dreptate. Dar parcă nu cred că oamenii sensibili și educați sunt considerați slabi. Ciudați cred că da, dar nu slabi. Și sunt considerați ciudați pentru că ceilalți nici nu înțeleg cum și de ce unii sunt avizi de tot felul de cunoștințe despre una și alta când lor li se pare că pot trăi liniștiți și fără a ști prea multe. În fond nici nu e ceva atât de rău în a fi foarte pragmatic și mai nepăsător/neștiutor dar într-o astfel de lume, noi, ciudații ne simțim tot mai singuri, nu-i așa? Problema este că a fi educat și cultivat în același timp este ceva tot mai rar. :)

  • @oanadinu6615

    @oanadinu6615

    2 жыл бұрын

    @@ZAMAZINGChannel Aveti dreptate!

  • @mariapeters3722

    @mariapeters3722

    2 жыл бұрын

    @@ZAMAZINGChannel h

  • @zboruri.1113
    @zboruri.11132 жыл бұрын

    Parfumul vremurilor de altădat'... Iubire, prietenie, pe versuri de Patrarca, pe acordurile lui Stravinsky, la gura sobei, pe omături moi sau sub salcâmii în floare... Nu știu dacă mai putem întâlni adolescența, așa, sau dragostea, așa, pe alte poteci decât ale celor mari de altădat', care au purtat poezia, din inimile lor mlădioase către inimile noastre cu "buze reci", de la aerul condiționat din mașinile noastre performante și grăbite... M-am întrebat dacă se poate numi "femeie" una căreia nu i-a închinat nimeni, niciodată, o poezie, un lied, un capitol într-o carte, un portret cu privire melancolică și dulce. Ce trezim noi, oare, în inimile celor care trec prin viețile noastre? Mihail Sebastian, Adrian Pintea, Mirela Gorea, alții... și dvs- oameni care ne amintesc cât de sterp se scurge viața, prin noi, fără dulceața poeziei... Mulțumiri!

  • @rambobrejnev475

    @rambobrejnev475

    2 жыл бұрын

    D.Alina sunteti da Aur ! Sanatate multa

  • @zboruri.1113

    @zboruri.1113

    2 жыл бұрын

    @@rambobrejnev475 , totuși, nu mi-a închinat nimeni, până la bătrânețile mele vreun lied, vreo poezie, un fragment într-o carte... 😉 Așa că nu-i sigur că sunt de aur. Mai degrabă, ceva metal din care se fac oale pentru ciorbă...🙂

  • @rambobrejnev475

    @rambobrejnev475

    2 жыл бұрын

    Eu is de parerea ca oricum noi toti trecem prin cascada fericirii si foarte mult mati inspirat cu gandirea dumneavoastra! Sincere urari de Bine !

  • @zboruri.1113

    @zboruri.1113

    2 жыл бұрын

    @@rambobrejnev475 ❤

  • @ZAMAZINGChannel

    @ZAMAZINGChannel

    2 жыл бұрын

    Așa cum vă complimentează cineva aici, și pe bună dreptate, și eu cred că sunteți o persoană deosebită. De aur, de ce nu? Poate că nu e necesar ca unei femei să îi fie aduse ca ofrandă versuri, cântece, proză. Știți, în viață există un echilibru în toate. Dumneavoastră înșivă scrieți atât de frumos, cu atâta sensibilitate...încât ar fi fost nevoie ca admiratorul să posede un talent peste al dvs. :) Altfel nici nu l-ați fi luat în serios. Nu glumesc. Femeilor puternice, bărbații care le admiră aproape că nu au curajul să le dedice poezie, proză, cântece. Este un mare dezavantaj ca o persoană să fie puternică. Dar aveți dreptate. Viața cotidiană are poezie puțină spre deloc însă o putem întâlni în astfel de minunate lucrări. Să le mulțumim acestor artiști, să fim recunoscători că a existat o personalitate precum Mihail Sebastian, căci ei, cu toții, ne ajută să visăm, să vedem viața altfel. Măcar atât cât durează o piesă de teatru, un cântec sau cât citim o carte... Cu tot dragul! 🤗

  • @Constanta655
    @Constanta6552 жыл бұрын

    Eram copil când am citit cartea prima oară! Mi-a rămas în suflet! Mulțumesc!

  • @ZAMAZINGChannel

    @ZAMAZINGChannel

    2 жыл бұрын

    Cu mult drag! Și eu vă mulțumesc. :)

  • @latifah550
    @latifah5502 жыл бұрын

    Mihail Sebastian creatorul de povesti impresionante ,a iubirilor care ajung dincolo de barierele cotidianului ,lumescului, a lubirilor neipartasite.Un scriitor inzestrat cu multa sensibilitate.

  • @ZAMAZINGChannel

    @ZAMAZINGChannel

    2 жыл бұрын

    A fost un mare talent, a creat personaje care au supraviețuit în literatură/dramaturgie. Din păcate un destin prea devreme curmat. Mulțumesc pentru comentariu! :)

  • @elenaolaru345
    @elenaolaru3452 жыл бұрын

    Splendida piesa de teatru...excelentă interpretarea...o bucurie pentru ascultatorii cu inima fierbinte...o altă stea din universul lui Mihai Sebastian...Multumesc pentru difuzare! Adrian Pintea, de neuitat! RESPECT...

  • @kukulkan9209
    @kukulkan9209 Жыл бұрын

    E una dintre cele mai bune teatre radiofonice gratie actorilor de-o valoare inestimabila... cu adevarat sunt transfigurati in personaje... murire pur si simplu! Cat de putin a trait Mihail Sebastian si cat de bine construite piese de teatru a facut.... Minunat!

  • @EmiliaManciu

    @EmiliaManciu

    8 ай бұрын

    Q68w6😅

  • @wallente4742
    @wallente4742 Жыл бұрын

    Foarte frumoasă mi.a plăcut mulțumesc

  • @georgetacojocaru9292
    @georgetacojocaru92922 жыл бұрын

    Minunata poveste,dinvremea cand acestea erau reale.Frumoase timpuri pacat ca multi din cei ce ne-nconjoara,"noile generatii" nu vor putea fi eroii unor astfel de "povesti" Jocul impecabil al actorilor m-au "intors" un timp si am trait povestea alaturi de eroii ei Multumesc pentru aceasta "oportunitate".

  • @mihaelafehr1017
    @mihaelafehr10172 жыл бұрын

    Nostalgia timpurilor in care eram mai umani, mai frumosi mai buni.

  • @ZAMAZINGChannel

    @ZAMAZINGChannel

    2 жыл бұрын

    Tot ce se poate. Adevărul este că trăim vremuri ciudate, când educația a ajuns pe ultimul loc într-un clasament al valorilor umane. Poate că aici e problema... Mulțumesc pentru comentariu! :)

  • @lyigorica4282
    @lyigorica42822 жыл бұрын

    Mai avem oare salcâmi in vreun oraș? Nu...ptr că în această epocă în care trăim ni se șterg amintirile. Copacii pe care îi cunoșteam de ani și ani au dispărut..și se taie in continuare copaci falnici plini de povesti...casele frumoase s.au dărâmat... Piesa îți rămâne în suflet

  • @annettemihu5165

    @annettemihu5165

    2 жыл бұрын

    Noi aveam pe aleea ce ducea spre gara de sud Ploiesti..mi - amintesc parfumul florilor...cand m- am intors din strainatate..nu mai erau...acum avem castani...

  • @ZAMAZINGChannel

    @ZAMAZINGChannel

    2 жыл бұрын

    Nu știu dacă mai există undeva. Poate doar copaci solitari, nu străzi întregi străjuite de salcâmi. Brăila așa era cândva, căci Brăila este "Orașul cu salcâmi". Au încercat deja de două ori să repopuleze străzile cu salcâmi. Nu s-a reușit, salcâmii mor după câțiva ani. Mulțumiri pentru comment! :)

  • @ZAMAZINGChannel

    @ZAMAZINGChannel

    2 жыл бұрын

    @@annettemihu5165 Și castanii sunt frumoși. Și falnici. :) Un alt oraș din România, Corabia, are un bulevard cu tei.

  • @rodicadaniliuc8133
    @rodicadaniliuc81332 жыл бұрын

    Oooo, Doamne! Vocile inconfundabile si tulburator de frumoase ale renumitilor nostri actori Mirela Gorea, Adrian Pintea, Virginia Mirea...Si da intr-adevar atunci promisiunile erau sfinte...Multumesc frumos!🙏🙏🙏👍😘😘😘😘

  • @gabrielapopescu7507
    @gabrielapopescu7507 Жыл бұрын

    Mulțumesc pentru întoarcerea mea în adolescență!❤

  • @rodicadaniliuc8133
    @rodicadaniliuc81332 жыл бұрын

    Wow! Daaa!Vocile inconfundabile tulburator de frumoase ale Mirelei Gorea , Adrian Pintea ,Virginia Mirea .....Indr-adevar atunci promisiunile erau sfinte!..Multumesc frumos!🙏🙏🙏❤️👍

  • @mariapantes9147
    @mariapantes9147 Жыл бұрын

    Vă mulțumesc din suflet pentru postări.

  • @linaura5
    @linaura52 жыл бұрын

    MIHAIL SEBASTIAN = CHINTESENTA DE TALENT !!!! si buna lectura a psihologiei personajelor.... tot ce a scris mi a placut... TOT... !!!

  • @annettemihu5165

    @annettemihu5165

    2 жыл бұрын

    Aveti dreptate..tot...

  • @ZAMAZINGChannel

    @ZAMAZINGChannel

    2 жыл бұрын

    M. Sebastian a fost un talent de excepție și un fin cunoscător al naturii umane lucru care s-a reflectat, din plin, în scrierile sale. :)

  • @auricakiraly2213
    @auricakiraly22132 жыл бұрын

    MULTUMESC din toata inima ❤

  • @ZAMAZINGChannel

    @ZAMAZINGChannel

    2 жыл бұрын

    Din toată inima vă mulțumesc și eu! :)

  • @rambobrejnev475
    @rambobrejnev4752 жыл бұрын

    Multumes o piesa superbā!❤️

  • @ZAMAZINGChannel

    @ZAMAZINGChannel

    2 жыл бұрын

    Mă bucur că v-a plăcut și vă mulțumesc!

  • @mitzabijou
    @mitzabijou9 ай бұрын

  • @catalina1813
    @catalina18132 жыл бұрын

    Super! Multumesc mult!

  • @ZAMAZINGChannel

    @ZAMAZINGChannel

    2 жыл бұрын

    :) Mihail Sebastian rămâne unul dintre preferații noștri, nu-i așa? :) Păcat că nu a scris mai mult, nu a mai apucat... Am fi avut posibilitatea să ne delectăm cu alte și alte piese de teatru frumoase, cu siguranță.

  • @sandozpop6017

    @sandozpop6017

    11 ай бұрын

    @@ZAMAZINGChannel oaaaa?? Cel mai probabil ajungea ministru al culturii (proletare) sub Pauker, in timp ce, la Aiud, la canal, Pitesti etc etc, mureau romanii si elita lor politico-militara, culturala si clericala. La fel ca in Polonia, Ungaria si Cehoslovacia, mno ... Internele, massmedia si serviciile secrete erau oricum sub Yahve.

  • @clod1oo764
    @clod1oo7642 жыл бұрын

    Buna ziua, Complimente pentru aceasta difuzare! As dori sa aduc complimente si realizatorilor! Cu deosebire celui o celei care a ales coloana sonora! Este posibil sa ne informati cine este autorul muzicii ales pt.coloana sonora? Multumesc frumos. Numai bine si doamne ajuta! 💁‍♀️🍀🙏

  • @getadan4153
    @getadan41532 жыл бұрын

    👏👏👏👏👏👏

  • @polixeniagraf2636
    @polixeniagraf26362 жыл бұрын

    Multumesc!

  • @ZAMAZINGChannel

    @ZAMAZINGChannel

    2 жыл бұрын

    Vă mulțumesc fiindcă mi-ați fost alături și în perioada în care nu am putut răspunde comentariilor dar recuperez. :)

  • @teodoracrisan7869
    @teodoracrisan7869 Жыл бұрын

    Buna ziua! As putea sa obtin un mail al dumneavoastra pentru a discuta ceva cu privire la dramatizarea facuta? Multumesc anticipat!

  • @clod1oo764
    @clod1oo7642 жыл бұрын

    Mi-aduce aminte putin de 'Soseaua cu salcami/ Accident' a lui Rebreanu! Poate si 'Lorelei' a lui Teodoreanu!

  • @andreeapenaviliman4527
    @andreeapenaviliman45272 жыл бұрын

    Like pentru piesa lui Mihail Sebastian -Oraşul cu salcîmi!Felicitări din partea mea!ADELA WOLT din Bucureşti😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘

  • @ZAMAZINGChannel

    @ZAMAZINGChannel

    2 жыл бұрын

    Mă bucur că v-a plăcut. Vă mulțumesc! 🤗😊

  • @andreeapenaviliman4527

    @andreeapenaviliman4527

    2 жыл бұрын

    @@ZAMAZINGChannel Cu plācere!ADELA WOLT din Bucureşti

  • @klaragall7474
    @klaragall74747 ай бұрын

    Videa 1:29

  • @PortaJoseph
    @PortaJoseph Жыл бұрын

    Țiganul Adrian Pintea face toată piesa ....cel mai bun actor român de etnie tigană, peste Bănică sau Jean Constantin (cred că ăsta nu era țigan, prea avea bun simț și delicatețe).

  • @sandozpop6017

    @sandozpop6017

    11 ай бұрын

    @PortaJoseph pff, "Țiganul Adrian Pintea" reprezinta un atom de "ceva bun" intr-o masa de horror

Келесі