No video

OPINIA MEA: Adevarul despre masini electrice in Romania 2022

Please watch: "BMW 320 second hand cu doar 129. 000 km - Cat face?"
• BMW 320 second hand cu... -~-
masinapotrivit...
Whatsapp: 0730676040 masinapotrivit... servicii & programari
CARVERTICALtinyurl.com/43... 20% reducere.
Daca cumperi prin noi ne vei sustine canalul youtube !
Servicii MasinaPotrivita
1. Consultanta: vrei sa cumperi o masina si nu stii ce masina sa cumperi. 45 de minute online cu Dan te vor ajuta.
2. Verificare auto: tu gasesti masina, pe noi ne trimiti sa o verificam. Primesti raportul verificarii + sfaturi de achizitie in 24 de ore.
3. Search & Find: noi cautam o masina potrivita pentru tine.
Fiabilitate modele si motoare DIESEL si BENZINA
- Audi diesel tinyurl.com/vj...
- Audi benzina tinyurl.com/rp...
- BMW tinyurl.com/wd...
- Dacia tinyurl.com/rf...
- Ford tinyurl.com/v6...
- Honda tinyurl.com/ud...
- Hyundai tinyurl.com/tl...
- Mercedes tinyurl.com/ub...
- Opel tinyurl.com/ru...
- Peugeot/Citroen tinyurl.com/tv...
- Renault tinyurl.com/rc...
- Skoda, Seat diesel tinyurl.com/vj...
- Skoda, Seat benzina tinyurl.com/rp...
- Toyota tinyurl.com/uj...
- Volvo tinyurl.com/uj...
- VW diesel tinyurl.com/vj...
- VW benzina tinyurl.com/rp...
INSTAGRAM - bit.ly/2PyQEsV
MasinaPotrivita este primul serviciu de VERIFICARE MASINA SECOND HAND din Romania. Ne-am specializat sa ajutam oamenii ca tine sa nu fie pacaliti cand isi cumpara o masina second hand. De atunci am efectuat peste 4900 de verificari auto
Verificare auto: masinapotrivita@gmail.com
Whatsapp: 0730.67.60.40
#masinapotrivita #masinasecondhand #verificareauto #testareauto #secondhand #verificariauto #teapa

Пікірлер: 642

  • @adrianbaicea
    @adrianbaicea2 жыл бұрын

    Statul ii ajuta practic pe cei care au masini mai noi sa faca trecerea la masini electrice. Sa fim seriosi, cine are golf 4, 5, sau alte masini de peste 10 ani care polueaza serios, nu o sa scoata dintr-o palarie magica 20-30k euro pentru o masina electrica noua cu toate voucherele acordate.

  • @Vladez57c

    @Vladez57c

    2 жыл бұрын

    Mai sunt si masini electrice la 20 si ceva de mii de euro , sa spunem ca iti da statul 10.000 , 10.000 tot trebuiesc pusi . In leasing sau nu.. indiferent .

  • @danr773

    @danr773

    2 жыл бұрын

    Aici e misiunea statului pe care nu o indeplineste, sa fie incluziv si sa faca tranzitia destept, in etape, incat sa nu scada nivelul de trai si civilizatie al cetatenilor. Si se poate face doar ca nu pare sa fie cineva in administratie care sa fie realmente preocupat de asta. Nu poti veni brusc sa spui, bai de maine toti care aveti euro4 trageti pe dreapta si daca nu luati euro 5 sau 6, deveniti pietoni... si nici alora cu diesel care au asina si au facut 50000 km in 10 ani si aumasina intretinuta corect dar sunt la pensie si nu isi permit alta, nu le poti impune sa o arunce si sa ia una noua...

  • @robertoflorin1707

    @robertoflorin1707

    2 жыл бұрын

    @@danr773 dar poti sa le spui nuuuuuuu in orase gen Bucuresti unde nivelul de poluare este enorm. Exista f multe alternative in Bucuresti pt a te deplasa. sa tina masina doar pt drumuri in afara orasului

  • @albu98

    @albu98

    2 жыл бұрын

    Tocmai aici m-ai nimerit. Nu am un Golf 4, ci un Fiat Linea (vechiut, dar cu putini kilometri la bord). Consuma benzina de 1000 de lei/luna. Ghici ce: masina electrica pe care am cumparat-o (nu Dacia Spring) ma costa 1200 de lei/luna vreme de 5 ani. Restul de 200 de lei ii recuperez din intretinerea masinii (e noua oricum, are garantie) si din faptul ca am gratuitate la parcari (si acolo dadeam cam 50-100 de lei/luna). Iti zic, daca aveam o masina noua, deci cu un consum mult mai mic, nu faceam trecerea la electrica fix acum.

  • @741255

    @741255

    Ай бұрын

    Si cine zice ca trebuie sa iei electrica noua? Sunt variante extrem de bune de masini elecrice sh care au inca garantie la baterie. Cat despre baterii, da bateriile tin 8-10 ani, garantiile fiin de 7-8 ani. Asta nu inseamna ca in a 10ani+1 zi s-a striat bateria. Pur si simplu din momentul acela bateria incepe sa se degradeze usor-usor si tine de comportamentul soferului pe durata garantiei si dupa, cat de mult si repede se va degrada bateria. In termeni reali, in 10 ani bateriile vor fi mult mai ieftine de inlocuit, ba posibil sa abem viarante de solid state, mai bune decat b ateriile actuale. Din tot ce am ascultat in vide pot spune ca da, autorul este hater. Inearca sa fie obiectiv, pune accent pe partile negative dar uneori nu ii iese pentru ca electricele sunt pur si simplu net superioare masinilor conventionale. Sunt potrivite pentru toti oamenii? Nu, cu siguranta nu. Ce nu inteleg eu este, cum de haterii de electrice vad doar partile negative si incearca sa convinga pe toti cat de rele sunt iar soferii de electrice sunt in generali obiectivi entuziasti dar nu hateri de masini conentionale.

  • @ggzcs
    @ggzcs2 жыл бұрын

    Salut! Am revenit pentru a iti sesiza o posibila greșeală de argumantare. Daca la mașina electrica calculezi cat Co2 se emite pentru a produce 15kW de energie electrica la 100 km (2895 g Co2). Atunci ar trebui sa calculezi si cat Co2 se emite pentru a produce 6 litri (consum mediu) de Diesel sau Benzina/100 km + emisia Co2/100 km (10kg Co2) generata prin arderea combustibilului. Pentru ca cei 6 litri de combustibil sa ajungă la pompa se vor fi consumat urmatoarele: - construcția de platforme petroliere - construcția si operarea vapoarelor petroliere - construcția rafinăriilor - procesul de transformare al țițeiului in combustibil - construcția de pipeline-uri pentru a transporta - construcția cisternelor de transport combustibil - accidentele de mediu - conflictele armate si pierderea de vieți omenești pentru a tine sub control zonele bogate in țiței. Nu am găsit nicăieri o estimare pentru a determina cat Co2 se emite pentru a produce 1L de Benzina sau Diesel dar numai cand spun: 10kg de Co2 la 100 km îmi da fiori! Te rog sa nu uiți si de faptul ca un procent pe care nu il pot determina, dar care tind sa cred ca este unul important, dintre cele 12400 de mașini vor fi încărcate direct de la soare cu panouri instalate acasă. Deci calculul tau, din punctul meu de vedere, este eronat. Te salut!

  • @khaoscip1234A

    @khaoscip1234A

    Жыл бұрын

    Bine argumentat. Chiar nu discuta nimeni cat poluează productia de combustibil.

  • @741255

    @741255

    Ай бұрын

    Haterii sunt prea ocupati sa tina cont de EV-uri si procesul implicat, inchid ochii la conventionale. Si daca poluarea devine non-problema vor gasi altceva ce ii deranjeaza. Sunt hateri...Am vorbit cu ineva si am desfiintat toate argumentele contra EV cu exceptia faptului ca individul locuia la bloc deci nu lua energia mai ieftina. Ajungea la aceleasi costuri ca si cum ar incarca cu combustibil si timpul mai mare. Concluzia lui a fost ca si daca ar avea casa si panouri solare tot nu si-ar lua EV. Ce sa mai zici..... Argumentul adus de @ggzcs este foarte bun si mai adaug atata, masinile conventionale folosesc doar 20-30% din energia dezvoltata din combustibil ( restul se transforma in caldura) pe cand masinile electrice folosesc peste 90% din energia primita pentru miscare.

  • @j.romanorov
    @j.romanorov2 жыл бұрын

    Fac anual 80 100.000 km,si deja am obosit psihic din cauza lipsei infrastructurii,de aceea,daca ar rezolva situatia trenurilor,as vinde masina imediat...dar asa,fiecare merge cu ce are,eu am euro 6 dar nu blamez pe cei care au masini de 20 ani+.

  • @GuGu-yq5zt

    @GuGu-yq5zt

    2 жыл бұрын

    cu o masina cu consum de 5% iesi cam la fel la bani in comparatie cu trenul ( chiar si acum cand e 7lei/litrul de carburant, benzina si motorina costa la fel oricum ). Dar cand era litrul 5lei sau 5,5-6 lei, clar era mai ieftin cu masina

  • @UncleMcTouchyBottom

    @UncleMcTouchyBottom

    2 жыл бұрын

    Am trecut de la un Euro 6, Tucson de 4 ani la un Accord benzina euro 2 din 1998, nu din considerente financiare ci îmi place accordul mai mult, merge de rupe la vârsta ei și nu e fumigena, catalizatorul e acolo și își face treaba, nu lasa sau mânca ulei.Depinde cum ai grija de mașina in primul rând.

  • @danr773

    @danr773

    2 жыл бұрын

    Europa face f facila calatoria interurbana cu trenul si e f folosit ca mijloc de transport. La noi trenul face la distante lungi mai mult acum decat in anii 40. Si in anii 80, pe electric 100% faceai cu o ora mai putin pe o distanta de 400-500 km pe calea ferata fata de anii 2020.

  • @cosmint3424

    @cosmint3424

    2 жыл бұрын

    @@GuGu-yq5zt Nu cred ca zice JR numai de costuri, ar fi si mult mai comfortabil. Circuli mai linistit si nici nu te obosesti prea tare.

  • @j.romanorov

    @j.romanorov

    2 жыл бұрын

    @@GuGu-yq5zt Pai da,dar masina nu inseamna doar consum de carburant,daca mai punem si pretul de achizitie,ca pt o masina cu euro6,taxe/impozite,asigurari si intretinere,e destul de mult peste un abonament de tren,nu mai punem siguranta pe sosele foarte scazuta la noi,timp pierdut si oboseala...Personal as merge cu trenul oricand oriunde,as ajunge odihnit la destinatie,dar asa nu se cade.

  • @ItsExinferis
    @ItsExinferis2 жыл бұрын

    Personal consider ca o parte din banii aia ar trebui bagati intr-un proiect care sa sustina si trecerea "clasei de mijloc" la masini mai curate. Spre exemplu, sa poti sa achizitionezi mai ieftin un plug-in sau full hybrid SH de maxim 5 ani de la dealeri autorizati. Sunt multe firme care cumpara hibride pentru angajati si le vand dupa 3-4 ani dar tot sunt scumpe pentru un salariu mediu. Poate un om care se uita dupa un Golf diesel 2018 vede o Corolla hibrid la acelasi pret, dar primeste si de la stat o reducere de 2500 euro sa zicem. Consider ca ar avea un impact mai mare asupra calitatii aerului daca multi trec de la benzina/diesel la hibrid decat putin sa treaca la full electric

  • @simionalexandru9924

    @simionalexandru9924

    2 жыл бұрын

    Mai studiaza fenomenul. Esti putin in eroare de la atata marketing. Plug in hybrid nu este pentru romanul care sta la garsoniera in chirie eventual la etajul 10. Este pentru cel care are o casa si un garaj si isi incarca masina la priza acasa, nu ocupa statiile de incarcare publice cate 4-5h pentru a merge el 20-25km electric. Aceste masini sunt limitate la puterea de 220v 16a fix pentru a nu lua foc casele oamenilor care cumpara masini dupa culoare sau forma cu 0 cu cunostinte tehnice si vin sa ocupe o statie publica de 380v la 120a (care a fost gandita sa incarce cat mai rapid o masina electrica full). Iar masinile hybrid sunt inventate de cei ce nu vor sa accepte ca trebuie sa traim din comisioane si servicii inventate( in loc sa produci o masina cu cat mai putine piese si cat mai mica uzura din care producatorul sa castige doar la vanzare, ei produc masini din ce in ce mai chinuite si supraalimentate care se strica cat mai rapid si necesita mentenanta des si costisitoare) asta a fost motivul pentru care mercedes in anii ‘80 era sa intre in faliment pentru ca producea masini prea bune si nimeni nu le mai schimba, iar cei ce isi permiteau aveau deja o masina si nu o mai schimbau cand scoteau ei un model mai nou. Asa ca au inceput sa investeasca in cercetare si sa ti se strice masina din ce in ce mai des, in cascada si daca se poate din ce in ce mai grav ca sa te determine sa ti cumperi masini noi cam din 2 in 2 ani cand scot ei cate un nou model.

  • @laurn9548
    @laurn95482 жыл бұрын

    O sa se arunce cu hate, dar eu as zice asa: - nu mai accepti importul de masini 12 ani+ vechime (valoara arbitrara, ar putea fi si 15) - taxezi dublu posesia de vehicule multiple de catre acelasi posesor - imbunatatesti controlul ITP in asa fel ca tigaile cu probleme sa zboare din circulatie - adopti o infrastructura prietenoasa cu biciclete/scutere/masini hibride - adopti o politica mai prietenoasa pentru achizitia de vehicule noi (daca esti in stare sa mori de foame pt iPhone99 gold ultra 10g, cred ca ceva pe aceeasi idee pentru masini) Pentru mine ideea de posesie a unei masini este un lux, nu 2 runde la pacanele si un cico in club de fite, cum sunt unele cazane. Dar poate ma insel.

  • @MentaL65535
    @MentaL655352 жыл бұрын

    Dane, gresesti abordarea gandind la nivel micro. Scopul subventiei nu este reducerea poluarii azi, ci este reducerea poluarii pe termen lung stimuland producatorii si consumatorii sa treaca de la o tehnologie poluanta la una mai putin poluanta. Aceasta investitie pe termen lung va rezulta in reducerea exponentiala a poluarii, deci costul pe tona de co2 va fii tot mai mic pe masura ce parcul auto se inoieste. In momentul in care se ajunge la o masa critica (producatorii au majoritatea masinilor electrice, consumatorii cumpara in majoritate masini electrice, etc.), subventiile se intrerup deoarece nu mai e nevoie de stimul sa se mentina trendul.

  • @adit552

    @adit552

    2 жыл бұрын

    Dan Panzariu, păi pe termen lung, încă nu cunoaște nimeni nivelul de poluare al unei mașini electrice, pentru că nu sunt de mult timp și încă vom vedea sub ce formă vor fi cu adevărat reciclate bateriile "moarte" ale mașinilor electrice. Deocamdată vedem poluarea produsă prin producerea bateriilor, cred că sunt suficient de multe videoclipuri și explicații a ceea ce fac "verzii" ăștia cu electricele în zone defavorizate gen Africa, unde se produce litiu și în ce mod sunt exploatați oamenii care lucrează acolo fără nici o protecție din punct de vedere al sănătății și securității cel puțin. Un motor cu ardere internă îl topești și faci altul. E ceva mai simplu de reciclat ♻.

  • @danr773

    @danr773

    2 жыл бұрын

    Daca CO-2 ul e problema, sa pune un pret pe gram s toata lumea sa il plateasca si ala care eite 100g/km si ala care emite 180 g/km. Cum ar fi? Masinile electrice nu pot fi considerate zero CO2 la emisii pt ca ele genereaza emisii pt productia lor, pt infrastructura noua de incarcare (care include f mult minerit), pt productia de curent electric, pentru reciclarea bateriilor. Nu mai bine face autoritatea un polatouas in care face o balanta de CO2 pe tot ciclul de viata si face taxare bazat pe asta? Daca tot ata e obiectivul...

  • @andreichindris
    @andreichindris2 жыл бұрын

    calculul costului per tona nu e corect deoarece o masina electrica nu ruleaza doar un an, hai sa consideram 10 ani timpul mediu de rulaj al unei masini electrice si astfel ajungem la un pret de 660 euro/tona de CO2

  • @craciunescucatalin8801

    @craciunescucatalin8801

    2 жыл бұрын

    Asta voiam sa zic si eu, pe termen lung mi se pare o solutie buna, dar si rezolvarea cu statiile de itp este necesara

  • @Sidoreac1

    @Sidoreac1

    2 жыл бұрын

    Exact. Apoi un mic-mare amanunt - depinde UNDE faci poluarea. Una e sa arzi gazele in oras si alta e sa le arzi la 200 de km, une e construita termocentrala. APOI, daca alimentezi noaptea de la priza de acasa, atunci cand marii consumatori reduc turatiile si productia electrica este majoritar din eolian si nuclear, atunci scade si mai mult CO2-ul generat de o electrica. Si la final ar trebui sa amintim si de micropulberile aruncate in atmosfera odata cu CO2-ul de un motor cu ardere interna, micropulberi pe care le respiram cu totii si ne miram de ce cazurile de astm la copii sunt de 10 ori mai numeroase decat acum 30 de ani

  • @laszlobauer5274

    @laszlobauer5274

    2 жыл бұрын

    Perfect de acord, in plus daca se mai fac centrale mai putin poluante, diferenta creste. Daca incarci la tine acasa de la panouri solare, efectiv nu arzi nimic sa incarci masina.

  • @albu98

    @albu98

    2 жыл бұрын

    Plus ca omul a comparat "emisii facute din arderea motorului" vs "emisii facute din productia de electricitate". A uitat de emisiile facute din productia de benzina: extractie + transport + rafinare + transport la pompa. Asta era foarte interesant de vazut.

  • @THe-ug7wn

    @THe-ug7wn

    Жыл бұрын

    @@albu98 Se vede ca nu e informat destul de bine si ca are un bias spre masinile pe combustie. Dupa titlu mi-am dat seama ca o sa fie un video plin de informatii eronate si lipsite de o baza , facute doar din gandul lui. Fara sa caute pe net surse oficiale cu date oficiale si apoi sa le prezinte. Dar na asta e greu si dureaza si mai ales trebuie sa mai si citeasca ce au zis altii mai destepti din domeniu. Vai de capu nostru

  • @gigihentz5510
    @gigihentz55102 жыл бұрын

    ai mare dreptate, insa nu trebuie sa te superi pe masinile electrice ci pe stat, care actioneaza ineficient si superficial...pe langa tot ce ai spus , trebuie sa tinem cont ca o masina ne-electrica polueaza mult mai mult de CO2 si anume la reviziile anuale de ulei si filtre, recuperare si reciclare ulei de motor, de cutie, DPF, monoxid de carbon...deci, mediul ar avea de castigat de pe urma masinilor electrice mult mai mult; asa ca, vrem nu vrem, cu-o electrica toti sintem datori :)

  • @boghy24
    @boghy242 жыл бұрын

    E mult mai complicat decat cat co2 elimini in atmosfera. O sa le pun in ordine. 1. Masina cu ardere interna e foarte ineficienta. Daca se calculeaza cata energie consumi in a extrage petrolul a il rafina si a-l cara pana la statie o sa ajungi la o eficienta de sub 10%. 2. Masina cu ardere interna nu numai ca degaja co2 in atmosfera dar consuma si oxigenul din ea . 3 Dependenta la nivel national de niste tari arabe sau rusia pentru petrol nu e prea buna. Se supara unii si inchid teava si am luat-o in mana. 4 Daca masinile mici trec pe electrice vor ramane mai multe resurse petroliere pentru alte bunuri sau ramane motorina mai ieftina pentru camioane sau utilaje agricole. 5 Curentul electric poate fi produs din mai multe surse pe cand petrolul este limitat si pe cale de disparitie. Deja s-a dublat pretul barilului ca Rusia.

  • @THe-ug7wn

    @THe-ug7wn

    Жыл бұрын

    Zici ca oamenii astia nu au auzit de hidroelectrica veci , ei numa pe fosil cred ca se produce curentul.

  • @petrudanmandru9583
    @petrudanmandru95832 жыл бұрын

    Buna, eu personal asi pune in aplicare urmatoarele puncte: - sa taxez pe cei care polueaza (in functie de numarul de km facuti de la ITP la ITP); - stimula pe cei care folosesc alternative de transport (mijloc de transport in comun, carshare, bicicleta, trotineta, scuter, motocicleta chiar si alternative electrice); - controale intensive in statile ITP si pe drumurile publice, amenzi drastice celor care incalca normele; - amenda + ridicare numere de inmatriculare celor care au catalizatoarele "modificate"; - ca stat ar trebui sa fii un exemplu si sa faci investitii in transport ecologic (banii pot veni din amenzi); - noi ca cetateni (societate civila) am putea face petitii, initiative legislative catre guvern si implicit ministerul mediului. Eu personal merg cat se poate de mult pe jos si cu bicicleta, incerc sa reduc la maxim deplasarile cu autovehiculul (doar la mare nevoie) si cu motocicletele doar de recreere. Felicitari pentru continut!

  • @ECODRIVE
    @ECODRIVE Жыл бұрын

    Demersul de a calcula impactul poluarii este laudabil dar modelul de calcul este partial corect. Comparatia este intre poluarea la esapament cu poluarea generata de productia electricitatii adica a combustibilului. Daca analizam emisiile de CO2 pentru productia electricitatii trebuie sa luam in considerare si emisiile de CO2 pentru productia motorinei/benzinei. Analiza ar trebui sa contina doua paliere: 1. Emisiile de CO2 pentru productia combustibilului (electricitate versus benzina/motorina) 2. Emisiile de CO2 pentru arderea combustibilului (la esapament) In modelul tau de calcul presupunem ca productia combustibilului fosil are impact zero. Legat de masinile fff vechi care polueaza sunt total de acord cu ce ai spus. Problema acestor masini este ca sunt foarte multe si din pacate asta inseamna multe voturi.

  • @shmuckfane
    @shmuckfane2 жыл бұрын

    Daca ar fi dat itp-ul pe bune, poluarea s-ar reduce considerabil. Aici tine de autoritati: asa cum au alergat cu amenzile doi ani dupa noi pentru masca si certificat, pot aplica si niste amarate de norme pentru emisia de noxe... Personal, nu cred ca automobilele electrice sunt solutia pentru reducerea poluarii, pentru ca folosesc materiale nereciclabile, cu fiabilitate redusa. Totusi, diversificarea parcului auto nu este o idee rea si va putea fi aplicata atunci cand preturile vehiculelor electrice se vor alinia cu cele ale vehiculelor ce utilizeaza combustibili fosili.

  • @Vladez57c

    @Vladez57c

    2 жыл бұрын

    Corect.. este poluare pentru ca asa vrem sa fie. Nu punem odata naibii piciorul in prag. Frate.. daca masina iti scoate frum sau nu iese la noxe.. pa la revedere taticule . Nu ai bani... Asta e .. mergi cu autobuzul , cu taxiul . Nu se vrea nimic cu adevarat.. nu se bate cu pumnul in masa .

  • @trawauto9565

    @trawauto9565

    2 жыл бұрын

    Tu crezi ca oamenii nu ar cumpăra mașini euro 6 ?dar cu ce cu 1500 RON pe luna salariu ?

  • @ytdood

    @ytdood

    2 жыл бұрын

    Stii ca majoritatea electricelor de generatie actuala sunt aproape integral reciclabile? si ca bateriile au mai multe 'vieti' dupa ce nu mai sunt conforme pentru masini? astea sunt tot felul de mituri rostogolite de diversi care nu vor in ruptul capului schimbarea, ca deh, e greu. Toti suntem obisnuiti cu anumite lucruri si asta defineste zona de confort. Ca sa scada preturile, trebuie sa fie cumparate masinile astea. Acum ca sunt scumpe, cum vrei sa fie cumparate? asta e definitia subventiei, sa ajute fluxul de tranzitie spre 'altceva'. Si asta cu amenda pentru noxe e o gluma proasta - dupa ani si ani de taxe de mediu si alte tertipuri stupide care n-au functionat nici aici si nici in alte tari cu apa calda, ai impresia ca are cineva o solutie mai buna? termicele trebuie folosite pentru ca deja exista dar nu mai trebuie incurajate pe viitor. Pur si simplu ca sa faci o masina cat mai 'curata', tehnologia devine ridicol de scumpa. Sa nu mai zic de pretul petrolului si dependenta de tarile care ti le exporta... Imagineaza-ti cum ar fi sa iti alimentezi masina singur, de la soare sau eolian, in fiecare zi, cand ai tu chef. Sau sa fie statii publice de genul pentru cei care stau la bloc samd. Zau, mi-e sila deja de cate masini manarite trec ITPul si scapa basini toxice la fiecare accelerare. Sa ai mii si milioane de masini de genul intr-un oras e crima curata. Doar ca suntem 'obisnuiti' si de aia nu se alarmeaza nimeni. Si masinile sunt doar parte a problemei, logistica, transportul etc, toate trebuie rezolvate. Si pentru asta trebuie timp si exemplu.

  • @urbanvet7754
    @urbanvet77542 жыл бұрын

    La calcului poluarii masinilor pe combustie, trebuie luat in vedere nu doar km/an... ci poluareaa in urma stationarii.. iar in orase, se stationeaza mult!

  • @ionescumihai6877
    @ionescumihai68772 жыл бұрын

    Foarte bun acest exemplu cu golful euro 3. Foarte bun. Totuși......pe oamenii care nu își permit sa cumpere mașini noi nu ii blameaz. Asta e tara în care trăim.....suferim mult la aproape orice capitol.

  • @AlexandruMPopescu

    @AlexandruMPopescu

    2 жыл бұрын

    Poti foarte simplu sa insentivezi posesorii de e1, e2, e3 sa.si cumpere de la e5 in sus

  • @livianmarin2386

    @livianmarin2386

    2 жыл бұрын

    Bun exemplu cu euro 3 dar nu se mentioneaza faptul ca statul da cei 10k euro, mai nou 11 ca sa scoti 1/2 masini vechi din circulatie si sa aduca masini noi in schimb. Ideea este ca nu exista sa dai 6k euro unuia sa stea cu masina acasa pentru ca nu o sa o faca. Trebuie sa-l faci pe el sa-si ia alta masina. Pentru ca nimeni nu va lua acei 6k euro si va merge cu autobuzul...corect? L.E. A mentionat spre final. Nu cred ca poti da bani ca sa cumpere o masina mai putin poluanta pentru ca nu poti controla asta!

  • @oligoness
    @oligoness2 жыл бұрын

    Cum aș reduce poluarea? Hm... 1. Începând cu x.xx.20xx în România nu se mai pot înmatricula mașini euro 4 sau mai jos. Cu alte cuvinte, dacă o ai, aia e...o ții până moare, dar alta euro 4 nu mai poți înmatricula/vinde. 2. Bonus la casare dacă se face dovada achiziționării unei mașini euro 6 chiar și Sh. Adică na, nu o vând unui terț (euro4), dar nici nu vreau să o țin încă 20 ani. Cumva statul să mă încurajeze să scap de ea, dar nu prin taxe mai mari că taxele alea nu reduc poluarea. Cumva să ofere 10% din prețul de catalog pentru mașini cu motoare sub 1,5 inclusiv și 3% pentru restul. pentru un Logan care a costat 9000 euro, să primești 900. Pentru un BMW care a costat nou 50.000, să primești maxim 1500. Un calcul d-ăsta win/win... 3. Parcul auto administrativ înlocuit. Există autobuze de 30-40 ani care încă circulă, alea au norma minus doi Euro :D Nici măcar la zero nu sunt.

  • @mariustitepavel6834
    @mariustitepavel68342 жыл бұрын

    Eu consider ca ai dreptate si daca tichetele se puteau folosi pentru a achizitiona o masina cu cel putin 10 ani mai nouă multi dintre noi ar face un mic sacrificiu sa ne schimbăm rabla ! Exemplu ! Eu am o masina din 2003 diesel . Daca puteam sa folosesc tichetul pentru a cumpăra o masina din 2013 cu prima ocazie faceam schimbare , aftel nu imi permit sa cumpar o masina noua si cred ca multa lume este in situatia asta !

  • @albu98

    @albu98

    2 жыл бұрын

    Tichetele nu se pot directiona dupa cum vrea statul roman. Asta pentru ca banii din tichete sunt bani europeni, cu tinta precisa. Cat despre a schimba masina veche, eu (ca si multi altii, cred), te intreb cat dai pe luna pe combustibil. Cu o masina din 2009 eu dadeam cam 1000 de lei/luna. Calculeaza ca la 200 de euro/luna, vreme de 5 ani, iti poti lua o Dacia Spring. Practic o masina noua care acopera toata investitia doar din economia pe care o faci la combustibil. Iar la finalul celor 5 ani, masinuta aia inca va mai duce, va fi in garantie. Prea multi credeti ca masinile electrice sunt de la 30.000 de euro in sus sau ca astea ieftine nu fac fata. Vad in orase deja foarte multe masini Dacia Spring. Mergeti la orice sofer al unei astfel de masini si intrebati-l cum se descurca. Probabil va veti schimba rapid viziunea despre ele si despre cum iti poti lua o masina noua tocmai pentru ca aceasta subventie este considerabila.

  • @THe-ug7wn

    @THe-ug7wn

    Жыл бұрын

    Da hai sa dam bani sa cumparam masini vechi, daca nu va permiteti masini atunci nu mai cautati pomana de la stat ca sa luati toti masini vechi care polueaza.

  • @cristianvalcea8056
    @cristianvalcea80562 жыл бұрын

    Te salut Dane.Daca poti sa faci un video si despre masinile pe GPL.Ar fi interesant,avand in vedere ca este mult mai ieftin Gpl ul si mult mai curat/ nepoluant.Multumesc.

  • @ionuteconomistul7250

    @ionuteconomistul7250

    2 жыл бұрын

    Salut. Și eu mă alătur acestei rugăminți. Am o Honda CR-V 3 de 2.0 AT cu GPL la 330.000 km și merge foarte bine. Sunt foarte mulțumit de ea, mai ales că sunt fanul mărcilor japoneze, asta de când am lucrat în vânzări auto.

  • @adytzuady80

    @adytzuady80

    Жыл бұрын

    +1

  • @DJ_Bastian
    @DJ_Bastian2 жыл бұрын

    Am fost la ultimul salon auto la Frankfurt, spațiul expozițional al Bosch rivaliza cu al BMW. Recent, prin septembrie ministrul economiei din Germania mi-a clarificat situația de fapt într-un interviu! Declara faptul că piața chineză cere vehicule electrice de lux având circa 200 de milioane de angajați cu venituri de peste 8000 de dolari lunar şi ținând cont că producătorii germani vând 55% din producție în China trendul e normal. Mai spunea şi că producătorii nu pot ține pe rentabilitate linii de producție paralele cu motoare termice şi electrice şi de asemenea că hub-ul tehnologic chinez este un joint venture între statul chinez şi companii/investitori germani. Ca şi concluzie personală aş spune că nimic nu este despre poluare , totul e despre LĂCOMIE, HEGEMONIE, BANI, PUTERE! Sper că n-am deranjat, dacă am deranjat îmi cer scuze!

  • @danr773

    @danr773

    2 жыл бұрын

    Ai dreptate, aceste masuri sunt dirijate de o anumita balanta a puterii si a banilor si au pronuntat caracter politic bazat pe planuri macro de viitor facute de tarile mari, puterile dominante.

  • @vasilehonda1248

    @vasilehonda1248

    2 жыл бұрын

    Ultimul salon auto la Frankfurt a fost în 2019, adică în vremurile "bune ". După s-a mutat la München.

  • @khaoscip1234A

    @khaoscip1234A

    Жыл бұрын

    Daca era despre poluare, se axau pe dezvoltarea retelelor de hidrogen ai nu mai era nici-o problema.

  • @Alerya
    @Alerya2 жыл бұрын

    daca ii dadea statul celui cu golful 6000 euro sa nu mai mearga cu el, respectivul si cumpara cu ei alt cotet care in cativa ani ar fi fost si ala la fel de poluant.. prin faptul ca tii da doar pentru a achizitiona o masina electrica, scapa de problema pe viitor. Si inca ceva, am vazut ca toti va luati de fatul ca reducerea de emisii de co2 este mica sau nesimnificativa. Aici modul de gandire este total gresit. Da, aveti dreptate, daca va referiti la impactul asupra efectului de sera si al stratului de ozon, impactul adus de trecerea de la motoare cu combustie la cele electrice este intr-adevar mic. Dar asupra mediului urban impactul ar fi unul foarte mare. Este vorba de aerul pe care il respiram zi de zi. Aici impactul este major si asta trebuie sa fie primul pas.. dar se vede ca multi nu vad padurea de copaci... Si inca ceva, din ce spui reiese ca banii sunt alocati degeaba ca oamenii nu au bani sa isi cumpere masini noi. Aici te contrazic, am platit avansul pentru o masina noua, am restul de bani dar sunt blocat pentru cateva luni din cauza faptului ca s-au epuizat fondurile pentru programul rabla. Deci acei bani sunt absorbiti cu o mare viteza. Acum ca nu toata lumea are bani de masina noua.. corect.. nici acest program nu isi propune sa schimbe tot parcul auto in 2-3 ani .. dar de undeva trebuie plecat, nu se poate peste noapte ..

  • @cristiguta2400
    @cristiguta24002 жыл бұрын

    Foarte simplist gândit, fara orientare pe termen lung, practic tu spui să cumpărăm mai multe rable de afară, este adevărat că astra îți aduc și ție un beneficiu, ai ce verifica pe viitor.

  • @RazvanTSibiu
    @RazvanTSibiu Жыл бұрын

    16:11 Piste de bicicelete cu acoperișuri făcut din panouri solare iar profitul din energia produsa de panouri as mari rețeaua de piste. Poate ziceți că bicicliștii nu cotizează la economie dar tocmai ei contribuie cel mai mult, ne consumând combustibil, cererea pentru combustibil ar deveni mai mica deci ar scădea și prețul combustibilului. Scăderea prețului la combustibil ar scădea prețul și la transport, deci automat și la toate produsele ce trebuie transportate. Fiecare cetățean care circulă cu mașina 500km lunar, ~45 litri combustibil, ~ 400 lei. Are o pierdere de 12% dintr-un salar mediu de 3500 lei. Acei 12% lunar sunt bani pierduți care trebuie acoperiți de guvern prin printarea de bani. Printarea de bani ne scade puterea de cumpărare în exteriorul României, fapt care ne ține un popor subjugat economic în fața altor națiuni. Mereu e mai bine să exploatezi decât să fi exploatat.👌👌

  • @ClaudiuLuca
    @ClaudiuLuca2 жыл бұрын

    Rationament gresit. 1) Statul ii da si lu ala cu Golf-ul de la 1900 toamna bani. Dar adaca ala nu vrea pentru ca si-a luat masina cu doar 1000 euro ce ai vrea sa faca statul? Poate doar sa il taxeze drastic. Dar altceva nu. 2) Aia 6000 Euro nu trebuiesc distribuiti doar pe 1 an ci pe toata durata de viata a masinii. 3) Una este sa generezi poluare la fiecare masina cu motor termic in parte si alta sa creezi poluare intr-un singur punct, la un generator major de curent, si unde poate sa fie mult mai bine controlata si eliminata.

  • @robertoflorin1707
    @robertoflorin17072 жыл бұрын

    Poftim exista acum Dacia Spring la 9000 E, insa majoritatea tot BMWuuuu intretinut cumpara, asta tot din vina statului ca nu interzice inmatricularea masinilor vechi si a lipsei de cultura a multora dintre noi. Prefera sa fie smecher in E46 din 2000 decat civilizat in Spring din 2021

  • @albu98

    @albu98

    2 жыл бұрын

    Civilizat si econom. Pentru ca rata lunara pentru Spring + folosirea lui sunt mai ieftine decat consumul lunar intr-un BMW. Si asta fara celelalte costuri asociate.

  • @Geo_Sma
    @Geo_Sma Жыл бұрын

    Prostia e mare la noi... nu ne mai facem bine nici dupa 2-3 generatii din pacate... cand o sa realizam ca Planeta asta este singura CASA, o sa fie prea tarziu.... 😓😓😓

  • @diaconuciprian9679
    @diaconuciprian96792 жыл бұрын

    Fata de altii care promoveaza masinile electrice intr un mod agresiv,o faci foarte frumos bravoooo.

  • @paranoia9236
    @paranoia92362 жыл бұрын

    Aici greseti, pentru ca: 1. Poluarea luata de pe site-ul respectiv nu ia in calcul si cantitatea de CO2 absorbita de mediun inconjurtor . Adica? Fumul masinilor din oras ramane in oras. Poluarea din Termocentrale/alte surse de producere a energiei electrice sunt, in general, departe de orasele mari/aproape de paduri sau 2. Masurile nu sunt facute pentru a reduce cantitatea de CO2 generala, ci din orasele mari 3. Masinile electrice au costuri de intretinere mai mici/cantitati de ulei consumate/an aproape 0 4. Masinile cu combustie interna creste temperatura la nivelul solului 5. Masinile cu combustie interna sunt, in general, provoaca consumul a mai multor componente/an Masurile nu sunt cost eficiente datorita felului in care se manevreaza banii, pentru ca acea suma nu ajunge integral la beneficiari. As putea sa enumar si alte motive pentru care o masina electrica este mai buna decat una cu combustie interna pe sosea, chiar daca pe hartie apar diferente in defavoarea lor

  • @mirceanebunu9326

    @mirceanebunu9326

    2 жыл бұрын

    Masinile cu combustie interna cresc temperatura, cozonacul creste.

  • @iulianbina7910

    @iulianbina7910

    2 жыл бұрын

    Asta cu cresterea temperaturii la sol am auzit ca e de fapt de rau pentru ca iarna nu se mai topeste poleiul de pe poduri si incep sa se tamponeze electricele intre ele la baza podului :))

  • @huihup
    @huihup2 жыл бұрын

    Daca pui la socoteala și poluarea la fabricarea bateriilor ar fi mai mari cifrele! In rest tot respectul pentru acest clip și pentru aceasta gândire a ta🤗 sunt 100% de acord! Ne conduc niște troli și totul se face cu jumătate de măsura in țara asta iar nimeni in consecință nu face treaba calumea

  • @diaconuciprian9679

    @diaconuciprian9679

    2 жыл бұрын

    Farbricarea dar atunci cand trebuie schimbate bateriile,unde ajung ele?Eu cred ca masinile electrice in timp polueaza 1000%,sunt documentare care explica exact cat se polueaza doar pt. o baterie.

  • @SnakeBiteCC

    @SnakeBiteCC

    Жыл бұрын

    Tabloul e mai mare decat vezi cu ochii. O masina pe combustie polueaza in functionare, dar indirect pana la umplerea rezervorului. Adica poluarea pentru extractia, transportul si rafinarea petrolului. Sa nu mai zic de vreun accident ecologic (dezastru ecologic), atunci cand vreun petrolier se scufunda, vreo platforma petroliera se defecteaza sau vreo rafinarie explodeaza... Sa nu mai zic de uleiul de motor pe care il schimbi anual, ala polueaza mult, din aceleasi motive, rafinare, transport, prelucrare, iar transport, apoi ajunge la vanzare, plus ca uleiul ars e sau nu e bine reciclat(?)... E complicat tare acest subiect. Masinile electrice nu sunt perfecte, e drept, insa polueaza ceva mai putin deocamdata. Se fac eforturi pentru imbunatatirea chimiei bateriilor, pentru folosirea unor elemente mai prietenoase cu mediul, chiar si la fabricarea motoarelor electrice, acum se folosesc elemente si minerale rare la fabricarea lor. Insa in viitorul apropiat se va schimba paradigma. Facem o analogie, e la fel ca acum 20 de ani cu telefoanele mobile. E adevarat ca tineau o saptamana incarcarea, dar le foloseai numai pentru a suna si a trimite cate un SMS. Acum folosesti un telefon mobil si pentru a te distra, a fi informat, a consuma sau a crea continut, pentru a face plati, chiar si pentru a investi pe platformele de trading. E alta paradigma, nu?!?

  • @tudoralexandru8740

    @tudoralexandru8740

    8 ай бұрын

    ​@@diaconuciprian9679crezi prost

  • @albsamuel9154
    @albsamuel91542 жыл бұрын

    Sunt perfect de acord cu ce ai spus…cap coada!! Sa dea Domnul sa vada persoana potrivita video-ul acesta si poate sa se schimbe in bine situatia in care ne aflam acum!! Pace!!

  • @grozdi1
    @grozdi12 жыл бұрын

    Ai facut calculul poluării produse de electrice, dar stai sa vezi peste câțiva ani plouare, cand se vor ,,duce" bateriile electricelor. Când se vor aduna munți de baterii. Ce vor face cu ele? Cu ce costuri se vor recicla? 🤔 Si ar mai fi un aspect: oare câți din cei ajutați acum de stat își vor permite sa dea destul de mulți bani ca să-și înlocuiască bateria?

  • @ChrMihai

    @ChrMihai

    2 жыл бұрын

    partea funny e ca poti recicla/reutiliza cam 90% din baterie in timp ce benzina arsa n-o mai poti reutiliza.

  • @iulianillichman7973

    @iulianillichman7973

    2 жыл бұрын

    Se construiesc fabrici de reciclat acumulatori auto vezi in germania și usa O sa fie o afacere la fel că și cu firmele de salubritate

  • @vasilehonda1248

    @vasilehonda1248

    2 жыл бұрын

    Le vor duce la Sintești să scoată băieții niște "fer " să mănâncă și gura lor o pâine cu sos de litiu.

  • @UncleMcTouchyBottom
    @UncleMcTouchyBottom2 жыл бұрын

    Cat timp energia nu vine din surse regenerabile, degeaba e electric, tot polueaza intr-un fel sau altul. Daca e dupa consum vs range, extraurban diesel ramane rege, in oras HEV sau PHEV. Problema e ITP-urile facute prost, masinile ce lasa ulei, scot fum ca locomotiva, la aia le-as casa masina, adios talon, si daca traiul familiei depinde de el, ghinion. Daca am fi mai discplinati am putea si noi avea echivalentul a PCP Finance. Dar revenind la electrice, cand incep sa puste transformatoarele cum cresc consumatorii, adios electrice. ITP-urile la sange si legile executate ca la carte sau rescrise cum trebuie, vor face ca macar 50% din masinile in circulatie sa dispara.

  • @dragoshogea5882

    @dragoshogea5882

    2 жыл бұрын

    Asa este cum spui. Trecerea la masini electrice necesita schimabrea transformatoarelor. A cablurilor. Si cum la noi licitatiile merg foarte greu o sa fie un fiasco. Sunt de acord cu ITP-ul la sange dar totusi nu te poti pune contra unei mase atat de mari de oameni. Sunt 6 milioane de masini mai vechi de 10 ani inmatriculate in Romania! Greu de controlat. Si vezi bine nivelul de trai . Slabe sperante sa isi poate permite 50 la suta dintre ei sa isi ia o masina mai noua. Normal ar fi fost ca cei 32 de ani de la revolutie sa se faca capitalism de-a devaratelea. Sa se incurajeze piata privata, sa fie piata libera-concuretiala dar usor reglementata, statul sa se degreveze de multe servicii, acestea sa fie facute de catre mediul privat, sa se creeze locuri de munca in continuu. Si nu am fi ajuns in stadiul de acum: un milion de bugetari, sistemul tot nu functioneaza, saracie tot este.

  • @danr773

    @danr773

    2 жыл бұрын

    Sunt tari in Asia la care datorita mixului enerrgetic din care se produce electricitate, masna electrica e mai poluanta decat cea cu Ice si e taxata suplimentar; Rmania se misca tare inspre reducerea combustibililor fosili in mixul de obtinere de electricitate dar e o tranzitie lenta care va mai dura inca o decada sigur pana la valori eficiente. Si inca Romania sta bine avand inca dnainte de 90 mult hidro in mix si partea de nuclear (care cica va intra in revizie capitala in 3 ani). Din paate suntem importator net de energie deja si depinde acum si de mixul altora de la care cumpara curent.

  • @THe-ug7wn

    @THe-ug7wn

    Жыл бұрын

    ati auzit vreodata de hidroelectrica ? produce curent doar din sursa regenerabila ... al dracului. plus panouri fotovoltaice ? ai auzit de asa ceva ? tot mai multa lume isi pun. Aici e vorba despre poluarea din oras pe care o produc masinile pe combustie, din cauza lor mor oameni anual, asta incearca sa se rezolve cu ele.

  • @THe-ug7wn

    @THe-ug7wn

    Жыл бұрын

    @@dragoshogea5882 Esti cumva inginer ? Majoritatea detinatorilor de masini electrice incarca peste noapte cand nu e folosita reteaua asa intens. Nu te mai da tu destept cu schimbare de transformatori si cabluri .. sunt altii mai destepti care o sa se ocupe de astea cand o sa fie nevoie. Nu exista nici un stres pe reteaua electrica.

  • @dragoshogea5882

    @dragoshogea5882

    Жыл бұрын

    @@THe-ug7wn Da domnule T HE...sunt inginer si stiu bine cu ce se mananca domeniul. Deocamdata nu este o problema de solicitare a retelei, dar vor aparaea cand vom avea un milion de masini electrice in tara. La noi in tara si constructia de obiective strategice mult mai importante dureaza nejustificat de mult datorita birocratiei excesive. Cum naiba sa am eu incredere in autoritati ca vor moderniza infrastructura electrica intr-un timp record? Nu sunt impotriva masinilor electrice, fiecare isi cumpara ce doreste cu banii lui, dar nu cred ca masinile care consuma mobustibili fosili sunt marii poluatori. Eu vad zilnic la televizor ca , calitatea aerului din Bucuresti este buna....culoarea verde apare la DIGI 24.

  • @katalinpenciulescu5287
    @katalinpenciulescu5287 Жыл бұрын

    Vedem cind va fi nevoie de reciclat toate bateriile In plus vedeti cam ce poluare se face pt constructia unei bateri!

  • @danieldorellazar305
    @danieldorellazar305 Жыл бұрын

    Jos pălăria. Mersi de video! La aia ma gândeam de vreo câțiva ani. Doar ca avem nevoie de o alternativa la combustibil ca benzina și motorina.

  • @ionutstan1671
    @ionutstan16712 жыл бұрын

    Foarte mare dreptate ai Dan. Iti sustin 100% opinia. Eu am venit cu idee de fluidizare a traficului in Brasov, pentru a scadea nivelul de poluare si am primit ca si raspuns de la primaria Brasov "Nu avem nevoie de un inginer de trafic sa ne spuna ce sa facem". Eu am vrut sa fluidizez traficul printr-un sistem de semaforizare tip "unda verde", pasarela pentru pietoni/pasaj subteran pentru a nu mai incurca traficul cu trecerile de pieton semaforizate, benzi separate si semaforizate pentru mijloacele de transport in comun. Pe scurt, ca-n Vest.

  • @ciupik8571
    @ciupik85712 жыл бұрын

    Bravo Dan! Interesante informatii. Am profitat si eu de acest ajutor, am achizitionat o masina electrica si am intrat intr-un mediu foarte toxic. De ce spun asta? S-a ajuns in situatia unde proprietari de masini electrice si-au impartit pumni la statii gratis. S-a intamplat in Iasi. Dupa putine calcule, am realizat ca nu e rentabil, daca nu ai incarcari gratuite (AC 2lei si DC 2,5lei), sau posibiitatea de a incarca ieftin acasa (momentan 1,31lei /kW). Ma gandesc serios sa renunt la masina elecrica, devine obositor pregatirea, pre pregatirea unui drum, discutii inutile si remarci rautacioase de cum, cat incarca, calitatea masinii etc. Toate bune!

  • @PeldiraS
    @PeldiraS2 жыл бұрын

    Buna ziua, foarte interesant clipul si sunt de acord cu tine ca poate era mai simplu sa folosesti acesti bani pentru masuri cu un impact mai mare dar eu consider ca nu iei in considerare urmatoarele aspecte. 1. Nu este o masura originala a statului Roman ci este o masura la nivel de uniune europeana, banii vin de la UE si nu de la contribuabilul roman (in teorie, e mai mult de explicat si nu cred ca este locul). 2 masura aceasta vine sa ajute cetateanul sa achizitioneze o tehnologie noua, mai scumpa decat cea Euro 6 de ex pe care omul de rand nu ar putea sa si-o permita. Trebuie sa te gandesti ca perioada de viata a acestor ev-uri este de 10 ani in medie. Masinile luate acum vor fi masinile SH de peste 5 ani pe care Golf 4 le va cumpara probabil la un cost similar si sincer eu cred ca oamenii nu ar avea nici un fel de tragere de inima sa treaca pe electric daca nu ar fi aceasta “bonificatie”. Pana la urma sunt masini nu pentru omul cu salariul mediu, tehnologia este prea noua! Poate unii ar spune ca “Spring”, dar Spring-ul este in fapt un moft, nu o varianta rezonabila, o trotineta electrica cu 4 roti. 3. In 2030 UE nu vrea sa se mai vanda masini cu combustie in Europa, deci, trebuie sa incepem de undeva, faptul ca se dau 130.000.000 de euro este foarte putin in comparatie cu banii care se scurg aiurea in diverse alte proiecte. O problema mai mare si mai costisitoare este infrastructura electrica din Romania care nu face fata unui sistem de mobilitate full electric. Noi la asta trebuie sa ne gandim! 7 mil de masini electrice in 2030, unde le incarcam?! Avem capacitatea sa transportam atata putere electrice catre statiile de incarcare?! Eu aici cred ca este problema cea mai mare! P.s. am un VW Tiguan ehybrid cu care merg pe full electric prin Bucuresti si da, sunt fan electrice!

  • @4danf
    @4danf Жыл бұрын

    Super clipul, daca ne mai gandim si la ciclul de incarcari ale bateriilor care nu sint de ordinul miilor, bateria nu este solutia. Cand le produci, poluezi, cand o sa le reciclezi, poluezi. Da, la prima vedere reduc poluarea, dar si diesel-ul prin 2006 era cinsiderat nepoluant, era lumea inebunita dupa diesel. Astia cu baterii, cand vor vedea ca trebuie sa dea jumatate din pretul masinii pe baterie🤣🤣🤣 ii da foc si pune pe youtube poate mai recupereaza ceva🤣🤣🤣

  • @simionalexandru9924
    @simionalexandru99242 жыл бұрын

    ☹️ Dezamagit. Aveam mai multe pretentii de la tine. Tu pozitionezi diferit perceptia romanilor despre parcul auto si ce inseamna masina electrica in romania. Pe cat posibil am sa incerc sa iti expun punctul meu de vedere. 1. S au vandut sunt 12.400 masini electrice in romania pentru ca nu se doreste productia lor asa cum a fost promisa. Anual exista o cota alocata romaniei de masini electrice si hybrid pe care greu sau cu eforturi supraomenesi o poti depasi. Aceasta cota este data de catre producator deoarece normele de poluare au devenit de la an la an mai exigente si ii obliga pe producatori sa se incadreze la un nr de g de CO2 / masina scoasa pe poarta fabricii. Adica pentru a vinde 1 mil de masini diesel, trebuie sa produca 1.000 masini electrice. De aici apar 2 speculatii de cost si putem discuta mult pe tema asta. Masina “noua” pe combustie are in spate un cost mic / cercetare, de obicei schimbarile sunt prea mici sau insesizabile comparativ cu o platforma noua, motorizare noua, tehnologie nou, testare bla bla bla…. Si asa producatorul nu poate scoate la foc automat pe poarta fabricii o masina noua in 2 ani (vezi esecul VAG… id3…detaliem si aici daca doresti). Si mai este o “smecherie” din care si tu (asa cred eu) si producatorii profita cat de mult se poate, ba chiar incearca sa o implementeze si la noile masini electrice. Masina pe combustie este complicata, multe piese in miscare la variatie de temperatura, uzura mare si nu in ultimul rand prea multi ani de cercetare la nr de ore de functionare / fiecare piesa; rezulta cost de intretinere ridicat. Teoretic, o masina electrica ar trebui sa fie o baterie, un cablu dus la un motor care sa fie pe roata, fara reductor, ax, pinioane, brate si alte dracovenii, dar nu…. Producatorii clasici ce au facut, au dat jos motorul termic si rezervorul si au pus baterie si motor electric… dar au ramas calculele de cost / fiecare componenta in parte. 2. Proprietarii de masina electrica nu fac mai putini km, curios e ca fac mai multi si cresterea pretului la carburat a determinat detinatorul de masina termica sa mai foloseasca mijloacele de transport in comun pe cand cel cu electrica merge in continuare. Din experienta mea, cu masina termica am facut 40.000 km/an si acum cu electrica am facut 75.000 km /an. 3. Oamenii din romania nu sunt saraci, sunt doar needucati financiar. Masina termica a costat 13.000€ sh, m am folosit de ea 100.000 km, 2 ani si ceva si am chletuit 65.000 ron pe combustibil, 25.000 ron pe revizii si consumabile si cand imi era lumea mai draga, eroare, service si necazuri vs electrica 500 lei un cablu de incarcare type2, 1.200 ron o statie de incarcare modulara portabila (pe care o folosesc pe la hoteluri si pensiunile care nu au statie de incarcare) si 1000 ron curent (o suma rotunjita si exagerata pentru banii bagati in aplicatiile cu care incarc grauit, si excursii prin europa pe unde nu am putut incarca gratis). 89 ron / revizie (filtru de habitaclu) ca in rest nu prea am avut ce sa schimb la ea, momentan. Rezultatul e ca in 2 ani si ceva masina termica a costat > 30.000€ si in 2 ani masina electrica a costat cam 24.000 € la un calcul simplu, pot spune ca numai din cei 75.000 km am facut o economie de combustibil de 7.000€, in ritmul asta in 240.000 km scot masina gratis. Si daca calculam si preturile de revanzare la masina termica in care bagi bani zi de zi, vs masina electrica care face economie zi de zi. Uita te la masinile electrice din 2012-2014 (zoe cumparat cu 22.000€ in 2014, valoreaza astazi, dupa 8-10 ani 8.000€) vs renault megan (14.000€ nou 6.000€ astazi, dar cei 10.000€ combustibil + revizii si mentenanta 3-5.000€ dupa noroc si modul de exploatare; adica de la 28.000€ la 6.000€). 4. Statul este incompetent, lipsit de profesionisti si nu in ultimul rand nepasator. Nu poate adopta o lege de suprataxare a masinilor poluante pentru ca isi pierde alegatorii si nu poate inchide centrele ITP care emit certificate dupa ora 16:00, nu traim de astazi in romania pentru ca nu mai primeste fonduri pentru campaniile electorale (asta este putin exagerata, dar o mana spala pe alta si toti trebuie sa mancam, tu mai faci o verificare, ala importa rable, service urile se fac ca repara si ei, altii se fac ca asfalteaza si tot asa economia merge si banu’ circula pana ajunge la cine trebuie si in final in sponsorizeaza pe alesu’ nostru, ascultator, care are grija cum da legile alea sa nu ne supere). Banii astia dati pentru rabla + sunt bani pe care oricum ii dadea ca amenda pentru ca romania si a asumat un angajament prin care reduce poluarea in romania prin cativa pasi: 1. Acorda beneficii oamenilor si incurajeaza achizitia de masini noi mai putin poluante, caseaza masinile mai vechi. (Vrajeala de luat ochii la fraieri… caseaza rablele care oricum zaceau prin porumb cu vegetatie in ele si nu circulau 1km si sustinem si “marii investitori” Grupul Renault care a cumparat cu 7.500€ dongfeng din china, a mai bagat o sigla un stop si un far pe un sasiu cica imbunatatit si adaptat legislatiei din Europa, au ajuns la un cost de 9.000€ / unitate, i au dat un nume de “primavara” Spring si incaseaza franta cei 9.000€ de la prostii de contribuabili din Romania daca tot nu stiu sa faca o afacere buna… nici afaceristii nu mai sunt ce au fost odata, au devenit bisnitari de talia lu’ becali si vanghelie cu blugi si cafea din anii ‘89). 5. Ai uitat sa mentionezi ca statul roman, la fel de incompetent si nepasator rezultatul lipsei profesionistilor prin angajarile de matusi, fini, si amante… merge cu etapa 2. Implementarea unei infrastructuri electrice pentru aceste masini. Si oarecum fortati de UE au facut si ei cateva legi si amendamente. Si au luat angajamentul ca pana in anul 2021 sa instaleze in romania 2.000 de statii de incarcare. Treaba romaneasca, au luat banii de la UE si au zis ca i prostesc, au magat 100 de statii rapide a 20.000€ bucata (in medie) plus 1.900 de statii pe curent alternativ (level 2) AC. Si le am luat banii la craieri. Numai ca UE a venit recent cu nuielusa si a zis aveti termen pana in 2025 sa instalati acele 2.000 de statii rapide si ultrarapide 50kwh > 300kwh care costa intre 20.000€-80.000 bucata si asa cei 100.000 € pe care ii ofera afm ul pentru electrificarea romaniei, bani imprastiati tot lor (Kaufland, lidl, penny, rompetrol si alti “binevoitori”) care pun o statie de 20.000€ si de restu’ panouri fotovoltaice pentru reducerea costurilor lor cu electricitatea); vezi doamne ei ofera incarcarea gratis… gresit… daca accesezi banii astia de la stat ai un contract ca timp de 4 ani sa nu taxezi incarcarile si factura la curent o plateste statul roman pentru a ii demonstra lu’ UE… ca uite nu numai ca le dau 9.000€ sa si cumpere masina electrica, le am montat statii si le dau si curentu’ gratis… tot din banii aia pe care oricum ii plateam amenzi de mediu daca nu faceam nimic. 6. O alta “gaselnita” a statului… daca tot facem atatea beneficii pentru romani, dupa ce am testat si noi “alesii nemului” masinile electrice si am vazut cat de silentioase si faine sunt, nu facem o lege si pentru noi? Poi cum sa nu “Bo$$” nu facem noi pe noua lege a programului rabla o reducere de 80% din pretul unei electrice pentru institutiile statului, ca vezi sanchi noi avem masini vechi si sa ne innoim si noi parcul auto, noi ce exemplu damnpopulatiei… sa alegram cu dacia sau dusterul de politie dupa tesla si taycan? P.S.: astept sa ti faci temele mai bine si sa cautam o solutie prin care sa i impulsionam pe “alesii neamului” sa faca lucrurile cu profesionalism si raspundere.

  • @valentintudor9272
    @valentintudor92722 жыл бұрын

    Ca o completare, noxe nu inseamna doar emisiile de CO2 cum crede lumea, vorbim de oxizi de azot (NOx) si particule de combustibil nears care sunt mult mai nocive decat CO2-ul pentru oameni. Iar zona de NOx este o problema in special motoarelor diesel, desi probabil cs de la Euro 6/Euro 6d lucrurile stau mult mai bine.

  • @AdrianAvadani

    @AdrianAvadani

    2 жыл бұрын

    Corect, s-a mai atras atentia pe undeva (parca chiar pe blog). In comparatia de la 12:08, Dan tocmai asta omite - bubuiala de NOx cauzata de Golful in discutie. Ba, mai mult, un contraargument scurt: "statule, da-mi 6600euro altfel imi iau 3 Golfuri din '99!!!" Sunt de acord cu ideea de baza, nu neaparat cu cifrele si calculele facute oarecum la plezneala, insa presimt ca statul 1) are nevoie de un cadru legal beton (UE ar urla imediat dac-ai interzice or resitrictiona importu' de cotete de la ei) si 2) ceva vointa. Ori angajatii de la Garde de Mediu...se cam stie, acolo NU se vrea a se face treaba. In plus, cu ce'l ajuta pe oradean angajarea a 1000 de oameni in Sintesti? N-are acelasi apeal cu "dita reducerea" :/

  • @SniPeRtHieF

    @SniPeRtHieF

    2 жыл бұрын

    Sa nu uitam ca si bateriile litiu-ion puse pe masinile electrice emana substante foarte toxice in aer atunci cand sunt trimise la "reciclat"

  • @bogdantodoran6612
    @bogdantodoran66122 жыл бұрын

    O analiză foarte interesanta și pertinenta. Cred că o măsură simpla și imediat aplicabilă pentru eliminarea rablelor din circulație ar fi ca inspectiile tehnice sa se facă pe bune astfel incat să fie imposibil ca o mașină ce nu îndeplinește la sânge toate normele sa primească drept de circulație. Sumele acordate pentru achiziții de mașini electrice ar putea fi folosite, într-adevăr, mai eficient. Totuși cred că acestea sunt de fapt, in primul rand, o subvenție pentru industrie. Industrie care, având un astfel de ajutor, nu joacă totuși corect, ținând foarte ridicate preturile de vânzare. Ar fi interesant de văzut dacă o eliminare a subvențiilor in toată Europa nu ar face ca prețurile la mașinile electrice să se reducă exact cu valoarea subvenției. Nu îmi explic de ce o mașină vândută în China, să zicem, cu 10 k de euro să coste dublu in Europa. Iar banii pe care îi acordă statele cu atâta generozitate nu vin de nicăieri, nu sunt bani făcuți de stat ci sunt bani făcuți cu greu de fiecare contribuabil pe care statul își permite să îi gestioneze prost.

  • @danr773

    @danr773

    2 жыл бұрын

    Bne punctat, producatorii de electrice profita stiind ca pot urca preturile si ca isi vor lua bani din subventie; in plus, parca EU si nu nnumai erau adeptele pietei libere unde cererea si oferta stabilesc pretul...

  • @THe-ug7wn

    @THe-ug7wn

    Жыл бұрын

    Tu ai cautat un pic sa vezi ce sisteme de siguranta au masinile alea de 10k euro in China ? Dacia Spring in China da e 10k euro , dar nu are nici un airgbag , nici un sistem de siguranta, aici platesti toate sistemele pe care Uniunea Europeana le cere ca sa se poata vinde la noi. Mai cautati si informativa inainte sa vorbiti din auzite de pe facebook.

  • @cristi4174
    @cristi4174 Жыл бұрын

    Este f.f.f.simplu .. - să se lase totu asa cum este ..nu are rost nici o subvenție de nici un fel .. ! Oameni întotdeauna isi vor cumpăra masini mai bune ,chiar si cei mai saraci ! Ei ...si asa in acest fel ..nici discriminări si lucrurile evolueaza in natura lor ..este f.f simplu !

  • @iulianbina7910
    @iulianbina79102 жыл бұрын

    Eu zic ca e un calcul gresit din multe puncte de vedere. Nu te acuz de rea vointa ci de nestiinta. Voi insira aici cateva idei: 1) acele tone de CO2 nu se produc in marile orase unde sa produca asfixie datorita concentratiei mare mai ales stand pe loc in trafic. 2) Nu cred ca ai luat in calcul ce alte substante nocive care ies pe teava aia de esapament. 3) majoritatea electricelor noi s-au achizitionat si cu casarea unei rable deci chiar a scos macar 8k de rable de pe sosele. 4) o masina termica noua va deveni veche in 10 ani si se va imputi toaleta din nou redevenind parte a problemei nu a solutiei. 5) mentenanta unei masini termice produce multa poluare. Filtre placute discuri distributii uleiuri antigeluri freon etc . O sa zici ca filtre placute si diacuri au si electricele.... da au doar filtru de habitaclu iar datorita regenerarii placutele si discurile se uzeaza de 10 ori mai greu ca la o termica. 6) Bateriile de electrice au o a doua viata si devin medii de stocare pentru instalatii producatoare de energie verde. 7) nu toate electricele sunt cumparate prin programul rabla. Exista piata sh si exista tesle cumparate aproape noi fara incentivul de la stat. Daca intradevar vrei sa bagi si astea in cifre chiar o sa castigi respectul meu pentru efortul depus. Altfel o sa il consider un articol emotional care vrea sa dea impresia de rational . Spor la calcule.

  • @masinapotrivita

    @masinapotrivita

    2 жыл бұрын

    Apreciez critica. O notez ca "asa da" cu privire la o critica normala, oferita de un om normal la cap. Cu privire la critica ta: 1. ai dreptate, insa nu am cum sa includ asta in calcule, nefiind ceva cuantificabil in cifre. 2. Nu am luat in calcul, am scris ca nu iau in calcul - nu stiu cum sa calculez. 3. ASTA ar fi trebuit sa iau in calcul - ar trebui updatat articolul (ca video deja e facut si nu mai am ce sa ii fac) 4. Nu prea se poate calcula asta. 5. Placute si discuri au si electricele - dar ai dreptate. Se uzeza mai greu. Point taken. Cum bag asta in calcule? 6. Si aici ai dreptate, insa cum calculam asa ceva? Per total cred ca ai dreptate cam 90% cu critica ta. Nu stiu cum as putea introduce cifrele astea in articol sau urmatorul clip. Daca vrei sa ma ajuti: masinapotrivita@gmail.com sau guest bloger/ vlogger. Asa ca - mingea e la tine ai astept. Thanks!

  • @iulianbina7910

    @iulianbina7910

    2 жыл бұрын

    ​@@masinapotrivita O sa driblez un pic in terenul advers si o sa iti dau o pasa in adancime: 1) si 2) Poti afla rata de masini electrice si hibride la masini termice in Bucuresti, Poti cauta statistica legata de boli respiratorii cauzate de poluare pe Bucuresti si sa vedem ce inseamna asta in bani cheltuiti cu serviciile medicale si cinic chiar in vieti omenesti. Depaseste oarecum sfera ta de expertiza dar cred ca un astfel de update ti-ar aduce un capital de crestere a canalului destul de mare. 3) Asteptam recalcularea intr-un vide update ? 4) si 5) As face un calcul pe 15 ani in loc de 1 an pentru a vedea daca decizia de a incentiva ceva sau altceva e una buna. Dar desigur aici ar trebui sa intre si poluarea de productie ca sa fie treaba treaba. 6) Luand calculul pe 15 ani putem considera o degradare de 30-40% si sa scadem capacitatea de stocare ramaza 60-65% din poluarea la productie a bateriilor pentru ca acele sisteme care genereaza energie verde au nevoie de baterii care altfel s-ar fi produs ca noi si ar fi generat poluare la productie. 7) Avand in vedere incentivele din rabla plus, putem presupune ca s-au adus pe langa program exclusiv masini care n-au putut fi cumparate prin program. O statistica dupa modele si anul inmatricularii ne poate ajuta aici daca vrem sa fim rigurosi. Altfel eu zic ca putem merge la un 20% din totalul parc electric. Sunt multe masini care nu s-au comercializat la noi dar au aparut pe sosele. Totusi, eu n-as intra atat de mult in detaliu, m-as opri la punctul 1 si 2 in mod pur subiectiv si as spune ca daca salvam sau imbunatatim calitatea vietii oamenilor atunci ce se face se face bine. As mai spune si faptul ca banii vin din bugete europene pe care Romania nu reuseste sa le consume nici pe departe deci acest program nu limiteaza in nici un fel posibilitatea de a actiona si in alte directii. Aici sigur ca intra situatia tiganilor din Sintesti care de fapt dovedeste cat de corupta e de fapt garda de mediu. Resurse exista si daca s-ar dori cu adevarat chiar s-ar putea face mai multe. Insa vointa politica nu exista si cata vreme vom vota ciuma rosie si coptura galbena tot asa va fi. A nu se citi ca am o parere mai buna despre AUR si USR.

  • @Picadorxxx
    @Picadorxxx2 жыл бұрын

    interzis masinilor care tranziteaza Bucurestiul, sa se dezvolte centura, ITP pe bune, Romania nu e pregatita sa treaca pe electric (statii de incarcare putine, multe nefunctionale si la fel de multe Slow Charge), pe scurt, nu se va rezolva problema poluarii niciodata din pacate, prea multe interese si prea putini oameni destepti in conducere, apreciez acest videoclip si te sustin mereu

  • @eduardtirnoveanu988
    @eduardtirnoveanu9882 жыл бұрын

    Poluarea se reduce,in primul rand,reducand masinile din trafic! Cred ca sunt singurul sarac din bloc care are o singura masina! Recordul il detine un vecin care are trei masini si el este singurul posesor de permis din familie!

  • @fcdinadnDinamo1948

    @fcdinadnDinamo1948

    2 жыл бұрын

    Si solutia e sa ne intoarcem in comunism? Fiecare cu o masina si intr-un weekend circula cei cu nr par si in urmatorul weekend cei cu nr impar?

  • @siniteanrazvan3298

    @siniteanrazvan3298

    2 жыл бұрын

    @@fcdinadnDinamo1948 daca tu asta ai înțeles...e foarte trist

  • @eduardtirnoveanu988

    @eduardtirnoveanu988

    2 жыл бұрын

    @@fcdinadnDinamo1948 Citeste atent ce-am scris,trei masini la un singur posesor de permis,sotia si copilul nu au permis,nu conduc!

  • @fcdinadnDinamo1948

    @fcdinadnDinamo1948

    2 жыл бұрын

    @@eduardtirnoveanu988 Nu are nicio importanta. Are 3 masini pentru ca a muncit pentru ele si plateste taxe pentru ele.

  • @fcdinadnDinamo1948

    @fcdinadnDinamo1948

    2 жыл бұрын

    @@eduardtirnoveanu988 si tocmai ca avand 3 masini si un singur sofer polueaza mai putin….ca nu poate circula cu 3 masini in acelasi timp

  • @NONAME-ip2wt
    @NONAME-ip2wt2 жыл бұрын

    Este complicat, de ex destule persoane cumpara electrică noua sa poată beneficia de banii statului și nu pt ca are neapărată nevoie, ba chiar ar putea sa nu-i satisfacă nevoile așa o mașina. Iar cine se bagă la așa ceva nu prea cred ca se dădea cu mașina chiar veche ( prin urmare ăla nu polua exagerat nici înainte ). Ar fi foarte multe de spus Este doar o părere strict personală.

  • @Eugen.
    @Eugen.2 жыл бұрын

    You're missing the point here....ca sa zic asa, nu contest calculul tau, dar in situatia data nu este vorba doar de reducerea emisiilor de co2 ci si de schimbarea/tranzitia industriei auto de la combustibili fosili la electric cat mai rapid, care are nevoie de ceva ajutor, pentru ca singura se misca mai greu si cam incet. Consider ca este corect sa se "subventioneze" atat de mult masinile electrice pentru ca, iata, se vad rezultatele, avem deja prima masina Dacia electrica, sigur cu multe minusuri, dar daca Dacia are deja un model electric inseamna ca masinile electrice incep incet incet sa devina "mainstream", iar asta cel mai probabil se datoreaza ajutorului generos oferit de stat. Daca statele din UE nu stimulau asa puternic tranzitia industriei auto catre electrice nu cred ca se mai grabea dacia asa tare sa vina pe piata cu modelul Spring, valabil probabil si pentru alte marci de masini.

  • @ionutcornu
    @ionutcornu2 жыл бұрын

    S-ar putea pune buget la dispozitie pentru cei cu masini pe benzina sa instaleze instalatie gpl. Gpl este foarte putin poluant.

  • @razvanpais8573
    @razvanpais8573 Жыл бұрын

    Problema: Populatie Saraca = masini ieftine si care polueaza. Solutie guvern: Masini scumpe cu discount pentru oamenii bogati :)) Solutie cetatean: - GPL foarte ieftin 1/4 din pretul diesel/benzina (reduce poluarea) - transport in comun de calitate, accesibil (autobuze, trenuri,.. punctuale, decent echipate cu preturi accesibile) - incurajarea mersului pe bicicleta in oras (piste de biciclete, de rezolvat problema furturilor etc)

  • @spartan117403
    @spartan1174032 жыл бұрын

    Un prim pas ar fi sa se replanteze copacii in zonele unde au fost defrisate padurile. Dupa, sa fie un program... ceva gen.... cei care nu au bani de masini noi, sa isi doar motoarele , sa se treaca la euro 4/euro5/euro6.... Cei care vor electrice sa isi ia fara sa fie fortati, si aici pe piata masinilor electrice ar trebui sa lase piata sa vorbeasca. Dar pentru poluare, padurile chele sa fie reimpadurite.

  • @diaconuciprian9679
    @diaconuciprian96792 жыл бұрын

    Sa opresc poluarea si opri taiera sutelor de ha de paduri,plantarea de copaci,poate unii au uitat ce consuma copacii,dar toti dau vina pe masini,dar faptul ca ramanem fara paduri nu vb nimei,copacii absorb CO2 ca un burete.

  • @alexmn00183
    @alexmn001832 жыл бұрын

    O propunere: impozitul sa nu se plateasca pe cilindree ci pe norma de poluare a automobilului. Ai masina mai veche ai impozit mai mare, ai masina mai noua (Euro5, Euro6, Hybrid) platesti impozit mai mic. Iti spun ca s-ar curata parcul de masinile vechi intr-un timeframe de 2-3 ani. Aditional introduci restrictii de circulatie pentru masini cu norma de poluare Euro3 si sub in zonele ultracentrale ale oraselor mari. Ii obligi sa foloseasca metode alternative de transport: autobus, trolleybus, tramvai, Uber, Bolt, taxi, biciclete, trotinete.

  • @mihaipaul4962

    @mihaipaul4962

    2 жыл бұрын

    Era bine dacă taică-tu era obligat sa folosească prezervativul, asa nu isea un dobitoc ca tine. Ca tot îți place ție sa introduci obligații..

  • @alinhd04
    @alinhd042 жыл бұрын

    Salut Dan ti-am uirmarit pana la capat acest video, este destul de interesant, dar ceea ce zici tu acolo as vrea ca sa te contrazic umpic Sa fiu sincer cu tine ambele tipuri de masina polueaza si cea electrica si cea pe carburant, si cand zic cea electrica aici ma refer stric la baterie si cum se produc ele. Atunci când este produsă bateria implicit există emisii de dioxid de carbon, curentul se va produce de la o termocentrală care merge pe carbuni , ulei , atom etc , da dar centrala aia se afla in afara orasului , nu ca la masinile pe carburant acolo unde poluarea afecteaza direct omul. Termocentrala se face in afara orasului acolo unde nu au si ele un numar de co2 care nu trebe depasit , iar eu ma bucur ca statul ajuta oamenii ca sa-si cumpere masini electrice. Uite-te in jur , Bucuresti este cea mai poluanta capitala din Europa de ce ? Pt ca nu vrea sa se faca nimic, a fost acuma cativa ani un proiect de lege ca numai anumite masini cu un nr de co2 sa intri in City Central ,dar unde e prouectul acuma? El nu mai exista. Sa vrut dar nu s-a putut. Eu locuiesc in Marea Britanie de ceva timp si uite aici anumite compani au trecut la masini si dube electrice si cand zic asta zic de compani mari Royal Mail , Dpd, autobuzele din Londra, acuma urmeaza Amazon. Ps: nu sunt fan masini electrice dar nici sa inghit fumul lui ala care si-a scos DPF-UL.

  • @mihaisimion722
    @mihaisimion7222 жыл бұрын

    Cu respect, Dane. O corectura mica. Banii din subvenții nu merg către oameni. Acei bani merg către producătorii de masini electrice. Sa nu fiu inteles gresit, dar banii statului sunt banii tuturor contribuabililor, iar cei care isi permit achiziționarea de masini electrice sunt oameni potenti financiar. In concluzie... . Statul ar trebui să ajute toți cetățenii să își cumpere o mașină mai puțin poluanta. Fără acele subvenții, nici măcar cei cu venituri mari, nu vor plăti pretul cerut pentru o mașină electrică. Baftă multă in tot ceea ce faci.

  • @albu98

    @albu98

    2 жыл бұрын

    Incearca sa cunosti mai multi posesori de masini electrice. Vezi un pic de cei cu Dacia Spring, VW E-UP sau Renault Zoe. Vezi ce venituri au si de ce si-au luat electrice. Cei mai multi si-au luat tocmai pentru a face economie, nu pentru ca-i dadeau banii afara din casa. Masinile astea pe care ti le-am enumerat, daca au subventia aplicata, reusesc sa se achite singure doar din economia de combustibil. Uite, concret: 7000 de km cu 400 de lei si fara nicio alta cheltuiala. Suna rau?

  • @sorinr649
    @sorinr6492 жыл бұрын

    ATENTIE Statu de fapt ajuta producatorii de masini electrice sa vanda, sa faca R&D, sa investeasca in tehnologie. Locuri de munca, economia de consum, are nevoie de consum..

  • @PuteresiCuplu
    @PuteresiCuplu2 жыл бұрын

    In primul rand statul roman ar trebui sa CONFISTE DIRECT toate cazanele cu dpf, off, egr off catalizator scos, tobe sport neomologate (burlane). Duba aia de la RAR ar trebui sa fie zilnic in fiecare sector si sa arda la sange toti nesimtitii care nu isi intretin automobilele/motocicletele sau care le deterioreaza (modifica) intentionat. Te verifica duba de la RAR in trafic, daca te prinde cu o problema te lasa 30de zile calendaristice (avertisment) sa iti remediezi problema si daca dupa aceste 30 de zile calendaristice te prinde iarasi in trafic si vede in baza VIN-ului ca este aceeasi masina, direct confiscarea automobilului. Degeaba se dau amenzi, insa confiscarea unui autovehicul neconform, doare indifefent de statutul tau social/financiar. In acest fel statul poate valorifica respectivele vehicule confiscate, castigand MULT MAI MULT decat din simple amenzi, iar noi scapam de proprietarii nesimtiti de automobile si motociclete neconforme raportat la omologarile de fabrica. O masura de acest fel este mult mai eficienta decat o taxa de inmatricalare sau impozit pe norma de poluare.

  • @iabel9392
    @iabel93922 жыл бұрын

    Părerea mea este ca scopul principal nu este sa reducem poluarea deși acesta este laitmotivul invocat de guverne...asa cum ziceai și tu se putea încuraja achiziția de mașini noi și am fi câștigat mult mai mult dpdv al poluării dacă inlocuiam 10.000 de mașini vechi sub euro 4 cu 10 mii de mașini noi euro 6 și sa se insiste pe dezvoltarea de mașini cu consum cat mai mic fata de incurajarea unor achiziții sterile a masinilor electrice vai mama lor cu autonomie mica și design de conserve. Probabil scopul final e incurajarea producătorilor auto sa treacă pe producția de auto electrice (din cauza cantităților tot mai mici de hidrocarburi, costurilor mari de extracție etc) și producerea de automobile electrice unde în final depinzi de producătorii de energie electrica (și unde oricum plătim prețul de achiziție oricum mai mare). În final câștigătorii sunt tot producătorii auto iar beneficiarii secundari suntem noi care avem mașini nepoluante și cu consum (ca și combustibil) redus. Dar ce facem dacă trecem pe electrice și în scurt timp ne dam seama ca nu avem suficient curent? Tarifãm alimentarea cu energie electrică și mărim prețul KW de curent...o sa mai putem da inapoi? nu...de ce? pt ca hidrocarburile se afla în natura fără a interveni omul iar curentul este pur invenția sa. Și atunci o sa depindem de cei care produc curent? Da. O sa plătim cât ne vor cere ei pe KW? da. O sa avem alternative "nepoluante"? Nu...și uite asa o sa depindem tot mai mult de smecherii planetei de cei care domina piața energiei electrice și nu numai...prea puțin interesează un producător auto sa nu polueze, pt el e important cu ce rămâne în buzunar după ce vinde mașina...iar noi sub forma iluziei ca vezi doamne nu mai poluam, încurajăm (prin achiziție) producătorul sa treacă la electrice. Și unde mai pui ca multi producători (cei mici) nu o sa fie în măsură să producă auto electrice la nivelul coloșilor și se vor duce la fund... Stat(inapt)+producător auto = beneficii reciproce iar client= pierzator (și nu pt o zi doua ci pe termen lung).Apreciez foarte mult munca ta.m și o respect! Ceea ce am scris aici sunt doar niște pcte de vedere personale, fără a se baza pe niște studii de caz sau analize profi. Numai bine!👮‍♂️👮‍♂️

  • @ioanvictor2840
    @ioanvictor28402 жыл бұрын

    Este mai ieftin sa pui pomi(in cazul nostru sa nu mai taiem) ,daca vorbim despre mediu.conbustibilii devin tot mai putini si mai scumpi si aici cred ca este avantajul masinii electrice astfel incat atunci cand nu va mai fi petrol tehnologiile auto sa fie avansate , cu toate acestea dezvoltarea masinilor electrice fara dezvoltarea panourilor solare este cam inutila pentru ca produsul curentului produce co2 si alte toxine.

  • @PiroTechnique
    @PiroTechnique2 жыл бұрын

    Nu vreau sa par nesimtit sau rau interntionat... dar CRED ca ai gresit mai multe aspecte in acest articol / video, si anume: In primul rand sa zici: "Pentru a reduce poluare cu 1 tona de CO2, guvernul a cheltuit 6 600 de euro" este gresit din simplu fapt ca masina nu merge doar 1 an sau doar 15000km. Daca presupunem ca durata de viata a unei masini electrice este de 10 ani - guvernul cheltuie 660 de euro / tona. In al doilea rand: dupa cum spuneai acele valori de CO2 emise pentru producerea de curent electric fluctueaza, evident depinde cum a fost produs in momentul respectiv, si banuiesc ca stii f bine ca se investesc din ce in ce mai multi bani in producerea de curent verde, adica valoarea de CO2 emis / kw in 2030 va fi mult mai mica de 28g (parca atat ai zis). Deci acel 660 Euro / tona iar mai scade in fiecare an. In al treilea rand: sa zici ca "de ce nu-i dai celui cu golf 3 6600 de euro in loc sa dai 9000Euro pentru masina electrica" - acei 9000 euro sunt si pentru cel cu golf 3. Si iti dai seama ca a da 6600 de euro oricui are masina euro 3 fara ca el sa puna o diferenta considerabila este o prostie, doar gandeste-te cate manevre se pot face, deja am scris mult ca sa mai dau exemple. In al patrulea rand: si daca toate calculele tale sunt corecte tot era ok sa dea acei bani -> trebuie sa se dezvolte infrastructura pentru a suporta evolutia. Intotdeauna e scump inceputul. Pe nemti, pe italieni (Etc) i-a costat ENNNOOOOOORM de mult ca n-au investit cand a trebuit in infrastructura de internet, pentru cine nu e familiar pare o prostie, dar asta e un motiv f important pentru care Romania are IT atat de dezvoltat si astialalti nu. Crede-ma ca nu-s fan masini electrice, am un diesel 2.0 din 2016 si ma simt bine in pielea mea. Cand o sa-mi fac casa si o sa-mi pun fotovoltaice pe acoperis, voi cumpara si masina electrica. Pana atunci ...

  • @catalingmc1
    @catalingmc12 жыл бұрын

    Totuși s au scos din uz 12400 de rable poluante. Plus restul mașinilor fie benzina sau diesel noi

  • @InfrastructuraRomania
    @InfrastructuraRomania2 жыл бұрын

    La cat s-a scumpit tariful energiei electrice, nu cred ca e vreo treaba cu masinile electrice. Merita doar daca esti Director la Stat si ti-o incarci la munca.

  • @FotoFilmEvents
    @FotoFilmEvents2 жыл бұрын

    Statiile ITP trebuie somate sa fie corecte, interzicerea autoturismelor euro 3 si mai jos! Daca statul ar da bani ca sa-ti iei un Bmw second nu ai rezolvat nimic. Vor fi bani aruncati pe fereastra si poluarea va fi aprox la fel Banii trebuie dati doar pt masini noi care respecta ultimile cerinte europene in materie de poluare Cine nu isi va permite o masina in conditiile astea va merge cu bicicleta asa cum se face in multe tari civilizate PS: Nu este corect ca sanatatea mea sa depinda de puterea de cumparare a unora care in loc sa aleaga un logan nou de 9000€ aleg masini de aceeasi bani cu motoare mari DPF off si cu impresii de bogatan!

  • @caesar170988
    @caesar1709882 жыл бұрын

    Hai sa calculam corect : in miscare o masina electrica emite 0 co2 . Daca numaram co2 din productia curentului , hai sa il numaram si pe cel din productia combustibilului si mai ales din transportul acestuia pana la pompa .

  • @masinapotrivita

    @masinapotrivita

    2 жыл бұрын

    Da - corecta ipoteza. cum as putea calcula asta?

  • @trawauto9565

    @trawauto9565

    2 жыл бұрын

    Singurul avantaj cu mașinile electrice este ca vor ajuta diminuarea poluării în marile orașe gen București

  • @caesar170988

    @caesar170988

    2 жыл бұрын

    @@masinapotrivita se gasesc date pe internet . Cifrele exacte nu cred ca sunt importante , important e sa se compare corect .

  • @trawauto9565

    @trawauto9565

    2 жыл бұрын

    @@masinapotrivita Dane tu crezi ca are cineva curaj sa patruleze singur pe jos în sintesti ?

  • @MyStef1983
    @MyStef19832 жыл бұрын

    ideea cu masinile electrice este sa muti poluarea din orase in afara lor, ceea ce pentru noi bucuresteni este bine venit

  • @ionut5663
    @ionut56632 жыл бұрын

    In primul rand, as interzice amplasarea limitatoarelor de viteza si crearea de pasarele pietonale in zonele de trafic aglomerat unde sunt dea dreptul ridicole si absurd(franezi... accelerezi..scoti fum, clar) iar in al doilea rand as instituii in oras viteza minima recomandata intre 60km/h si 70km/h. mergi incet ..amenda..mergi prea tare..amenda. desfintarea orcarei forme de intersectie semaforizata si crearea de intersectii cu sens giratoriu. iar in ultimul rand confiscarea si casarea vehiculelor fara dps sau catalizator. (taiat la varu in garaj). 50% din valoarea de achizite a unei masini noi construita DOAR in Romania garantata de catre stat in vederea achizitionarii de catre un potential client cu venituri minime care se pot accesa si in sistem de leasing pf ( in sfarsit putem avea dacia logan cu un nivel mediu de echipare la o suma decenta de 6000euro pe care o plateste clientul final ca utilizator iar cealalta jumatate statul) ba nene masina noua la banii astia vrau si eu decat un audi a3 troglodit de 15 ani. Mai bine 1 mil de loganuri euro 6 decat efectiv toate gunoaiele. Sa auzim numai de bine! mult succes Dl. Dan :)

  • @deltaf32001
    @deltaf320012 жыл бұрын

    Interesant video dar mai captivanta este intrebarea: ce s-ar putea face cu 135 mil euro? Poate itp pe bune, poate introducere test opacitate gaze ca masura de admis la itp; poate pur și simplu copiere adaptata a sistemelor din tarile care au reusit diminuarea reala a noxelor auto; poate retragere din circulatie a auto cu dpf anulat, poate voucher directionat doar catre auto e1-e3 si poate cumulare direct proportionala: mai multe vouchere in functie de vechimea masinii detinuta de cel care doreste innoirea acesteia; poate subventionarea prioritara a serviciilor de curierat/livrare urbana pt innoirea parcului auto, poate circulatia orara in functie de norma de poluare si cilindree, poate incurajarea mersului pe jos prin extindere zone pietonale/a folosirii auto doar in anumite zone in functie de CO2 emis real; poate introducerea unui sistem de deducere/amortizare accelerata mult mai mare la auto in functie de noxele emise, poate si mult mai multe. Astfel cum spune si Dan si mai multi in comentarii rămân bani cheltuiti fara un mare impact din moment CO2 este ultimul din emisiile periculoase pt sananate in poluarea urbana.

  • @trackingcalin1988
    @trackingcalin19882 жыл бұрын

    Toate aceste promovari au si explodat pretul la curent. Noi cu ce suntem vinovati ca platim acum facturi de 3 ori mai mari? In timp ce cativa oameni consuma tot curentul si se mandresc ca sunt verzi.

  • @Luciano-IL
    @Luciano-IL2 жыл бұрын

    Un lucru nu s-a luat in considerare. in afara de Tesla, astazi nu cred ca exista fabricant de masini care recicleaza bateriile la masini electrice. voi vedeti chinezii care au inundat lumea cu electrice ca folosesc reciclarea?.Si atunci intrebarea este cita poluare o sa fie de la bateriile vechi?Plus ca nu s-a stabilit pina acum daca exista radiatii de la baterii.

  • @dariusardelean9705
    @dariusardelean97052 жыл бұрын

    Parerea mea persoanala e ca ar fi mai util daca rabla ar fi in functie de pretul masinii ce urmeaza sa fie achizitionara, de exemplu cineva care cumpara o masina noua de 50.000€ primeste la fel de multi bani ca cineva care cumpara un logan mai ieftin cu 10-11.000€. Diferenta e ca la masina cea scumpa de banii aia poate schimbi rotile sau pielea, iar la omul de rand sau mai sarac, o mie doua de euro poate fac diferenta dintre o masina noua sau nu,dar na dupa e discriminare ca toti suntem egali, vorba aia:))

  • @trawauto9565
    @trawauto95652 жыл бұрын

    Dănuț ție îți convine sa rămână fosilele mult timp de acum încolo mai mănânci și tu o pâine cu verificările,,,😉

  • @1distefano
    @1distefano2 жыл бұрын

    Ceva ce ignora majoretea aici sunt bateriile masinilor electrice, nu vorbim numai de energie cum este produsa ci si despre cum si din ce producem , zilele trecute am citit un articol despre o fabrica de nichel in Indonesia care polueaza apa din zona si aerul, asa ca majoritatea ar trebuii sa se uite la aspectul acesta + ca bateriile sunt consumabile iar cand v-or trebuii schimbate pretul este cat pentru un logan nou, in rest numai de bine!

  • @cristiv.6462
    @cristiv.6462 Жыл бұрын

    Asa e, statul baga bani intr-un buzunar găurit și, din populism, nu face ce ar trebui sa faca pentru eliminarea masinilor poluante. Dar: 1. Ai uitat sa ne spui cât CO2 se emite pentru producerea unui litru de motorina. 2. CO2 nu e neapărat rau, el constituind hrana plantelor în procesul de producere a oxigenului (fotosinteza). 3. Ideea este ca si producerea energiei electrice sa se facă fără utilizarea combustibililor fosili. Adevăratele motive pentru care electricele nu sunt încă viabile sunt durata de incarcare, costul ridicat, baterii scumpe și nereciclabile.

  • @mihailm1753
    @mihailm1753 Жыл бұрын

    Se promovează mașinile electrice, dar tot ăștia care promovează așa ceva amenințau oamenii că trebuie să facă economie, că „este criză energetică”! Păi cum naiba vine asta? Ori e criză, ori nu e? Pe noi ne ceartă că nu facem economie și ne bagă tot felul de praguri de consum, dar ei cheltuie o grămadă de bani, publici evident, pe achiziționarea de stații de încărcat acumulatori, pe autobuze electrice...! Acum nu mai este valabilă „criza energetică”?

  • @dorinsandu3660
    @dorinsandu36602 жыл бұрын

    Interzicerea circulatiei pentru auto cu mai putin de Euro 5! Atentie si la transportul greu care cred eu ca este cam de 1 la 20 adica un camion polueaa cam cit 20 turisme cu aceeasi clasa de poluare.

  • @racemanstill
    @racemanstill2 жыл бұрын

    Totul e politica, noi europenii poluam extrem de puțin comparativ cu China, India, USA...

  • @cristianJoker2512
    @cristianJoker25122 жыл бұрын

    sunt o persoana obișnuită si sincer m am gândit la problema asta inca de la început , exact cum ai spus , eu as da subvenții ca sa scot toate rablele mai vechi de 15 ani decat sa dai 9mi euro pt o electrica si tot ai reducere de poluare mai mare decat ce face statul azi

  • @robertdascalu4441
    @robertdascalu44412 жыл бұрын

    Ai dreptate din punct de vedere al verificarilor auto in trafic. Eu in 12 ani odata nu am fost oprit pentru verificare tehnica auto. Ei bine am luat masina de noua prin programul rabla pe benzina. Nu fac nici 10k km pe an. Dar cand merg la pompa ma ustura buzunarul. As fi de parere ca mijloacele de transport sa fie puse la punct dar ca sa faci cand un individ dubios a pus mana pe calea ferata cel putin pe o parte din ea. Infrastructura e secretul dar degeaba daca pe bulgari ii doare in cot sau rusi si tari din africa cumpara masini noi non euro. Si eu daca as fi bogat si nu as tine la masina as lua o masina mai veche cu cc mai mare care o cumperi ieftin . Toti fug de motoare mai mari ca e impozit mare. Depinde pt ce folosesti masina f mult! Aici sunt incluse si figurile.

  • @eugenbobe984
    @eugenbobe984 Жыл бұрын

    Cam târziu vad acest clip al tău dar dacă apuci sa citești și acest comentariu mai scot în evidenta o problema. Toată lumea face calculul KW la centrala și totul este foarte frumos. DAR nimeni nu alimentează de la centrala ci de la priza de 380 v a invertorului sau220 după caz și asta la sute de km de centrala Și pentru a ajunge acolo energia electrica suferă pierderi și crede-mă ca sunt consistente adică cam 50% se pierde pe drum pe reale. Păi mai ai și bateriile care oricâtă reclama li s-ar face depind foarte mult de temperatura mediului și de numărul de cicluri adică temperatura scăzută număr de cicluri ridicat și temperatura ridicata la fel. Și dacă stai sa calculezi tot ce tine de poluarea unei electrice o sa constați ca parca te apropii de poluarea unei mașini clasice. Iar dacă vrei soluții ele sunt și sunt la îndemână tuturor ca nu inventam apa fiarta. Transportul în comun bine organizat, transportul feroviar pentru mărfuri, replantarea pădurilor tăiate cu zel.In rest succes cu materialele pe care le realizezi.

  • @richardsdma

    @richardsdma

    Жыл бұрын

    bingo, despre transformarile astea de faza si randamentele reale nu vorbeste nimeni. de fapt, "electrificarea" inseamna ca masina sa ramana doar pentru bogati iar saracimea sa stea acasa.

  • @Humble_808
    @Humble_8082 жыл бұрын

    Dupa mine, cea mai eficienta metoda de a reduce poluarea ar fi reducerea masinilor in general. Daca stai la oras sau la marginea orasului, nu ar trebui sa ai masina (sau asa ar avea sens, in teorie.) Cum facem asta? Pai in primul rand, daca le iei oamenilor singura lor metoda de transport, trebuie sa le dai alta. Sa se investeasca in transportul in comun, de la autobuze, pana la trenuri. Romanii cred ca sunt ultimii cocliti carora le e rusine sa mearga cu autobuzul, toti oamenii civilizati realizeaza ca e mai ieftin si mai eficient sa mergi cu alti 10 in acelasi vehicul decat sa mearga fiecare cu masina lui separata. De asemenea, cred ca si transportul cu bicicleta, MAI ALES IN ORAS, este mult mai eficient decat mersul cu masina si de un miliard de ori mai putin poluant. Daca tragem o privire la tarile mai civilizate din vest o sa vedem ca ei au aplicat planul asta si ce sa vezi? A si functionat. Daca le dai oamenilor infrastructura necesara si le arati ca e mai bine sa mergi cu bicicleta decat cu masina, atunci ei singuri o sa faca aceasta schimbare. In Amsterdam sunt mai multe strazi dedicate biciclistilor decat masinilor. Oamenii din Finlanda merg cu bicicleta chiar si iarna...de ce? Pentru ca pot! De ce sa cumperi o masina de 10 mii de euro si sa o intretii X ani daca tu stai in oras si ai treaba numai in oras cand poti da o fractiune din banii aia pe o bicicleta si de restu sa te bucuri asa cum vrei tu.

  • @eduardtirnoveanu988

    @eduardtirnoveanu988

    2 жыл бұрын

    Pai,cum sa plec la servici pe bicicleta cand vecinul pleaca cu BMW ultimul model (dar are datorii la intretinere)??? Primaria ar trebui sa puna taxe mult mai mari pe locurile de parcare,impozit si tot ce tine de masina iar toti acesti bani sa-i dea STB-ului astfel transportul in comun sa fie gratis pentru toata lumea!

  • @Humble_808

    @Humble_808

    2 жыл бұрын

    @@eduardtirnoveanu988 exact....BMW de ultimă generație dar el stă la garsonieră. La chestia cu locurile de parcare sunt de acord 100%. In tările civlizate se plătește și 100 - 200 de euro pe lună pentru un loc, iar românii se plâng că trebuie sa platească 600 de lei PE AN....

  • @danielradu1919
    @danielradu19192 жыл бұрын

    Ai tu niște calcule acolo dar și omiți multe lucruri. De exemplu ai pus in calcul cantitatea de co2 produsă pentru kw dar nu și pt rafinare, sa nu uitam ca in oraș mai mult stam decât mergem, deci nu producem co2 doar când mergem și și când stam. Poluarea se poate reduce prin întinerirea parcului auto, transport in comun, etc. Iar 130 de mil nu sunt bani mulți pentru stat mai ales ca provin de la cei cu golf 3. Nu se face nimic in sensul asta la nivel global pentru ca nu se vrea, petrolul dispare și trebuie implementat ceva nou. Este doar un trend peste 50 de ani va exista cu siguranța alta tehnologie.

  • @PascuVtn
    @PascuVtn2 жыл бұрын

    Salut Dan, eu as proceda astfel: 1.I-as lasa in pace pe cei cu masini vechi si pe cei ce vor sa inmatriculeze ( printre ei mai sunt si colectionari, pasionatii de off road) 2.I-as lasa in pace si pe cei ce au mai multe masini (vin taxe la stat, daca ai 2masini nu inseamna ca faci mai multi km, daca vrei sa te duci la pescuit nu o sa te duci cu masina buna, multi cu afaceri familiare depinde de ele) 3.As implementa sistemul din Londra cu zone de emisii din centrul orasului spre periferie (Ford fiesta euro5-6 3000-5000euro) 4.As face Programul Rabla si pentru masini sh cu conditia sa aiba cel putin euro 6. 5.Banii pentru electrice i-as investi in statii de reciclare a gunoiului si de epurare a apelor menajere si la impaduriri. PS: Si Anglia mai are masini vechi,decat ca ei la munca se duc cu aia mai noua,iar cea veche asa de weekend.

  • @dragoshogea5882
    @dragoshogea58822 жыл бұрын

    Felicitari! Foarte bun studiu. Asta incerc sa explic si eu cunoscutilor. 130 de milioane intr-o tara in care un sfert din populatie nu are apa potabila (chiar si pe langa Bucuresti), de gaze si canalizare nu mai vorbesc. In Bucuresti nu se gasesc solutii pentru amplasarea pubelelor de gunoi selectiv. Nu vom ajunge usor la nivelul occidentului. Nici ei nu au spatii verzi si parcuri mari peste tot. Au alveole cu copaci pe bulevarde. Atat. Dar se poate respira. De ce? Pentru ca au avut timp sa scoata industria grea si semigrea din orase si bineinteles ca au un parc auto nou. In vest statul iti da banii inapoi daca nu cheltuie cu tine cu asigurarea medicala sau orice alt serviciu. Si se dadea inaoi sume destul de frumusele pentru ca au salarii mari. Cand iei in februarie 15000 de euro inapoi de la stat normal ca dai avans pentru un Passat de 40000. Noi suntem prea saraci din pacate. Nu am inteles deloc capitalismul si nu il vom intelege foarte repede se pare. Ce face acest ilustru intelectual ca primar al capitalei este graitor.

  • @albu98

    @albu98

    2 жыл бұрын

    Banii aceia sunt bani europeni si sunt destinati fix adoptiei de electrice. Deci nu iti fa calculul ca acei bani vin de la bugetul Romaniei sau ca ar fi putut fi directionati altundeva. Iar in contextul actual, aceste subventii vor fi si mai mari. De ce? Pentru ca problema nu tine de Mediu, ci tine de economie. Ce facem daca renuntam la gazul si petrolul rusesc, te-ai intrebat?

  • @pelasgos10
    @pelasgos10 Жыл бұрын

    Zic sa o luam de la cap la coada. Cita poluare se produce pentru masina electrica, comparativ cu cea clasica (nu bagam in calcul sclavagismul in ce priveste sursele de litiu!). Apoi finalul,casarea.reciclarea...aici chiar da cu virgula...Asta daca ne dam ecologisti!

  • @adyscorner7513
    @adyscorner75132 жыл бұрын

    Politica trecerii pe mașinile electrice a pornit de la statele din vest, unde cetățeanul care circulă preponderent urban renunță la vechea mașină pe combustibil fosil, mașină pe care o vinde sau o predă la buy back și care ulterior ajunge pe piața țărilor din est. La noi persoanele care își cumpără electrică ori păstrează și vechea mașină ori o vând DAR tot pe piața noastră. Deci un mare fâs cu scăderea CO2. Asta pe scurt... Și apropo, mi-a plăcut paralela cu canalizarea defectă care pute.

  • @khaoscip1234A
    @khaoscip1234A Жыл бұрын

    Am mai avut discutia ssta cu cineva, eu am zis ca as taxa toate masinile vechi sau le-as casa direct. Si contra argumentul a fost ca as taxa saracia. Eu unu nu as da free money nimanui, as taxa masinile vechi si as face infrastructura. Meteouri, transport in comun.

  • @JustFunny4455
    @JustFunny44552 жыл бұрын

    Dar când oprești în spatele unui golf pe motorina la semafor și abia mai poți respira în masina dc nu faci un video? Nu contează dacă sunt doar 12000 ci ca este un început. Sa nu îmi spui tu mie ca cele pe curent poluează mai mult decât milioanele pe benzina/motorina din România care când pleca de la semafor abia mai vezi în fata.

  • @costelserban6447
    @costelserban64472 жыл бұрын

    Dacă într-un an sunt 5 mii și în anul următor sunt 12 mii, creșterea este de 140%, mai mult decât dublu...

  • @specialkindofevil6211
    @specialkindofevil62112 жыл бұрын

    Nu cred ca mașinile electrice sunt viitorul. Daca s-ar pune la punct o infrastructura de tip PECO dar cu baterii ar fi o soluție mult mai buna ca statii de incarcare peste tot. Daca se pot construii masinile tip modular sau ceva de genul ca sa poti sa facu un schimb de baterie in 2 minute ar fi minunat dar pentru asta ar trebui ca bateriile si totodată mașinile sa aiba un standard. Adica sa se produca de exemplu doar 4-5 tipuri de masina(clasa mica,limuzina,combi,SUV..). Gândiți-va la un viitor in care cele 100 de producători de mașini s-ar unii sub aceeași cupola sa produca niste modele standard in toata lumea de la Tokio la Mioveni. Eu cred ca asta ar fii o posibilitate si ganditi-va cu cat s-ar reduce aceste deseuri care noi le producem doar pentru ca vrem S-klasse cu perdeluțe pe luneta. Bineînțeles ca aceasta tranzitie s-ar putea face probabil in 50 de ani dar pana la urma ce avem de pierdut??

  • @baxter3971
    @baxter39712 жыл бұрын

    Total de'acord cu ce ai zis. Dar nu destul 🤣 Hai sa iti zic.. o masina non euro nu polueaza mai mult in 5 minute fata de cum polueaza Bulldogu meu francez cand baseste. Emisiile le sti si te obisnuiesti cu ele... Cu basinile de bulldog n'ai cum 🤣🤣🤣

  • @mozoc1
    @mozoc12 жыл бұрын

    As vrea sa vad si eu o fabrica care recicleaza bateri de masina. Am inteles ca daca nu mai e buna pentru masina e buna pe langa casa, ok dar cate firme de reciclare a bateriilor sunt? si cat polueaza acelea? CUM SE FABRICA? Nimeni nu vorbeste despre acest lucru. Peste 20-30 de ani vom inventa gropi de baterii LI.

  • @ovy4you
    @ovy4you2 жыл бұрын

    Poluare produsa de extragerea litiului si consumul urias de apa.. plus ce o sa se intample cu bateriile vechi si ce costuri si probleme de mediu o sa implice recilarea lor

  • @ferivigh
    @ferivigh2 жыл бұрын

    Dane, ar trebui să schimbi titlul videoclipului din "Adevărul despre mașinile electrice" în "Adevărul despre programul Rabla Plus".

  • @masinapotrivita

    @masinapotrivita

    2 жыл бұрын

    hmmm - sa stii ca ai tu dreptate

  • @ferivigh

    @ferivigh

    2 жыл бұрын

    @@masinapotrivita în rest aș fi de acord cu logica și argumentele tale, cu două obiecții: 1. Este adevărat că și generarea curentului cu care sunt încărcate mașinile electrice produce dioxid de carbon (asta dacă nu ai panouri solare și încarci de acolo), dar diferența este că dioxidul de carbon produs pentru a genera curent nu este degajat în aer în marile orașe, ci în zonele mai puțin populate. 2. Problema și mai mare decât dioxidul de carbon sunt acele noxe (oxizi de azot) produse de către motoarele cu ardere internă, mai ales de cele diesel. Efectul acestora este extrem de nociv asupra sistemului respirator, atât al oamenilor (mai ales al copiilor) cât și al animalelor, iar noi le inhalăm în orașe în fiecare zi.

  • @tonistefanmoroianu5812
    @tonistefanmoroianu58122 жыл бұрын

    Exact cum ai zis, trebuiesc ajutati oamenii care nu au, poate un om de are un amarat de golf 4 1.4 euro 2, si ar dori un logan din 2010 care e euro 5 (care nu costa asa mult) dar poate omul ala a strans cu greu banii si pentru golful ala, trebuiesc ajutatii oamenii care nu au, nu cei care deja isi permit sa isi achizitioneze o masina noua, ca niciunul nu se gandeste (vai imi iau masina noua sa nu mai poluez, isi ia ca sa aibe masina noua)

  • @THe-ug7wn

    @THe-ug7wn

    Жыл бұрын

    Daca nu iti permiti o masina inseamna ca nu iti permiti nici sa o intretii corect , atunci ar fi cazul sa cauti alt mijloc de transport. Nu sa astepti bani de la stat ca nu e scris in constitutie ca Stefan trebuie sa aiba o masina cu care sa se deplaseze.

  • @ilikeantea
    @ilikeantea2 жыл бұрын

    Poluare?! Serios?! Beneficiul masinilor electrice e majoritar economic. Curentul electric nu trebuie extras de pe alt continent, transportat, rafinat si distribuit. Fa un calcul cati bani ar face o administratie locala daca 25-50% din masini si-ar face plinul din curent. Bani care raman local si pot sa vina din aproape nimic. Piata decide ce se vinde, nu politicienii nu producatorii auto. China si Tesla o sa distruga producatorii auto vechi. Politicienii nu pot decat sa faca legi sa forteze firmele sa faca ceva pana nu e prea tarziu. Prea multi oameni o sa ramana fara loc de munca din cauza unor incompetenti care aleg sa ignore efectul revolutiei energetice care vine peste ei. Ai contextul asta international cu ukraina si rusia. Ce exemplu mai bun vrei ca avem nevoie grav de independenta energetica. Sa nu decida altii din robinet cum merge economia unei tari.

  • @Dranzell

    @Dranzell

    2 жыл бұрын

    Vorbesti de parca energia electrica se produce din surse regenerabile, si inca nu avem un procentaj considerabil care provine din carbuni sau hidrocarburi... Si o sa mai dureze ceva pana se va putea schimba asta.

  • @vasilehonda1248

    @vasilehonda1248

    2 жыл бұрын

    Deja VW, Audi, Mercedes, BMW etc. tremură de frică din cauza chinezilor și a mărcii de aspiratoare Tesla.

  • @andreimihai1978
    @andreimihai19782 жыл бұрын

    Boss, te-ai pierdut in calcule. Cel mai simplu se face asa: 7.600.000 parc masini 12.600 masini electrice Se imparte al doilea la primul si se inmulteste cu 100 si ne da 0,165789% au redus poluarea….. este procentajul masinilor electrice din totalul de masini. Vezi, e simplu, nu te mai pierde in cat costa kw, cati km fac pe an… si multe alte calcule aiurea de te-ai ametit. ⚠️sper sa vezi si sa-mi dai dreptate pt ca stiu ca am ⚠️ Deci, raspuns final: AU REDUS POLUAREA CU 0,165789%

  • @lupupetruviorel
    @lupupetruviorel2 жыл бұрын

    eu cred ca privesti putin gresit situatia, in primul rand daca ai da 6k la unul cu un golf vechi nu inseamna ca urmatoarea masina nu o sa fie tot una veche deci cumva are sens sa dea incentive pentru cumparat masini noi iar subventia sa fie proportionala cu cat polueaza masina, un alt factor ar fi ca isi permit sa finanteze cateva mii de oameni pentru electrice dar nu si-ar permite sa dea 6mii la sute de mii de oameni, plus asta e o investitie si de viiitor pentru a stimula dezvoltarea de infrastructura pentru masini electrice, eu nu sunt fan electrice neaprat decat ca a doua masina, si chiar planuiesc ca urmatoarea masina sa fie un gti sh dupa 2018 ca daily driver inainte sa dispara masinile "fun". Trebuie sa recunoastem ca electricele o sa fie viitoru odata ce se va dezvolta infrastructura, tehnologiile bateriilor si modalitatea de generare a electricitatii, acum statul cumva trebuie sa sprijine si producatorii indirect prin crearea artificiala de cerere pe piata datorita subventiei pentru a face modelele electrice competitive pana cand va trece ceva timp si aceasta tehnologie se va ieftini si fii sigur ca vor disparea si subventiile si vor fi introduse taxe si pentru electrice. Daca nu ar fi aceste subventii putini producatori s-ar apuca de investit in aceasta tehnologie deoarece este prea scumpa fata de cea clasica. Am sa fac o paralela cu asa zisul reciclat care se face in multe orase doar de forma pentru educa populatia pentru cand ei chiar o sa fie capabili sa recicleze ca dealtfel ei rastoarna ghenele in acelasi loc de multe ori

  • @bogdan6457
    @bogdan64572 жыл бұрын

    Bine că ai calculat CO2-ul, dar nici nu ai menționat oxizii de azot produși in cantitate mare mai ales de mașinile diesel fară DPF, și care sunt dăunătoare pentru sănătate, mai ales pt plămâni.

  • @Domnu.
    @Domnu.2 жыл бұрын

    As infiinta un minister al padurilor cu scopul de a planta copaci oriunde vede un teren gol, al primariilor, al statului, pe marginea drumurilor.

  • @Max-mc6fw
    @Max-mc6fw Жыл бұрын

    Daca iti faci acasa un sistem de panouri fotovoltaice eu zic ca este convenabil.pentru naveta oras.daca stai la apartament mai greu.

  • @caroman8972
    @caroman89722 жыл бұрын

    Daca are filtru de particule anulat dar catalozatorul nu l-a scos gazele o sa iasa la ITP,filtrul de particule nu filtreaza CO2.

  • @cristibianu
    @cristibianu2 жыл бұрын

    Adevărat și logic, bine argumentat, dar în această ecuație mai sunt niște variabile. Mașina electrică, că vrem sau că ne opunem, reprezintă fără niciun dubiu, viitorul. Pentru a face tranziția spre exclusiv electric, lin și fără convulsii, trebuie obișnuit consumatorul, oarecum sedus prin aceste subvenții, să se îndrepte spre electric. Odată ce crește vânzarea de mașini electrice se adună bani și pentru descoperirea de noi tehnologii, mai ales pe partea de stocare a energiei electrice, pentru a putea fi egalate performanțele actuale ale termicelor. Cumpărând pe scară largă mașini electrice costul de fabricație și implicit prețul de achiziție vor scădea. Rablele poluante în câțiva ani vor dispărea. Se pregătește oricum un impozit diferențiat pe poluare. Electricele vor rămâne mult timp de acum încolo. Curentul electric se va produce din ce în ce mai mult din surse regenerabile, nepoluante. Soluția propusă de tine cu subvenționarea rablelor e greu de aplicat și de cuantificat. Ea e mai profitabilă, poate, astăzi și mâine, dar începând de săptămâna viitoare și mai departe, generațiile care vin după noi vor găsi foarte benefice aceste subvenții pentru mașinile electrice. S-a întâmplat aceeași inerție la inventarea becului de către Edison. Orașe în care edilii de atunci nu credeau în viitorul becului și credeau că iluminatul public cu lămpi de petrol este de neînlocuit. Se investesc mulți bani acum în viitor, ca și cum părinții și statul investesc în educarea copiilor. Tu spui ceva de genul: e mai avantajos acum să termine doar învățământul obligatoriu și să se angajeze, astfel termin cu investiția în copilul meu. De ce să-l sponsorizez să facă o facultate care costă mult? Greșit, dacă odrasla chiar are capacitatea de a studia mai mult, merită, atât pentru el, cât și pentru societate; el va face mai târziu mașini electrice și nu cel care are o meserie și știe să repare rablele termice. Scuze dacă am fost prea lung.

  • @cicalcical
    @cicalcical2 жыл бұрын

    Sponsorizare panouri fotovoltaice si sisteme de incalzire solara sau schimbatoare de caldura. Si TVA 0 pentru masini second sau noi minim EURO 6. Si controale la masini noxe pentru depistare DPF off. Parcari gratuite pentru masini electrice. Punerea la punct a CFR-ului si in orase punerea la punct a mihloacelor de transport in comun, sa aibe biclicetele, motociclele si autobuzele benzile lor doar pentru ele, sa fie mai rapid si mai confortabil si mai ieftin sa te deplasezi cu autobuzul sau alte mijloace de transport in comun. Taxe de parcare mari pentru a diminua utilizarea measinilor in oras.