Çocuklar Aynı Anda Kaç Dil Öğrenebilir?

#SelçukŞirin #YetişinÇocuklar
Çocuklara yabancı dil kaç yaşında öğretilmeli?
Çocuklar yabancı dili neden 'öğrenmez' ama 'kazanır'?
Anadille birlikte yabancı dil kullanımı çocukları zorlar mı?
Yabancı dil bilmenin düşünce ve dikkat sistemi üzerindeki etkileri neler?
Çocuklar aynı anda kaç dili birden anlayıp konuşabilir?
Abone Olmak İçin: / selcuksirin
Web Sitesi: selcuksirin.com
Twitter: / selcukrsirin
Instagram: / selcuksirin. .
Facebook: / selcukrsirin. .

Пікірлер: 82

  • @duyguduygu3474
    @duyguduygu34743 жыл бұрын

    Kupa ornegi harikaymis. Kızım doğuştan Türkçe (anneden) Fransızca ( babadan), İsviçre Almancasi ( kreşten) ogrendi. Şimdi Iki yaşında, bana Türkçe, babasına Fransızca, kreş öğretmenlerine almanca konuşuyor. En ilginci bu onun için çok doğal. Aynı anda çok rahat şekilde iki dilde sohbet ediyor. Bizim gibi sonradan dil ogrenenlerde ki gibi bir dilden diger dile geçerken zaman kaybetmiyor. Bir iki ay önce velilerin isteği üzerine kreş ikinci dil olarak ingizce ogretmeye basladi. Yeni yeni arada İngilizce " I don't know" gibi tam cümleler duyuyoruz.

  • @forzalona

    @forzalona

    Жыл бұрын

    Evlat yetiştirmek lazım... MaşALLAH... 🙂🌹

  • @kyresdursun2107
    @kyresdursun21073 жыл бұрын

    Selçuk hocam, sevgili Ceylan içerikler için çok teşekkürler.Yurt dışında yaşayan bir aike olarak kafamda ki soru işaretlerini giderdiniz. Birçok aileye bu yolda ışık oluyorsunuz. Sevgiler

  • @AHMETDOLMACI
    @AHMETDOLMACI3 жыл бұрын

    iyi ki varsınız hocam, yine bitmesin istediğimiz bir konuşma oldu. Sizi çok seviyoruz. Çok teşekkürler :)

  • @huriye.4213
    @huriye.42133 жыл бұрын

    Keşke son sohbete de dahil olabilseydik. Çok keyifliydi, teşekkürler👍🙋‍♀️

  • @tipitip3431
    @tipitip34313 жыл бұрын

    Yeni bir dili öğrenmek bir yana, kendi ana dilinde kendini ifade edemeyen bir sürü var, malesef !

  • @kadirkinaci2323
    @kadirkinaci23233 жыл бұрын

    Çok özel bir konu olması nedeniyle, merak ederdim.Teşekkürler..

  • @myinnerpeacepeace3279
    @myinnerpeacepeace32793 жыл бұрын

    Çok faydalı ve harika bir yayindi. Çok teşekkür ediyorum. 🙏

  • @leno9636
    @leno96363 жыл бұрын

    Sevgili hocam öncelikle yıllardır okuduğum yazılarınız için teşekkür ederim. Bu platformda da sizi görsel ve sözel iletişimin zenginliğiyle takip edebilmek oldukça keyifli. Naçizane bir önerim olacak; videodaki silence trimming sırasındaki ve abone ol yazısı çıkarkenki ses efektleri olmasa çok daha iyi olur gibi geliyor bana. Umarım bu güzel videolarınızı çok daha uzun süreler görebiliriz. Sevgiler!

  • @ozlems.6537
    @ozlems.65373 жыл бұрын

    Cok faydalı bir video olmuş, emeklerinize saglık...

  • @gizemverduyn80
    @gizemverduyn803 жыл бұрын

    Çok faydalı bir video olmuş. Teşekkürler!

  • @aytenk.974
    @aytenk.9743 жыл бұрын

    Cok faydali bilgiler, emeginize saglik

  • @atakanberkin4871
    @atakanberkin48713 жыл бұрын

    İnanmıyorum. Mükemmel bir bilgi kaynağı ücretsiz olarak KZread da ve alanında bilgi veriyor. VE TÜRKÇE.

  • @gmzkgmzk
    @gmzkgmzk3 жыл бұрын

    Cok aydinlatici oldu sevgili hocam, 1.5 yasindaki oglumla yabanci dile yavastan girelim bakalim😁 tesekkur ederiz bu guzel bilgilendirmeleriniz icin ☺️

  • @sultansenez3173
    @sultansenez31733 жыл бұрын

    Türkiyede anadolu liseleri ve hazırlık sınıfları kalktığından beri ingilizce bilen genç göremiyorum. Özel okulların ingilizce eğitimi %80’i fos.

  • @leventsekerler7526
    @leventsekerler75263 жыл бұрын

    Hocam teşekkurler

  • @lehrerindeniz
    @lehrerindeniz3 жыл бұрын

    Tam benim konum Almanca öğretmeni olarak. Teşekkürler hocam, iyi ki varsınız ve bizim için böyle sağlam paylaşımlar yapıyorsunuz. 🙏

  • @perife3389
    @perife33893 жыл бұрын

    Hocam ebeveyn olarak dil bilmiyorsak o dili konuşmak dışında başka hangi yöntemlerle dili kazandırabiliriz? Malumunuz türkiyede herkes İngilizce konuşabiliyor değil bu durumda yapılabilecek hiçbirşey yok mu?

  • @melikids5622

    @melikids5622

    3 жыл бұрын

    Cocuklar gercekten cok almaya acik dil konusunda doğru içeriklerle bulisturursak, muhakkak alt yapisi olusacaktir.

  • @aydaenglish832

    @aydaenglish832

    2 жыл бұрын

    Beraber çizgi film izleyin çok işe yarıyor çizgi filmlerden de öğrendiğim kelimeler cümleler var 😆

  • @resulayaz8262
    @resulayaz82623 жыл бұрын

    Hocam kızıma 20 aylıkken başlayarak hayvanları,renkleri ve bazı temel nesneleri resimli kartlarla ingilizce öğrettik.Şimdi 26 aylık ve öğrettiğimiz herseyi ingilizce biliyor ve söylüyor .. Bu is ne kadar erken baslatılırsa o kadar kolay oluyor.

  • @sultansenez3173

    @sultansenez3173

    3 жыл бұрын

    Cümle kurması gerek

  • @sokratkant3436

    @sokratkant3436

    Жыл бұрын

    Siz papağan yaratmissiniz. Yahu dil ogrenmemks ki :) hey gidi tipik mış gibi yapma sendromu.

  • @yasarcanl2508

    @yasarcanl2508

    5 ай бұрын

    Anadil oturacak

  • @ozguroo
    @ozguroo3 жыл бұрын

    Hocam bu konuda doğuda yetişen çocuklar gerçekten çok şanslı. Şahsen ben Vanlıyım evde kürtçe okulda türkçe öğrendim, ingilizceyi arkadaşlarımdan daha çabuk öğrendim, şu sıralar farsça öğreniyorum (kürtçeye çok yakın).

  • @elifbiyani1473
    @elifbiyani14733 жыл бұрын

    Çok bilgili bir yayın olmuş Ben amerikadayım 3 yaşında oğlum var ben türkçe baba kürtçe çevredende ingilizce kaptı bu yüzden hala iki cümle kuramıyor ama çok aydınlattınız beni hocamıza çok teşekkür ediyorum saygılar 🙏🏻

  • @sessizvesakin7213

    @sessizvesakin7213

    3 жыл бұрын

    3 dil ogreniyor, 1 yil sonra konuşsun ne kaybeder ki. Ne güzel imkaniniz var.

  • @sokratkant3436

    @sokratkant3436

    Жыл бұрын

    Bilgili bir yayın ne yahu :) allahtan tek dil konuşuyorsun

  • @posedion8181
    @posedion81813 жыл бұрын

    13 dil öğrenen, 5 dilde konuşan, Moskova'da üniversitelerde 4 farklı dilde dersler veren Rus Dili Uzmanı linguist-poliglot (Rusça kelime ve gramer bilgisi bir çok Rus'tan çok daha iyi) Mustafa hoca yıllar önce bu konuyu hem bilimsel, hem de kendi tecrübelerine dayandırarak çocukların doğdukları andan itibaren 2 veya 3 dilli olarak yetiştirilebileceğini ve hatta eğer imkan varsa doğru uygulama ile rahatlıkla 4-5 dil dahi öğrenebileceklerini izah etmişti. Ben de onun tavsiyelerine uydum. Çocuğum, 2 dili de tek dilli olanlardan dahi daha çabuk ve net konuşmaya başladı. Hocamız, çocuklardaki geç konuşmaya başlamanın asla 2 dille alakalı olmadığını, bunun tamamen ebeveylerin eğitim ve çocuğa olan yaklaşım tarzı ile alakalı olduğunun da altını çizmişti. İnsanımız bir çok konuda olduğu gibi dil konusunda da çok yetersiz olduğundan kulaktan dolma sokak bilgisi ile hareket ediyor. Mustafa hoca Moskova'da yaşadığından dolayı çocuklarının gerek Türkçe, gerekse de yabancı dil eğitimleri ile bizzat ilgileniyor. Ve çocukları (9-3 yaş) mükemmel derecede Türkçe ve Rusça (2 ana dil) biliyorlar 3. dil olarakta ingilizce öğreniyorlar ve konuşuyorlar. Bunun yanısıra, Arapça ve İspanyolca sayıları renkleri ve bir çok basit isimleri ve kelimeleri biliyorlar. Mustafa hoca bu alanda hem derin bilgiye, hem de kişisel tecübeye sahip çok değerli biri. İstifade etmek isteyenlere tavsiye ederim. KZread kanalının adı Linguamus. Girip Rusça videolarını da dinleyebilirsiniz.

  • @mehmetakifylmaz9838
    @mehmetakifylmaz98383 жыл бұрын

    Bir ingilizce öğretmeni olarak dil öğreniminin yalnızca çocuklar için değil yetişkinler için de faydali olduğunu düşünüyorum. Fakat çocuklarda kritik dönemde(2-4) yaş anadilin edinimi çok önemli (Eğer anne baba aynı dili konuşuyorsa) Anadilde ne kadar çok kelime o kadar çok zihin şeması demek. 4 yaşına doğru ikinci dile başlanabilir. Ben kendi çocuğuma şuan bol bol yeni türkçe kelime öğretiyorum. Bu onun ikinci dil öğrenimini de kolaylaştıracaktır.

  • @sessizvesakin7213

    @sessizvesakin7213

    3 жыл бұрын

    Eskidi o bilgiler hocam. Kendinizi yenileyin. Bu sistem işe yaramadı. Kürt komşumuzun, zihinsel engelli çocuğu bile evde kürtçe sokakta bizle türkçe konuşuyordu. Daha emeklerken bile biraradaydik.

  • @sokratkant3436

    @sokratkant3436

    Жыл бұрын

    ​@@sessizvesakin7213vay vay görüyor musun sen literatür canavarını! Bilgisini sevdiğim

  • @ilyaslamia
    @ilyaslamia Жыл бұрын

    Oğlum 3 yaşında şuanda 3 dili aynı anda konuşuyor Türkçe kürtçe ve annesinden ötürü işaret dili konuşuyor Eşim işitme engelli işin aslı 2 diyalog olunca öğrenim daha kolay olur diye düşünüyorum

  • @user-ef8rk5ps3j
    @user-ef8rk5ps3j3 жыл бұрын

    Hocam merhaba, oglum 2 bucuk yasında bu zamana kadar herhangi bi dil egitimi vermedik şuan net olarak konuşamıyor da bikaç yarım yamalak cumlesi ve 20 ila 30 arasında kelimesi var. Türküz Türkiye de yasıyoruz. Ben Arapça ogreniyorum ve ogluma da ogretmek istiyorum. 5 yasına kadar surecte de Ayrıca İngilizce ogrenmesini saglamak istiyorum . Şu ana kadar kulagı Türkçe ve izlediği çizgi filmlerden İngilizce ile doldu. Turkçe herşeyi algılıyor ve kendini de tam olarak dili donmese de ifade ediyor. Şöyle bi anda ona dil egitimi vermek dogru mu olur yanlış mı olur. Kardeşim de mutercim tercümanlık okuyor onunda İngilizcesi var. Ayrıca benimde ilgim ve alt yapım var en kısa zamanda kendimde ingilizce öğrenmeyi dusunuyorum. Sizce şuan ogluma dil eğitimi vermek için dogru bir zaman mı. Ve direk konusarak mı başlamam gerek yoksa kelime kelime mi ogretmem gerek. Siz belki once sen bi ogren diyeceksiniz hocam fakat şuan net olarak bilmesem de gramerim var ve cabuk kapıyorum. Yıllarca ustunde durmadıgım için öğrenmedim.şuan ogluma yetebilecek kadar ogrenebilir ve ileriki zamanlarda kendimi geliştirebilirim. Sorum karmasık oldu hocam sanırım. Son kez ozet gecmek isterim. 2 bucuk yasındaki bi bebek sadece turkceye maruz kalmış ve kulak Turkçe ile dolmuş. Yeni yeni cumleler kurmaya başlamış. Bu cocugun bi anda butun kelimelerinin yerine baska kelimeler koymak dogru mu olur yanlış mı hocam. Turkçeleri unutma gibi bi tehlike var mı? Bu arada pandemi vs den dolayı anneden yani benden başka bi insan gordugu yok. Eşimde maalesef pek ilgili bi baba degil konusacak ilgilenecek. Onunla konusacak. Hocam ne tavsıye edersiniz. Konusmayı sökmesini mi bekleyim yoksa arada Arapça İngilizce de ekleyeyim mi konusma lara ve kelimelere? Hocam umarım cevap alabilirim. Bu gece sabaha kadar bu konuyu araştırdım gram uyku uyumadım saat olmuş sabah 9...biz biyerlere gelemedik ilmi elimizin tersi ile ittik evladımız da bizim gibi olmasın diye çırpınıyorum. Allah razı olsun hocam

  • @yineLeyla

    @yineLeyla

    2 жыл бұрын

    Çocuklar için yeni şeyler öğrenmek oyun oynamak gibi bir şey, aynı anda isterseniz 5 dili beraberce kolaylıkla öğrenebilirsiniz....KZread sayısız imkanlar var.....

  • @yeninesilanneee7209
    @yeninesilanneee72093 жыл бұрын

    Oh be nihayet net bilgiler içeren bir video, bir de çocuklara,hem anne hem baba da Türkçe konuşurken başka bir dil kazandırmak istersek nasıl bir yol izlemek gerekir?

  • @sessizvesakin7213

    @sessizvesakin7213

    3 жыл бұрын

    Imkaniniz varsa, yabancı yatili bakici bulun. Başka türlü olmuyor. Ya öğrenmesini istediginiz dilin konuşulduğu ülkeye gideceksiniz, ya da bakıcı bulup cocukla oyunlar oynatmasina imkan açacaksınız. Ben arapca icin, gündüz 6 saatliğine gelen biri turk, biri suriyeli buldum. Ikisi de yapamadi, boşuna param gitti. Şimdi yatılı düşünüyorum. Varsa ımkaniniz, çocukların bu yaşları geri gelmiyor. Para yerine konur, hatta kendileri kat kat kazanir. Ama buyuduklerinde, milyarlar dökseniz, bu kadar ucuza ve kolaya hiçbir imkan bulamazsiniz

  • @ilknurb.9576
    @ilknurb.95763 жыл бұрын

    👏👏👏

  • @aysegulejnancanbaz4588
    @aysegulejnancanbaz45883 жыл бұрын

    Hocam sorun şu ki biz evde hepimiz türkçe konuşuyoruz fakat çoçukları 2,5 yaşından itibaren ingilizceye maruz kaldıkları okullara gönderiyoruz 9 yaşında hal yurtdışına çıktıklarında çok fazla sorun yaşıyorlar ama okula sorsan oooo benimkiler okul birincisi okullarda ingilizce öğretemiyorlar ve biz bunu nasıl anlayacağız neyw göre pkul seçeceğiz özel okullar sadece bizi sömürüyor karşılığı ise yok çok acı bir yılda 50-60 binlira harcıyoruz ve ne alıyoruz karşılığında yazık yüzlerce çocuk okutulur bu paralara😞

  • @murataslanoglu6910

    @murataslanoglu6910

    3 жыл бұрын

    2 ay Almanya da tek Türk olarak hastanede kaldım. Bir kelime bilmiyordum ama Almanca öğrendim. Tek bir Türk bulamayacağı ücra bir dil okuluna gönderin.3 ayda konuşur.

  • @rukirukiorg5693

    @rukirukiorg5693

    3 жыл бұрын

    Ayşegül ejnan canbaz size katiliyorum, dunya mega Paralar verilen bu guya yabanci dil ogreten ozel Turk okullari sadece Cebinize gelirinize ortaktir, gerisi palavra

  • @yineLeyla

    @yineLeyla

    2 жыл бұрын

    En kolayı hem kendiniz ogrenin hemde çoçugunuza ogretin, KZread da bedavadan sayısız imjanlar var bu konuda...

  • @mervesabahat3307
    @mervesabahat33073 жыл бұрын

    👏👏👏👏👏

  • @oyuk-ormanevi
    @oyuk-ormanevi4 ай бұрын

    Eşimle ingilizce konuşuyoruz evimizde eşim rusca ben türkçe öğreteceğim diye düşünüyorum. Ne yapacağız bilmiyorum

  • @erhankaya6190
    @erhankaya61903 жыл бұрын

    Hocam anlattığınız gibi yaşıyoruz. Ben Türkçe eşim Endonezce konuşuyor. Yalnız biz eşimle konuşurken ortak dil olarak da ingilizce kullanıyoruz. Bu durum normal midir çocuk için ingilizceyi de bu sayede alır mı ?

  • @yineLeyla

    @yineLeyla

    2 жыл бұрын

    Alır...çoçuklar sünger gibidir, bir yetişkinin 7 kat fazlası bilgiyi algılayıp işleve sokabiliyorlar...

  • @omerumit9718

    @omerumit9718

    10 ай бұрын

    Normaldir, çocuk 3 dili de öğrenir. Dilciyim

  • @forzalona
    @forzalona Жыл бұрын

    İyi hoş anlatmışsınız... Fakat tek birşey dışında: "Yaratmak ALLAH-U TEÂLÂ'ya Mahsustur; yaratılan yaratamaz"...!!! Dilimizi doğru kullanmamız gerekir hocam... "Yaratmak" fiili sadece ALLAH-U TEÂLÂ İçin kullanılır...!!!

  • @gulerjoy
    @gulerjoy3 жыл бұрын

    Anne baba Türkçe konuşuyorsa hemen İngilizce öğretmeye başlayabilir miyiz ?

  • @zatisungurmandrake9514

    @zatisungurmandrake9514

    3 жыл бұрын

    Benim oğlum 3 yaşına gircek şu an ingilizce konuşuyor

  • @alpcnar5877
    @alpcnar58773 жыл бұрын

    bir konuşma dili birde programlama dili

  • @sokratkant3436
    @sokratkant3436 Жыл бұрын

    İnanılmaz liberal bir adam. İnanılmaz

  • @furkanacar8404
    @furkanacar84043 жыл бұрын

    Şuan çince öğreniyorum ve 11 aylık bir kızım var. Onunla ara sıra çince konuşuyorum. Annesi sadece Türkce konuşuyor. Siz ve bazı tanıdıklarım çince öğrenmesi için benim sadece ve sürekli çince konusmam gerektiğini soyluyosunuz. Ama ben sürekli çince konuşamıyorum. Bı kere çincem bozuk, çocuğa da bozuk bir çince öğretiyorum aslında. İkincisi çince konusmak bazen beni tatmin etmiyor. Yani Türkçe konuştuğum zamanki gibi sevemiyorum kızımı. Türkçe konuştuğum gibi eğlenceli olamıyorum. Bu yüzden kızımı severken Türkçe konuşuyorum. Al gel ver gibi daha rutin cümlelerde çince konuşuyorum. Bunun yine de bir faydası olmaz mı?

  • @sessizvesakin7213

    @sessizvesakin7213

    3 жыл бұрын

    Türkiyede tanıdığınız çinli var mi acaba. Benim de 3.5 yas oglum var. Yatılı bir bayan arıyoruz, çince öğrenmesi için. 3 yıldır sürekli çince duyuyor. Haberler, cizgi filmler birlikte izliyoruz. Severek izliyor, anliyor musun diyorum evet anliyorum diyor. Burda ne dedi diyorum, bilmiyorum diyor. Aşinalığı var ama, yanında konusan birisi gerekiyor. Şimdilik 10a kadar saymayi biliyor. Ama izlerken kelimeleri tekrar ediyor. Pepa pig'in çincesi cok izledik. Çünkü en çok onlar, hic durmadan konuşuyorlar. Tanıdığınız varsa, yardimci olursaniz sevinirim. Dogu turkistanli da olabilir. Yeter ki, anadili çince olsun

  • @furkanacar8404

    @furkanacar8404

    3 жыл бұрын

    @@sessizvesakin7213 o tarz bir tanıdığım yok maalesef.

  • @rengeyuksemekte

    @rengeyuksemekte

    3 жыл бұрын

    Furkan bey merhabalar, yorumunuzu okudum 9 ay önce yazmışsınız peki siz çince devam ettiniz mi çocuğunuzla? Nerden öğreniyorsunuz. Ben de epey araştırma yapıyorum çince için.

  • @furkanacar8404

    @furkanacar8404

    3 жыл бұрын

    @@rengeyuksemekte çocukla konuşmaya devam etmiyorum maalesef. İnşallah bikac ay sonra tayvana gideceğiz. Orada kendi öğrenir diye düşünüyorum. Ben Tayvan'da Çince kursuna gitmistim. Şimdi kendi başıma öğrenmeye devam ediyorum. Türkiye'de kendi başınıza zor. Kurs falan da çok emin değilim. Online kurslar var bı onlara bakabilirsiniz. Ama doğrudan içeriğini kalitesini bilmiyorum.

  • @mervenursnac6111

    @mervenursnac6111

    Жыл бұрын

    ​@@furkanacar8404 merhaba furkan bey, Çince nin gelecekteki önemi nedir sizce? Ben de 5 yaşında oğlumun Çince öğrenmesini istiyorum, ikidilli şuan (Türkçe ingilizce), gelecekte ne gibi faydasını görür acaba, çok teşekkür ediyorum

  • @sercanyavuz421
    @sercanyavuz4213 жыл бұрын

    Tamam ben basliyorum 6 aylik ogluma ingilizce konusmaya. Annesi de Turkce konusur.. Hadi bismillah.

  • @Levent_Berlin
    @Levent_Berlin3 жыл бұрын

    Çok güzel bir konu, benim oğlum 3 yaşında anne almanca ben sadece türkçe konuşuyorum, benimle almancada konuşuyor türkçede benim tepkim nasıl olmalı?

  • @yineLeyla

    @yineLeyla

    2 жыл бұрын

    Çevrede sizin dışınızda turkçe konuşan yoksa turkçe cevap vermeye gayret etmelisiniz.

  • @Levent_Berlin

    @Levent_Berlin

    2 жыл бұрын

    @@yineLeyla teşekkürler bende kesinlikle karıştırmadan sadece Türkçe cevaplıyorum

  • @prensespatronjenniefan1047
    @prensespatronjenniefan10473 жыл бұрын

    Rus dilin öyretdim 7 yaşı var

  • @anaral7789
    @anaral7789 Жыл бұрын

    Selçuk Bey,kültürle ,eğitimle ilgili güzel fikirleriniz olması, bizler tarafından takdire şayan bir durum... Adalet konusu ve kültürün önemini gerektiği kadar izah etmektesiniz... Ancak bütün bu mücadelesini yaptığınız kültür,eğitim ve adaletin dil ile yapıldığını iskalamış görünüyorsunuz... ""Yanıt" diyerek "cevap" kelimesini bir kenara itmeniz şimdiye kadar yaptıklarınızı anlamsız hale getiriyor... Zira TDK'nin yaptığı yanlış tasfiyeci politikalara destek vermek doğru bir davranış değildir...Bu yüzden yaklaşık 60 bin kelimemiz tasfiye edilerek çöpe atılmıştır... Değerli Hocam, Biz Türkçenin zayıflatılarak kabile dili haline getirdiği için Türk Dil Kurumuna karşıyız… Arapça ve Farsça kelimeler tabii ki kutsal kabul edilemez, ancak bu kelimeler bizim sözlüğümüze girerek, Türkçe kelime olmuştur… Dil bilimine göre dillerin gelişmesi böyle oluyor… Bu yüzden binlerce yıl kullandığımız kadim kelimelerimizi kuyruğundan tutup, atamayız… Atınca ne oluyor?.. Kültür ve tarihini de çöpe atıyorsun… Şu anda geçlerin hiç biri -bırakın Japonlar gibi 1000 sene önceki kitapları okumayı- kütüphanedeki 40-50 sene önceki kitabı bile okuyup, anlayamıyor… Günlük konuşmalar 300 kelimeye kadar düşürüldüğü için gençler düşüncelerini bile yeterince ifade edemiyor. Yabancı kökenli kelimelere gelince, belli bir süre kullanılan yabancı kelime, o dilin yerli malı oluyor… Ona yabancı kökenli kelime diyebiliriz, ama hiçbir zaman Türkçe değil diyemeyiz…Üstelik halk bu kelimeyi kullanırken kelimenin kökenine bakmaz, zira bir kelimenin etimoloji, akademisyenleri, uzmanları ilgilendirir… TDK, KÖKENLERİ BAHANE EDEREK, TÜRKÇE KELİMELERLE SAVAŞIYOR Kelimelerin dile girişleri ve tabiî olarak benimsenmesi topluma bağlıdır… Mesela “televizyon” kelimesinin Türkçe olmasındaki gelişmelere bakalım: Tele, Antik Yunancada “uzak” demektir… “Vizyon” ise Latincede “görüş-görme” anlamına gelen “Visio” kökünden geliyor… Bu iki kelime birleştirilmiş “television” kelimesi olmuş… Bu kelimeyi İngilizler de Fransızlar da aynı kelimeyle ifade ediyorlar. Biz de bu kelimeyi Fransızlardan almışız. Bizler de bu kelimeye -Türkçe okunuş ve sesiyle- “televizyon” demişiz… Artık bu kelime Türkçe bir kelime olmuştur… Böylece, milletlerarası bir kelimeyi bünyesine alan dilimiz, bir kelime daha kazanmıştır… Bu kelime Türkçe kökenli değil; biz bunu “Uzak görme aygıtı” yapalım demek, dil bilimine de lisanımızın gelişmesine de konuşma pratiğine de aykırıdır… Yabancı kökenli bir kelimeyi almamız, dilimizi zenginleştirdiği gibi milletler arası iletişimde de yabancı ülkelerle ilişkilerimizde de avantaj sağlamaktadır… Dillerin gelişmesi doğal olarak böyle oluyor…Yani diller ya millet tarafından doğal olarak üretiliyor ya da başka dillerden kelime alarak gelişmesine devam ediyor… Hiçbir dilde TDK’nin yaptığı gibi suni olarak, fabrikasyon üretim olmuyor… Kısacası bütün diller melezdir… Günümüzdeki Türkçe sözlük, 120 bin kelime; madde başı olarak alındığında 70 bin kelimeye sahibiz... Bu sözlükle, felsefe, bilim, edebiyat, sanat yapılması söz konusu değildir... Ne yazık ki yapılanlar da kaliteden yoksun kalmaktadır... Bu yüzden tezler, İngilizce isteniyor!.. İngilizce ise 600 bin kelimeyi aşmış ve de bir dünya dili olmuştur. Dil bilimini iyi kullanan İngilizler, dünyanın en uyanık ve en tecrübeye sahip olan ülkesi olarak, bütün “yabancı kökenli” kelimeleri kendi bünyesine almıştır... İngilizcenin yüzde yetmiş beşinin yabancı kökenli kelimelerden olması, dili bozmamıştır; aynı zamanda güçlendirmiştir. Çünkü İngilizler, bir dilin yabancı kökenli kelimelerle bozulmayacağını biliyorlardı... Dil biliminde kelime almak, dili bozmadığı gibi, aynı zamanda dünyayla entegrasyonuna sağlamaktadır. Bir lisan, ancak sentaksla bozulabilir. (sentaksı, cümle bilgisi diye tercüme edebiliriz.) Şimdiye kadar dilimizden yaklaşık 60 bin kelimemiz TDK tarafından tasfiye edilerek çöpe atılmıştır… Bu, TDK’nin kasıtlı bir hareketidir, herkesin buna karşı çıkması lazım, ama atı alan Üsküdar’ı geçmiştir… Kelimeler, düşünmeyi ve de beyni geliştiren bir fonksiyona sahiptir... Ne kadar kelime sayısı artırılırsa eğitimde de randıman o kadar artar. TDK’nin kelime katliamı halen sürmektedir…Şimdi ise sırada Türk-İslam dünyasının binlerce yıldır kullandığı “cevap” kelimesinin çöpe atılmasında… Dikkat ederseniz muhafazakârlar dahil, herkes televizyonda “yanıt” diyor… 5-10 sene sonra ”cevap” kelimesi de unutulacak… Kısacası safahat kitabı gibi kitaplarımız 10-20 senede bir değişecek!.. Böyle bir dile büyük eserler nasıl emanet edilecek?.. Bu konular, çok derin, ama bu sayfalara sığmayacağı için özet geçtim… DEVLET DİL POLİTİKASININ MENFİ SONUÇLARI Binlerce yılda oluşmuş kelimelerimizin çöpe atılması ve sürekli olarak kelimeleri değiştirmemizle birlikte, dilimiz de ilkel kabile dili seviyesine indirilmiştir. 1. Mevcut konuşma ve yazma dilimizle Bilim, felsefe, sanat ve edebiyat yapmakta güçlük çekiyoruz… 2. İnsanlarımız konuşma ve yazmada ifade eksikliği yaşıyor. 3. Kelime ve nüans yetersizliği yüzünden benzer kelimeler kullanmak, yanlış anlamalara yol açıyor… Bu nedenle ifade eksiklikleriyle birlikte elim vakalar yaşıyoruz. 4. Kütüphanelerimizdeki 40-50 sene önceki kitaplarımızı okuyamıyoruz. 5. Kültürümüz ve tarihimize ait tecrübelerden yeterince faydalanamıyoruz. 6. Geçmişle tarih ve kültür bağlarımız büyük ölçüde kesildi. 7. Dil ve kültür farklılıkları yüzünden Türk cumhuriyetlerinden ve de İslam ülkelerinden uzaklaşarak, yalnızlığa itiliyoruz… 8. Basılı ve görüntülü eserlerimizi istikrarsız ve değişken bir dile emanet ederek, eserlerimizin geleceğe ulaşmasını tehlikeye atıyoruz… 9. Ülkemizde yapılan kelime tasfiyeciliği ve değişiklikleri yüzünden ifade bozukluklarıyla birlikte, sosyal kaoslar yaşıyoruz. 10. Dil değişikliği yüzünden kesintilere uğrayan tarih ve kültürümüzün zaafa uğramasıyla, toplumumuzda birlik ve dayanışma tam olarak sağlanamıyor. 11. Kadim dil ve kültüründen yoksun kalan gençlerimiz kimlik bunalımı yaşıyor. Gençler, kendilerini ifade edemedikleri gibi, nereye ait olduklarını da tam olarak ortaya koyacak bilgi ve eğitimden yoksun. 12. Dilin bozulmasıyla düşünce ve duygularımızı tam olarak ifade edemiyoruz 13. Dildeki değişikliklerin etkilediği anlayış farklılıklarının artmasıyla körüklenen ayrımcılık, toplumdaki kardeşlik gücümüzü de zayıflatıyor. 14. Gençlerin Osmanlı Türkçesinden uzaklaştırılmasıyla birlikte, tarih ve kültüründen kopan gençleri biçimlendirmek için İslam karşıtı toplum mühendisleri devreye girmiştir. İdeolojik tuzaklar içinde bocalayan gençlik yönünü kaybetmektedir. 15. Dil bilimine aykırı olarak kelime ve terimlerin değiştirilmeleri yüzünden dünyayla olan ortak bilim entegrasyonumuz da yara almıştır.

  • @ahmett4108
    @ahmett41083 жыл бұрын

    kupa..fincan..bardak..cup örneği videonun özeti niteliğinde

  • @pilatinmarket3968
    @pilatinmarket39683 жыл бұрын

    Benim içim rahatladi.3 yaşına kadar kürtçe konuştum.çocuk okula başlayinca turkce bilmiyordu ve çok zorlandi bizde tabi.bende türkçe konustum artik ve çocuk kurtçe yi unuttu.şimdi 8 yaşında.inşallh ilerde tekrar unuttuğu dili öğrenir.hocam biz sizden çok şey öğreniyoruz.iyiki varsinız 🙏

  • @yineLeyla

    @yineLeyla

    2 жыл бұрын

    Çok yanlış yapmışşınız, kurtçeye devam etmeniz gerekiyordu çocuklar okulda yeni bir dili 6 ayda su gibi ogrenebilirler....sabretneniz gerekirdi...

  • @egeanilcnkr9878
    @egeanilcnkr98783 жыл бұрын

    Abi ilk likeyi bem attım :))))₺

  • 3 жыл бұрын

    Teşekkürler!

  • @egeanilcnkr9878

    @egeanilcnkr9878

    3 жыл бұрын

    Rica eseriö

  • @egeanilcnkr9878

    @egeanilcnkr9878

    3 жыл бұрын

    Rica ederim

  • @rukirukiorg5693
    @rukirukiorg56933 жыл бұрын

    Turkiye’de daha ilkokul 1 de senelik 40-60-80 bin tl ucretleri olan ozel Turk okullarinda ogretilen sanki soylemek seviyesindedir. Yazik

  • @zuhalozturk4889
    @zuhalozturk48893 жыл бұрын

    Okuyup yazamadığı bir dili konuşuyor olmak çocuğa ne kazandırır....Yazamadığı bir dil için çocuğu zorlamak ne kadar doğru? ??? Bence bir dili yazıyor ve okuyabiliyorsanız öğrenmişsiniz demektir. 2020 YKS türkçe sorularını doğru cevaplayamayan kaç genç var?? Anadilini çok iyi okuyup anlayanların ikinci dili daha iyi anlayacağını düşünüyorum.

  • @hakans.4348

    @hakans.4348

    3 жыл бұрын

    1. Dil öğrenilmez, edinilir. Arasındaki farkı lütfen araştırınız. 2. Dil öncelikle (primarily) sözlüdür/sözeldir. Konuşmaya ve dinlemeye dayanır. Ancak yaşamda yazma ve okuma da olmazsa olmaz becerilerdir.

  • @sessizvesakin7213

    @sessizvesakin7213

    3 жыл бұрын

    Dil hakkinda o kadar bilgisizsiniz ki. Bir dilde, çince hariç en kolay şey okuyup yazmaktır. Tercüman olmayacaksa, öğrendiği dilin butun dil bilgisi kurallarını sinavda yapmak zorunda değil. Dil bilgisi sınavını geçemeyene türkçe bilmiyor gözüyle mi bakıyorsunuz. Ortaokul mezunu kuzenim, ingilizce rusca ispanyolca öğrenip turistlere rehberlik yapıp parasini kazanıyor. Dil bilgisi kurallarının terimlerini bilmek zorunda değil. Üniversitede akademisyen, tum çalışmalarını ingilizce yapan hocalarin %80i benim kuzenim kadar takır takır ingilizce konuşamaz.

  • @sessizvesakin7213

    @sessizvesakin7213

    3 жыл бұрын

    @@hakans.4348 yabanci dilde, cince hariç en kolayı okuma yazmadır. Ben dunyanin en zor 14 dillerinden biri olan bir dili 2 günde okuyup yazmaya başladım. Herşey bitti okuma yazmaya geldi sıra. Çocuk dili gerçekten ediniyor. Anlamayan sığ düşüncelilere anlatamazsiniz

  • @ksj9871

    @ksj9871

    3 жыл бұрын

    Ben senelerdir ingilizcenin bütün gramer kurallarını yedim yuttum. Eeee hala konuşamıyorum ne anlamı kaldı yazmanın okumanın. Kesinlikle çok geride kalmış ve işe yaramadığı bizzat üzerimde denenmiş ve kanıtlanmış, örümcek ağı bağlamış fikirleriniz var. "Bir dili okuyabiliyor ve yazabiliyorsanız öğrenmişsiniz demektir" kadar altı boş ve bilinçsiz bir cümle olamaz. Dil konuşularak öğrenilir. Senelerim sizin gibi düşünenlerin öğretme yöntemi yüzünden boşa gitti. Lütfen çocuklarınıza imkanınız varsa konuşarak yada konuşmasını sağlayacak insanlarla tanıştıratak dil öğretin.

  • @zuhalozturk4889

    @zuhalozturk4889

    3 жыл бұрын

    @@ksj9871 Yurt dışında okutacak gücümüz yok.. Konuşma hep eksik..