Nurmoilan karjalaiskylä Aunuksessa

Tällä videolla tutustumme Aunuksen Karjalan helmeksi kutsuttuun Nurmoilan karjalaiskylään. Nurmoilaa aunuslaiset kutsuvat nykyään nimellä Nurmolitsy (Nurmolitsa), me suomalaiset Nurmoila nimellä. Kylä sijaitsee reilun peninkulman päässä Aunuksen kaupungista koilliseen. Nurmoila oli vuoteen 1941 saakka Aunuksen karjalan kauneimpia kyliä ja mielestäni se on sitä vieläkin. Kylän taloista pääosa tuhoutui kevään ja kesän 1942 venäläisten lentopommituksissa. Viimeisellä käynnillämme kesällä 2019 kylään tekivät vesijohto- ja viemäritöitä, jonka vuoksi kyläraitti oli todella huonossa kunnossa. Syksyllä 2013 kylä oli kauneimmillaan käyntimme aikana ja ihastelimme Nurmoilan kylän maisemia kauniissa auringonpaisteessa. Kylään ihastuivat aikanaan myös ensimmäisessä tiedotuskomppaniassa palvelleet Olavi Paavolainen, Martti Haavio, Kari Suomalainen ja Aarne Nopsanen, he asuivat kylässä Jatkosodan alussa. Miesten asuttama karjalaistalo on vielä kunnossa Nurmoilan kylässä.
Aunuksessa kävin ensimmäisen kerran jo vuonna 1995 ja viimeinen käyntini siellä oli ennen korona-aikaa, kesällä 2019. Nurmoilan kylään pääsin tutustumaan tarkemmin syksyllä 2013 ja kesällä 2019, molemmilla kerroilla ihastuin kylään.
Nurmoilan karjalaiskylään muutti ensimmäiset asukkaat jo 1500-luvulla. Kylän karjalaisasutus keskittyi aluksi pienen kyläjärven pohjoisrannalle vanhan mäen päällä olevan kalmistokuusikon läheisyyteen. Myöhemmässä vaiheessa Nurmoilan kylään rakennettiin karjalaismallisia taloja kyläjärven molemmin puolin. Kylän vanhat karjalaistyyliset rakennukset muodostivat tiiviin ja harmonisen karjalaisasutuksen kylätien molemmin puolin.
Nurmoilan kylän vanhimmat talot, joita löytyy vielä nykyään muutamia järven pohjoisrannalta, on rakennettu 1800-luvulla pienen järven ympärille. Kylän harmaat karjalaismalliset talot ovat maalauksellisen kauniita ja niistä on otettu useita valokuvia jatkosodan ensimmäisten vuosien aikana. Amerikansuomalaiset perustivat metsätyöpunktin Nurmoilan kylän itäpuolelle 1920-ja 1930-luvulla ja rakensivat sinne kymmeniä asuinkerrostaloja. Kaksikerroksissa rakennuksissa asui metsätyöläisten perheet, mutta nykyään ainoastaan yksi talo on asuinkäytössä, muut tuhoutuivat jatkosodan aikana Neuvostoliiton koneiden pommituksissa. Rakennusten läheisyyteen Neuvostoliitto perusti 1930-luvulla sotilaslentokentän ja kasarmialueen, sitä käytti suomalainen Lentolaivue 32 jatkosodan aikana. Lentokentän rakenteita ja kiitorata ovat vielä nykyään näkyvissä mäntymetsän keskellä. Erikoista lentokentässä oli se, että kiitorata peitettiin osittain saksasta tuoduilla metallilevyillä. Metallilevyillä saatiin kentän pinta kovaksi, sillä hienorakeinen hiekka oli pehmeää. Näitä kentälle 1942 tuotuja metallilevyjä näkyy vielä nykyään taloissa ja piha-aidoissa. Vanhat valokuvat olen muuttanut värikuviksi kuvankäsittelyohjelmilla.
#Nurmoila
#Aunus
#Karjalaiset
#Olavipaavolainen
#Karisuomalainen
#Marttihaavio
#Aarnenopsanen
#Lagus
#Tiedotuskomppania
#Hävittäjälentokone
#Lentolaivue32
#Tsasouna
#Ilomantsi
#

Пікірлер: 7

  • @maijulindstrom351
    @maijulindstrom3519 ай бұрын

    Kiitos taas ihanasta matkasta Suomen historiaan🇫🇮Näitä on mukava katsella hyvät kuvat ja erittäin selkeä kuvaus kohteista.Rauhallisen selkeä puhe tekee videoista loistavia.Kiitos kun teet näitä videoita🇫🇮🌞

  • @irmavalkeapaa5928
    @irmavalkeapaa59289 ай бұрын

    Kiitos Ensio Kauniista Nurmoilan kylästä!❤❤

  • @anita8473
    @anita84739 ай бұрын

    Ihana kylä, ihana jakso, kiitos. ❤

  • @mattkatt
    @mattkatt9 ай бұрын

    Todella mielenkiintoinen video! Kiitos!

  • @seijakurki823
    @seijakurki8239 ай бұрын

    Isäni oli jatkosodan ajan komennettuna Nurmoilan lentokenttäkomppanian johtajaksi. Hän kertoo siitä muistelmissaan.

  • @hannuluukkonen6636
    @hannuluukkonen66369 ай бұрын

    Kaikista kauneinta mitä tiedän,luonnollisesti kehittyneet asuimistot,elämän edellyksineen.

  • @timinos-33tzyx
    @timinos-33tzyx3 ай бұрын

    Lupaus elokuvan rakkauskohtaus kylä. Olen käynyt...