Nietzsche'nin felsefesinde Üstinsan, güç istenci ve bengi dönüş kavramları

Ünlü felsefe tarihçisi J. P. Stern, Nietzsche'nin felsefesindeki Üstinsan, güç istenci ve bengi dönüş kavramlarını anlatıyor.
Çeviri: Gülener Kırnalı
Nietzsche'nin tüm eserleri için: www.kitapyurdu.com/yazar/frie...

Пікірлер: 24

  • @orsatorio
    @orsatorio4 жыл бұрын

    Sevgili kanal sahibi sizden bu videonun devamının da çevirilmesini istiyoruz zira başlıkta yer almasına rağmen videoda "Bengi dönüş" kavramı açıklanamadan video bitirilmiş. Sizden isteğimiz videonun devamının çevirisinin gelmesidir. Saygılarımla.

  • @yakuparcoglu6341
    @yakuparcoglu63415 жыл бұрын

    "Bengi dönüş" kavramı başlıkta yer almasına rağmen video içeriğinde bulunmuyor maalesef.

  • @kutukoala

    @kutukoala

    4 жыл бұрын

    Bahsedildi ama sen kaçırmışsın

  • @motorotam6421
    @motorotam64215 жыл бұрын

    "Üstün insan kavramının ortaya çıkardığı sonucun, Hristiyanlıkta ki yüce gönüllülükden pek farkı yoktur" ifadesine karşı, Nietzschenin nasıl bir cevap üreteceğini Nietzsche okuyanlar bilir ancak.

  • @secundumist4842

    @secundumist4842

    5 жыл бұрын

    Nietzsche hristiyanliktan tiksinirdi hatta onun lugatinda hoşgörü olduğunu bile sanmıyorum ama yine de nietzscheyi haklı buluyorum

  • @kasimtuna

    @kasimtuna

    8 ай бұрын

    Pek farkı yoktur demek doğru bir benzetme olmamış ama bence de spesifik olarak benzer bir görüş. Ki Hıristiyanlığın temel mantığı ile baktığımızda da bu yüce gönüllülüğün ahiret inancına bir yol olduğunu göz önünde bulundurursak nietzschenin tabii ki de buna şiddetle karşı çıkacağı kesin

  • @cumbo6940
    @cumbo69405 жыл бұрын

    Philosophy Overdose kanalında bu programın bölümleri var onları çevirseniz güzel olur.

  • @mete4574
    @mete45743 жыл бұрын

    Bengi dönüşü açıkladığı kısımda eklense çok tamamlayıcı olurdu :/

  • @sasaakame7111
    @sasaakame71114 жыл бұрын

    O üstinsan Cengiz Handir

  • @muhammedyaz5258
    @muhammedyaz52585 жыл бұрын

    Güzelim video 1 k izlenmiş.

  • @ipekgurel9540
    @ipekgurel95403 жыл бұрын

    Olmayan bir şeyi varmış gibi yazmasaydınız keşke

  • @mustafasabrii

    @mustafasabrii

    Жыл бұрын

    Olmayan ne

  • @denizb8980
    @denizb89803 жыл бұрын

    Bengi dönüşten hiç bahsedilmiyor bu arada

  • @cferahzade
    @cferahzade5 жыл бұрын

    Yani Üstinsan kavramı; Yaşamında rahat olan, insanların olumsuz yorumlarını(dedikodularını) umursamayan ve en önemlisi herhangi bir şeye karşı ressensiment, içsel hınç, duymayan insan mı oluyor?

  • @efe.e.dogan19

    @efe.e.dogan19

    5 жыл бұрын

    Bilmukabele

  • @jouseffk5515

    @jouseffk5515

    4 жыл бұрын

    Schopenheaur ve nietzche nin istenci farklı yorumladığını söylüyor ama kendisi yanlış yorumlarımış. Schopenheaur Dünya'nın kişinin kendi tasarımı ve mutluluğunda kendi tasarımı olduğunu bu mutluluğuda istençlerin peşinden giderek bulacağını sandığını ve yanıldığını düşünür. Ve dışardan kazanılan ve küçüklükten birikegelen kişiliğin veya değerlerin oluşturduğu istençlerin kişiye daha çok acı yaşatacağını ve her halükarda yanılacagını söyler ve bunları zayıflık hayalperestlik olarak tarif eder. Nietzsche ise güç istencinin insanın içindeki zayıflıkları (değerleri inançları ve toplumun kollektif ve saçma düşüncelerini) öldüreceğini söyler. Bunu başaran insan üst insan olur ve yalnızlaşır ve kendisi olur. Schopenheaur un bahsettiği istenci de yok eden yalnızlaşır ve kendisi olur. Ahlakını kendisi oluşturur. Bu arada schopenheaur senin amk gerçekler bu kadar somut ve çarpıcı bir şekilde vurulmaz insanın yüzüne..

  • @jouseffk5515

    @jouseffk5515

    3 жыл бұрын

    @dilaİster kendi oluşturduğu değerlere ahlaka bağlı olsun ister toplumun ahlakına bağlı olsun Tüm istençlerin yok edilmesini ister. Bu dünyanın mutlu olmaya müsait bir yer olmadığını ve daha az acı çekmek için çabalanması gerektiğini, Mutluluk için çabalayınca daha da mutsuz olunacağını, istençlerin doyumsuz olduğunu ve kaydedilebilecek şeylere kişilere istenç duyulmaması gerektiğini söyler. Ona göre insanı hayata bağlayan yaşama istencidir. Tek gerçek istenç odur hatta bunun bile reddedilmesini ister ama nietzche tam olarak hatırlamıyorum ama sanırım şöyle diyordu "Cansız olan yaşamamaktadır. Yaşamakta olan zaten yaşamaktadır. Gerektiğinde insanı yaşamdan bile vazgeçiren güç istencidir" İnsanı yaşama bağlayan şeyin güç istenci olduğunu söylüyor yani.

  • @jouseffk5515

    @jouseffk5515

    3 жыл бұрын

    İkisinin ortak noktası değerlerin yıkıldıktan sonra yalnızlaşma ve ahlak oluşturmadır. Yalnız tanrısızlığın daha geniş kapsamda nihilizmin yarattığı boşluğu nietzche üst insan bengi dönüş ve güç istenciyle kapatmaya çalışır. Schopenheaur allanı seven üstüme dorpak atsın der.

  • @anilcagdas

    @anilcagdas

    2 жыл бұрын

    Kendisini gerçekleştirip tüm zayıflıklarını ortadan kaldıran, kendi değerini ve ahlakını yaratan, büyük idealar peşinde koşan, yaratıcı güçle dolu, acıyı gelişimin gerekliliği olarak gören, diğer insanlar gibi isyan edip ağlayıp, kaçmak yerine acıyı kucaklayan ve gereksiz duygulardan arınıp aklıyla hareket edendir üstinsan.

  • @mk-ww7ii
    @mk-ww7ii4 жыл бұрын

    hello yesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyes

  • @ilkeuyankerstudent5347

    @ilkeuyankerstudent5347

    3 жыл бұрын

    hahahahahaha her şey çok güzel ama yes yes yes yes e ben de biraz ayar oldum