İNGİLİZCEYİ BÖYLE KONUŞUN| Bir DİLİ nasıl KONUŞABİLİRİZ? Bir DİLİ neden KONUŞAMAYIZ?

Bu videoda ingilizceyi veya herhangi bir dili nasıl konuşabileceğimizi, tam tersinden bakarsak da bir dili neden konuşamadığımızı anlattım.
Burada dilbilgisi ile ilgili fikirlerimi anlatmaya çalıştım.
Gramer olmadan İngilizce, Arapça, Fransızca veya İspanyolca öğrenmek mümkün mü?
Anadilimizi öğrenirken gramer mi öğreniyorduk?
Gramer nedir?
Gramer öğrenilmeden dil öğrenilebilir mi?
Bu gibi soruların cevaplarını burada bulabilirsiniz.
Bu videoyu izledikten sonra sanırım siz de benimle aynı fikirde olacaksınız.
Farklı fikirleriniz varsa yorum kısmında paylaşırsanız çok mutlu olurum.

Пікірлер: 17

  • @3iin1
    @3iin15 күн бұрын

    Bu videoyu şöyle özetleyebiliriz. Mesela birisi bana; "Araba sürmeyi biliyor musun?" diye bir soru soruyor. Ben de; "Evet. Biliyorum. Debriyajdan ayağımızı yavaş yavaş çekiyoruz. Bu arada ayağımızı debriyajdan tam bırakmadan önce de gaz veriyoruz." Karşı taraf; "Peki şu arabayı kullanabilir misin?" Ben de; "Hayır. Daha hiç sürmedim. Kullanamam." Burada ben araba sürmeyi teorikte biliyorum ama işin önemli kısmında yokum. İşte dili bilip konuşamamak da tam budur. Videoda dediğim gibi direksiyonun başına geçip arabayı kullanmaya çalışmak lazım. Yani pratiğe dökmek lazım. Yoksa araba sürmeyi biliyorum demek boşta kalır. Bunun için ilk fırsatta birini bulun ve haftada 30 dk dahi olsa düzenli konuşmaya başlayın. Eğer böyle bir imkanınız da yoksa şunu yapmanızı kesinlikle tavsiye ederim. Short videolarda günlük dile ve günlük rutinlerimizi kısa paylaşıyorum. Hem türkçe hem ingilizcesi var ve okunuşunu yapıyorum. O cümleleri cümle halinde yedi sekiz kez tekrar ederseniz beyniniz zamanla dilin yapısını çözecektir. Mesela bugün öğlen karşılaştığım bir olayı yazayım. Tevafuk eseri bir Kırgız ile oturup çay içtik ve muhabbet ettik. Çat pat ingilizce biliyor ve ingilizcesini geliştirmek istiyordu. Ben adama "You look like young." dedim. Bana türkçesini sordu. Ben de söyledim. Anladıktan sonra bu küçük cümleye sesli olarak 5 6 kez tekrar etti. İşte en etkili öğrenme yolu. Hem bilen biri var işin içinde ve karşı taraf da bunu isteyerek tekrar ediyor.

  • @gunes-tan6126
    @gunes-tan61262 сағат бұрын

    güzel herkes bir tavsiye veriyor. her tarafımız tavsiye doldu.

  • @3iin1

    @3iin1

    2 сағат бұрын

    Uygulamaya geçmek lazım 😀Dilerseniz birlikte konuşma pratiğine geçebiliriz. Ücret de istemiyorum. Ne kadar kısa sürede başlarsanız kardır.

  • @ilkertekir8154
    @ilkertekir81545 күн бұрын

    Emeğinize sağlık o kadar güzel anlatıyorsunuz ki, herşey çok iyi anlaşılıyor 🖐

  • @3iin1

    @3iin1

    5 күн бұрын

    Çok teşekkür ederim İlker Bey. Siz de o kadar güzel bir yorum da bulunmuşsunuz ki sanki sevdiğim eski bir arkadaşımı hatırlattınız bana.

  • @HasanDemirel-x7v
    @HasanDemirel-x7v3 күн бұрын

    Teşekkür ederiz Emeğinize sağlık.😊

  • @3iin1

    @3iin1

    3 күн бұрын

    Ben teşekkür ederim Hasan Bey 🙂❤

  • @kursatdal5469
    @kursatdal54694 күн бұрын

    Teşekkürler hocam

  • @3iin1

    @3iin1

    4 күн бұрын

    Ben teşekkür ederim Kürşat Bey

  • @burakduman5798
    @burakduman57985 күн бұрын

    Teşekkürler. Ağzınıza sağlık

  • @3iin1

    @3iin1

    5 күн бұрын

    Teşekkür ederim Burak Bey. 😀

  • @halilpolat7937
    @halilpolat79375 күн бұрын

    Macaristan'da Türkoloji okuyan birisi olarak şunları söylemek isterim: Geldiğimde ne İngilizce, ne Macarca ne de Almanca biliyordum. Şu anda C1 İngilizce sertifikasına sahibim. Günlük hayatta bir Macar ile istediğim her konuyu konuşabilecek seviyede (aksanım pek iyi değil), . Almanca'yı pek sık kullanmasam da, Almanlarla selamlaşma ve basit konular hakkında konuşabiliyorum.Macarca ise zorlandığım yerlerde kullanıyorum Öncelikle, Türkoloji nedir konusunda ufak bir bilgi vermek isterim: Türkoloji, Türk dilleri, Türk kültürü ve Türk halklarının dil, edebiyat, tarih, sanat, sosyoloji ve diğer ilgili alanlarını inceleyen bir bilim dalıdır. Bizler dil bilgisi konusunda çok sık dersler alıyoruz ve "dil nasıl öğrenilir" konusunda bilgi sahibiyiz. İlk başta, dil öğrenilmez edinilir. Dil bir yetenektir. Stephen Krashen'a göre, dil edinmek bir su dolu havuza benzetilebilir ve bu havuzdaki su dilidir. Ne kadar çok temas eder ve dille ne kadar çok baskı kurarsanız, o kadar çok dil edinebilirsiniz. Dil edinme sürecinde Türkiye'de İngilizce pek yaygın değil, bu doğrudur. Yabancı arkadaşlar edinmek dil yeteneğinizi geliştirecektir. Eğer benim gibi bilgisayar oyunları oynuyorsanız, oyunları İngilizce oynayın. Telefon gibi basit şeyleri dahi İngilizce kullanın. Google veya KZread'da bir şey ararken, İngilizce aratın ve İngilizce içerikleri izleyin. Keşiflerinizi yabancı içeriklerle doldurun. Her zaman hedef dilinizle günde 2-3 saat maruz kalmanız ve ayrıca 2-3 saat oturup konuşmanız, size bu süreçte yardımcı olacak ve başarıya götürecektir. videodakı hocamızın bahsettiği acquisition(dil edinimi) birinci dil edinimi doğal bir süreçtir bilinçli bir çaba gerektirmez fakat bunun ilerleyen yaşlarda işe yaramadığını düşünmekteyim. bilimsel teorilere geçersek; Dil Edinimi ve Dil Öğrenimi Ayrımı (Acquisition-Learning Hypothesis): Krashen, dil öğreniminin (learning) ve dil ediniminin (acquisition) farklı süreçler olduğunu savunur. Dil edinimi, birinci dil edinimi gibi doğal bir süreçtir ve dili içselleştirme yoluyla gerçekleşir. bilinçli bir çaba gerektirme.Öte yandan, dil öğrenimi, dil bilgisi kurallarını öğrenmek bilinçlidir Girişimci Hipotezi Krashen, Dil öğreniminde en kritik faktör, doğru düzeyde girişim almaktır. Öğrenciler, anlamlı ve biraz zorlayıcı girişimlerle dil becerilerini geliştirirler. Bu süreç, doğal ve rahat bir ortamda olmalıdır.. birkaç şey daha var duygusal vs. uzun olmaması için eklemiyorum. esenlikler dilerim Edit: yaşınız 18-20 bandını geçtiyse sadece maruz kalarak öğrenmeniz çok zordur bilişsel algınız çocukluk dönemiyle eşit olmucaktır. hem maruz kalıp hem konuşup hemde kurs alırsanız çok hızlı bir şekilde öğrenebilirsiniz. ve asla yabancı dil konuşurken türkçe düşünmeyin. kelimeleri tek tek çevirmeyin asla

  • @3iin1

    @3iin1

    5 күн бұрын

    Tüm yorumunuzu tek tek okudum. Ben de Fransız Dili ve Edebiyatı okuyorum. Dediklerinizi derslerimizde hocalarımız anlattı. Dil edinimi ve dil öğrenimi. Biz dili öğreniyoruz. Çocuklar da ediniyor. Ama biz de dili çocukklar gibi edinebiliriz. Onun şartlarında olsak. Ve ben yetişkinlerin dil öğrenimi konusunda çocuklardan daha avantajlı olduğunu düşünüyorum.

  • @kodddysl
    @kodddysl5 күн бұрын

    Yani onemli olan bolca pratik ve surekli konuşmak mı ? 😊

  • @3iin1

    @3iin1

    5 күн бұрын

    En kısa sürede birini bulup direksiyonun başına geçmek 😀Birini bulamazsanız da short videolarımdaki günlük dille ilgili cümleleri ezberlerseniz beyniniz dilin yapısını çözecektir.

  • @muammerozkalp3914
    @muammerozkalp39142 күн бұрын

    Abi adam güzel bir hazırlan da çıksana oraya beni kendini rezil etmenin alemine yani

  • @3iin1

    @3iin1

    2 күн бұрын

    Ne açıdan yaklaştınız Muammer Bey?

Келесі