#neuvottelija

👍 Tykkää, tilaa ja katso kaikki jaksot: / samimiettinen
Tuomas Malinen, GnS Economicsin toimitusjohtaja ja Sami Miettinen keskustelevat kuusi vuotta vanhasta Euron tulevaisuus - Suomen vaihtoehdot (Libera, 2014) kirjasta ja sen skenaarioista.
Näistä fiskaalinen federalismi on vihdoin edennyt EKP:n taseesta EU:n budjettipöytiin.
Nettomaksajana toiminut Italia liittyy tulonsiirtojen vastaanottajaksi. Kehityksestä huolimatta EU ei ole lähelläkään USA:n rakennetta, jossa kaikkien osavaltioiden kansalaisten ja yritysten veroihin kuuluu yli 10% bruttokansantuotteen tasolla oleva liittovaltiovero. EU:ssa suurimmatkin nettoveronmaksajamaat maksavat noin 1% bkt:staan EU:lle. Myös velkatasot ovat hyvin erilaisia: USA:n liittovaltioiden veroasteet ovat tyypillisesti 10-20% bkt:sta kun EU:n jäsenmaiden velkatasot ovat lähes kaikki yli sovitun katon, 60% bkt:sta. Ylivelkaantunut liittovaltio ei ole stabiili.
Tuomas käy läpi kirjassa esitellyn, julkisuudessa pitkälti vaietun, skenaarion eli markan käyttöönoton pääministerin ilmoituksen jälkeen. Euroon liityttiin kevyellä prosessilla, mutta lähtö vaatii huolellisen salaisen valmistelun. Britannian poistuttua tämä kirjan "peesausvaihtoehto" pohjoismaisella kaksoisvaluuttamallilla on kuitenkin nyt hankala toteuttaa, koska EU:n tuki olisi erittäin matala. Markka olisi GnS Economicsin simulaation mukaan ollut Ruotsin kruunun kaltainen vastasyklinen valuutta euroaikana, joten vaihtoehtoa ei ole syytä dramatisoida.
Lopuksi katse kääntyy ajopuuvaihtoehdoksi kuusi vuotta nimettyyn skenaarion. Se on muuttunut euroalueen pankkikriisiä odottavaksi riskikimpuksi, jossa velan päälle lasketaan liikkeelle lisää katteetonta velkaa. Jakson jälkeen Tuomas ja Sami nauhoittivat keskustelun (#neuvottelija 24), jonka kuusi kalvoa käyvät läpi markan ja muiden kelluvien pienienkin valuuttojen korkojen kohtuullisuuden, niiden vaihtokurssin hyödyllisen vastasyklisyyden sekä liittovaltion vaatiman korkean lisäveroasteen ongelmallisuuden Suomen hyvinvointimallille.
Jaksoon liittyvät kalvot: • #neuvottelija 24 - Tuo...
00:00-54:41 Tuomas Malinen ja Sami Miettinen keskustelevat väärinymmärretystä markasta, EU:n liittovaltiokehityksestä sekä USA:n liittovaltiosta
#EU #euro #markka #liittovaltio #politiikka #ekonomistit
🎧
Spotify: open.spotify.com/show/4wzO1ZK...
Apple podcasts: podcasts.apple.com/us/podcast...
RSS: anchor.fm/s/12cf31d8/podcast/rss
Kaikki jaksot ja etsi-funktio: www.dcmcapital.fi/neuvottelija
📷
Tuomas Malinen Twitterissä: mtmalinen
Sami Miettinen Twitterissä: / samimiettinen
Sami Miettinen Instagramissa: / neuvottelija
Facebook - liity #neuvottelijat-ryhmään / neuvottelijat

Пікірлер: 90

  • @MarkoCaptureFI
    @MarkoCaptureFI4 жыл бұрын

    Aivan mainiota keskustelua, vastaavaa olen kaivannut Suomessa jo yli 15 vuotta, on täytynyt seurata tätä Suomen ulkopuolelta lähinnä amerikkalaisista lähteistä, hieman Saksasta mutta nyt puhutaan asioista joista pitäisi käydä kansallinen syvä keskustelu. Lisää tätä, kiitos!

  • @samimiettinen

    @samimiettinen

    4 жыл бұрын

    Kiitoksia palautteesta!

  • @johannahypponen6270

    @johannahypponen6270

    3 жыл бұрын

    Täysin samaa mieltä loistavaa keskustelua ja tätä lisää 👍😊

  • @AKRlove112
    @AKRlove1124 жыл бұрын

    Kiitos ehkä ainoasta järjellisestä talouskeskustelusta Suomessa. Toivottavasti nämä ajatukset leviävät kansan keskuuteen.

  • @igorkarelians-wpskins846

    @igorkarelians-wpskins846

    4 жыл бұрын

    kzread.info/dash/bejne/fHh3u7yboZqeYdI.html

  • @samimiettinen

    @samimiettinen

    4 жыл бұрын

    Kiitos Kaisa ja Rami tuossa jakoi hyvän klipin Sixten Korkmanilta, joka on epäillyt euron järkevyyttä kiitettävästi jo sen alkuajoilta saakka.

  • @droomvroomzoom
    @droomvroomzoom4 жыл бұрын

    Nyt on kova lupaus Tuomakselta. Hyvä jätkät!

  • @samimiettinen

    @samimiettinen

    4 жыл бұрын

    Kiitos. Tuomas ei puhu yleensä turhia ja lupailee turhia vielä harvemmin!

  • @tonikovanen3979
    @tonikovanen39794 жыл бұрын

    Loistavaa! Kiitos jaksoista ja tärkeän asian avaamisesta. Tätä on kaivattu, vakuuttavia järjellisiä argumentteja pöytään tämän epädemokratian keskelle. Hyvää juhannusta kaikille!

  • @samimiettinen

    @samimiettinen

    4 жыл бұрын

    Kiitos tästä ja terveisiä täältä Mikkelin mökkkisuvesta!

  • @penttiperimaa6074
    @penttiperimaa60743 жыл бұрын

    Kiitos, oli mielenkiintoinen juttu, toisenkin kuuntelun jälkeen.

  • @theikki
    @theikki4 жыл бұрын

    Karmea tämä Suomen tuleva kohtalo. Onko mitään todennäköisyyttä sille, että joskus pääsisimme eroon eurosta ? On todella vaikeaa usko, että ainakaan nykyinen hallitus niin tekisi. Onko euron tukeminen poliitikoille itselle todella taloudellisesti, niin tuottoisaa, että tämä hulluus jatkuu vai mikä ihme Suomen poliitikoita (puolueesta riippumatta) saa tekemään näitä päätöksiä....

  • @halttunenveijo6919

    @halttunenveijo6919

    4 жыл бұрын

    Topi Valaja Jukka Davidsson kuu-miitissä youtube

  • @igorkarelians-wpskins846

    @igorkarelians-wpskins846

    4 жыл бұрын

    kzread.info/dash/bejne/dp2pmMaSZtuco7A.html

  • @samimiettinen

    @samimiettinen

    4 жыл бұрын

    Ei eurosta eroaminen Suomen voimin tapahdu. Italian euroeron vanavedessä voisi onnistua.

  • @tapiokorhonen6774
    @tapiokorhonen67744 жыл бұрын

    Aika hyviä ennustuksia tulevaisuuteen teiltä , mutta eihän Suomessa kukaan halua uskoa tai julkisesti keskustella näistä tulevista asioista mutta taitaa mennä juuri noin kun puhuitte korkeintaan aikataulu voi heittää nopeuttavasti , mut alamäki on jyrkkä Suomella 😎

  • @samimiettinen

    @samimiettinen

    4 жыл бұрын

    Ei haluta juu keskustella skenaarioista. Se on valitettavaa. Toisaalta KZread ottaa markkinaosuutta, joten keskustellaan sitten täällä!

  • @njuham
    @njuham4 жыл бұрын

    Yksi brexiteerien argumentti oli etta ulos EU:sta koska liittovaltio on tulossa, mutta heille sanottiin etta huru-ukkojen puheita.

  • @igorkarelians-wpskins846

    @igorkarelians-wpskins846

    4 жыл бұрын

    kzread.info/dash/bejne/dp2pmMaSZtuco7A.html

  • @roosarobin3383
    @roosarobin33834 жыл бұрын

    Kunpa valtiovalta ja kansa kuulisi asiantuntijoiden hätähuudot

  • @samimiettinen

    @samimiettinen

    4 жыл бұрын

    Kiitos. Hätähuuto on ehkä turhan voimakas sana, mutta "poikkeavien skenaarioiden nosto" voisi olla sopiva! :)

  • @hoponasu2471
    @hoponasu24713 жыл бұрын

    Hieno keskustelu kiitoksia että toitte asiaa ulos. Suomen liittyminen Eu ja euroon ei ollut taloupoliittinen päätös vaan se tehtiin turvallisuuden takia koska uskottiin että Eu antaa myös sotilaallista turvaa jäsenilleen.

  • @kpl4174
    @kpl41743 жыл бұрын

    äkkiä ulos eurosta tai muuten käy huonosti.

  • @amirs795
    @amirs7953 жыл бұрын

    Miksi suomi ei ole hakenut EUlta rahaa kun piti katkaista vienti venäjälle??

  • @samimiettinen

    @samimiettinen

    3 жыл бұрын

    Totta. Onkohan vieläkin elintarvikevientirajoitteita Suomella kohtuuttomasti?🧐

  • @okok-gg5fl

    @okok-gg5fl

    3 жыл бұрын

    @@samimiettinen Kyllä on ei mee valiolta rajan yli tuotteita,uusia markkinoita on löytynyt mutta tuottajille maksettava hinta on edelleen alhaalla ja pysyy.

  • @anneloytonen3743

    @anneloytonen3743

    2 жыл бұрын

    Nord stream

  • @TeppeiMorimoto
    @TeppeiMorimoto3 жыл бұрын

    Hyvää settiä!

  • @samimiettinen

    @samimiettinen

    3 жыл бұрын

    Kiitti!

  • @waldemarii
    @waldemarii3 жыл бұрын

    @37:24 "2025 ollaan rikkaampia kun jos ei oltaisi lähdetty" Totta, jopa kuusi tai seitsemän kertaa rikkaampia.

  • @ama-tu-an-ki
    @ama-tu-an-ki4 жыл бұрын

    Hyvää keskustelua. Kysymyksiä nousee skenaroinnille, Suomen peliteoreettiselle päättelypuulle ja sen neuvottelutaktiikalle: 1) Jos Zombifikaatio muddle-through EKP-rahoitus jatkuu, MITEN Suomi saisi maksimoitua sisään tulevan pelastusrahan, jolla oma kansantalous saisi piristysruiskeen? Eli miten geimataan systeemi vaihtoehdossa 1 Suomen kannalta optimaaliseksi? 2) Jos joku muu lähtee (Esim. Gianluigi Paragonen uusi ITALEXIT puolue hoitaa Italian pois), niin milloin ja miten Suomen kannattaa optimoida oma lähtönsä, että saa optimoitua oman etunsa (Olettaen, että kannattaa lähteä nopeasti, mielellään ensimmäisten joukossa, ITALEXITin kaaoksen vielä ollessa päällä, mutta niin, että Suomen kannalta tärkeät bilateraaliset suhteet eivät vahingoitu ja EI tule lisää maksettavaa ja se mikä on jo vastuissa, saadaan minimoitua tai nollattua)? Eli geimaus skenaarioon euro-alue alkaa hajota (ennen kuin Suomi tekee liikettään). 3) Ja se tärkein: JOS Suomi tekisi paluun omaan valuuttaan, eikä kaksoisvaluuttakorimalliin, niin miten mahdollisesti vaihtoehdot 1+2 pitäisi optimoida, jotta voidaan sitten peliteoreettisesti päästä lähelle oman edun maksimointia kun näiden jälkeen vaihe 3 (FIXIT aktivoituu): miten optimoida saatava euro-pohjainen velka/tuki, pääomittaa pankkisektori, antaa infra- tai muu fiskaalielvytys talouteen tavalla, jota EI voida ulostamitata Suomsta + tämän jälkeen optimoida velan/vastuiden siirtäminen Eurosta markkaan, velan/vastuiden maksujen keskeyttäminen ja sen jälkeen oman valuutan kellutus. Eli miten tämä pitäisi optimoida lyhyellä ja keskilyhyellä aikavälillä? Pitkällä aikavälillä ketään ei kiinnosta (lainatanhan rahaa Kreikalle ja Argentiinallekin ja ne ovat sarjavelanmaksunkeskeyttäjiä, täysin epäluotettavia kumppaneita). Hurskas ajattelu siitä, että suomalaisten tulisi järkevästi ajaa yhteistä euro-alueen tai federaali-EU:n etua, sopimuksien pilkkuja noudattaen ja kaikki EU-hurraa-hengessä pitäisi nyt vetää viemäristä alas. Realpolitikia kehiin. Peliteoria ei ole niin vaikeaa. Myös miehitys pitäisi olla valmiina, koska nykyiset puu-ukot ovat ihan pihalla moderneista valuuttamarkkinoista ja keskuspankkilogiikasta. He eivät pystyisi pyörittämään Suomen uutta markkaa, edes apupyörien kanssa. Eli ketkä olisivat keskeisissä rooleissa, ja hoitaisivat mitäkin vastuita? Kun p*ska alkaa lentämään, suomalaisten poliitikkojen ja virkamiesten pitäisi jo siinä vaiheessa olla täysin selvillä, että jokainen maa tulee optimoimaan omaa etuaan, tapahtui sitten mikä tahansa skenaarioista. Suomen tulisi kyetä tekemään sama Suomen pitäisi varautu samaan, eikä jatka ajopuu -ajattelua. Ja Brittien Brexit sähläyksestä pitäisi viimeistään oppia vanha Britti-armeijan sääntö: *_Proper Planning and Preparation Prevents Piss Poor Performance_*

  • @samimiettinen

    @samimiettinen

    4 жыл бұрын

    Hyvää neuvottelutaitoa se vaatii. Juuri nyt Hollanti ja Tanska ja Ruotsi ovat huomattavasti edellä Suomea neuvottelutaktiikassa, tai ainakin siltä vaikuttaa.

  • @samimiettinen
    @samimiettinen4 жыл бұрын

    Kiitoksia palautteesta, liittykää muuten #neuvottelijat- yhteisöön Facebookissa jos neuvottelu kiinnostaa. facebook.com/groups/545145262756950

  • @irmavaananen538
    @irmavaananen5384 жыл бұрын

    Loistavaa!👌❣

  • @esakoivuniemi
    @esakoivuniemi4 жыл бұрын

    Hyvä keskustelu, kiitos. "Kavereiden kesken" keskustellessa ei ehkä tule kiinnittäneeksi kovin paljon huomiota siihen millaisen vaikutelman antaa keskustelua seuraaville ulkopuolisille. Itseäni hieman häiritsi Samin "no joo" kuittailut vähän joka asiaan. Ne synnyttivät vaikutelman, että eihän tässä mistään kovin tärkeästä ole kysymys ja/tai että Tuomaksen näkemykset olivat (Samin mielestä) epärealistisia eivätkä kovin vakavasti otettavia.

  • @samimiettinen

    @samimiettinen

    4 жыл бұрын

    Esa Koivuniemi hyvä huomio, voisi koittaa vetää elokuun jakson hymy pyllyyn-tyylillä. Vakavia asioitahan nämä ovat, mutta kohta 15 vuotta rämpimistä katsoneena on tullut olo että ei voi kuin nauraa. Voisi itseasiassa muutkin kommentoida asiaa jos jaksavat, tyyli on valittavissa kyllä. Kaipa minä tavoittelin tässä kaverien kesken läpänheittoa. Ehkä se on huono tyyli?

  • @esakoivuniemi

    @esakoivuniemi

    4 жыл бұрын

    @@samimiettinenVoi olla ihan vaan makuasia. Ei mikään a-studio tyylikään kyllä kovin hyvältä kuullosta. Olisko läpänheitto "puolituttujen kesken" sopiva kompromissi? :)

  • @jkinkamo

    @jkinkamo

    4 жыл бұрын

    Tyyli sopii minulle. Itse seuraan ihan mielenkiinnosta minulle vieraiden alojen ammattihenkilöiden keskustelua. Ulkopuolisena on ilo seurata näiden "freewheeling"-keskustelua. Jos jotain menee ohi, niin näitähän voi sahata aina uudelleen ja tehdä muistiinpanoja. Kullakin alalla ammattihenkilöt käyttävät alan terminologiaa, se lienee osa ammattitaitoa. Kullakin alalla ammattihenkilöstö verkostoituu ja luulisin että tälläkin alalla tuntevat tai ainakin tietävät kaikki toisensa ja suhtautuvat tosiiinsa kollegiaalisesti. Suurella todennäköisyydellä tämä kanava on suunnattu tämän alan ammattilaisille. Sisältö on kuitenkin mielenkiintoista näin maallikolle. Tämän alan perustiedon tosin pitäisi tässä tilanteessa olla muidenkin kuin alan ammattilaisten tiedossa.

  • @veli-veikkoviljamaa1298
    @veli-veikkoviljamaa12984 жыл бұрын

    Mielenkiintoista keskustelua taas.

  • @samimiettinen

    @samimiettinen

    4 жыл бұрын

    Kiitos, parhaamme yritetään.

  • @veikkoalanko7081
    @veikkoalanko70813 жыл бұрын

    Viisaille Miehille kysymys. Jos ja kun tämä meno jatkuu, kauanko menee ajassa, kun Suomi on konkassa...

  • @anneloytonen3743

    @anneloytonen3743

    2 жыл бұрын

    Muutama vuosi!

  • @ApocalypsFI
    @ApocalypsFI4 жыл бұрын

    Kiitos mielenkiintoisesta videosta. Yksi kehitysehdotus: En ole ääniteknikko, mutta mikrofonien alhainen laatu häiritsee videoon keskittymistä. Voisiko äänenlaatua saada parannettua tulevaisuudessa?

  • @adolfstalin5826
    @adolfstalin58263 жыл бұрын

    Miksi näitä kavereita ei oteta asiantuntioiksi mihinkään ylen ohjelmaan ?😂

  • @TheSibeee

    @TheSibeee

    3 жыл бұрын

    Aina löytyy asiantuntijoita joilta saadaan haluttuja vastauksia, ja valtamedia valitsee vain heidän omaa agendaa ajavia asiantuntijoita.

  • @kepa661

    @kepa661

    3 жыл бұрын

    Sen takia, koska he eivät mene, vaikka kutsutaan. Siihen on syynsä. (On eri mieltä kuin yle ja hallitus)

  • @TheEskimoto
    @TheEskimoto3 жыл бұрын

    Lisää Tuomasta,,,,

  • @Weak1987
    @Weak19873 жыл бұрын

    Saisko jonkun jakson tai asian käsittelyn, jossa annetaan neuvoja keskivertokansalaiselle "Mitä sinun kannattaa tehdä mahdollisten skenaarioiden tapahtuessa?"

  • @samimiettinen

    @samimiettinen

    3 жыл бұрын

    Hyvä idea. Tilanteet elävät, mutta tuollainen olisi kyllä paikallaan tyyliin ”älä hötkyile asuntolainan kanssa, elä sijoita Italian bondeihin, tästä näet jos inflaatiouhka on todellinen, suljetut rahastot voivat sulkeutua tms”

  • @jeee257
    @jeee2574 жыл бұрын

    Jos lupaus on että 2025 ollaan rikkaampia kuin nyt ja kasvu markan kanssa olisi nopeampaa niin kuinka syvä kuoppa eroamisesta siis tulee? Sinänsä lupaus että BKT on korkeammalla tasolla 5v päästä ei ole vielä mikään huippusuoritus?

  • @anteroilmarinen5267
    @anteroilmarinen5267 Жыл бұрын

    Kuuntelen tätä Itsenäisyyspäivän 2022 tunnelmissa ensimmäistä kertaa.. Vain yksi arvelluttava kysymys: onkohan Marin hallituskumppaneineen kuunnelleet (ei ainakaan vaikuta siltä - sen verran tyhmästi ovat asioita hoitaneet tämän parin vuoden aikana..)

  • @JJRegas
    @JJRegas3 жыл бұрын

    Mitenkään GnS Economicsia vähättelemättä kyseessä on yhden henkilön näkemys aisoihin ei minkään erityisen GnS organisaation. Mielenkiintoista keskustelua joka tapauksessa ja hienosti Tuomas onnistunut tuomaan näkemyksiään esille

  • @jkinkamo

    @jkinkamo

    3 жыл бұрын

    Joo eli GnS-yhtiön julkaisut tulisi lukea myös näiden jaksojen ohella.

  • @AnneMLdell
    @AnneMLdell3 жыл бұрын

    Moi, pojat ... itse olen kirjoitellut blogillani (annelindell.blogspot.com) ja Fb:ssä (hakusana anne m. lindell) jo vuosia samoista aiheista. Taidanpa linkittää videonne viimeisimpään Fb-postaukseeni, joka nimenoman koskee syksyllä viimeistään tulevaa isoa rysähdystä., jota yritetään pelastaa liittovaltiolla. Eli, kuten olen sanonut: Liittovaltiosta ei äänestetä. Me vain jonain aamuna heräämme Liittovaltiossa, josta ei sitten enää erotakaan muuten kuin asein. Miksi muuten kuvittelette, että EU havittelee omaa armeijaa - ei ulkoista uhkaa varten (sehän on jo nähty) vaan sisäistä uhkaa varten.

  • @samimiettinen

    @samimiettinen

    3 жыл бұрын

    Kiitos!

  • @waldemarii
    @waldemarii3 жыл бұрын

    Markka markka markka, viitsisittekö puhua siitä mitä tapahtuu markkaan siirtyessä eurolainoille jotka ovat sitten ilmeisesti lainoja ulkomaan valuutassa? En usko että valkojat olisivat erityisen kiinnostuneita vaihtamaan eurosaataviaan markkasaataviksi.

  • @jkinkamo

    @jkinkamo

    3 жыл бұрын

    Euromääräisten, ulkomailta hankittujen lainojen kysymystä ei jostain syystä tässä lähetyksessä tosiaankaan puitu (EDIT: varamaksujärjestelmän yhteydessä on puhuttu: kzread.info/dash/bejne/io1mk7iCiKeen9Y.html). Maininta oli asiakirjasta “How to leave the Eurozone: The case of Finland” ja ohjeet sen lataamiseksi. Latasin. Sivuilla 24-25 on asiaa käsitelty (luku 3.3), tapauksia että euromääräinen laina on Suomesta sekä ulkomailta. Onkohan tästä (lainanhoitokulut) saatavissa jonkinlaista simulaatiokäyrää? Pankeilla ehkä on, mutta se on kai liikesalaisuus. Aika hulppeita, yli 300000 euron asuntolainojakin ihmisillä on, yrityksillä toki isompiakin. Jos se laina sattuukin olemaan ulkomailta? Ylen Areenassa on kuunneltavissa marraskuussa 2018 radioitu Brysselin koneen jakso “Onko euron hajoamiseen syytä varautua, jos maailmantalous alkaa kiristyä, Tuomas Malinen.”. Firman ennusteen mukaan eurovaluutta “hajoaa joko kokonaan tai osittain” viiden vuoden kuluessa 80 % todennäköisyydellä, paljonko lie nyt "kertoimet kohteelle". Jos niin kävisi, ei niistä lainoista kai voisi enää neuvotella siinä tilanteessa?

  • @tonivuorinen2223

    @tonivuorinen2223

    3 жыл бұрын

    puheenvuoro.uusisuomi.fi/samimiettinen/168402-nationalekonomi-for-jurister-ja-lex-monetae/

  • @simopeltopera7720
    @simopeltopera77203 жыл бұрын

    Saksaa peesataan jälleen ja sama on oleva loppukin :(

  • @kepa661
    @kepa6613 жыл бұрын

    Mitä mieltä itse olet Sami. Onko Suomi menossa tähän liittovaltio hullutukseen ja eroaako Suomi eu:sta?

  • @liisaeskelinen1909
    @liisaeskelinen19093 жыл бұрын

    Se markka olisi siis kannattanut säilyttää rinnakkaisvaluuttana, niinkuin Italiassa liira, ja asuntovelat pitää valtion sisäisinä markkapohjaisina velkoina, niinkö se olisi pitänyt tehdä? Silloin asuntovelalliset eivät olisi kärsineet euroerosta, eikö?, niikö?' Silloinko markkaa ei olisi tarvinnut erikseen devalvoida, jos se olisi ollut rinnakkaisvaluuttana käytössä koko ajan, ilmeisesti kelluen, niinkö? Sekin liirako se kelluu siellä Italiassa? Selostakaapa nyt tyhmälle, miten ne maksujärjästelmät käytännössä yhdessä hoidetaan, siis markka sisäisenä valuuttana ja euro ulkovaluuttana, ja molempia voi käyttää maksamiseen halutessaan. Tämän systeemin avullako se euro-eron hoitaminen onnistuu helpoiten? Mikä se Suomen Pankin rooli on tässä pelissä? Eikös se olisi voinut tehdä niitä velkakijekuoria sinne Luxemburgin pankkiinnäilläkin asuntolainoilla, ja lamojen yteydessä kuitata voittoina nämä velat, jolloin markkaan siirtyminen olisi tavallaan devalvaation yhteydessä kuitattu. Näillä kaksoisvaluuttamaillahan on omat keskuspankit olemassa. Miksi EU on tämän keskuspankkien säilttämisen alunperinkään sallinut, kun muualla maailmassa pankkiirit ovat sodilla kaataneet näitä eri maiden keskuspankkeja, jos eivät liity NWO:iin. Jos ajatuksenjuoksuni on oikeilla jäljillä, niin kaksoisvaluutalla Suomi olisi EU:ssa turvannut alusta lähtien oman selustansa kriisien yhteydessä, eikö? Sehän olisi vaikuttanut Suomen neuvotteluasemiin vahvistavasti EU-pöydissä, eikö, Suomi olisi pakko ottaa vakavasti, muuten fixit! Mikäs hätä Italialla oikeastaan erota, koska rinnakkaisvaluutta käytössä, eikös se mahdollista vaan EU:lta saatavien velkojen siirtämistä kansalliselle liirapuolelle tai ulkomaisten pankkien kirjekuoriin ja niiden maksamatta jättämisen, ja eikös se oma keskuspankki voi jakaa sitä rahaa velkana Italian kotitalouksille miten lystää? Tätä taustaa vasten, niin toimiko Suomen Pankki oikein 90:l:n lamassa, eikös ne ulkomailta otetut lainat olisi voinut hoitaa markkalainoiksi silloinkin näille yrityksille, eikä ajaa niitä konkkaan, vaikka valtion takauksella, kun sitten jouduttiin kitenkin ottamasn hurjasti ulkomaista velkaa laman hoitoon samaan aikaan. Nämä yritykset olisi voitu siis pelastaa ihan vaan siirtämällä johonkin ulkomaiseen pankkiin johonkin kirjekuorern odottamaan lamaa, ja kuitata siinä yhteydessä saatavina. Oliko niin, että riittävää talousosaamista ei siis Suomen Pankissa ollut, tai hallituksen talousneuvojilla, niinkö, kun tälläinen kämmi tehtiin silloin. Vai johtuiko tämä menettely siitä, että EU neuvottelijat olivat etukäteen ilman kansan suostumusta luvanneet luopua markasta ja siirtyä yhteisvaluutta euroon, mutta eivän silläkään olisi pitänyt olla mitään tekemistä tämän laman hoidon kanssa. Siis Koivisto ei ollutkaan rahamies, vaikka oli Suomen Pankissakin ollut töissä, vai olikorahamies, ja kenen pussiin pelasi, kun näin menetteli, vai eikö näitä nykyään käytössä olevia instrumentteja silloin vielä ollut. Miksi ne velat annettiin ulkomaiselle perintäyhtiölle ylipäätään? Mikä siinä pisti näin menettelemään? Olisiko asiat voitu hoitaa toisin jos olisi ollut a: tahtoa tai b:osaamista? Vaikuttiko jokin lainsäädäntö tähän silloiseen toimintaan? Kiitos hyvästä ohjelmasta, näitä keskusteluja eurosta olisi kaivattu kipeästi jo kolmekymmentä viisi vuotta sitten! Silloinhan tästä valuutta-asiastakaan ei käyty mitään julkista keskustelua. Toivottavasti nyt ei vaan ole liian myöhäistä!

  • @samimiettinen

    @samimiettinen

    3 жыл бұрын

    Hyviä kysymyksiä. Ruotsi tai Puola ovat esimerkkejä kaksoisvaluuttatoteutuksesta EU:n sisällä. Eli kannattaisi olla oma vastasyklinen oma valuutta maan kansalaisille ja euro on sitten rinnalla joillekin kansainvälisille sitoumuksille, ei mieluiten kuitenkaan ikinä velan maksuyksikkönä.

  • @Jaikukki
    @Jaikukki3 жыл бұрын

    Olen katsonut molempien herrojen podcasteja useaankin otteeseen ja tuli tässä tämän jälkeen mieleen kysymys, jossa pohdin että millä tavalla valuuttaunioni euroopassa voisi toimia. Taisit mainita jossain podcastissa pelkästään Benelux-maiden valuuttaunionin. Voisiko euron pelastaa tiettyjen maiden ero? Esimerkiksi Kreikka, Italia, Espanja. Tiettyjen maiden exitti auttaisi euroa löytämään koheesion ja tasapainottamaan netto maksaja/saaja skaalaa. Välimeren maista valuisi euroja takaisin pohjoisempaan suuntaan ja eurossa tapahtuisi devalvaatio, joka parantaisi kertaheitolla eurooppalaisten (myös suomalaisten) yrityksien vientimarkkinoita. Mikä sai ylipäätään Kreikan pysymään eurossa niin kovasti ja miksi siihen oli euroryhmässä niin kova tarve? Lähteekö koko tarve ja poliittinen tahto siitä premissistä liikkeelle, ettei haluta yhdenkään pankin kaatuvan -hinnalla millä hyvänsä?- Mitä konkreettisia seurauksia pankkien kaatumisesta olisi, jonka voisi oletettavasti tapahtuvan ellei esimerkiksi ranskalaiset pankit saa velkojaan takaisin italialaisilta pankeilta? Mikä tarve eurolla on ylipäätään pitäytyä maissa, joissa se ei selvästi toimi vai vaatiiko sen toimiminen yhdessä maassa sitä, että se ei toimi neljässä muussa maassa, kuten esimerkiksi Saksa on hyöytynyt eurosta toisinkuin välimeren maat. Tiivistän vielä johonkin ydinkysymykseen: Voisiko euro oikeasti toimia pienemmällä valtiomäärällä paremmin, kuin mitä nyt? Ja miten näette, voiko EU:lla olla tulevaisuutta ilman euroa?

  • @tonivuorinen2223

    @tonivuorinen2223

    3 жыл бұрын

    Hyvä ja laaja kysymys. Kreikka ei lähtenyt eurosta lähinnä siksi ettei lopulta halunnut lähteä. Kreikka saa tulonsiirtoa ja Etelä-Euroopassa on muutenkin ajatus että siirryttäisiin tulonsiirtounioniin. Euro voisi toimia tulonsiirtounionina jossa yhteinen verotus, finanssipolitiikka sekä perustuslaki mut maailman historiassa itsenäisten valtioiden yhteisvaluutat eivät ole toimineet. www.libera.fi/2020/04/20/eurolle-kaikki-on-mahdollista-myos-hajoaminen/

  • @tonivuorinen2223

    @tonivuorinen2223

    3 жыл бұрын

    Itse uskon että jos yksi maa lähtee eurosta, sen jälkeen muitakin lähtijöitä on ja euro hajoaa siihen.

  • @tonivuorinen2223

    @tonivuorinen2223

    3 жыл бұрын

    EUlla on toivottavasti tulevaisuus ilman euroa. Jos euron hajoaminen hoidetaan fiksusti niin EU säilyy. Teoriassa euro toimisi paremmin pienemmällä valtiomäärällä mutta ongelma on vaihtotaseiden tasausmekanismien puuttuminen. Se vaatisi tulonsiirtounionin. Summaten. Valuutta vailla valtiota ei toimi.

  • @matkapetealbania3159
    @matkapetealbania31592 жыл бұрын

    🇫🇮👹🇫🇮👹🇫🇮👹🇫🇮👹

  • @kryptokeskus
    @kryptokeskus3 жыл бұрын

    Olemmeko kohta Asteriksin ja Obelixin kylä? Brexitissä? E-Kruunu Ruotsissa? Entä Estcoin? aki@kryptokeskus.fi

  • @whiteeagle470
    @whiteeagle4704 жыл бұрын

    SUOMI HETI IRTI EU:STA!

  • @igorkarelians-wpskins846

    @igorkarelians-wpskins846

    4 жыл бұрын

    kzread.info/dash/bejne/nq2ip7R9oMiuh8o.html

  • @therokkaperkele

    @therokkaperkele

    4 жыл бұрын

    @@igorkarelians-wpskins846 ja sä uskot tähän videoon ku jo nyt tiedetää että enemmistö äänesti eu:ta vastaan ja tää fiksattiin ääntenlaskuissa eu myönteiseksi

  • @samimiettinen

    @samimiettinen

    4 жыл бұрын

    Sitäkin strategiaa voisi pohtia skenaarioiden kautta. Itse pidän EU:ta hyödyllisenä ja euroa vaarallisena nykymuodossaan. ECU2-järjestelmällä voisi koittaa pelastaa euronkin. Tässä Malisen kanssa kirjoitettu lyhyt artikkeli ECUXIT-mallista: en.eurothinktank.fi/?p=102

  • @igorkarelians-wpskins846

    @igorkarelians-wpskins846

    4 жыл бұрын

    @@therokkaperkele Tietysti uskon jos kerran itse esiinnyn, olen ja puhun siinä 🤔

  • @penttiimmonen8806

    @penttiimmonen8806

    3 жыл бұрын

    Kylläpä tuo paistaa Hallitus ministereiden kommenteista että suuna päänä menossa tähän tukipaketti juttuun ja liittovaltioon.

  • @jarmoseppala7654
    @jarmoseppala76543 жыл бұрын

    Moi. Tuota onhan tämä täyttä paskaa, mutta herra Malinen miten itse hoitaisit todella aran tilan tilanteen....muuten kuin täydellissa katotasroffissa..kunnioittaen vastastaustasi odotellessa.. kiitos.

  • @kryptokeskus
    @kryptokeskus4 жыл бұрын

    Malinen, otappa yhteyttä asap. aki(at)kryptokeskus.fi t.Aki Ylinen/Kryptokeskus.fi tsek RELA-coin.com Lompsa.com Kryptokeskus.fi/sjcoin kryptokeskus.fi

Келесі