Nami Başer LACAN 2020

Nami Başer, baba tarafından Giritli, anne tarafından ise Gürcü asıllıdır.[1] 1924 yılı Mübadele kapsamında Türkiye'ye gelen Girit Kandiyalı Mehmet Başer ile İstiklal Savaşı Gazisi Batumlu Süleyman Torunoğlu'nun kızı Nigar Torunoğlu'nun ikinci çocuğu olarak 24 Eylül 1950'de Bursa'nın bir sahil kasabası olan Mudanya ilçesinde dünyaya geldi.
Orta öğrenim ve lisede burslu olarak İstanbul Galatasaray Lisesi'nde okudu. Galatasaray Lisesi'ni birincilikle tamamladığından dönemin Frasız Cumhurbaşkanı Charles de Gaulle tarafından özel bir bursla Strasbourg Üniversitesi Felsefe ve Edebiyat Bölümlerine girdi. Bu yıllarda ünlü Fransız filozofu Jean-Luc Nancy'nin öğrencisi olan Başer, hocası aracılığıyla Jacques Derrida, Roland Barthes gibi dönemin ünlü düşünürleriyle de tanışma şansı buldu. Aynı üniversitede yine Felsefe ve Edebiyat alanlarında (edebiyatta Flaubert, felsefede Kant üzerine hazırladığı tezlerle) yüksek lisansını tamamladı.
Doktora eğitimi için gittiği Paris'te Vincennes Üniversitesinde (Paris-8) edebiyatta Rimbaud, felsefede de Hegel-Marx ilişkileri üzerine yaptığı tezlerle doktorasını vererek Türkiye'ye döndü. Felsefe, edebiyat ve Psikanaliz üzerine birçok çalışmaları da bulunan Başer, Lacan adlı eseriyle ünlü psikanalizi değişik bir yorumla inceledi. Yine Roudinesco tarafından bu alanda yazılan iki eseri de (Her Şey Ve Herkese Karşı Lacan, İçimizdeki Karanlık Yan) Türkçeleştirdi. Roudinesco, Hoffmann, Meignand, Major gibi psikanalistlere Antonio Negri, Jean-Luc Nancy, Alain Badiou, Jacques Rancière gibi filozoflara Türkiye'ye geldiklerinde simültane çeviriler yaptı. Sırasıyla Galatasaray Lisesi, Bursa Işıklar Askeri Lisesi, Uludağ Üniversitesi ve Galatasaray Üniversitesi'nde çalıştı. Türkiye'de yaklaşık 10 yılda alınan diplomayı Fransa'da 6 yılda aldığı için YÖK Kendisine denklik sorunu çıkardı ve Başer, bununla tam 25 yıl uğraştı. 1993 yılında göreve başladığı Galatasaray Üniversitesi'nden (Felsefe Bölümü) 2017 yılında emekli olmuştur. Emekli olduktan sonra Okan Üniversitesi Konservatuvar Tiyatro bölümünde profesör olarak görev yapmaya devam etmekte ve Metinlerle Dünya Tiyatro Tarihi dersi vermektedir.
tr.wikipedia.org/wiki/Nami_Ba...

Пікірлер: 8

  • @niluferdincdemirok745
    @niluferdincdemirok7452 жыл бұрын

    Seminer çok verimliydi. izleme listemde yerini aldı. Tekrar tekrar izlemek gerek. Sonsuz teşekkürler

  • @thorsirre7970
    @thorsirre79704 жыл бұрын

    Nami Başer kişiliğiyle ve akademik yetkinliği ile Türkiye’deki en kıymetli isimlerin en başında gelir.. Hocamı görmeyeli 4 yıl olmuş. Paylaşım için teşekkürler.

  • @comaryaman371
    @comaryaman3714 жыл бұрын

    Paylaşım için tesekkurler

  • @aligulsen2851
    @aligulsen28516 ай бұрын

    ne kadar dağınık bi anlatım..ne kadar bölük pörçük...aklına geleni söylemek gibi..akademik bi yön bulamadım...özür dilerim

  • @naynay680

    @naynay680

    2 ай бұрын

    bilmece nesin nesiydi? siyah beyazdan 2sinden birini bilmek neyin nesi

  • @naynay680
    @naynay6802 ай бұрын

    bilmeceyi anladıysam arap olayım:)) çok acayip ,garip...

  • @serkanbsmn4444
    @serkanbsmn4444 Жыл бұрын

    Çok güzel bir seminer ancak elektroşok tedavisi için söylenen şeyler maalesef gerçeği yansıtmıyor.

  • @paxil54
    @paxil544 жыл бұрын

    Sürekli öksürüp parazit yapan birileri dışında çok güzel bir seminer olmuş. Teşekkürler emeği geçenlere.