MUZ BAHÇESİNDE BAKIM ONARIM NASIL YAPILIR?

Muz bahçesinin yıllık bakımı (onarım) işlerinin ne olduğunu ve nasıl yapıldığını anlattım. Yeni birçok yatırımcının muz serası kurduğu bu dönemde doğru bakım işlemlerinin püf noktalarından bahsettim

Пікірлер: 18

  • @user-uc9cc3iq8v
    @user-uc9cc3iq8v9 ай бұрын

    Hatay arsuzda muz seramiz var bu yil bizimkide biraz gec kaldi nematod hastaligina yakalandi ama uygulamayla atlattik cok sukur yuzde ellisini hasat ettik

  • @bunyaminkozak
    @bunyaminkozak3 жыл бұрын

    Doktorum elinize dilinize sağlık. Video çok güzel eğitici olmuş. Emeği geçenlere teşekürler. İzninizle paylaşıyorum.

  • @DrAGandDrop

    @DrAGandDrop

    3 жыл бұрын

    Arkadaşım teşekkür ederim. Senin işlere giriyorum biraz ama senden bunları duymak daha da güzel.

  • @nigaryazkac8621
    @nigaryazkac86213 жыл бұрын

    Doğada hersey bir diğeri için, tamamlar ve devamlılığı saglar.....muhteşem şey bu ahenk içinde uygun method ile tarim yapmak.Tam destek hep destek 💚💙

  • @DrAGandDrop

    @DrAGandDrop

    3 жыл бұрын

    Yapmaya çalıştığımız tam da bu. Uygarlık bize; doğaya hakim olmak, doğa ile mücadele etmek olarak anlatılırdı. Önce bu tanımın değişmesi gerek. Uygarlık doğayla didişmek değil, doğayla uyumlu, doğayı koruyan bir yaşam sürebilmek olarak tanımlanmalı.

  • @mustafagurses6287
    @mustafagurses62873 жыл бұрын

    Kolay gelsin Celik

  • @yukselikiz
    @yukselikiz3 жыл бұрын

    Hocam maşallah kolay gelsin . Bolca muz bahçelerini görmek istiyoruz . Merakla bahçenizde çekilen videoları bekliyoruz ...

  • @mustafaaktoy827
    @mustafaaktoy8273 жыл бұрын

    Abi yeni muz serası yapıyorum muz fidesi için hangi firmayı yı önerirsiniz? Ve boyutları kac cm olmalı?

  • @DrAGandDrop

    @DrAGandDrop

    3 жыл бұрын

    Ben Toros'un fidelerini kullandım ama diğer firmalar da olur. Fidan boyu 15-20 cm. bile yeter. Boyuna çok takılmamak lazım. Uygun dikim zamanında toprakla buluşunca fidan hızla büyür. Ancak dikim zamanını belirleyince fidan siparişini erken vermek gerek, malum talep çok.

  • @zeynepkose7084
    @zeynepkose70842 жыл бұрын

    Hocam muz ağaçları neden sezeryan doğuma maruz kalır ağaçlarının çoğu doğum yapmadı geçen yıl 2020nin Ekim ayında ektik

  • @DrAGandDrop

    @DrAGandDrop

    2 жыл бұрын

    Aslında ekim zamanı uygun. Şimdiye kadar çoğu hasat edilmiş olmalıydı. Muzu bilen bir ziraat mühendisine danışmakta fayda var.

  • @omercaganavcnnbyklar8884
    @omercaganavcnnbyklar88843 жыл бұрын

    Sayın Doktorum, tarım akılcı bir şekilde yapıldığında, ürünün bakımı çok iyi yapıldığında ve pazarı iyi araştırıldığında, ‘tarımda iyi par var’ diyebilir miyiz?

  • @DrAGandDrop

    @DrAGandDrop

    3 жыл бұрын

    Üzgünüm, bu kadar kolay diyemeyiz bence. Bunların hepsi ön koşul ama iyi para için yeter mi bilmem. Salgın ortamında her iş o kadar kötü gidiyor ki, tarım da salgından nasibini alsa da görece daha iyi görünüyor. Ancak tarımda istikrar sorunu çok büyük. Bir de herkesin beklentileri, iyi paradan anladığı farklı. Tarımda yatırım maliyetleri yüksek. Alternatif yatırımlarda genelde daha iyi kazanılabiliyor. Ancak tarımda yatırımı tamamladıktan sonra batma riski az. Az ya da çok kazanılır. Bir de arazilerin değerlenmesi ayrı bir kazanç oluşturur. En önemlisi de üretmek çok zevklidir.

  • @omercaganavcnnbyklar8884

    @omercaganavcnnbyklar8884

    3 жыл бұрын

    @@DrAGandDrop Hocam dönümünden yıllık 50-60 bin tl kar almamız bence iyi paradır. (Arsa ve sera kurulum maliyetini amorte ettikten sonra.) Hem çok da huzur verici bir iş, stresli değil. Ayrıca katma değeri muzdan çok daha iyi ürünler var. Pitaya, passiflora, papaya gibi. Bunları neden düşünmediniz hiç? Muzun karlılık oranı çok düşük geliyor bana.

  • @DrAGandDrop

    @DrAGandDrop

    3 жыл бұрын

    @@omercaganavcnnbyklar8884 Bahsettiğiniz rakamlar pek mümkün değil. Ortalıkta telaffuz edilen rakamlar gerçekçi değil. Muzun ekonomisi - Maliyet kar analizi isimli videomda bu konuyu işlemiştim. Diğer bahsettiğiniz türlerle ilgili denemelerimiz var. Ama muz ana işimiz ve en iyi bildiğimiz. Zamanla başka alternatif ürünler de düşünebiliriz.

  • @huseyinkuzu33
    @huseyinkuzu333 жыл бұрын

    Kökleri temizlemek ne işe yarıyor?

  • @DrAGandDrop

    @DrAGandDrop

    3 жыл бұрын

    Muzun gerçek gövdesini oluşturan kök bölgesi, ağacın diğer kısımları gibi kolay çürümez. Parçalamazsak yıllarca toprak içinde kalabilir. Her yıl oluşarak birikecek bir kök yapısı da yeni fidanların gelişimine engel olabilir.

  • @huseyinkuzu33

    @huseyinkuzu33

    3 жыл бұрын

    @@DrAGandDrop anladım teşekkür ederim