Molukse treinkaping bij De Punt | Staat aansprakelijk voor doden gijzelnemers?

Het Gerechtshof Den Haag heeft geoordeeld dat de Nederlandse staat niet aansprakelijk is voor het geweld tijdens de beëindiging van de treinkaping door Molukse jongeren bij De Punt in 1977. Bij de actie kwamen zes gijzelnemers en twee gijzelaars om het leven. De Nederlandse staat heeft diverse onderdelen van defensie ingezet om de kaping tot een einde te brengen. Straaljagers, pantservoertuigen, sluipschutters, en mariniers werden ingezet.
Nabestaanden hebben de Nederlandse staat aansprakelijk gesteld omdat het geweld onrechtmatig zou zijn. De geweldinstructie zou erop gericht zijn om de gijzelnemers om het leven te brengen. Het gerechtshof oordeelde echter dat dit niet is komen vast te staan. Er waren diverse aanwijzingen dat het geweld noodzakelijk was om de treinkaping te beëindigen, gelet ook op de gijzelaars die nog in levensgevaar verkeerden en beschermd moesten worden.
In de nieuwe update van mijn videocolleges leg ik je uit wat het gerechtshof precies heeft geoordeeld, en aan welke voorwaarden de staat moet voldoen voordat zij dodelijk geweld mag inzetten.
Laat je me weten als je vragen hebt? Ik beantwoord ze graag!
Op de hoogte blijven van volgende afleveringen? Abonneer je dan zeker ook op mijn kanaal via / verweijsvideocolleges
Kijk het laatste live videocollege terug
• Constitutionele toetsi...
Volg mij op Twitter:
/ erikpjverweij
Volg mij op Facebook:
/ verweijsvideocolleges

Пікірлер: 2

  • @WicherBos
    @WicherBos3 жыл бұрын

    Ik vind je in je inleidende zinnen te mild… context: bij de kaping in wijster is gewoon een passagier geëxecuteerd door de kapers toen… en men dreigde dat opnieuw te doen… oorzaak die ik mis: De leiders van de Molukkers hebben een onrealistische droom gekoesterd en die leidde tot deze escalaties… Verder opnieuw een fijne, duidelijke uitleg over de uitspraak…

  • @Verweijsvideocolleges

    @Verweijsvideocolleges

    3 жыл бұрын

    Ik heb bewust geprobeerd om niet te veel op de inhoudelijke eisen van de gijzelnemers in te gaan. Dat is eigenlijk niet zo relevant voor de beoordeling van het geweld. Wat inderdaad wel relevant is, is de executie in 1975. Dat heeft het gerechtshof (terecht) wel meegenomen, door deze executie te betrekken bij de beoordeling of sprake is van "noodzakelijk" geweld. Fijn dat de uitleg helder was!