ملائکه مُهَیمِن - آیت الله محمد رضا نکونام

«تَنَزَّلُ الْمَلاَئِکةُ وَالرُّوحُ فِیهَا بِإِذْنِ رَبِّهِمْ مِنْ کلِّ أَمْرٍ».
در شب قدر، تمامی فرشتگان حتی فرشتگان بزرگی مانند جبرائیل، میکائیل، اسرافیل و عزرائیل نزول می‌کنند و هریک عهده‌دار سمتی می‌شوند که در مدیریت ناسوت مؤثر است. برای نمونه جناب عزرائیل، مرگ و زندگی و جناب جبرائیل، خیرات معنوی را عهده‌دار می‌شود. در این شب، خداوند هرچه نیرو دارد، به زمین می‌کشاند. در این میان از «روح» با عنوان ویژه و ممتاز گفته شده است. روح همان‌گونه که به صورت جداگانه آمده است، برتری آن را بر فرشتگان مدبّر می‌رساند؛ یعنی بر همان فرشتگانی که مأمور شدند بر جناب آدم سجده کنند. جناب روح همانند ملائکهٔ مهیمن است که امر به سجده خطاب به آن‌ها نبوده است. قرآن‌کریم این گروه را «عالین» نامیده است:
«یا إِبْلِیسُ مَا مَنَعَک أَنْ تَسْجُدَ لِمَا خَلَقْتُ بِیدَی أَسْتَکبَرْتَ أَمْ کنْتَ مِنَ الْعَالِینَ».
ـ ای ابلیس چه چیز تو را مانع شد که برای چیزی که به دستان قدرت خویش خلق کردم سجده آوری؟ آیا تکبر نمودی یا از عالین (= برترین‌ها) هستی؟!
«الرُّوح» از «امر» خدای تعالی است: «قُلِ الرُّوحُ مِنْ أَمْرِ رَبِّی». آیا این روح، همان است که در انسان دمیده شده است: «فَإِذَا سَوَّیتُهُ وَنَفَخْتُ فِیهِ مِنْ رُوحِی». آدمی تنها با یک‌دم از این روح، این‌همه بزرگی یافت تا آن‌جا که فرعونش «أَنَا رَبُّکمُ الاْءَعْلَی» می‌گوید و پیامبر خاتمش تا «دَنَا فَتَدَلَّی. فَکانَ قَابَ قَوْسَینِ أَوْ أَدْنَی. فَأَوْحَی إِلَی عَبْدِهِ مَا أَوْحَی» می‌رود. روحی که نفخه‌ای از آن چنین می‌کند، به خمسهٔ طیبه علیهم‌السلام که می‌رسد، بر آن‌ها در شب قدر نازل و خاکسار می‌شود؛ چرا که ظهور خلقت امیرموءمنان علیه‌السلام است و اظهار ادب به منشأ پیدایش خود دارد.
در سورهٔ قدر، «شب»، «قدر» و «امر» حایز اهمیت می‌باشد. امر، برخلاف شب و قدر که ثابت هستند، متغیر است و هرساله، امر دارای اختصاص و امتیاز می‌باشد و هر معصومی نیز یک «امر» دارد. پس امر در «تَنَزَّلُ الْمَلاَئِکةُ وَالرُّوحُ فِیهَا بِإِذْنِ رَبِّهِمْ مِنْ کلِّ أَمْرٍ» تنها مربوط به سال جاری است و با سال‌های گذشته و آینده تفاوت دارد؛ همان‌گونه که صاحب امر نیز در هر زمان و مکان متفاوت است. صاحب امر، گاهی حضرت نوح، گاهی حضرت داوود، گاهی پیامبر اکرم، گاهی امیرموءمنان و در عصر غیبت، امام عصر علیهم‌السلام می‌باشد و برای همین به حضرت حجت علیه‌السلام ، صاحب امر گفته می‌شود.
آیت الله محمد رضا نکونام فیلسوف عصر حاضر با بیش از هشتصد اثر علمی نوپدید
ayatollahnekounam.com

Пікірлер

    Келесі