Midilli Adası Gezi

2024 Kurban Bayramı Tatilinin dördüncü gününde 19-21 Haziran tarihleri arasında Lesvos (Midilli) Adası’na eşimle küçük bir gezi gerçekleştirdik. Daha önceden Samos ve Sakız Adalarını gezdiğimiz için, ayrıca İzmir Alsancak Limanından vapur kalkıyorken Midilli’yi deneyimlemek istedik.
Biletleri bilet.izdeniz.com.tr/ üzerinden 2 kişi git gel 120 Euro olarak aldık. Yeşil Pasaport olduğu için kapı veya schengen vizesi ile uğraşmadık. İzmir-Midilli arası, yaz döneminde İzmir BŞB haftada 2 gün sefer düzenliyor. Hava ve deniz durumuna göre 2 saat 45 dakika ile 3 saat 15 dakika arasında sürüyor sefer. Sabah saat 8.30 olarak planlanan hareket saatinden 1 saat öncesinde Limanda bulunan İzdeniz Gişesinden, aldığınız biletleri pasaport ve çıkış harcınızı göstererek çıkarabilirsiniz. 8.00 gibi pasaport kontrol başlıyor, bayram dönemi olduğu için 8.00 da başlayan kontrol 09.00’a kadar sürdü ve hareket 09.05 olarak yapabildik. İzdeniz Vapuru içerisinde çay kahve sandviç su ve tuvalet gibi olanaklar var.
Vapur Midilli Limanına yanaştıktan sonra kapı vizeliler başka bir kuyruğa girerken (bekletiliyorlar), yeşil pasaport ve schengen vizeliler direkt pasaport kontrolüne alınıyor. Hayatımdaki en hızlı pasaport kontrolü olabilir ama memur mührü bastıktan sonra pasaportu biraz tavırlı attı 😊.
Liman çıkışında yaklaşık 6-7 tane yan yana araç kiralama şirketi bulunmakta. Araçların ekonomik sınıfları günlük 45-60 Euro arasında kiraya veriliyor. Ben adalara her gittiğimde inişte sorunsuz bulmuştum araç fakat Bayram tatili ve kapı vizesini hesaba katmadığımdan dolayı araçsız kaldık ilk başta. Midilli’ye sadece İzmir’den değil Ayvalık-Çanakkale gibi yakın illerden farklı turlar da turist getirmektedir. Ben Discovery Şirketinden 2 günlük 150 Euro’ya Ford Puma kiraladım. Aracı aldıktan hemen sonra turumuza başladık, Midilli Merkezden çıkıp 30 euroluk benzin alıp bir dağ köyü olan Agiasos’a devam ettik. Midilli Port ile Agiasos arası 27 km (35 dakika). Dağ köyü Agiasos Arnavut kaldırımı ve dükkanları ile “Şirince’ye” benziyor. Fakat burada şarap değil seramik ve tahta işçiliği meşhur. Aslında onlar da meşhur değil de gelenlere dağ başında ne sunabiliriz diye bunları bulmuşlar. Bence şehrin merkezinde asma ve sarmaşıkların yaptığı gölge meydanda kahveden bir şeyler içip pasta börek yemek için bile gidilir. Acıktıysanız ve biraz soluklanalım derseniz Agiasos girişinde yani siz ayrılırken “KISMET” isimli restorana oturabilirsiniz. Agiasos’tan çıkıp Anaxos’ ta bulunan ilk gün tuttuğumuz apart otel “The Coast’a doğru yola çıktık. Agiasos ve Anaxos arası 52 km (1 saat). Anaxos - Petra - Molyvos (Mithymna) bu 3 yerleşim araları toplamda 7-8 km. Adanın kuzeyinde zaman geçirecek ve denize girecekler bu hattı mutlaka denesin. Ben kuzeyde buraları göreyim, yok üzerine Güneyde Plomari’yi göreyim batıda Sigri’ye gideyim derseniz şoförlük ve panoramik amelelik yapmış olursunuz. Ada tatilde arabada geçirilmeyecek kadar büyük. Anaxos’un 1 km uzunluğunda bir sahili ve 7-8 tane işletmesi var. Anaxos sanki 1990’ların bakir Fethiye, Marmaris koyları gibi. Petra kasabası bu adı tam ortasında bulunan 35 metre yüksekliğindeki kayadan almaktadır. Kayanın üstünde, 114 basamak ile ulaşılabilen, Panagia Glikofilusa (sevgiyle öpen Meryem Ana) Kilisesi bulunmaktadır. Deniz faslı sonrasında hazırlanıp Molyvos (Mithymna)’a yemeğe gittik. Kasabanın en üstünde bir kale ve kasabanın girişinden Limanına kadar Arnavut kaldırımlı yürüyüş yolu bulunmakta. Yolun sağında kafeler ve solunda (denize bakan kısım) sandalye masalar bulunmakta. Yemek için ya şehrin üst yolundaki Molyvos Star Restoran veya Limanda Bulunan Octopus, SeaHorse, Captains Table gibi yerlere oturabilirsiniz.
İkinci günümüzde Petra’da deniz kenarı Bake and Cake kafesinde kahvaltımızı yaptık, kiliseye gidip denize girdik ve Petra’dan yine adanın kuzeyinde bulunan balıkçı kasabası Skala Sikamineas’a gittik. Petra ile arası 28 km ama virajlı yolları olduğundan 45 dakika sürüyor. Skala Sikamineas küçük bir balıkçı kasabası. Bu kasabada balıkçıların ibadeti için kurulmuş küçücük bir şapel (Panagia Gorgona - Holy Church of the Dormition of the Virgin Mary) bulunmakta.
Skala Sikamineas’tan çıktıktan sonra 15 km uzaklıkta bulunan Taxiarches Kilisesi’ne ve Mantadamos kasabasına uğradık. Taxiarches kilisesi bu civardaki en baba kiliselerdenmiş. Özellikle Rumların çok önem verdikleri ve çok saygı duydukları bir ibadethane ve mucizeleri olduğu rivayet ediliyor… Pilotları ve kaptanları koruduğuna inanılıyor. Buradan çıkışta Midilli yolu üzerindeki Lidl mağazasına uğrayıp merkezdeki otelimize yerleştik. Zaman kaybetmeden Midilli’nin güneyinde 15 dakikalık mesafede bulunan ve adanın en güzel (bana göre) plajı olan Agios Ermogenis’e gittik. Yolu kaliteli asfalt ve plajda işletme-duş- soyunma kabini olanakları bulunuyor. Yemek için körfezin sonunda yer alan ve her Türk turistin mutlaka yemek için gittiği Şişman'ın Yeri Jimmy's Fish Restaurant’ta yemek yedik.

Пікірлер: 1

  • @emilydown4905
    @emilydown49053 күн бұрын

    Teşekkür ederiz...ses çok azdı