Metsolan Metsäkoulu 202 - Metsätalouden 27 vuoden tulos

Ғылым және технология

Tästä useammankii metsätalouden ammattilaisen kanssa juttelin, että sisältyykö laskelmaan joku periaatteelinen virhe tai epävarmuus, muutakuin tuo puustopääoma ja pinta-alalla ja ajalla painottaminen sekä omatyö, jotka tuli ilmi, mutta ainakaan näissä keskusteluissa ei sellaista tullut esiin.

Пікірлер: 79

  • @pajamieshp
    @pajamieshp2 жыл бұрын

    Itse aloitin kotitilan maksamisen v96 ja puun hinta ihan surkea. Isoja aukkoja tuli. Tällä hetkellä on hyvä kun hakepuuta saa yllinkyllin. Seuraavaks ootan sopivaa hetkeä ja myyn kaikki, ainakin puut, ennen kuin jakkupukuhallitus lunastaa maat ja pellot valtiolle.

  • @motozeta50
    @motozeta502 жыл бұрын

    Kiitos Jouni ! Rehellinen loppu litviikki !👌

  • @samivainola4396
    @samivainola43962 жыл бұрын

    On hyvä tarina "vapaasta taloudesta" totaali kartelli vaan täällä suomessa kun tuottaja saa luun käteen ..... . Kiitos tarkoista luvuista

  • @mrvallumies2209

    @mrvallumies2209

    2 жыл бұрын

    On se tuottoo nuokii prosentit.voin sannoo että kirkkaasti parempi on tuo metän tuotto.ja säillyyhän siinä puuvarasto kaarnan alla.Toisin on maatallouvessa. Meillä menee kirkkaasti miinukselle. Ei oo palkkaa työlle saatu ennee monneen vuoteen.nyttennii on jo pelkästään lannotteet kallistuneet .euro/ kilo. Ei pystyty ostamaan viime kesälle ennee lannoitteita.Pankin johtakin soittel että ois eräpäivä.Kysyin että mitä lähettäs metättämmään.

  • @duffekoiranen

    @duffekoiranen

    2 жыл бұрын

    @@mrvallumies2209 Pyri lopettamaan maatalous myy mitä jäljellä on muuta kanarialle

  • @tapanikittela
    @tapanikittela2 жыл бұрын

    Joo oli karua kuunneltavaa tuokin juttu. Kannattaa ilman muuta vähentää metsissä kuhkimista. Isännillä kuitenkin pakkokulut juoksee ja perintöverotkin purevat. Ymmärrän täysin yrityksesikin myyntiaikeet. Pälkäneellä asuvana maaseutu voi pahoin muutenkin ja metsätalous ml. Kiitos videoista ja jatkoa Kvedelle.

  • @Sandroider
    @Sandroider2 жыл бұрын

    Entä paljonko inflaation vaikutus vuosien saatossa? Entä yksityinen eläkesäästäminen, jossa parempi tuotto ja eläkkeen voi käyttää joustavammin?

  • @timo7093
    @timo70932 жыл бұрын

    Millaisia kasvupaikkoja Jounin metsät ovat? Omissa laskelmissani vain lehtomaiset- ja tuoreet kankaat on riittävän hyviä. Toki mukana tulee yleensä huonompiakin jonkin verran. Toinen ostossa ratkaseva asia on puuston kehitysluokka. Ostamalla metsä parhaan arvokasvun alkaessa voi saada hyvää tuottoa. Metsätilamarkkinoilla halpa on usein kalleinta, mutta kallis voi olla kohtuuhintaista.... Hyvä puheenvuoro Jounilta!

  • @kiuruvedenmetsola3978

    @kiuruvedenmetsola3978

    2 жыл бұрын

    Tuoreita ja kuivahkoja kankaita suurin osa. Ei siis mitään parasta, mutta kun täällä ei muuta oo!

  • @timo7093

    @timo7093

    2 жыл бұрын

    Niillä pitää mennä, mitä on. 😀 Joskus olen tutkinut ostomielellä kuivahkon kankaan myytävää tilaa, mutta 5% tuottovaatimuksella jäi hinta niin kauas pyydetystä ettei kannattanut tarjota... Jos kassa kestää, niin parhaita tuottoja ennustan T2-03 kehitysluokille rehevillä pohjilla ja täystiheillle havupuumetsille.

  • @karimykkanen8119
    @karimykkanen81192 жыл бұрын

    Sijoita Säästöpankki Optian sijoitus-salkkuun, niin on rahat tallessa, saakeli...häviää kaikki 10-vuodessa, on kokemusta.

  • @tenhoremes5301
    @tenhoremes53012 жыл бұрын

    Kyl olen samaa mieltä,en kyllä sijoittas rahaa metsään,kun metsää myö niin suurin hyötyjä on suomen valtio.

  • @mikaylikoski8862
    @mikaylikoski88622 жыл бұрын

    hyvä sarja ja paljo hyvää tietoo asiasta tietämättömille... täälläpäin jopa hakkuuaukko maksaa jo 1500 euroo että hinnat on noussu rajusti hehtaarilta ja siihe viälä maholliset ojitukset maan muokkaukset ja taimet niin huh huh mikä hinta kiinni vuosikymmeniä ennenkö saa mitää tulos siittä

  • @hokale8713
    @hokale87132 жыл бұрын

    missä se mersu? Vai näkykö sitä tässä ollenkaan

  • @juhahamalainen5742
    @juhahamalainen57422 жыл бұрын

    Kiitos metsäkouluista, paljon on oppia tullut. Kyllä nykyään en enää turhaa hipistele kourakasoja ja niitä onkin perättäin jopa... Omia tuotto lukuja ei ole laittaa kun 3 vuotta omistanut, 5 tilaa löytänyt ohi markkinoiden. Turhan pipetillä nurkasta nurkkaan mennyt niitä kuntoon, varmasti syö tulosta, toki tykkään mettähommista ja on joka kulma kasvamassa. Tänään mettäveroilmoa täytellessä tajusi,että taas hupsahti 20te kun täydennysistutteli, raivaili,uudisti peltoalaa metälle mitkä ei käynyt tuen piiriin yms . Energiahinta meillä 32,50 tienvarsi karsitturanka niin siihen on hyvä sahamiehen rytyyttää tavaraa. Kaveri ajelee timberjackin 810 ,50e/h. P.s mikä siinä puukaupoista saadusta rahasta tekee niin arvokkaan, ettei raaskisi itse niitä.käyttää, korkoakorolle vain pitäisi antaa olla( tämä ei kai ihan harvinaista ole ? Pp.s kuinka tilojen arvonnousu myyntivoiton kautta näkyisi tuottoluvuissasi ?

  • @kiuruvedenmetsola3978

    @kiuruvedenmetsola3978

    2 жыл бұрын

    Kyllä ite oon tärvänny jokaikisen euron, mikä metästrä on tullu, alussa ihan perheen elättämiseen. Arvonnousu realisoituu, vaan jos myyt, mutten sillä ei ole mitään merkitystä. Se arvonnousu ei nimittäin muuten tuu tilille. Ja jos sitä haluaa käyttää jakajana tuottolaskelmassa, niin tuotto-% vaan huononee, koska eihän se tulovirta miksikään muutu, mutta jakaja kasvaa.

  • @sakarivalkeajarvi1556
    @sakarivalkeajarvi15562 жыл бұрын

    Metsästä on saatu sellainen alkutuote jota riistetään kuin siirtomaita. Sitä tekemässä ovat niin herrat kuin narrit

  • @jyrkikemppainen1521
    @jyrkikemppainen15212 жыл бұрын

    Oliko kadonneet sarjassa eilen , missä se ranskalainen sälli hävisi ja jätti yli 30 haskia Suomeen . Muistaakseni 1993 , maininta Kiuruvesi Metsolat

  • @hpniemi
    @hpniemi2 жыл бұрын

    Jos myyt kaiken, paljonko saat - paljonko maksoit alunperin + tuotot - kulut. Luultavasti vahvasti plussalla.

  • @toivokeranen7350
    @toivokeranen73502 жыл бұрын

    Onko tuossa se laskelma mukana kuinka paljon se hankinta mies 27 vuoden aikana syö

  • @rekkapeikko336
    @rekkapeikko3362 жыл бұрын

    Ekako? Onnea 200 metsäkoulusta ja kiitoksia kovasti runsaasta tieto ja taitopaketista!!!

  • @heinoaalto6592
    @heinoaalto65922 жыл бұрын

    Ota myös se huomioon, että myyt pois metsäsi, niin siitähän myös tulee tuloa, koska kuten itse sanoit, on metsän hinta noussut runsaasti

  • @juhahakoniemi4705
    @juhahakoniemi47052 жыл бұрын

    Kiitos rehellisesti laskettu. Kirvestä saanut ehkä vähän reilummin kun oma ideologia. Pitkään aikaan en ole pystynyt pelkkää metsää ostamaan. Ainoastaan isompia kokonaisuuksia ostamalla, peltojen ja asuntojen mukana on metsän hinta ollut jotenkin siedettävä. Pieni laajennus ajatteluun. Jos nyt myisit metsäsi.... Lähtis se toka ehkä pala kolmatta Mersua . Näissä laskelmissa pitäisi huomioida se metsän nykyinen arvo. Ok parempi pitää omana tietona että perillisillekkin jää jotain.🤔

  • @kiuruvedenmetsola3978

    @kiuruvedenmetsola3978

    2 жыл бұрын

    Pitäs myydä, mutta ei varmaan raski, katotaan nyt, miksi tää kehittyy. Tuulivoimaa on tulossa tilalle ja tuleeko joku hiilinielupörssi?

  • @heikki3267
    @heikki32672 жыл бұрын

    Aika samoissa näyttäisi tuotot olevan asuntosijoittamisen kanssa. Toki se arvo taustalla kasvaa niin asunnoissa, kuin palstoilla, mutta realisoinnin voi tehdä vain kerran

  • @artotasapuro9497
    @artotasapuro94972 жыл бұрын

    Onhan se perintömetsällekin laskettava oikea tuotto suhteessa metsän oikeaan arvoon, vaikka siitä ei olisi penniäkään maksanut. Eli sijoitukselle on aina kaksi vaihtoehtoa, pitää nykyisessä kohteessa (eli metsässä) ja laskea sille tuottoa. Tai sitten myydä metsä ja sijoittaa rahat johonkin muuhun. Ja tässä vertailussa pitää olla todelliset käyvät arvot tiedossa.

  • @kiuruvedenmetsola3978

    @kiuruvedenmetsola3978

    2 жыл бұрын

    Pitäs tietysti laskee, mutta veikkaan, että aika vähä löytyy Suomesta henkilöitä, jotka niin tekee. Siis oikeasti tekee.

  • @duffekoiranen

    @duffekoiranen

    2 жыл бұрын

    on siitä vähintään perintöverot maksettu puuta myydessä maksetaan lisää

  • @toniokkolin4796

    @toniokkolin4796

    5 сағат бұрын

    Indeksirahastot tuottavat täysin ummikko sijoittajalle keskimäärin 7% vuodessa ja riskittöminä pidetyistä 10v bondeista sai hetki sitten noin 4% vuosituoton. Jos metsänhoidon huippuammattilaisen on mahdollista päästä 4,4% tuottoon, on Arton pohdinta ihan paikallaan.

  • @markusparviainen2251
    @markusparviainen22512 жыл бұрын

    Mielenkiintoisin aihe osuikin sitten merkkipaaluvideoon. Eikö paras tapa laskea metsäsijoituksen tuotto olisi tehdä taulukkolaskenta missä 27 vuoden ajalle nettotulot ja -menot (huomioiden metsätilojen ostohinnat) laitettaisiin toteutuneille vuosille ja vuodelle 27 merkittäisiin tuloksi metsien myyntihinta-arvio? Tällöin saataisiin sisäinen korko (IRR) lasketuksi. Nyt tässä laskelmassa jää tosiaan huomioimatta mm. metsätilojen hintojen nousu. Lisäksi on huomioitava kannattavuutta arvioitaessa reaalituotto eli mikä on inflaatio. Jos inflaatio keskimäärin pyörii 2 % tienoilla ja tuotto on 4,4 %, jää reaalituotoksi 2,2 %.

  • @kiuruvedenmetsola3978

    @kiuruvedenmetsola3978

    2 жыл бұрын

    Ite käytän jakajana sitä hintaa, jolla omaisuus on hankittu, oli sen käypä arvo mikä tahansa. Esimerkiksi, jos oot ostanu kiinteistön 150000:lla ja sen nykyarvo on 50 000, on itsensä huijaamista käyttää nykyarvoa pääomana, koska sillä saa korkotuoton näyttämään kolminkertaiselta todelliseen nähden. Tää siis laskevassa markkinassa, mutta sama mekanismi toisin päin. Inflaatiota ei minusta tarvii tossa huomioida, koska se tuottohan on saatu niinä vuosina ja käytetty johonkin kulutukseen, eli riippuu siis, missä aikajänteessä kassavirta muodostuu. Jos se tulis jälkijättösesti, sit pitäs aatella sitäkii. Kun inflaatio tästä kasvaa, se puoltaa velkasijottamista.

  • @markusparviainen2251

    @markusparviainen2251

    2 жыл бұрын

    @@kiuruvedenmetsola3978 Lähinnä pointtini oli se, että voisiko tuota metsätalouden kannattavuusarviointia tehdä hyödyntäen tuottoarvolaskentaa (NNA) vastaavaan tapaan kuin olet laskentaa tehnyt esimerkiksi videolla Metsolan metsäkoulu nro 42? Tällöin nimenomaa tulisi huomioiduksi todelliset kustannukset ja niiden tuotto. Inflaatio myös nostaa korkokustannuksia. Olemme eläneet viimeiset kymmenkunta vuotta aika poikkeuksellista aikaa, kun inflaatio on ollut heikkoa ja rahaa on printattu ja tarjottu sijoitettavaksi lähes ilmaiseksi. Ei ihme, että metsätilojen hinnat ovat nousseet ja se on ollut ihan perusteltua. Mielenkiintoista nähdä miten metsätilojen hinnat kehittyvät, jos rahan hinta nousee esimerkiksi 2-3 %.

  • @mattitulppo4530
    @mattitulppo45302 жыл бұрын

    Ootko miettiny että miten pitkään jatkat ja mitä metsille sitten tapahtuu? Miten metsävähennyksen tuloutuminen vaikuttaa jos muutat metsäomisuksen rahaksi ja olisko jotain kikkaa välttyä siltä? Se kun pirulainen kurittaa myydessä melko lailla.. Yhteismetsän kautta pyöräytys?

  • @kiuruvedenmetsola3978

    @kiuruvedenmetsola3978

    2 жыл бұрын

    Katotaan nyt, tuleeko jotain hiilensidontaa liittyvää tulovirtaa, ja yks tuulivoimalakin on tulossa maille. Ei niitä varmaan raski myyvvä, jääkööt sitte penskoille. Metsävähennys on tosiaan pirullinen myydessä.

  • @jroy3570
    @jroy3570 Жыл бұрын

    Perskutarallaa... Kyllä näkyi Miehen kasvoilta suuri pettymys!

  • @mikamikkola1901
    @mikamikkola19012 жыл бұрын

    Meidän seudulla myytiin juuri tuolla laskelmalla 13ha metsä viimeviikolla 70e m3 (Etelä Satakunta)

  • @jukkaliiri149
    @jukkaliiri1492 жыл бұрын

    Miksi metsävähennys on laskettu tuloksi? Sehän on vähennys, joka on tuloutettava viimeistään joko neljäntenä tai viidentenä vuonna sen tekemisestä paikkakunnan sijainnista riippuen.

  • @kiuruvedenmetsola3978

    @kiuruvedenmetsola3978

    2 жыл бұрын

    Metsävähennys ei tulouteta muulloin, kuin jos tila tai tilan osa myydään, silloin se lisätään myyntihintaan. Meno- ja tuhovaraus ovat tuloutettavia.

  • @jukkaliiri149

    @jukkaliiri149

    2 жыл бұрын

    @@kiuruvedenmetsola3978 Joo. Sekoitin menovaraukseen.

  • @markohirsiaho2134
    @markohirsiaho21342 жыл бұрын

    Senkö takia isot metsätilat tarjoaa ison hinnan jos myynnissä et saavat metsävähennyksen

  • @veijomiettinen733
    @veijomiettinen7332 жыл бұрын

    Ihan hyvää laskelmaa. Nykyhinnoilla ei elinikä riitä saamaan tilakauppaa plussalle... ellei sitten ole myyntipuolella. Oman tilani hankin isältäni reilu 10v sitten ostamalla sillä 75% käyvästä arvosta. Nyt kun kaikki päätehakattavat kuviot on tasoiteltu ja uudistettu ja harvennukset tehty niin olen sijoitetun pääoman saanut takaisin. Ensiharvennukset ja energia puut menee omaan käyttöön polttopuuksi. Toki niille pitäisi rahallinen arvo huomioda koska toinen vaihtoehto lämmitykseen olisi ostoenergia. Mutta jos pelkkiä tilillä näkyviä euroja katsoo niin 10v päästä on seuraava myyntipuu hakkuu ja silloin tulee + merkkistä tulosta ensimmäisen kerran.

  • @kiuruvedenmetsola3978

    @kiuruvedenmetsola3978

    2 жыл бұрын

    Laskeppa korko sille sijotetulle pääomalle vaikka 5 % vuodessa, että paljoko pitäs saada rahnaa sillon 10 v päästä! Ja siis korkoa korolle eli 1,05 potenssiin 10 * pääoma

  • @veijomiettinen733

    @veijomiettinen733

    2 жыл бұрын

    @@kiuruvedenmetsola3978 ihan noin pitkällä ei minun koulutus taustalla osaa laskea 🤣 tosin olen miettinyt monta kertaa tuota mainitsemaasi korko (tässä 5%) esimerkkiä. Mistä se korko määtäytyy? Pankithan ei maksa rahalle mitään korkoa ja lainankin korko on nykyään 1,jotain prosenttia niin mistä tuo 5 tulee? Onko se jokin osakkeiden keskimääräinen tuotto vai mihin sitä pitää verrata 🤔

  • @Mersuharrastaja
    @Mersuharrastaja2 жыл бұрын

    Nyt kun ei Venäjältä saa enää puuta, onko kotimaisen puun kysyntä & hinta noussut?

  • @kiuruvedenmetsola3978

    @kiuruvedenmetsola3978

    2 жыл бұрын

    Ei ainakaan vielä.

  • @lumberjackFIN

    @lumberjackFIN

    3 ай бұрын

    Onhan se

  • @ossipollanen3681
    @ossipollanen36812 жыл бұрын

    Hienoa on ollut seurata metsäkoulua. Harmi että tulos on vaatimaton. Rahastoista olen ymmärtänyt että markkinassa käytetään metsäinvestointeja riskin hajauttamiseen. Jos iso ulkomainen rahasto päättää laittaa vaikka prosentin metsiin, niin summa voi olla satoja miljoonia. Sitten se raha pitää myös käyttää. Jos yhtä aikaa tulee paljon ostajia niin luonnollisesti metsän hinta nousee. Kysyntä ylittää tarjonnan.

  • @karikinnari4864
    @karikinnari48642 жыл бұрын

    Eikös kun metsää hoitaa,niin saa metsähoito tukea...kerro jos oon väärässä...vastaa ....

  • @eskokumpulainen5718
    @eskokumpulainen57182 жыл бұрын

    Mutta kun lopetat ja myyt metsätilasi ulkopuoliselle niin metsävähennys tuloutetaan kauppahinnan päälle ja sinun laskema 2,2 % tuotto onkin 0

  • @kiuruvedenmetsola3978

    @kiuruvedenmetsola3978

    2 жыл бұрын

    Ei piä lopettaa! 😁😁😆😆

  • @tarotarotaro5745
    @tarotarotaro57452 жыл бұрын

    Näin myyjän vinkkelistä katsottuna käypäarvo tuntuu kyllä matalalta

  • @heikkik440
    @heikkik4402 жыл бұрын

    Kyllähän puunhinta on nykyään surkea, harrastuksena metsätaloutta olen itselle selittänyt että jotenkin sais kannattavaksi 😅 Ennen ei kovin suurta aukko tarttenu hakata niin uuden traktorin sai.

  • @jarnorooker

    @jarnorooker

    2 жыл бұрын

    Ei se johdu puun huonosta hinnasta vaan siitä, kun traktoreiden hinnat on noussu.

  • @jakki1211
    @jakki12112 жыл бұрын

    Onhan se pääoma kasvanut vaikka puusto olisikin vähän vähentynyt. Jos metsien myynti/ostohinnat ovat kerran nousseet. Eli ei sinänsä huono sijoitus.

  • @mattirauhalahti3346

    @mattirauhalahti3346

    2 жыл бұрын

    Ehdit ensin, piti samaa todeta . Kovastikkin nousseet. Mutta samaa mieltä videon tekijän kanssa varsinaisen puuntuotannon kannattavuuden heikkenemisestä.

  • @kiuruvedenmetsola3978

    @kiuruvedenmetsola3978

    2 жыл бұрын

    Arvonnoususta ei oo mitään hyötyä, jos ei meinaa myydä. Kassavirta ei siitä kasva. Ainoo mahollisuus on, että tulee jotain hiilensidontaan liittyvä tulovirtaa, jos kasvatat puustopääomaa.

  • @mattirauhalahti3346

    @mattirauhalahti3346

    2 жыл бұрын

    @@kiuruvedenmetsola3978 Enpä osannut liittää vastaukseen valokuvaa ensimmäisestä puukaupastani 80-luvun lopulta .Mutta tässä luvut: Mäk 177,50 smk(29,88 €), kuk 200,50 (33,75€), kok 161,50(27,19 €). Hankintahinnat aika lähellä nykytasoa, aikaa kulunut 33-34 vuotta. Elinustannusindeksi ainakin tuplaantunut.

  • @markolaitala477
    @markolaitala4772 жыл бұрын

    metsää olen omistanut 22 vuotta.. tuloa on ollut, en tiedä prosenteista, mutta sitä uutta Mersua en huoli vaikka ilman saisi !!

  • @timokotilainen3899
    @timokotilainen38992 жыл бұрын

    Maksetaankohan tulevaisuudessa hiilen sidonnasta metsänomistajille vai sosialisoidaanko suoraan eeuulle..

  • @KaitsuMaitsu
    @KaitsuMaitsu2 жыл бұрын

    👍👍🤝🤝👌

  • @mokkilainen4082
    @mokkilainen40822 жыл бұрын

    Kerroppas asiantuntijana onko kyseessä suuri huijaus pitkässäjuoksussa,,kun sijoitusyhtiöt ym ostelee melk järestään kaikki myytävät tilat ylihintaan. Eräskin tapaus oli,,et puuston arvo oli n 35 000 eur jos jokainen kalikka lyyvään pinoon. Sijoitusyhtiö osti sen 75 000 eurolla,,,😏. Suota iso osa,,ojitustarvetta,,, Ymmärtäsin sen homman jotenkin jos joku sijoittaa vaan valmiita rahojaan kiinteään,,eikä tarvii rahaa siitä tulottaa joka vuosi ulos Aattelee vaan että kyllä siitä joskus joku jotain saa,,tulevat sukupolvet,,,,,. Sijoittajathan haluaa joka vuosi sijoitetulle rahalleen korkoa,,,,miten tuolla taktiikalla voi jakaa osinkoja,,,jos ostaa satasella viijenkympin setelin,,,😏😏 Taitaa olla tuossakin että jossain vaiheessa kun ihmiset ei enää sijoita mettään,,,ei tuu pyramiidiin rahaa jota jakaa osakkeenomistajille,,muka osinkona,,,kupla puhkeaa,,ja tyhmimpien eväät on syöty. Tuo systeemi ei kyllä voi olla terveellä pohjalla,,,, Kerroppas mihin tuo perustuu ??🤔😏😏

  • @aapeli3497

    @aapeli3497

    2 жыл бұрын

    En yhtään ja ainakaan varmaksi tiedä mutta voisiko perustua siihen, että sijoitusyhtiö laittaa sen metsälön kuntoon eli hoitaa pystymetsät kuntoon ( hakkaa sileiksi tai harventaa ne ) ja mahdollisesti lannoittaa ja laittaa tuottamattomimmat alueet kuntoon eli hakkaa ne ja ojittaa ne ja/ jos avoa niin muokkaa ja istuttaa suo- alueet ( lannoittaa ) ja hoitaa nekin kuntoon ja sitten kun on vakiintuneet hyväkasvuiset taimikot niin myyvät ne hyväkuntoisina hyvällä hinnalla jollekin, niin kuin tähänkin asti tehty. Tai sitten niillä on alueesta jotakin muutakin tietoa. Mutta en pidä tuota yhtään huonona, että ne, niin kuin sijoitus yhtiöt tms. Tekevät noin sillä niillä kun on varaa sijoittaa ojituksiin ja metsäteiden kunnostuksiin ja lannoituksiin ja siinä samalla ne sitten työllistää alan ammattilaisia ja yrittäjiä eikä kaikki ole ihan "niukin naukin" "nipin napin" niin kuin yksityisillä. Niitä sijoittajia pidetään ihan perseestä, jotka ostavat maatiloja, jotka ja joissa ra-kennukset saattaisivat vielä olla monille asumiskelpoisia mutta joissa ns. sijoittajat hakkaavat sitten metsät viimeisiä kalikoita myöten niin sileiksi, ettei rakennusten seuraavilla mahdollisilla asujilla ole ottaa metsistä edes omatarve sahatavara puita, :( ( sahapuita, joilla tarkoitan tässä kenttäsirkkeleillä laudaksi sahattavia puita ja joilla lauta/ lankkutavaroilla korjata rakennuksia )

  • @mokkilainen4082

    @mokkilainen4082

    2 жыл бұрын

    @@aapeli3497 Juu,,,,,mut mistä ne rahat otetaan niihin jälkitöihin,,ojituksiin,,lannoituksiin ja teihin,,,🤔 Pitäs sijoittajille saaha joka vuosi tuottoakin,,,,,😏Et jos vaikka kaikki möisit sileeksi,,saat vaan alle puolet kauppahinnasta,,,,jokin tässä haisee,,tai sit on sellasta keinottelua,,,veronkiertoa tai jotain muuta jolla rahaa tehään josta moni tavis tiedä mitään,,,😉 Yhenki kohteen tiijän missä koneet oli porkanneet talvileimikon loppukeväästä ihan pilalle,,,kaveri sano että meni palsta ihan lintulammikoksi kun porkkasivet akseleita myöten. Sijoitusyhtiön kaverit oli vaan tuumanneet kun olivat käyneet tieltä kattomassa tilannetta,,,hyvä kun saitte puut pois !!😁

  • @aapeli3497

    @aapeli3497

    2 жыл бұрын

    @@mokkilainen4082 No eiköhän niitä rahoja oteta siellä mahdollisesti otettavista päätehakkuutuloista ja sitten kun niihin, em. Töihin kun saa alan Ammattilaisten tekeminä Kemera ym. tukia, niin a´vot. Tai sitten niihin käytetään tai kauniimmin sanottuna lainataan sijoittajien rahoja uskotellen ja puhuen vahvoista hurjista tulevaisuuden ja tulevista Arvonnousuista. Sitähän se sijoittaminen on ja varsinkin riskisijoittamisissa eli täytyy olla uskoa ja joskus ehkä vielä varsin kovaakin? Kannattaako vai ei, se pitää sitten jokaisen riskisijoittajan itse miettiä ja tiedostaa/ eli ajatella! Eli sitä jos se ns. riskisijoitus onnistuu, niin sitten palkkiokin saattaa olla iso ja sitten taas, jos ei onnistu, niin sitten saattaakin olla olematon! Vaan ainakin joillakin sijoittajilla sijoittaminen ja yrittäjillä yrittäminen yhtä kovaa riskipeliä! Vaan tuo harmittaa, kun tuolla metsäinssit ja ns. metsäsijoittajat tuhonneet asumis- ja ehkä viljelykelpoisiakin tiloja tuhottu tosiaan rakennusten korjaus eli omatarve sahapuitakin myöten täysin sileiksi ja pirstomalla tiloja rakennuksine, peltoineen ja metsineen erilleen, :(

  • @motozeta50

    @motozeta50

    2 жыл бұрын

    Joku iso jymmäytys menossa nuissa rahasto metsissä! Umppi möi yli 400ha kokonaisuuden sijoitus yhtiölle,jonka metsät oli heidän hoidossa jo aika vahvasti "kasvatus" asennossa ja harvennukset tehty ajallaan! Nyt niitä hakataan 40-50v ikäisenä ,jopa aukoksi. Parasta on,jotta umppi hoitaa ent.omia metsiä edelleen! Voi jonkun 10v.päästä olla tiloja myynnissä,kun sitä tuottoa tulee aika vähän !

  • @kiuruvedenmetsola3978

    @kiuruvedenmetsola3978

    2 жыл бұрын

    Tää sijoitusyhtiöiden ostosysteemi on ihan samaa sijoittamista ku osakepörssissä ja kiinteistösijoittamisessa. Tulosta näytetään, kun metsien arvo nousee ja se nousee niin kauan, ku jotkut hölmöt niitä ostaa. Kupla puhkee joskus. Tai sitten, jos metsistä ruvetaan maksamaan tuottoa hiilensidontakapasiteetin perusteella, kun kasvatat puustopääomaa. Nykyinen hintataso ei missään nimessä perustu puunkasvatuksella tulevaan tuottoon, vaan sinne on pääomittunu ihan muita arvoja. Jos ei oo mehtiään myymässä, se on ihan yks lysti, miten niitä arvotetaan markkinoilla.

  • @mpaakkon1
    @mpaakkon12 жыл бұрын

    Hyvä analyysi. Metsätalous on pääomavaltainen ala ja siinä pitää tuloslaskelman rinnalla pitää tase mukana ainakin puuston määrän muutoksen osalta. Metsärahastot taitavat jopa laskea tilojen markkina-arvojen muutokset suoraan mukaan tulokseen arvonnousuina, joka on sen ajattelun ääripää 🤔 Toinen seikka mikä monelta tosiaan unohtuu on oman työn arvo. Jos itse laskisin omalle metsätyölleni päivätyöni tuntipalkan, niin tuloslaskelma muuttuisi vielä karummaksi

  • @jarilatti8510

    @jarilatti8510

    2 жыл бұрын

    Aikonaan täällä varkaden iso metsä jätti mikä toimii veiläkin möi metät pois ku on liian huono tuotto.

  • @mrvallumies2209

    @mrvallumies2209

    2 жыл бұрын

    @@jarilatti8510 niin möi.vaikka ei vielä ollut hinnat tämmöset mitä nyt.

  • @duffekoiranen
    @duffekoiranen2 жыл бұрын

    Kyllähän nykyään myytävät metsätilat on hinnoiteltu aivan liian kalliiksi ei juhlita metsätuotteiden tuotto % hyvää faktaa aiheesta

  • @mrvallumies2209

    @mrvallumies2209

    2 жыл бұрын

    Niin.pari vuotta sitten ol myynnissä 60 ha tila/10 tuhatta kiinttoo puuta .hinta 250 tuhatta euroo.suurin osa kuusikkoo.nyt on myynnissä 60 ha tila .hinta 440 tuhatta €. Ja suurin osa mänty mehtää. On 1/5 vuotteen hinta pompsahtana. Ei mitään rajaa!

Келесі