Μενέλαος Τασιόπουλος: Το σχέδιο για παλαιστινιακό κράτος αν προχωρήσει η λύση των δύο κρατών

Στην συζήτησή μας (22-05-2024) ο σύμβουλος έκδοσης των Παραπολιτικών και της Απογευματινής σχολιάζει το διπλωματικό παρασκήνιο που εξελίχθηκε και εξελίσσεται μεταξύ Παλαιστινίων και ελληνικής πλευράς μετά το ατόπημα της Παλαιστινιακής Αρχής να αναφερθεί σε ανακοίνωσή της στην Κυπριακή Δημοκρατία ως «Ελληνική Διοίκηση της Νοτίου Κύπρου» ανακοίνωση η οποία στη συνέχεια διορθώθηκε μετά τις αντιδράσεις αλλά και τις ευρύτερες προοπτικές της κρίσης.
Αναφέρεται επίσης στην διπλωματική πίεση που ασκούν στο Ισραήλ ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Νορβηγία, η Ισπανία και η Ιρλανδία οι οποίες ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος.
Επειδή παλαιστινιακό κράτος οριοθετημένο δεν υπάρχει η κίνησή της αυτή ισοδυναμεί με τοπθέτηση μεταξύ των δύο πλευρών και ανοιχτό διπλωματικό πόλεμο με το Ισραήλ.
Υπενθυμίζει ότι ήδη οκτώ ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος σε παλαιότερη περίοδο, πριν από την κατάρρευση του σοβιετικού μπλοκ, και εκτιμά ότι αυτή υπόθεση θα διχάσει την Ευρώπη.
Επισημαίνει την αμφίσημη στάση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών η οποία καθότι βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και έχει ανάγκη τις ψήφους και του μουσουλμανικού ακροατηρίου προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ αυτού και της στήριξης προς το Ισραήλ.
Θεωρεί ότι ανεξαρτήτως πιέσεωνν το Ισραήλ θα ολοκληρώσει όσο πιο σύντομα μπορεί τις επιχειρήσεις στην Ράφα και μετά θα ανοίξει το μέτωπο του Λιβάνου.
Εκεί τα πράγματα είναι διαφορετικά καθώς δεν είναι αστική περιοχή όπου οι εχθρικές δυνάμεις είναι αναμεμειγμένες με αμάχους και τα πράγματα στο πεδίο είναι πιο καθαρά.
Υπενθυμίζει ότι υπάρχουν περίπου 300.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι Ισραηλινοί οι οποίοι έχουν μεταφερθεί από τα σύνορα με τον Λίβανο προκειμένου να είναι εκτός βεληνεκούς των ρουκετών της Χεζμπολά.
Ένα από τα σενάρια για την δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, όταν ολοκληρωθεί ο πόλεμος, και εφόσον προχωρήσει η λύση των δύο κρατών, είναι η Λωρίδα της Γάζας να ενώνεται με την Δυτική όχθη με έναν διάδρομο οποίος θα έχει μόνο αυτόν τον λειτουργικό ρόλο της επικοινωνίας μεταξύ των δύο περιοχών και θα είναι θα είναι ακατοίκητος και αποστρατιωτικοποιημένος.
Μία τέτοια αρχιτεκτονική είχε δοκιμαστεί στο Βερολίνο όταν ήταν διχοτομημένο μεταξύ ανατολικού και δυτικού.
Το θέμα που επίσης θα πρέπει να λυθεί είναι αυτό της εσωτερικής ασφάλειας όπου εκεί είναι πιθανό να υπάρχουν εγγυήσεις και παρουσία δυνάμεων από αραβικά κράτη του Κόλπου και από την Αίγυπτο.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΉ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ- ΑΠΑΓΟΡΕΎΕΤΑΙ Η ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ
PERSONAL INTERVIEW - REPRODUCTION IS NOT ALLOWED
ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ, ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ, ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΙ ΕΚΤΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ KZread & ΚΑΝΑΛΙΟΥ ΘΑ ΣΒΗΝΟΝΤΑΙ & ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ ΘΑ ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ
OFFENSIVE, ABUSIVE, RACIST COMMENTS ARE PROHIBITED
COMMENTS VIOLATING KZread & CHANNEL REGULATIONS WILL BE DELETED & USERS WILL BE BLOCKED
Twitter: / lkalarrytis
Facebook: profile.php?...
LinkedIn: / lambros-kalarrytis-84a...

Пікірлер: 15

  • @LigniteMiner
    @LigniteMiner2 ай бұрын

    Καλημέρα.!!! Μακάρι νά μπούνε από την διεθνή κοινότητα σάν (πακέτο) μαζί καί παλαιστινιακό καί κουρδιστό κράτος μαζί.!!!

  • @konstansizvednas1856
    @konstansizvednas18562 ай бұрын

    Με τις γεωτρήσεις νοτίως της Κρήτης τι γίνεται Λάμπρο... Έχουμε κανα καλό νέο ??

  • @LAMBROSKALARRYTIS

    @LAMBROSKALARRYTIS

    2 ай бұрын

    Κάνω ρεπορτάζ. Δευτέρα νέα

  • @konstansizvednas1856
    @konstansizvednas18562 ай бұрын

    Επιτέλους !!! Συζήτηση για το Κουρδικό κράτος !!!

Келесі