Matemáticas y catalanismo: 100 años de modelo cultural burgués en Cataluña

Un repaso, desde Francesc Cambó y la editorial "Bernat Metge" a Pere Mir y su mecenazgo en las pruebas Cangur (el Canguro en catalán) y las becas en el Bachillerato Internacional, del modelo cultural burgués en Cataluña.
Podéis descargar mis soluciones desarrolladas paso a paso de los problemas de la prueba Canguro 2024 en:
www.toomates.net/biblioteca/Ca...
Y todas las soluciones desarrolladas paso a paso de os problemas de la prueba Canguro 2023 en:
www.toomates.net/biblioteca/Ca...
que ofrezco de forma totalmente desinteresada a la comunidad de estudiantes de matemáticas.
Accede a mi colección de libros para el aprendizaje de las matemáticas en:
www.toomates.net/biblioteca.htm

Пікірлер: 21

  • @anamariagonzalezmolina5535
    @anamariagonzalezmolina553523 күн бұрын

    Si dejamos las mejores clases de matemáticas solo para unos pocos, entonces la mayoría de los mejores talentos no podrán ser descubiertos. Surrealista lo que cuenta acerca de los materiales que usted ha elaborado, que sin duda valen tanto para un lado como para cualquiera que quiera aprender matemáticas a través de problemas de olimpiada. Ya no es que no compartan la cultura que atesoran, sino que se niegan a que otros profesores les ayuden a compartir dicha cultura. Es la prueba definitiva de que estas instituciones están dirigidas por auténticos necios, a los que muy poco les interesa la matemática. Los bomberos quemando libros en "1984".

  • @user-mf6ww9ux1f
    @user-mf6ww9ux1f15 күн бұрын

    Se redactó mal la Constitución del 78 por permitir partidos independentistas y una mejor regulación de las autonomías

  • @Rad0tan
    @Rad0tan18 күн бұрын

    ¿Porque no se traduce en lengua Balear y Valenciana la prueba?

  • @GerardRomo

    @GerardRomo

    18 күн бұрын

    Buena pregunta.

  • @peremercadal2651

    @peremercadal2651

    18 күн бұрын

    No fa falta perquè es la mateixa llengua ignorant. Queixet a la burguesía valenciana i balear que es botiflera

  • @GerardRomo

    @GerardRomo

    16 күн бұрын

    @@peremercadal2651 ...i bona resposta. El que no sé és perquè alguns heu d'afegir sempre insults i desqualificacions als comentaris que feu. Una forta abraçada.

  • @josepmapoch5189

    @josepmapoch5189

    16 күн бұрын

    El grans "intellectuals"que vostè deu admirar, han decidit políticament, que no son la mateixa llengua que el català. Però la realitat és tosduda i per això, balesrs, valenvians, principatins, podem entendre'ns naturalment.

  • @Rad0tan

    @Rad0tan

    15 күн бұрын

    ​@@GerardRomoLa realidad es que Calixto III enseño a escribir y leer a los habitantes de los pequeños condados de Barcelona, la mayoría eran analfabetos que mezclaban varios dialectos como lemosín, Occitano o barceloní. La realidad es que en Roma se habló Valenciano durante 50 años gracias a la familia Borja. La realidad es que el idioma Valenciano tiene el primer siglo de oro de literatura en lenguas románicas, el catalán no tiene ningún siglo de oro. ¿Seguimos?

  • @hebertperez1
    @hebertperez19 күн бұрын

    Escribiré en catalán porque veo que hay varios comentarios en catalán, mayormente negativos, y quiero dirigirme a ellos específicamente. Me disculpan los que no entiendan el catalán, aunque siempre existe la posibilidad de usar el traductor de Google, que funciona bastante bien. Jo soc professor de Matemàtiques a Catalunya i subscric tot el que diu el senyor Gerard Romo (llevat de les questions històriques, que desconec). A més voldria afegir alguns detalls adicionals: A Catalunya per ser professor de Matemàtiques és molt més important tindre el nivell C1 de català i el certificat d'aptitutd pedagògica que no pas els coneixements de Matemàtiques. No dic que el coneixement del català no sigui important, que evidentment ho és, però és molt més important saber Matemàtiques i saber explicar-les. D'aquesta manera es desaprofita el talent de molts professors vinguts de fora que no tenen el certificat de nivell C1 de català ni el cap, però que sí que saben Matemàtiques i tenen experiència com a professors de Mates. En canvi, tenim molts professors d'Institut que no són matemàtics, alguns dels quals dominen les Mates i d'altres no, però tenen el nivell C1 de català (de fet no el tenen, sino que s'han graduat del batxillerat a Catalunya, i això els eximeix del requisit). La política que s'hauria de seguir amb els professors de Matemàtiques vinguts de fora hauria de ser contractar-los de manera temporal i donar-los temps per aconseguir el C1 de català. Durant aquest periode de temps podrien fer classes (tot i que fos de repàs) en castellà, o fins i tot en anglès o en francès, per als alumnes estrangers. Així es podria reduir la ratio d'alumnes per classe, que a hores d'ara és massa alta. El problema de l'educació és massa important i no hauria d'estar lligat a questions partidistes.

  • @GerardRomo

    @GerardRomo

    8 күн бұрын

    Hola, Herbet! Aquests vídeos que faig sobre el sistema educatiu català són provocadors, impertinents, busco la polèmica, però el meu objectiu és l'aprenentatge de les matemàtiques, no pas la llengua catalana. El nivell de matemàtiques, sobretot a l'ESO és realment patètic. El que passa és que, quan parlem de la política educativa en Catalunya obligatòriament hem de passar per el protagonisme de la llengua catalana. I aquí, ai! ens trobem amb una hipersensibilitat terrible... Qualsevol missatge, (qualsevol!) que qüestioni o que sembli qüestionar la llengua catalana genera una terrible hostilitat. Però la pregunta és: De què serveix dedicar tantíssima energia mental? El nivell de matemàtiques del nostre alumnat és, en general, pèssim, i el nivell de llengua catalana del nostre alumnat és igualment pèssim. I no és (Diem'ho clar!) perquè entre el professorat hi hagi més o menys "militància" lingüística o perquè el professorat de matemàtiques (o altres assignatures) tingui més o menys competències lingüístiques, sinó perquè el sistema educatiu va deixar de ser exigent als alumnes, perquè el sistema educatiu va deixar de ser ambiciós. El sistema educatiu català està gripat perquè només assenyala al professorat i ens obliga a ser més i més competent, militant, obedient... Però el nostre alumnat està totalment deixat de la mà de Déu. Una forta abraçada.

  • @agustidebarrios9639
    @agustidebarrios963922 күн бұрын

    Esteu com un llum els PSOE/Comuns ara resulta que ensenyar matemàtiques a l'escola a Catalunya és burgès. Un dia m'haureu d'explicar un viu aquesta burgesia catalanista, jo nascut a Sant Gervasi i estudiant de La Salle Bonanova us puc assegurar que els més burgesos i rics eren els més espanyolistes.

  • @deli3179
    @deli317918 күн бұрын

    No tens ni idea, el burgesos catalans de debó, son profundament espanyolistes. El moviment d'alliberament nacional català el defensen les classes mitjanes. Et repto a que ens diguis quines empreses de l'IBEX defensen la independència de Catalunya

  • @GerardRomo

    @GerardRomo

    18 күн бұрын

    Aquesta pregunta és fàcil! Cap ni una! És un fet històric perfectament conegut l'espanyolitat de tota la burgesia catalana, el mateix Cambó va ser un defensor públic del cop militar del 36. Però jo en aquest vídeo no parlo devpolítica, sinó de la influència d'aquesta mateixa burgesia en la vida cultural catalana, i en particular en la defensa i fignificació de la llengua. Són dos temes (penso) diferents.

  • @EduNauta95
    @EduNauta9522 күн бұрын

    La BURGUESIA Catalana BURGUESIA burguesia madrileña? burguesia sevillana? quien usa esos terminos jamas? No Siempre es la BURGUESIA CATALANA va callate

  • @josepmapoch5189
    @josepmapoch518916 күн бұрын

    Quin batibull! No em mereix cap confiança la seva explicació gens substancial. I entenc que la burgesia alemanya, francesa, castellana, ho van fer molt bé, no?

  • @Marti591
    @Marti59110 күн бұрын

    Muy, pero que muy tendencioso. La nación catalana existe independientemente de su burguesia

  • @NP20348
    @NP2034822 күн бұрын

    la postura del Instituto de Estudios Catalanes es correcta puesto que solo se exhibe material en lengua catalana lo cual es lógico, lengua catalana... los que es inconcebible es que el organismo español que engloba a todos los territorios de España y más si se presenta un material en la lengua común pues te rechace tu aportación en castellano... és la prueba de que el problemas está en españa no en Catalunya

  • @GerardRomo

    @GerardRomo

    22 күн бұрын

    Lo peor de todo es que la resultante de todo esto no va en beneficio de los estudiantes de matemáticas. Si este llamémosle antagonismo territorial generara una competitividad entre territorios para ofrecer más y mejores materiales para el aprendizaje de las matemáticas sería estupendo, sería una rivalidad maravillosa que iría en beneficio cultural de los ciudadanos, de uno y otro lado. Pero no. to Todo es mediocridad y pasividad. Pasa lo mismo con la selectividad. Tenemos en España 17 pruebas de matemáticas diferentes. Si esto generara una competición entre territorios para ponerse en cabeza de la calidad y la exigencia, sería fantástico, pero no, las diferentes pruebas de selectividad se hunden en la mediocridad, compitiendo entre ellas a ver cual és más facilitadora, más facilona, menos problemática. Compitiendo en a ver cual ofrece más ejercicios "comodin": Si una da 2 comodines, la otra da 4 y la de más allá da 5...