MANASTIREA DINTR UN LEMN

Această așezare monahală a luat ființă în secolul al XVI-lea prin ridicarea pe aceste locuri a unei bisericuțe din lemnul unui singur stejar secular de către un pustnic care a găsit în acest arbore Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului, iar din icoană a auzit în repetate rânduri glasul Maicii Domnului spunându-i : “Dorința mea este ca tu să zidești aici, pentru mine, o mănăstire din acest copac”.
Pereții bisericuței nu au fost pictați niciodată, însă întotdeauna au fost împodobiți cu icoane, cele din prezent datând din secolele XVIII-XIX. La restaurarea din 1850, bisericuța a fost ridicată pe o temelie de piatră, iar în 1940 a fost restaurată în totalitate de Ministerul Aerului și Marinei.
În incinta Mănăstirii Dintr-un Lemn există și biserica voievodală, ctitorie a lui Matei Basarab și Preda Brâncoveanu ridicată în 1635 care păstrează ușile originale brâncovenești. În tablourile votive apare însă și Ștefan Cantacuzino pentru că el este cel care a ridicat clopotnița. Pictura datează din 1841, fiind restaurată recent între anii 2002-2003. Ca și în bisericuța de lemn, stranele au și aici motive marinărești (timonă), iar ca o tradiție specifică, la strana dreaptă, slujbele sunt săvârșite din cărți cu alfabet chirilic. Se mai remarcă și catapeteasma din lemn de păr aurit și policandrele, donații ale Domnitorului Șerban Cantacuzino și a Doamnei Maria Brâncoveanu.
Tot aici se păstrează și Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului, amintită mai sus, ca cel mai important odor al Sfintei Mănăstiri Dintr-un Lemn. Aceasta se distinge prin dimensiunile ei generoase (1.6 x 1.2 metri), fiind lucrată pe o singură bucată de lemn de chiparos, iar pictura sa se pare că a fost realizată fie la Sfântul Munte Athos, fie în Bizanț înainte de 1453.
Alături de biserica voievodală se află și Palatul Brâncovenesc restaurat în ultimii ani de Ministerul Culturii și Cultelor, recepția fiind realizată în anul 2018.
Mănăstirea Dintr-un Lemn beneficiază de un mare areal, o livadă bogată și o priveliște pitorească, tot aici existând patru stejari seculari, considerați puii bătrânului stejar, ei fiind mărturie a codrilor care se regăseau pe aceste locuri.
În plus, la intrarea în incinta mănăstirii există amenajat un frumos parc în care credincioșii veniți aici pot admira frumusețea aducătoare de pace.
Hramul mănăstirii este Nașterea Maicii Domnului și se prăznuiește pe data de 8 septembrie. Un lăcaș deosebit, cu o vechime seculară și încărcat de istorie, te așteaptă să îi tregi pragul!

Пікірлер

    Келесі