Make Sunsets - extended cut

Ғылым және технология

VPRO Tegenlicht duikt in de wereld van climate engineering: wetenschappers en start-ups die met technologische middelen proberen de aarde af te koelen. Hoe hoop- of juist risicovol zijn deze technieken?
Luke en Andrew zijn pioniers op het gebied van ‘solar radiation management’ en de oprichters van Make Sunsets. Vanuit hun busje laten ze ballonnen op in de stratosfeer gevuld met zwaveldioxide. Het idee: als er genoeg zwaveldioxide aerosolen in de stratosfeer zijn losgelaten, weerkaatsen de deeltjes een deel van het zonlicht, waardoor de aarde minder snel opwarmt.
Zou climate engineering de noodoplossing kunnen zijn die we nodig hebben? Kunnen deze technieken en ideeën de planeet afkoelen? En hoe risicovol zijn die?
Meer toekomstverhalen? Volg ons hier:
Website: tegenlicht.vpro.nl/
Instagram: / vpro_tegenlicht
Facebook: / vprotegenlicht
Twitter: / vprotegenlicht
Meet-ups: www.vpro.nl/programmas/tegenl...
Kijkwijzer: Alle leeftijden

Пікірлер: 16

  • @henkdespermatank2753
    @henkdespermatank27534 ай бұрын

    Dit is een waanzinnig roekeloos idee.

  • @louisfriend9323
    @louisfriend93234 ай бұрын

    Dit zwavel effect op de reflectiviteit is tijdelijk, zorgt voor zure regen en is te klein vergeleken met het effect van wolken die hun supercooling eigenschap aan het verliezen zijn. Ze kunnen zich beter richten op versneld CO2 uit de atmosfeer halen, zodat de temperatuur stabiliseert.

  • @MartinMaat
    @MartinMaat4 ай бұрын

    Die SO2 komt terug in lagere luchtlagen en dan wordt het zure regen. Hoera. Er is wel een verband aangetoond tussen minder vervuilende scheepvaart (als gevolg van strengere regelgeving) en meer opwarming. Ieder nadeel heb z'n voordeel.

  • @HyperBart
    @HyperBart4 ай бұрын

    Dit idee is niet heel nieuw. Het werd al beschreven in het boek Superfreakonomics. Komt voort uit die supervulkaan (krakatoa ofzo) die uitbrak en zwavel in de stratosfeer stuwde, toen kwam de temperatuur een paar jaar een paar graden lager uit. Hier is het probleem: als we gaan geo-engineeren, wie (welk land) bepaald dan hoeveel we ervan in de lucht stoppen en hoeveel koeler we het maken? Wat is een grootmacht te stoppen het als machtsmiddel of zelfs "wapen" in te zetten?

  • @pleegjepleegje
    @pleegjepleegje4 ай бұрын

    Nou, daar zitten we dan met onze zonnepanelen...

  • @leoverboom7783
    @leoverboom77834 ай бұрын

    Tja, als je mensen gebakken lucht kan verkopen kan je ze ook rotte eierlucht aansmeren.

  • @MisterStifler
    @MisterStifler4 ай бұрын

    Is dit niet precies hetzelfde onderwerp met hetzelfde clubje mensen als twee video's geleden?

  • @ruben9912

    @ruben9912

    4 ай бұрын

    Tis heel simpel. Je schiet een serie voor tv en daarna knip je er zo veel mogelijk filmpjes van net boven de 10 minuten uit want voor elk filmpje zijn er weer nieuwe kansen tot viraal gaan, advertenties etc. Een organisatie als de vpro heeft gewoon meerdere mensen op kantoor zitten om zo veel mogelijk draagvlak uit de gefilmde content te persen. Het onderwerp is tevens wel heel erg interessant maar zoals eerder genoemd heeft dit zo weinig impact dat het geen zin heeft en de angst ervoor dus ook redelijk misplaatst is. Als grote bedrijven dit gaan doen als een soort greenwashing zonder eerst goed onderzoek te doen dan hebben we een probleem.

  • @roccpro5021
    @roccpro50214 ай бұрын

    Dit zouden ze met vliegtuigen moeten doen. Dan noemen we het chemtrails

  • @frusie91
    @frusie914 ай бұрын

    Shit in de lucht pompen als reactie omdat we shit in de lucht pompen. Klinkt als een slecht idee thh.. tenzij het de CO2 neutraliseert

  • @MarinusMakesStuff

    @MarinusMakesStuff

    4 ай бұрын

    Het is niet zomaar shit in de lucht pompen. En er zijn bijvoorbeeld ook nieuwe problemen die komen kijken bij het verwijderen van Co2. Het is een complex chemisch vraagstuk. Zo heeft het verminderen van zwaveluitstoot in de jaren 70, 80 en 90 ertoe geleid dat de opwarming van de aarde in een stroomversnelling is gekomen (bovenop de extra Co2 uitstoot natuurlijk). Ik weet ook niet of het een goed idee is om dit met een clubje mensen vanuit campers te doen, maar het is wel bewezen dat dit werkt, in tegenstelling tot de eindeloze debatten over wat ze zouden kunnen doen aan het Co2 vraagstuk terwijl er uiteindelijk er alleen maar over praten en niks doen :)

  • @Sasadelmundo

    @Sasadelmundo

    4 ай бұрын

    Co2 is absoluut noodzakelijk voor de planeet, zonder groeien er geen planten en bomen en dus geen voeding of zuurstof meer.. Het is de rijke elite die ons wijsmaken via hun -alweer- gekochte “wetenschappers” die ons wijsmaken dat het een probleem is.. Vreemd genoeg ligt dat niet aan hen met hun privéjets en legertjes aan personeel dat hen dient, enkel voor de gewone mensen .. Zij die zeggen dat wij niets meer mogen ivm CO2, hebben zelf de grootste voetafdruk van alle mensen ter wereld…🤔

Келесі