Mag de stekker eruit bij een uitbehandeld familielid? | Daliel Vraag & Antwoord

Ойын-сауық

In Daliel Vraag & Antwoord geeft ust. Mohamed Akkouh antwoord op binnenkomende vraagstukken.
Daliel ontvangt wekelijks meerdere vragen vanuit haar publiek. Die vragen zijn vaak heel specifiek en gaan over persoonlijke kwesties. In Daliel Vraag & Antwoord zijn deze geanonimiseerd en thematisch geclusterd tot algemene vraagstukken die alle moslims aangaan. Door deze publiekelijk te beantwoorden hopen we de Nederlandse moslims te voorzien van islamitische kennis en leiding voor in het leven van alledag.
Stel je vraag
Heb jij ook een vraag die je graag aan bod ziet komen? Mail deze dan naar vraag@daliel.nl.
Opmerking
Wij kunnen niet garanderen dat je vraag in onze video’s aan bod komt op de manier zoals jij die hebt gesteld. Vaak zullen we kiezen voor een veralgemeniseerde formulering. Ook kan het zijn dat het even duurt voordat jouw onderwerp aan bod komt, maar we streven ernaar om zoveel mogelijk onderwerpen te behandelen.
_
Over Daliel
Daliel publiceert over hoe moslims de klassieke Islam kunnen vertalen naar de hedendaagse context. Op toegankelijke wijze bieden wij religieuze leiding aan de Nederlandstalige moslimgemeenschap door de klassieke Islam te vertalen naar onze tijd en context.
Ga naar www.daliel.nl voor onze publicaties!
Volg ons ook op
Instagram (Daliel.nl): / daliel.nl
Facebook: / dalielnl
LinkedIn: www.linkedin.com/in/Dalielnl
Twitter (@Dalielnl): / dalielnl

Пікірлер: 12

  • @adam.259
    @adam.2594 ай бұрын

    بارك الله فيك

  • @Orfany2
    @Orfany211 ай бұрын

    Hele mooie en goede uitleg van deheer Akkouh! Mashallah! Dankjewel voor dit eenduidige antwoord, het lost veel vragen op. Echter, ik blijf met drie kwesties zitten, die in het grijze gebied vallen wat nog niet behandeld is, wellicht voor een volgende video of iets om met de islamitische artsen en geleerden te bespreken: 1. Tussen ‘hersendood’ en ‘gezondheid’ is er nog steeds een bereik van klinische toestanden waarin een patiënt “aan de stekker” komt te zitten: vegetatieve toestand, multi-orgaan falen, asystolie met gepaced ritme, etc. In deze toestanden zien wij artsen mensen echt niet meer herstellen, maar kunnen we ze wel eindeloos “aan de stekker” houden middels nieuwe technologie (ECMO). Wat is dan het islamitische standpunt? 2. Palliatieve sedatie, is dat nu wel of niet toegestaan? 3. Mag een (demente) patiënt er zelf voor kiezen om niet meer te eten of moet er sondevoeding geforceerd worden?

  • @maktiki

    @maktiki

    11 ай бұрын

    Je zou kunnen beargumenteren dat een ECMO juist tegen de wil van Allah ingaat. Je houd iemand in leven met "iets" van buiten het lichaam. Ik denk dat de geleerden van vroeger dit zouden zien als een vorm van Zwarte magie.

  • @ilhambendriss8650

    @ilhambendriss8650

    Ай бұрын

    ik sluit me hierbij aan, als zorgverlener hebben wij vaak te maken met palliatieve sedatie! het is tegenwoordig de norm..

  • @maryamouadoudi1658
    @maryamouadoudi165810 ай бұрын

    Jazaak Allahu kheiran ustaad

  • @miladprive5163
    @miladprive516311 ай бұрын

    Maschallah top.

  • @lienbijs1205
    @lienbijs12053 ай бұрын

    Er zijn geen financiele redenen op euthanasie gebied! Bedenk ook dat zonder apparatuur vaak een persoon al zou overlijden dus door geavanceerde apparatuur lijdt dan iemand vaak langer en dat mag nooit de bedoeling zijn.

  • @SOSULLI
    @SOSULLI11 ай бұрын

    Helder. Dus medelijden hebben met mensen die geen problematiek ervaren met hun gezondheid of in een andere vorm. En jaloers zijn op diegene die constant in pijn zijn, aangezien hun schreeuwen eigenlijk het geluid is van een reiniging aan diens zondes. Daarnaast is het dus tegen de islam om een niet-reanimatie penning aan te vragen. Aangezien er alles aan gedaan moet worden om iemand in leven te houden. En stel dat ik een Moslim ben, die wellicht in tegenstelling tot de Quran, gelooft dat Allah de ware mij zal kennen. Ik kan dan in weze mijn dierbaren pijnigen, fysiek, emotioneel of psychisch. Daarmee schakel ik een reinigingproces in die hen van diens zondes vergeeft. Dan zou ik weer kunnen geloven dat Allah ziet dat ik alleen maar dierbaren heb willen helpen om een zonden-vrij leven te leiden.

Келесі