Livet på stenåldern - Jägarstenåldern

(Hela filmen ses via din Mediacentral)
För ungefär 12 000 år sedan började istiden gå mot sitt slut. Längs den smältande iskanten kom jägarna. De var i ständig rörelse och följde efter bytesdjuren. Man jagade älg, hare, säl och fiskade.
Den här delen av stenåldern kallas för jägare- och samlarstenåldern.
Vädret var behagligt. Varmare än idag. Man levde i små grupper och vid utgrävningar kan vi hitta pusselbitar av hur deras liv såg ut.
Det här var en tid före metaller - så människorna på stenåldern använde sten, ben och trä för att tillverka vapen och verktyg.
Vi vet att stenålderns människor hade en tro - där naturens krafter var viktiga. När jägar- och samlarstenåldern hade varat i nästan 6 000 år så skulle livet förändras. Jordbruket kom och människor blev bofasta men stenåldern skulle fortsätta ytterligare nästan 2 000 år.
Bondestenåldern - en jordbruksrevolution
Under första delen av stenåldern så levde människor på jakt. För 6 000 år sedan förändrades livet. Möten och handel med nya människor lärde jägarna att bruka jorden.
Stenålderns bondesamhälle innebar att man bosatte sig i små byar och började odla på mindre ytor. Djuren hägnades in. Med flintyxor högg man ner träd och odlade spannmål.
Människorna fortsatte att samla bär, jaga och fiska. Nu var man inte lika beroende av jakten och kunde försörja en större befolkning.
Att bli bönder innebar att människor fick arbeta hårdare och leva mer tätt tillsammans. Sjukdomar blev vanligare men jordbruket gav ett nytt välstånd och en del blev rika - andra fattiga.
Övergången till bondstenåldern förändrade människans liv och den kallas ibland för jordbruksrevolutionen.

Пікірлер